Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Shaykh al-Islam Ahmad ibn ‘Abd al-Haleem ibn Taymiyah

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Shaykh al-Islam Ahmad ibn ‘Abd al-Haleem ibn Taymiyah
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Shaykh al-Islam Ahmad ibn ‘Abd al-Haleem ibn Taymiyah Vastaa lainaamalla viestiä
Bismillaahi-ar-Rahmaani-r-Raheem

Ibn Taymiyah – yksi parhaimmista muslimioppineista

Koonnut ja suomentanut englannista Noor


Pyydän Allaahia, Maailmojen Herraa, antamaan anteeksi mahdolliset virheet käännöksessä ja lisäävän tämän pienen yritykseni Tuomiopäivänä tarkistettaviin tekoihini.


Shaykh al-Islam Ahmad ibn ‘Abd al-Haleem ibn Taymiyah on Islamin yksi merkittävimmistä muslimioppineista. Hän syntyi Syyriassa eränä maanaintaina 661 J.H. ja kuoli ollessaan vankilassa Syyriassa eränä maanantaina 728 J.H. (olkoon Allaah hänelle armollinen). Hän nimensä, Taymiyah, juontaa hänen isoisänsä äitiin, hyvin viisaaseen naiseen, jonka nimi oli Taymiyah.

Ymmärtääksemme häntä, meidän täytyy ymmärtää aikakautta, jolloin hän eli. Hän tuli, kun monet ihmiset palasivat Islamiin, ja jotka halusivat tuoda mukanaan omia vaikutteitaan omista uskonnoistaan. Ibn Kathir (olkoon Allaah hänelle armollinen) mainitsee kuuluisimmassa kirjassaan ” al-bidayah wal-nihayah” (alusta loppuun) uskonnon hajonnan ja epäjohdatuksen vauhdin olleen niin suurta, että Sunnaa ja todellista Islamia oli vaikea löytää (tilanne oli jopa vielä pahempi kuin tänä päivänä). Hän antoi itseasiassa esimerkkejä näistä asioista. Hän kertoi: ”Kun tulimme katsomaan ihmisten tilaa Damaskoksessa niihin aikoihin, ihmiset olivat siellä pahempia kuin monijumalaiset. Uudistusmieli ja monijumalaisuus olivat levinneet niin laajalti, että sitä luultiin Sunnaksi ja sitä puolustettiin voimakkaasti kaikkia muutoksia vastaan.”

Ibn Taymiyah hyökkäsi mm. pyhimysten palvontaa vastaan. Monet pitivät houkuttelevina Islamin mystisiä suuntauksia ja edelleen tänä päivänä Egyptistä löytyy vaikutteita mystisyydestä sekä suufilaisuudesta.

Ibn Taymiyah teki päätelmän; Islam oli täydellinen Profeetan seuralaisten (Allaah olkoon heihin tyytyväinen) aikana. Paljon asioita lisättiin Islamiin vasta heidän aikakautensa jälkeen ja koska Islam on itsessään täydellinen, kaikki lisäykset ovat turhia. Ibn Taymiyah halusi herättää henkiin Islamin ymmärtämisen, kuten seuralaiset olivat sen ymmärtäneet. Hän ei ollut tämän ajatuksen keksijä, koska jo Profeetta (Allaahin rauha ja siunaukset olkoon hänen kanssaan) oli sanonut perjantai-khutbassaan (puhe), että ihmiset tulevat ja tekevät lisäyksiä Islamiin ja nämä lisäykset tulevat tekemään huonoa Islamille, ja että ne on torjuttava ja niille jotka lisäyksiä tekevät, heille ei tulla antamaan anteeksi eivätkä he tule saamaan palkkiota palvonnastaan. Seuralaiset ymmärsivät, että Islamia on seurattava täydellisesti. Koska sen ajan muslimit menivät aina vaan syvemmälle vinoumaan, teki Allaah (ylistetty olkoon Hän) heidän tilanteensa huonommaksi ja huonommaksi.

Ibn Taymiyah opiskeli Damaskoksessa oppineiden johdolla. Hänen isänsä kuoli pojan ollessa vasta 17-vuotias. Hän oli laajasti tunnettu Damaskoksessa nuorena oppineena jo hyvin nuorena. Hän muisti kirjan sisällön kertalukemalla eikä unohtanut sitä.

Hän oli väsynyt Islamiin tuotuihin vääristymiin ja aloitti armottoman sodan kaikkea sitä vastaan ja esimerkiksi ihmisten pyhinä pitämät johtajat saivat osakseen tätä puhdistusta. Hän sai nopeasti kannatusta eikä hänen vihamiehillään ollut esittää todisteita häntä vastaan. Ibn Taymiyah antoi aina nopean vastauksen, joka perustui Koraaniin ja haditheihin. Kuka tahansa opiskeli Koraania ja Sunnaa, huomasi hänen puheensa oikeiksi ja hyviksi ja kaikki mitä vastaan hän taisteli oli pahaa ja väärää. Hän taisteli suufeja vastaan, jotka palvoivat omaa johtajaansa ja sai heistä vihamiehiä. Hän oli omistautunut totuudelle.

Hän ei välittänyt siitä kuka ei pitänyt hänestä tai vihasi häntä. Hän välitti vain oikeasta ja väärästä, joka johti siihen, että kolme ryhmittymää alkoi suunnittelemaan hänen syrjäyttämistään. Hän oli vangittuna useaan otteeseen Syyriassa ja Egyptissä lyhyitä sekä pitempiä jaksoja. Hän oli mies joka aloitti muutamalla oppilaalla ja loppujen lopuksi ryhmä oli kasvanut valtavaksi ryhmäksi, joka seurasi alkuperäistä Islamia. Profeetta (Allaahin rauha ja siunaukset olkoon hänen kanssaan) lausui jo omana aikanaan ”Allaah antaa kansakunnalleni joka sadas vuosi miehen, joka elvyttää unohtuneen ja korjaa uudistukset”. InshaAllah ibn Taymiyah oli yksi heistä.

Moni hänen oppilaistaan tuli suuriksi oppineiksi kuten Ibn al-Qayim, al-Thahabi ja Muhammed ibn abd Wahaab (olkoon Allaah heille armollinen). Jopa tänä päivänä Ibn Taymiyahin ponnistukset ovat tärkeitä. Hänen suuntaviivansa ohjaavat niitä, jotka haluavat seurata todellista Islamia sellaisenaan kuin se oli seuralaisten aikana lisäämättä tai poistamatta siitä mitään. Kautta aikojen oppineet ovat ottaneet oppinsa häneltä, kuten vielä tänäkin päivänä.

Hän oli hyvin tuottelias kirjoittaja, vaikka oli välillä vangittunakin. Hän kirjoitti n. 300 hyödyllistä kirjaa, vaikka häntä testattiin ja vainottiin kerta toisensa jälkeen. Hän eli elämänsä hyvin vaikeina aikoina Syyriassa, jolloin koko maa oli sekasorrossa eri kansallisuuksien, uskontojen ja kulttuurien yhteentörmäyksessä. Hän ei mennyt koskaan naimisiin.

Ibn Taymiyahin kattavasta elämäntyöstä ei voi tehdä helposti yhteenvetoa, koska hän kirjoitti ja jätti jälkeensä niin laajan kirjakokoelman Islamin eri saroilta. Hän opiskeli hadeetheja (Profeetan perimätieto), fiqhiä (Islamin lakioppi), Islamin tiedettä ja mm. Tafseeria (Koraanin selitysteos). Hän opiskeli filosofien näkemyksiä ja väitteli heidän kanssaan heidän näkymystensä epäkohdista. Hyvin harva muistaa yhtä paljon hadeetheja kuin hän. Hänen oppilaansa kirjoittivat jatkuvasti muistiin hänen puhettaan jälkipolville. Hän oli erittäin vaatimaton, antelias, hengellisesti valaistunut, älykäs, hyvin nopeaälyinen, voimakas, rohkea, nautti sallitusta ja kielsi pahasta, rakasti kovasti äitiään ja oli vilpitön muslimiummalle. Hän arvosti tietoa ja luki tai kirjoitti joka hetki. Hän teki väsymättä dhikr (Allaahin muisteleminen) ja käytti aina viisaita sanoja.

Hän oli parhaimmillaan väittelyissään kristittyjen kanssa. Hän näytti selvästi ristiriidat ja ihmisten tekemät muutokset Raamatussa. Allaah siunatkoon hänen sielunsa. Hän oli suuri mies. Ibn Taymiyah kuoli 67 vuotiaana vankilassa ollessaan. Miltei kaikki Damaskoksessa ottivat osaa hänen hautajaisiinsa, jopa ne joiden kanssa hän väitteli. Hänen puolestaan rukoiltiin kaukaisissa maissa kuten kiinassa ja Jemenissä. Ibn Taymiyah oli yksi suurimmista miehistä Islamilaisen opetuksen saralla. Hän oli yksi harvoista imaameista (islamilainen johtaja), jotka taistelivat rintarinnan etulinjassa muslimisotilaiden kanssa.


Lähteet:

www.islamqa.com
www.islamicweb.com
www.ibntaimiah.com

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Per Kes 25, 2010 11:53 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Tässä ma'sha Allaah 3 tunnin elokuva hänestä englanninkielen tekstityksellä!

http://www.youtube.com/watch?v=Ri9kUzz1RQo&feature=related

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tii Lok 04, 2011 10:46 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea