Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Usaamah bin Zaid

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Usaamah bin Zaid
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Usaamah bin Zaid Vastaa lainaamalla viestiä
Usamah bin Zaid (radi Allaahu anhu)

Profeetta (rauha hänelle) sanoi, ”Oi seuralaiseni! Usamah on minulle rakkaampi kuin kukaan teistä, kohdelkaa häntä hyvin.”

Noin seitsemän vuotta ennen hijraa, Profeetta (saws) ja hänen seuralaisensa olivat Quraishi-heimon julmuuden ja alistamisen kohteena. He kohtasivat surua, hankaluuksia ja vaikeuksia kutsuessaan ihmisiä Islamiin. Tällä myrskyisällä kautena oli myös iloisuuden hetki, kun Profeetalle (saws) ilmoitettiin Umm Aimanin (radi Allaahu anha) pojan Usaman syntymästä.

Kukaan seuralasista ei ollut yllättynyt Profeetan (saws) ollessa näin onnellinen, sillä he tiesivät kuinka läheisiä Profeetta (saws) oli tämän pojan vanhempien kanssa. Usaman äiti oli afrikkalainen nainen nimeltä Barakat, joka hoiti ja kasvatti Profeettaa (saws), sen jälkeen kun hänen (saws) äiti Aaminah menehtyi. Profeetta (saws) sanoi usein, että Barakat on hänelle kuin äiti ja laski hänet perheenjäseneksi. Usaman isä oli Zaid bin Harithah (radi Allaahu anhu), jota hän (saws) rakasti kovasti ja jota kutsuttiin myös Zaid bin Muhammadiksi, kunnes Koraanin jae kielsi tämän.

Quraishin päälikkö, Hakim bin Hazzam antoi Profeetalle (saws) erittäin kalliin vaatteen lahjaksi, jonka hän oli ostanut Jemenistä. Tämä vaate oli suunniteltu Jemenin kuninkaalle. Profeetta (saws) piti tätä vaatetta vain yhden perjantain ja antoi sen sitten Usamalle lahjaksi. Usamah piti tätä vaatetta aamuin ja illoin ja meni se yllään tyytyväisenä tapaamaan ystäviään.

Umarin (Radi Allaahu anhu) kalifaatin aikana, kun Umar jakoi stipendejä, hän antoi Usamalle enemmän kuin omalle pojalleen, vaikka tämä osallistui enemmän jihadiin ja tuki Profeettaa (saws) enemmän kuin Usamah. Abdullah bin Umar (radi Allaahu anhu) kysyi isältäään syytä tähän, johon Umar vastasi, että Profeetta (saws) rakasti Usamaa ja hänen isäänsä todella paljon, ja että hänen täytyy ottaa tämä huomioon jakaessa stipendejä.

Usamah bin Zaid oli hyveellinen, älykäs, päättäväinen, nöyrä ja jolla oli itse kunnioitusta ja pelkoa Allahia kohtaan. Hän rakasti Profeettaa (saws) erittäin paljon ja halusi uhrata elämänsä islamin kunniaksi.

Usamah bin Zaid oli vasta 20 vuotta kun Profeetta (saws) teki hänestä muslimiarmeijan johtajan, joka sisälsi myös vanhempia seuralaisia kuten Abu bakr ja Umar Farooq (radi Allaahu anhumaa). Monet ihmettelivät tätä päätöstä. Ennen kuin armeija lähti matkaan, Profeetta (saws) menehtyi, mutta toivoi että armeija lähtisi matkaan ja että Usamah olisi sen johtaja.

Abu Bakr määräsi armeijan matkaan, Profeetan (rh) toivomuksen mukaan. Kun Rooman keisari Harqal kuuli uutiset, että muslimiarmeija oli saapunut Syyrian rajalle valmiina hyökkäykseen, hän oli todella yllättynyt. Hän ajatteli, että tämä oli outo kansa, kun tulivat taistelemaan vaikka heidän Profeetta (saws) oli menehtynyt. Hän säikähti ja hänen armeijansa perääntyi, eikä hän enää koskaan hyökännyt Arabiaan. Muslimiarmeija palasi turvallisesti, mitään menettämättä, kun taas viholliset kärsivät paljon tappiota.

Kaksi vuotta ennen Profeetan (saws) kuolemaa, hän (saws) lähetti Usaman sotaretkelle ja määräsi hänet joukkueen johtajaksi. Muslimit kohtasivat viholliset, voittivat taistelun ja palasivat Medinaan. Usamah kertoi Profeetalle (saws), että vihollisten hävittyä hän seurasi heitä ja kun hän sai yhden vihollisen kiinni, tämä lausui Kaliman, mutta Usamah tappoi hänet silti. Kuultuaan tämän, Profeetta(saws) tuli erittäin surulliseksi. Hän (saws) kysyi Usamalta, että mitä hän vastaisi Tuomiopäivänä, kun Luoja kysyy, miksi hän oli tappanut jonkun, joka todisti ettei ole muuta palvomisen arvoista paitsi Allaah. Usamah tuli erittäin surulliseksi ja piti Profeetan (saws) sanat mielessä, myös myöhemmin kun muslimit taistelivat toisiaan vastaan, Usamah kieltäytyi osallistumasta.

Uhudin taistelun aikana Usamah ja hänen ikäiset pojat halusivat osallistua taisteluun, jotkut heistä hyväksyttiin ja toisia ei. Usamah ei saanut osallistua ja hän palasi itkien takaisin.

Ahzabin taistelun aikana, Usamah yritti päästä mukaan ja käveli varpaillaan näyttääkseen pidemmältä. Profeetta (saws) hymyili nähtyään tämän ja antoi Usamalle luvan osallistua. Usamah oli 15 vuotta kun osallistui jihadiin ensimmäisen kerran.

Kun muslimit olivat häviöllä Hunainin taistelussa, seuralaiset kuten Usamah bin Zaid, Abbas ja Abu Sufyan (radi Allahu anhum) pysyivät lujina taistelukentällä. Profeetta (saws) toisti vihollisille: ”Olen Profeetta ja tämä ei ole valhe. Olen Abdul Muttalibin poika.”

Moatahin taistelussa hänen isänsä Zaid bin Harithah oli määrätty johtajaksi. Hän itse näki kun hänen isästään tuli marttyyri, mutta jatkoi urheasti taistelua Ja'far bin Abu Talibin (radi Allaahu anhu) johtajuuden alla, kunnes hänestäkin tuli marttyyri. Sitten Abdullah bin Rawahah (radi Allaahu anhu) johti armeijaa, kunnes hänestäkin tuli marttyyri. Sitten Khalid bin Waleed (radi Allaahu anhu) sai johtajuuden ja johti armeijan turvallisesti pois. Usamah hautasi isänsä Syyriaan ja palasi hevosellaan takaisin Medinaan.

Vuonna 11 Hijrah, Safarin kuukautena Profeetta (saws) määräsi muslimiarmeijan valmistautumaan sotaan roomalaisia vastaan. Näiden sotilaiden joukoista oli Abu Bakr, Umar Farooq, Sa'd bin Abu Waqqas ja Abu Ubaidah bin Jarrah (radi Allaahu anhum). Usamah bin Zaid nimettiin tämän armeijan johtajaksi ollessaan vain 20 vuotta. Hänet määrättiin kukistamaan Balqa'an alueen. Armeija oli vielä valmistautumassa lähtöön, kun Profeetta (saws) sairastui. Kun hänen (saws) tila paheni, armeija ei lähtenyt. Usamah kertoi: ”Hän (saws) oli vakavasti sairas, menimme seuralaisteni kanssa katsomaan häntä. Profeetta on erittäin hiljainen sairautensa takia. Hän (saws) nosti kätensä olkapäälleni ja ymmärsin että hän (saws) rukoilee puolestani.”

Kun Profeetta (saws) menehtyi, Abu Bakr valittiin kalifiksi. Ensimmäisen asia mitä hän teki, oli määräys lähettää armeija matkaan. Jotkut seuralaisista olivat sitä mieltä, että armeija ei vielä lähtisi tai että sen johtajaksi valittaisiin joku vanhempi ja kokeneempi henkilö. Ansaar pyysi Umaria puhumaan tästä asiasta Abu Bakrille. Kun Abu Bakr kuuli tämän Umarilta, hän oli erittäin vihainen ja sanoi hänelle, ”Oi Khattabin poika, on erittäin häpeällistä, että neuvot minua erottamaan Usamahin, jonka Profeetta (saws) oli määrännyt johtajaksi. Vannon Allahin nimeen, että tämä ei koskaan tule tapahtumaan!”

Umar palasi seuralaistensa luo, ja kertoi mitä kalifi oli vastannut. Hän katui kovasti, että kalifi ärsyyntyi hänestä.

Abu Bakr saattoi armeijaa jonkun matkaa ja käveli Usaman vieressä, tämän ollessaan hevosen selässä. Usamah sanoi hänelle: ”Oi Profeetan kalifi, joko sinä nouset hevosen selkään tai minä tulen alas ja kävelen kanssasi.” Kalifi Abu Bakr vastasi: ”Et tule alas hevosesta, enkä minä nouse hevosen selkään. Eikö ole kunniaksi minulle kävellä jonkin matkaa ja saada pölyä ja likaa Allahin tiellä?”

Hän hyvästeli armeijan Medinan ulkopuolella ja käski heitä noudattamaan Profeetan (saws) antamia ohjeita. Sitten hän kuiskasi Usamalle jättämään Umarin Medinaan auttamaan häntä, johon Usamah suostui.

Armeija saapui Syyriaan, Balqa'an ja Palestiinan alueille. Viholliset olivat peloissaan ja vetäytyivät taistelualueelta. Armeija palasi Medinaan runsaan sotasaaliin kanssa. Mikään armeija ei koskaan ollut palannut niin suuren sotasaaliin kanssa kuin Usamahin armeija.

Ajan kuluessa muslimit alkoivat arvostaa Usamah bin Zaidia yhä enemmän. Hän sai tämän kunnian ollessaan uskollinen Profeetalle (saws). Kalifi Umar tapasi hänet sanoen, ”Tervetuloa johtajani!”. Ihmiset ihmettelivät tätä ja hän vastasi heille, että Profeetta (saws) oli määrännyt Usaman armeijan johtajaksi, jossa hän itse oli vain tavallinen sotilas.

Uskovien äiti 'Aishah (radi Allaahu anhaa) kertoi tapahtuman, jossa Banu Makhzoom heimosta nainen oli varastanut. Naista odotti sharian mukainen kädenkatkomisen rangaistus. Banu Makhzoomin jäsenet pyysivät Usamaa puhumaan Profeetalle (saws) naisen puolesta, sillä se häpäisisi heidän heimonsa. Usamah meni Profeetan (saws) luokse puhumaan naisen puolesta. Profeetta (saws) tuli vihaiseksi ja sanoi, että vaikka hänen oma tytär Fatimah (radi Allaahu anhaa) varastaisi, hän katkaisisi hänenkin käden. Vaikka Profeetta (saws) rakasti Usamaa kovasti, mutta rakkaus Allaahia kohtaan oli suurempi kuin ketään muuta kohtaan, jonka takia Profeetta (saws) ei koskaan rikkonut Allahin määräyksiä.

Profeetta (saws) otti lahjoja vastaan. Kerran hän sai erittäin kalliin vaatteen Hakim ibn Hazzamilta. Hän (saws) piti tätä vaatetta kerran ja antoi sen sitten Usamah bin Zaidille. Toisen kerran hän (saws) sai kalliin vaatteen Dahiya Kalbilta ja tämänkin hän (rh) antoi Usamalle.

Usamah bin Zaid oli vain 20 vuotta kun Profeetta (saws) menehtyi. Hän ei ehtinyt viettää paljon aikaa Profeetan (saws) kanssa, mutta ihmiset kysyivät häneltä Profeetan (saws) neuvoja tietyissä asioissa. Kerran Sa'd bin Abi Waqqas kysyi Usamalta Profeetan (saws) opetuksia. Usamah vastasi, että Profeetta (saws) sanoi hänelle, ”Rutto on rangaistus, jonka Allaah lähetti joillekin Israelin ryhmille. Jos kuulet, että jossain paikassa on rutto, vältä menemästä sinne. Ja jos olet paikalla missä on ruttoa, älä yritä paeta sieltä.”

Kerran Usamah katkaisi taatelipuun hedelmätarhassaan. Hänen seuralaiset ihmettelivät, että miksi hän tuhoaa niin kalliin puun. Hän kertoi heille, että hänen äitinsä halusi sen sisäkuoren, ja jos hänen äiti pyytäisi häneltä jotain, hän yrittää parhaansa mukaan tehdä sen. Eikä häntä haitannut vaikka menettäisi jotain prosessissa.

Usamah bin Zaid sai nuoruudessa kunnian johtaa muslimiarmeijaa. Hän sai paljon kunnioitusta ja arvovaltaa ikäisiltään Profeetan (saws) ja kalifaattien aikoina. Tämä suuri johtaja menehtyi 60-vuotiaana Amir Mu'aawiyan (radi Allaahu anhu) kalifaatin aikana, Medinan lähellä Jaraf-nimisessä paikassa.

”Palaa Herrasi luo tyytyväisenä ja rakastettuna.” (Surah al-Fajr 89:28 käännös merkityksestä)


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Lok 20, 2011 9:23 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea