Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Sa'd bin Abi Waqaas

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Sa'd bin Abi Waqaas
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Sa'd bin Abi Waqaas Vastaa lainaamalla viestiä
Sa’d bin Abi Waqaas – Islamin miekka

Sa’d oli pitkä, ruskettunut ja jämäkkä nuori, leveillä harteilla ja kiharoilla hiuksillaan. Hän eli ankaraa ja puhdasta elämää, pysyi yöt hereillä palvonnan teoissa, ja oli rohkea, mutta silti kärsivällinen ja pitkämielinen. Hän oli Jumalaa pelkäävä mies, antelias, nöyrä ja valmiina uhraamaan itsensä. Tämä onnekas kumppani oli saanut lupauksen pääsystä Paratiisiin Profeetalta (saws) itseltään.

Joidenkin hadithien mukaan, hän oli kolmas henkilö Profeetta Muhammadin (saws) perheen jälkeen, joka hyväksyi Islamin. Hän oli yksi niistä kuudesta, jotka Umar ibn al Khattab (ra)valitsi kalifiksi hänen jälkeensä ja hän oli yksi niistä kymmenestä, joille Profeetta (saws) lupasi Paratiisin.

Hän kertoi:
“Kolme päivää ennen kuin hyväksyin Islamin, näin unen, jossa olin pimeässä paikassa, sitten kuu tuli luokseni ja valloitti kaiken mikä oli ympärilläni. Aloin seuraamaan tätä kuuta, myöhemmin näin kolme muuta ihmistä tämän kuun alla. He olivat Abu Bakr, Zaid bin Harith ja Ali. Kysyin heiltä: “Milloin saavuitte tänne?” ja he vastasivat saapuneensa juuri nyt. Myöhemmin hänen herättyään Abu Bakr tuli hänen luokseen kutsuakseen hänet Islamiin. Tämän jälkeen hän meni Profeetan (saws) luokse ja hyväksyi islamin. Sitten hän ymmärsi, että se kuu unessa oli Profeetta Muhammad (saws), ja hän seisoi siinä pimeydessä, kunnes Profeetta (saws) otti hänet pois siitä pimeydestä ja toi hänet valoon.
Kun Sa’d nuorena miehenä hyväksyi islamin, hänen äitinsä sai pian tämän jälkeen sen selville. Hänen äitinsä oli kovin surullinen siitä, että hänen poikansa oli jättänyt isiensä ja esi-isiensä uskonnon. Monin eri keinoin hän yritti tuoda Sa’din takaisin epäuskovien joukkoon. Kun mikään keino ei auttanut, hän otti äitien viimeisen vaihtoehdon käyttöön ja alkoi henkisesti kiristää tottelevaista ja rakastavaista poikaansa. Hän meni nälkälakkoon ja kertoi syövänsä vasta kun hänen poikansa palaa esi-isiensä uskontoon. Hän vannoi kuolevansa mieluimmin kuin nähdä poikansa tulevansa muslimiksi.

Sa’d oli kovin hermostunut nähdessään äitinsä itsepäisyyden, mutta vahva usko oli kasvattanut juuret syvälle hänen sydämeensä. Hänen äitinsä oli lähellä kuolemaa nälän ja janon vuoksi. Näyttääkseen kovaa päättäväisyyttä, Sa’d sanoi äidilleen:
“Rakas äiti, jos sinulla olisi sata elämää kehossasi, ja jokainen niistä sadasta olisi lähtemässä kehostasi silmieni edessä, edes silloin en kääntyisi ja poistuisi islamista. Jos se on sinun toiveesi, halusit syödä tai et, mitä itseeni tulee, en jätä Profeettaani (saws).”
Kun hänen äitinsä näki poikansa olevan itsepäinen kuin kallio, hän lopetti nälkälakkonsa. Tämän päättäväisyyden ansioista mikä Sa’dilla oli, ilmoitettiin:

“Mutta jos he pakottavat sinua asettamaan Minun rinnalleni sellaista, mistä sinulla ei ole mitään tietoa, älä heitä silloin tottele; elä kuitenkin heidän kanssaan soveliaasti tässä maailmassa. Seuraa sellaisen tietä, joka kääntyy Minun puoleeni. Minun luokseni teidän on palattava, ja silloin Minä osoitan teille teidän tekonne.»” (31:15)

Saa’d bin Abi Waqaas oli yksi seuralaisten ryhmästä, jotka vannoivat lojaalisuutta Allahille ja Hänen Profeetalleen (saws), tämä liitto tunnettiin nimellä Bai’at-Ridhwaan. Nämä kumppanit ovat mainittu Koraanissa, ja Saa’d bin Abi Waqaas on yksi heistä.
Hän oli yksi niistä rohkeista sotilaista, jotka ottivat osaa Uhudin taisteluun ja yksi heistä, ketkä tunnettiin heidän pelottomuudestaan. Tässä taistelussa, tämä kokenut jousimies antoi hänen nuoliensa sadella vihollisia kohti ja Profeetta (saws) oli niin tyytyväinen häneen, että hän (saws) sanoi hänelle:
“Saa’d ammu nuolesi, uhrattakoon äitini ja isäni sinun vuoksesi.”

Saa’d bin Abi Waqaas tuli muslimiksi 17-vuotiaana. Hän oli oppinut ja koulutettu Dar Arqamissa (Arqaam oli yksi Profeetan (saws) seuralaisen nimi). Käännynnäisillä muslimeilla oli tapana tavata salassa hänen talossaan oppiakseen Islamia. Heidän oli tavattava salassa, sillä quraishilaiset vainosivat heitä. Saa’d oli Profeetan (saws) kanssa Shi’ab Abi Talibin saarrossa (muslimit olivat saarroksissa Abi Talibin talossa Mekassa, se oli vaikeaa aikaa ja saarto kesti kolme vuotta), kestäen kärsivällisesti ja lujuudella saarron vaikeudet. Hänen koko elämänsä kului esittäessään hänen urhoollisuuttaan ja saavuttaen uskomattomia ansioita sotatantereella.

Jokaista hänen elämänsä hetkeä tulisi nykypäivän muslimien opiskella ja erityisesti nuorten, jotka ovat armeijassa.
Kuuluisassa paikassa, Irakissa nimeltään Jasr, Sa’dilla oli vastassa Irakin armeija.
He tulivat taistelukentälle näyttäen kovin sotaisilta, ja he löivät ylimielisesti rintaansa. Heitä kohtasi raskas taistelu, ja vihollisten hyökkäys oli niin voimakas ja hellittämätön, että 4000 mujahidiiniä kuoli marttyyrinä yhdessä ainoassa päivässä.
Kalifi, ‘Umar Faruuq oli erittäin surullinen kuulleessaan nämä traagiset uutiset, ja päätti lähteä Irakiin johtamaan muslimiarmeijaa itse. Hän määräsi, että ‘Ali laitettaisiin Al-Madinan johtoon, ja joitain mujahidiinien vahvistusjoukkoja lähetettäisiin Irakiin. Kun ‘Abdur-Rahman bin ‘Auf kuuli että ‘Umar Faruuq on matkallaan Irakiin, hän oli kovin tolaltaan ja lähti estämään häntä. Hän sai hänet kiinni lyhyen matkan päästä Al-Medinasta ja taivutteli hänet olla jättämättä Medinaa niin kriittiseen tilaan.
Hän yritti vakuutella, että hänen läsnäolonsa olisi elintärkeä pääkaupungissa, muslimien ollessa vaikean ja arkaluontoisen ajan keskellä. Muslimiyhteisö tarvitsi hänen apuaan kovasti, ja oli paljon kokeneita strategisteja, ja rohkeita leijonia, jotka voitaisiin lähettää murskaamaan epäuskovat. Hän ehdotti, että olisi parempi jättää armeijan johtajuus jollekin kokeneelle ja pelottomalle kenraalille.

Nämä väittelyt vakuuttivat ‘Umar Faruuqin ja hän kutsui koolle ‘Alin ja joitain muita merkittäviä seuralaisia tapaamiseen. He kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että ‘Umar Faruuqin tulisi palata pääkaupunkiin, ja kokenut komentaja valittaisiin johtamaan muslimijoukkoja Irakissa. ‘Umar Faruuq suostui seuralaisten mielipiteisiin ja palasi Al-Madinaan. Siellä hän kutsui seuralaiset toiseen kokoontumiseen neuvomaan häntä kenraalin nimeämiseen. Hän ehdotti heitä nimeämään kuka rohkea kenraali voitaisiin lähettää komentamaan aseistettuja joukkoja ja torjumaan tämä vaarallinen tilanne.
Kaikki seuralaiset alkoivat miettiä monia vaihtoehtoja, kun ‘Abdur-Rahman bin ‘Auf yhtäkkiä ilmoitti, että hänellä oli juuri oikea mies tehtävään. ‘Umar Faruuq sanoi, että paras mies hoitamaan tilannetta olisi lujasydäminen nuori, Sa’d bin Abi Waqaas. Seuralaiset hyväksyivät hänen ehdotuksensa onnellisina ja näin ‘Umar Faruuq lähetti Sa’d bin Abi Waqaasin muslimivoimien komentajaksi Irakiin.

Sa’d bin Abi Waqaas, mahtava kenraali, oli Profeetan (saws) äidin, Aminan veljenpoika. Kerran hänen tullessaan joidenkin kumppaniensa kanssa Profeetan (saws) luokse, hän kertoi erittäin ylpeästi paikalla oleville Profeetan olevan hänen setänsä ja sanoi, että jos kenelläkään on parempaa setää – hänen tulisi esitellä hänet.
Paetakseen quraishien väijytystä, heillä oli tapana piileskellä aavikkoalueilla Mekan lähellä rukoillen. Eräänä päivänä hän oli salaisessa piilopaikassa joidenkin hänen kumppaniensa kanssa omistautuneina Allaahin muistelemiseen ja rukoilulle, kun jotkut ilkivaltaiset tappelupukarit löysivät heidät. He alkoivat pilkata heitä halveksien, jolloin Sa’d bin Abi Waqaas otti lähellä lojuvan kamelin luun ja heitti sen voimakkaasti, kuin nuolen. Se osui yhtä pojista otsaan ja veri roiskui ulos. Paniikissa he kaikki pakenivat, kompuroiden ja kompastellen toisiaan vasten. Tämä oli ensimmäinen vaikuttava ja rohkea askel minkä Sa’d bin Abi Waqaas otti tukiessaan islamia pelotellessaan pois sen viholliset.

Sa’d bin Abi Waqaas oli mies, joka omasi monta hyvää ominaisuutta, mutta hänessä oli kaksi erityispiirrettä mikä sai hänet erottumaan muista. Hän oli ainoa, jolle Profeetta (saws) sanoi, että molemmat hänen vanhemmistaan voisi uhrata hänen vuokseen huomatessaan hänen tarkkuusammuntakykynsä Uhudin taistelussa. Hänen nuolensa osuivat aina kohteeseensa. Se oli tosiaan suuri kunnia, mikä erotti hänet muista. Toinen hieno ominaisuus oli, että hänen rukouksiinsa vastattaisiin. Profeetta (saws) teki dua’a Allahille, että Sa’din kaikkiin rukouksiin vastattaisiin. Oli hyvin tunnettu fakta, että Sa’d bin Abi Waqaasin rukoukset olivat kuin terävä miekka, joihin aina vastattiin.
Kaikki muut seuralaiset arvostivat häntä kovasti ja koko Arabia oli kuullut Sa’d bin Abi Waqaasista, tästä rohkeasta soturista. Ei ollut vihollista, jota Sa’d ei olisi voittanut.

Sa’d bin Abi Waqaasilla oli puhdas sielu, varma usko ja täydellinen vilpittömyys.
Hän yritti koko elämänsä hankkia elantonsa islamin mukaisista lähteistä (halaal). Jos hän epäili edes hieman lähdettä, hän ei hyväksynyt sitä. Hän oli hyvin varakas ja omisti paljon omaisuutta. Hän jätti perinnön kuollessaan.

Kun Profeetta (saws) lähti hänen jäähyväispyhiinvaellukselleen, Sa’d liittyi hänen seuraansa ja sairastui. Kun Profeetta (saws) meni hoitamaan häntä, tämä kertoi Profeetalle (saws) omistamansa paljon omaisuutta ja hänellä oli vain yksi tytär kenelle voisi ne antaa. Hän sanoi haluavansa antaa kaksi kolmasosaa omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen Allahin vuoksi. Profeetta (saws) sanoi sen olevan liian suuri osuus. Sitten hän kysyi voisiko hän antaa puolet pois ja Profeetta (saws) vastasi senkin olevan liikaa. Hän kysyi vielä uudestaan, jos voisi antaa yhden kolmanneksen ja Profeetta (saws) sanoi jopa senkin olevan liian paljon, vaikka se ei olisi väärin.
Hän (saws) muistutti, että on parempi jättää perillisensä hyvään rahalliseen tilanteeseen. Sillä ei olisi hyvä jättää heitä niin, että heidän pitäisi kierrellä pyytämässä apua muilta. Allah palkitsee hänet, joka kuluttaa mitä tahansa hyväntekeväisyyteen Hänen vuoksensa.

Sa’din sairaus paheni päivä päivältä. Hän rakasti Al-Madinaa kovasti ja halusi kuolla siellä. Kun Profeetta (saws) näki hänen väsymättömän halunsa olla lempikaupungissaan, hän (saws) asetti siunatun kätensä hänen rinnalleen ja pyysi kolmesti Allahia parantamaan hänet. Nämä Profeetan lausumat pyynnöt toimivat kuin taikaparannuksena Sa’dille. Hän parani ja eli vanhalle päiville asti. Hänen urotyöt islamin vuoksi ovat lukemattomat. Hänen sotilaallisten urotöiden vuoksi muslimit voittivat monia taisteluja, ja barbaariset epäuskovat päihitettiin.

Tuon samaisen sairauden aikana Profeetta (saws) ennusti, ettei Sa’d kuolisi ennen kuin hän olisi hyödyntänyt yhtä kansaa ja aiheuttanut harmia toiselle. Tämä ennuste osoittautui täysin todeksi. Parannuttuaan sairaudestaan, hän meni usein naimisiin ja hänellä oli noin 34 lasta.

Sa’d bin Abi Waqaasilla oli tapana itkeä runsaasti Allahin pelosta. Aina kun Profeetta (saws) piti puheen, tahtomattaan hänen silmänsä täyttyivät kyyneleistä.

Kun hän oli 80-vuotias Hijran vuonna 54, eläen eristyksissä ‘Aqiiqassa, hän alkoi tehdä kuolemaa. Hänen poikansa kuvaili hänen viimeiset päivänsä sanoen:

“Isäni pää oli sylissäni ja hänen silmänsä menettivät tarkkuuttansa, aloin itkemään. Hän kysyi minulta miksi itken, ja pyysi minua olemaan helpottunut, sillä hän oli varma, ettei Allaah laittaisi häntä kärsimään Tuonpuoleisessa. Jos Allaah suo. Hän sanoi, että hän tulee menemään Paratiisiin, niin kuin Profeetta (saws) lupasi hänelle. Sitten hän osoitti seinäkaappia kohden, joka avattiin hänelle. Siellä oli vanha lakana, mikä otettiin ulos. Hän sanoi pitäneensä sitä Badrin taistelussa ja säilytti sitä varoen. Hän sanoi että hän halusi tätä lakanaa käytettävän hänen käärinliinanaan. Ei väliä vaikka se oli vanha, se oli siunattu ja historiallinen kangas, minkä hän halusi mukaan hautaansa. Ja pian hänen sielunsa nousi taivasta kohden.”

Hän oli viimeinen mujahidiineistä, joka palasi Luojansa, Allahin luokse. Hänet haudattiin Jannatul-Baquahi’in.

Oi kunniakas Qadisiyahin sankari ja Persian valloittaja!
Oi voittaja, todisti viisautensa ja kauaskatseisuutensa Madaayanissa!
Oi rakastettu Irakin kuvernööri!
Oi peloton soturi, joka kilpailutti hevosia Dajlahin joessa!
Oi Persian palvotun tulen sammuttaja!
Oi Koofa kaupungin rakentaja!
Oi Al-Madinan rakastaja!
Oi, hän jolle Profeetta (saws) lupasi Paratiisin!
Oi mahtava kenraali ja rakastettu johtaja!
Oi Sa’d bin Abi Waqaas!
Jäähyväiset!

Maa Mar 07, 2011 6:25 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea