Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Khalid ibn al-Waliid

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Khalid ibn al-Waliid
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Khalid ibn al-Waliid Vastaa lainaamalla viestiä
Khalid ibn al-Waliid

-ALLAAHIN MIEKKA-


Khalid ibn al-Waliid (eli vuosina 592 -642), tunnetaan myös nimellä SayfAllaah al-Masluul (Allaahin vetetty miekka) oli sahabi, Profeetta Muhammadin (saws) seuralainen. Hän oli kokenut sodan taitaja ja yksi menestyneimmistä sotajohtajista kautta historian. Hänet tunnetaan hyvin sotilaallisista taktiikoistaan ja taituruudestaan sekä Profeetta Muhammadin sotajoukkojen johtamisesta ja myös hänen (saws) jälkeen tulleiden kalifien, Abu Bakrin ja Umarin joukkojen johtamisesta. Hänen sotilaallisena aikanaan Arabia oli ensimmäistä kertaa yhdistetty poliittisesti yhdeksi Kalifaatiksi. Hän on yksi niistä harvoista sotilaallisista kenraaleista historiassa, joka säilyi voittamattomana taisteluissaan koko elämänsä ajan. Hän voitti yli 100 taistelua, jossa hänen joukkonsa oli vähempi lukuisempi kuin vihollisen. Näistä mm. Bysantin & Rooman valtakunnan, Sassanidin & Persian valtakunnan ja heidän liittolaiset sekä joitakin arabialaisia heimoja. Hänen stragediset saavutukset sisältävät Arabian valloituksen, Persian Mesopota-mian, Rooman Syyrian vuosina 632 aina vuoteen 636. Hänet muistetaan myös hänen ratkaisevistaan voitoistaan Yamamassa, Ullaisissa ja Firazissa sekä hänen hämmästyttävistä taktiikoistaan Walajassa ja Yarmoukissa. Hän on myös toinen niistä sotilaallisista komentajista, (toinen on Hannibal), joka käytti ”pinsetti liikettä” (hyökkäys vastustajaa kohtaan molemmin puolin yhtä aikaa kun vihollinen on saapunut keskelle vastustajan joukkoja) väkimäärältään suurempaa vihollista kohtaan.

Khalid ibn al-Waliid (Khalid Al-Walidin poika) oli qureishilainen Mekasta, heimosta joka oli Muham-madia (saws) vastaan. Hän oli vaikuttavassa asemassa Uhudin taistelussa kun Mekka kukistettiin. Hän siitä huolimatta kääntyi Islamiin ja liittyi Profeetan joukkoihin Hudaybiyyan sopimuksen jälkeen ja osallistui moniin sotaretkiin hänen (saws) kanssa kuten mm. Mu’tahin taisteluun. Profeetan kuoltua hän oli ratkaisevassa asemassa johtaessaan Medinan joukkoja Abu Bakrille Riddan sodissa, valloittaen Kes-ki-Arabian ja alistaen arabiheimot. Hän valloitti Al-Hirah:n Sassanidin itsenäistyneen arabivaltion ja kukisti Sassanidin persialaiset joukot hänen Irakin (Mesopotamia) valloituksessa. Hänet myöhemmin siirrettiin läntiseen eturintamaan valloittamaan Rooman Syyria ja Bysantiinin arabivaltion Ghassanids. Vaikka Umar ibn al-Khattaab myöhemmin vapautti hänet tästä korkeasta asemasta, hän jatkoi tehok-kaana joukkojen johtajana, jotka järjestäytyivät bysanttilaisia vastaan aikaisessa vaiheessa Bysantiini-Arabia sotia. Hänen komennuksensa alla Damaskos valloitettiin vuonna 636, joka johti Bilad al-Shamin (Levant) valloitukseen. Vuonna 638 hänen uransa huippukohdassa, hänet vapautettiin sotilaallisista teh-tävästä.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah

Viimeinen muokkaaja, ummuyusuf pvm Lau Lok 23, 2010 6:13 pm, muokattu 1 kertaa
Lau Lok 23, 2010 6:12 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Lapsuus ja nuoruus

Khalid syntyi noin vuonna 592 Mekassa ja hänen isänsä oli Walid ibn al-Mughira, Banu Makhzumin johtaja, klaani qurayshien heimosta. Hänen isänsä tunnettiin nimityksellä al-Wahid, ainutlaatuinen. Qurayshien kolme johtavaa klaania tuona aikana olivat Banu Hashimit, Banu Abd-al-darit ja Banu Makhzumit. Banu Makhzumit olivat vastuussa sotaan liittyvistä asioista. Qurayshilaisten tapojen mukaan vähän jälkeen Khalidin syntymän jälkeen hänet lähetettiin beduiini heimoon autiomaahan, jossa hänen imetysäitinsä imetti ja kasvatti häntä puhtaassa, kuivassa ja saasteettomassa autiomaan ilmastossa. Kun hän oli viisi tai kuusi vuotias, hän palasi vanhempiensa luokse Mekkaan. Khalid lapsuudessaan sairasti lievän vesirokon, josta hän selvisi mutta tämä jätti joitain arpia hänen vasempaan poskeen.

Khalid ja Umar ibn al-Khattaab, toinen kalifi, olivat serkkuja ja he olivat kasvoistaan hyvin samanlaiset. Khalid ja Umar olivat erittäin pitkiä ja Khalidilla oli hyvin vahva vartalo ja leveät olkapäät. Hänellä oli parta, joka oli tuuhea ja paksu. Hän oli myös yksi painin mestareista omana aikanaan. Koska hän oli Makhzumin heimon jäsen, hän oli erikoistunut sotilaallisiin toimintoihin ja oli yksi parhaimmista Arabian hevosten käsittelijöistä. Khalid oppi jo lapsena kuinka ratsastaa ja käyttää aseita kuten keihästä, peitsiä, jousta (jousiammunta) ja miekkaa. Peitsin sanotaan olleen hänen lempiaseita. Nuoruudessaan quraishilaiset ihailivat häntä taistelijana ja painija.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Lok 23, 2010 6:13 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Profeetta Muhammadin (saws) aikajakso (610–632)


Kartta Uhudin taistelusta, joka näyttää Khalidin liikkeet muslimien armeijaa vastaan. Tämä taktikointi koitui muslimien tappioksi ja qurayshilaisten voitoksi.
Ei ole paljoakaan tietoa Khalidin aikaisemmista vuosista, jolloin Profeetta Muhammad julisti Allaahin sanaa. Hänen isänsä oli tunnettu vihamielisyydestään Allaahin Lähettilästä vastaan. Seuraten Profeetan muuttoa Mekasta Medinaan, monet taistelut käytiin uusien muslimiyhteisöiden ja qurayshilaisten välillä. Khalid ei itse ottanut osaa Badrin taisteluun, joka oli ensimmäinen taistelu muslimien ja qurayshilaisten välillä mutta hänen veljensä Walid ibn Walid jäi taistelusta sotavangiksi. Khalid ja hänen vanhempi veli Hasham ibn Walid menivät Medinaan maksamaan lunnaat Walidista mutta vähän sen jälkeen kun hänet oli vapautettu, puolessa välissä matkaa takaisin Mekkaa, hän karkasi ja palasi takaisin Profeetta Muhammadin luokse ja kääntyi muslimiksi. Khalidin johtajuus oli apuna ja takaamassa Mekan voitto Uhudin taistelussa. Vuonna 627 hän oli osallisena quraishilaisten kampanjassa muslimeita vastaan Trenchin taistelussa, joka oli Khalidin viimeinen taistelu muslimeita vastaan.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Lok 23, 2010 6:14 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Islamiin palaaminen

Kymmenen vuoden rauhan sopimus laadittiin Hudaybiyyan sopimuksessa muslimien ja quraishilaisten välille vuonna 628. Profeetta Muhammadin (saws) on kerrottu sanoneen Khalidin veljelle, Walid bin Walidille että: ”Mies, kuin Khalid, ei voi pitää itseään kauan pois islamista.” Walid kirjotti kirjeitä Kha-lidille vakuuttaakseen häntä kääntymään Islamiin. Khalid, joka ei ollut kovin innoissaan Kaaban ido-leista, päätti kääntyä islamiin ja on sanottu, että kertoi aikeestaan ystävälleen Ikrimah ibn Abi-Jahlille, joka oli tämän päätöstä vastaan. Abu Sufyan ibn Harb uhkasi Khalidia vakavilla seuraumuksilla, jolloin Ikrimah esti häntä sanoen: ”Rauhoitu oi Abu Sufyan! Sinun vihasi saattaa johdattaa minutkin liittymään Muhammadin joukkoon. Khalid on vapaa seuraamaan mitä uskoa hän haluaa.” Jossain vaiheessa vuoden 629 toukokuuta Khalid lähti Medinaan. Matkan varrella hän tapasi ’Amr ibn al-’Asin ja Uthman ibn Talhan, jotka olivat myös matkalla Medinaan palatakseen Islamiin. He saapuivat Medinaan 31. touko-kuuta 629 ja menivät Profeetan kotiin. Khalidin veli, Walid bin Walid otti veljensä vastaan ja hän oli ensimmäinen näistä kolmesta joka palasi Islamiin.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Lok 23, 2010 6:18 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Mu’tah:n taistelu ja Allaahin Miekka

Kolme kuukautta sen jälkeen kun Khalid oli saapunut Medinaan, Profeetta lähetti saattueen Syyrian Ghassanidin johtajalle (Bysantin valtakunnan vasallivaltio). Kun he menivät Mu’tahn läpi, saattueen kulku keskeytettiin ja heidät tapettiin paikallisen Ghassanidin johtajan toimesta, jonka nimi oli Shurahbil ibn Amr. Perinteisesti, diplomaattisia saattueita suojasi koskemattomuus hyökkäyksiltä ja tästä kautautuvat uutiset raivostuttivat Medinan.

Joukkue valmisteltiin nopeasti lähtemään rankaisemaan Ghassanideja. Profeetta asetti Zayd ibn Harithan heidän komentajakseen. Zaydin kuoltua komentajaksi ryhtyi Ja’far ibn Abi Talib ja kun Jafar kuoli, komennus siirtyi ’Abd Allaah ibn Rawahille. Jos he kaikki kuolivat, joukkueen miehet valitsivat seuraavan komentajan joukostaan.
Kaikki yllä olevat mainitut miehet kuolivat taistelussa ja Khalid valittiin komentajaksi. Hän sai pidettyä 3000 miehen armeijan vastaan massiivista Bysantiinin valtakunnan sekä Ghassanidin arabien muodostamaa armeijaa vastaan. Tätä taistelua kutsutaan Mu’tah:n taisteluksi. Khalid otti komennon haltuunsa ratkaisevalla hetkellä ja käänsi taistelun, joka oli kääntymässä verilöylyksi, strategiseksi vetääntymiseksi ja näin pelasti muslimiarmeijan täydellisestä tuhoutumiselta.

Yön saapuessa, Khalid lähetti osan joukoista pääjoukkojen taakse ja seuraavana aamuna heitä käskettiin liittymään pääjoukkoon pieninä ryhminä, yksi toisensa perään, antaen sen vaikutelma että uusia joukkoja olisi saapunut ja näin heikentäen vastustajan moraalia. Khalid ibn Waliid kykeni tasapainottamaan taistelurintamat tuona päivänä ja seuraavana yönä hänen miehet vetäytyivät takaisin Arabiaan. Bysantiinilaiset uskoivat, että ansa oli viritetty heitä varten, he eivät hyökänneet eteenpäin. Mu’tahin taistelun jälkeen Khalid sai nimityksen Allaahin Miekka, koska toi armeijansa takaisin taisteluun.

Vuotta myöhemmin, vuonna 630 muslimit nousivat Medinasta valloittamaan Mekkaa. Mekan valloituksessa Khalid toimi komentajana yhdessä neljässä muslimien armeijasta, jotka hyökkäsivät Mekkaan neljästä eri suunnasta. Myöhemmin samana vuonna, hän otti osaa Hunayn taisteluun sekä myös Ta’ifin piiritykseen.

Hänet myös lähetettiin Banu Jadhiman heimon luokse. Khalid vakuutti heidät luovuttamaan aseensa tiedostaen, että osa heistä oli tulleet muslimeiksi ja osa heistä tapettiin. Kun Profeetta (saws) sai tietää tästä, hän julisti Allaahille, että hän (saws) oli syytön siihen mitä Khalid oli tehnyt ja lähetti Ali ibn Abi Talibin maksamaan korvauksia henkiinjääneille.
Hän otti myös osaa Tabukin kampanjaan Profeetta Muhammadin komennuksen alla ja sieltä hänet lähettiin Daumat-ul-Jandaliin, jossa hän taisteli ja otti vangikseen Daumat-ul-Jandalin arabialaisen prinssin ja näin pakottaen Daumat-ul-Jandalin antautumaan.

Vuonna 631 hän otti osaa Profeetan jäähyväis Hajjille. Sanotaan, että hän keräsi muutamia Profeetan hiuksia muistoksi, jotka auttaisivat häntä voittamaan taisteluja.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Lok 23, 2010 6:22 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Arabian valloitus

Profeetta Muhammadin kuoleman jälkeen monet voimakkaat arabialaiset heimot nousivat avoimesti kapinaan Medinan valtaa vastaan. Abu Bakr, joka toimi nyt kalifina, lähetti armeijansa kohtaamaan nämä luopiot ja kapinalliset. Khalid oli Abu Bakrin pääneuvonantaja sekä yksi strategisten suunnitelmi-en arkkitehti Riddah:n sodissa. Hän sai komennettavakseen kaikkein voimakkaimman muslimiarmeijan ja heidät lähetettiin keski-Arabiaa kohti, strategisesti kaikkein vaikeimmalle alueelle, jossa kaikkein voimakkaammat kapinallisheimot oleskelivat. Tämä alue oli lähimpänä muslimien Medinasta ja näin ollen tämä oli suurin uhka kaupungille. Khalid lähettiin ensimmäisenä Tayyin ja Jalidan kapinallisen heimon luokse, jossa Adi ibn Hatim (tunnettu Profeetta Muhammadin seuralainen sekä Tayyin heimon johtaja) toimi sovittelijana ja heimot taipuivat Kalifaatille.

Vuonna 632, syyskuun puolissa välin, Khalid murskasi Tulaihan, joka oli kapinallisten päällikkö, joka oli julistautunut profeetaksi saadakseen tukijoita taaksensa. Tulaihan valta kukistettiin ja hänen seuraa-jansa voitettiin Ghamran taistelussa. Sen jälkeen Khalid marssi Naqraan ja voitti Banu Saliimin kapinal-lisheimon Naqran taistelussa. Vuonna 632 alue turvattiin Zafarin taistelun jälkeen, jossa voitettiin hei-mojohtajatar Salma.

Sen jälkeen kun alueet Medinan, Islamilaisen valtion pääkaupungin, ympärillä oli otettu takaisin hal-tuun, Khalid lähti Nejdiin, joka oli Banu Tamimin voimanpesäke. Monet klaanit kiirehtivät tavatakseen ja antautuakseen Khalidille mutta Banu Yarbu’ heimo, jota johti Sheikh Malik ibn Nuwayrah, pidättäy-tyi. Malik vältti suoraa kontaktia Khalidin armeijan kanssa ja käski seuraajiensa hajaantumaan ja hän ja hänen perheensä mahdollisesti muuttivat erämaan toiselle puolelle. Hän myös keräsi veroja ja lähetti miehensä toimittamaan ne Medinaan. Siitä huolimatta, Malikia syytettiin kapinoinnista Medinan valtio-ta vastaan. Häntä syytettiin myös liittoutumisesta Sajjah:n kanssa, joka oli julistanut itsensä naispuolei-seksi profeetaksi. Malik pidätettiin heimonsa miesten kanssa ja kun Khalid kysyi Malikilta hänen rikoksista. Malikin vastaus oli ”sinun johtajasi sanoi näin ja sinun johtajasi sanoi niin” viitaten Abu Bakriin. Khalid julisti Malikin kapinalliseksi luopioksi ja määräsi hänet teloitettavaksi. Joidenkin näkemyksien mukaan Khalid ibn Walid otti Malikin vaimon (Layla bint al-Minhal) vaimokseen samana yönä kun Malik tapettiin. Abu Qatada Ansari, joka oli Profeetta Muhammadin seuralainen, oli järkyttynyt Malikin kuolemasta Khalidin toimesta, joten hän palasi välittömästi takaisin Medinaan ja kertoi Abu Bakrille ettei palvelisi komentajan alla, joka oli tappanut toisen muslimin. Malikin kuolema ja Khalidin avioituminen Malikin vaimon kanssa herätti kiistaa. Jotkut hänen armeijastaan, mm. Abu Qatadah, uskoi Kha-lidin tappaneen Malikin ottaakseen tämän vaimon omakseen. Vasta Umar ibn Al-Khattaabin painostuk-sen jälkeen, joka oli Khalidin serkku ja yksi Abu Bakrin pääneuvonantajista, Abu Bakr kutsui Khalidin takaisin Medinaan selittääkseen tekosiaan. Medinassa ’Umar sanoi Khalidille: ” Olet Allaahin viholli-nen! Sinä tapoit muslimin ja sen jälkeen otit hänen vaimonsa. Allaahin nimeen, minä tulen kivittämään sinut!”

Malikin tapahtuman jälkeen Abu Bakr lähetti Khalidin murskaamaan kaikkein voimakkaamman uhkan Medinan valtiolle, Musaylimah Valehtelijan (joka myös oli julistautunut profeetaksi). Musaylimah oli voittanut jo kaksi muslimiarmeijaa. Vuonna 632, joulukuun kolmannella viikolla, Khalid teki murska-voiton Yamaman taistelussa Musaylimaa vastaan. Musaylimah kuoli taistelussa ja lähes kaikki vastarin-ta kapinnallisista heimoista oli kukistettu.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Sun Lok 24, 2010 2:29 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea