Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Eliniän pidentäjät ja maailmanloput odottajat

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Eliniän pidentäjät ja maailmanloput odottajat
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Eliniän pidentäjät ja maailmanloput odottajat Vastaa lainaamalla viestiä
¤¤¤

Eliniän pidentäjät

Toistaiseksi ainoa tieteellisesti todistettu tapa pidentää elinikää on rajoittaa energiansaantia -eli syödä vähemmän. Kaikkein intohimoisimmin juuri ikävuosien lisäämiseen tähtäävä ruokavalio on Calorie Restriction on Optimal Nutrition eli CRON. Sitä noudattaa karkeasti arvoiden sata tuhatta ihmistä maailmassa. Ruokavalion idea on syödä noin 20 tai jopa 30 prosenttia vähemmän kaloreita kuin normaalipainoiset länsimaiset ihmiset yleensä. Näin saavutetaan paremmat kolesteroli- ja verensokeriarvot, alheisempi verenpaine ja parempi glukoosinsieto -ja sitä kautta terveempi ja pidempi elämä, uskovat CRON-ihmiset. He haaveilevat jopa yli 120 ikävuodesta.
Iloisesti hymyilevät CR Societyn Paul McGlothin ja Meredith Avell hoikkina kuusikymppisinä esittelevät CR-elämäntapaansa:

"Me tervehdimme nälkää tyytyväisinä, sillä siitä tietää, että olemme harjoittaneet CR-rutiiniamme oikein".

Meredith syö noin 1600 kilokaloria päivässä ja Paul 1900. 1500 kaloria on yhtä vähän kuin yli puolitoista suklaalevyä tai kaksi ja puoli rasiaa Saarioisten lihamakaronilaatikkoa.

Paul ja Meredith syövät kaiken ruokansa ennen kello yhtä ja paastoavat sen jälkeen loppupäivän ja yön eli noin 15-17 tuntia. Puuroa, bataattisosekeittoa, raejuustoa, kalafileitä, perunaa, marjoja, banaaneja.

"Tunnen nälkää yleensä hieman ennen nukkumaanmenoa. Silloin hymyilen ja ajattelen, että yes, minä tein sen taas", Meredith sanoo. "Nälkä on tietoinen valinta. On olemassa ainakin kaksi elimistölle hyödyllistä nälkähormonia, joten pidämme huolta siitä että välillä on nälkä."

"On parempi paastota vaikka vain yön yli verensokeri alhaalla kuin olla 16 tuntia syömättä korkeammilla verensokeriarvoilla", Paul sanoo.

"Jos herää nälkäisenä, ei ole kauhean vaikea syödä vaikka tuhannen kalorin aamiaista. 300 grammaa ohraa, pari bataattia ja joku vihannesdrinkki, siinä on jo heti 700 kaloria."

Meredith kehottaa kokata viikonloppuna valmiiksi pakastimeen, niin arkena ei mene niin paljon aikaa ruoanlaittoon.

CRON-ruokavalion perusainekset:

Bataatti:C- ja E-vitamiineja, beetakaroteenia, steroleja.
Lohi: Omega 3- ja omega 6-rasvahappoja, jodia, seleeniä, karotenoideja.
Mustikat: Antosyaniinia, protoantosyanideja, flavonoleja ja tanniineja.
Oliiviöljy: Tyydyttämättömiä rasvahappoja, steroleita, K-vitamiinia, karotenoideja.
Parsakaali: A-, B-, C- ja E-vitamiineja ja rautaa.
Pavut: Proteiinia, A-, C-, E-, ja K-vitamiineja, folaatteja, karotenoideja.
Porkkana: Matala GI-indeksi, paljon kuituja ja beetakaroteenia.
Pähkinät: Tyydyttämättömiä rasvahappoja, proteiinia.
Raejuusto: Paljon proteiinia, vähän rasvaa.
Tonnikala: Proteiinia, omega 3 -rasvahappoja, A-vitamiinia, folaatteja.

CRON-elämäntavan historia alkoi, kun 1930-luvulla havaittiin, että vähillä kaloreilla ja riittävillä ravintoaineilla syötetyt rotat elävät jopa kaksi kertaa pidempään ja ovat monin tavoin terveempiä kuin muut rotat. CRON-reesusapinoilla taas on todettu esiintyvän vähemmän diabetesta, syöpää, sydän-ja aivosairauksia kuin normaalisti syövillä. Niiden vanhuuskuolleisuus on pienempää ja turkkikin kiiltävämpi.

CRON-elämäntavan kehittäjä ja innokkain puolestapuhuja Roy Walford tutki keinotekoisten ekosysteemien elinkelpoisuutta vuonna 1991 Arizonassa kahdeksan ihmisen tutkimusryhmässään sulkeutuen kahdeksi vuodeksi isokokoiseen kasvihuoneeseen. Biosfääri tosin ei tuottanut tarpeeksi ravintoa ja koeryhmä koki nälkää. Walford suostutteli koeryhmän noudattamaan omaa tiukkaa ravintopitoista ruokavaliotaan ja kokeen päättyessä osallisten terveys oli monin mitattavissa olevin tavoin parantunut huomattavasti. Roy Walford kuoli ALS-tautiin 79-vuotiaana.

Amerikkalainen tiede-ja ympäristöjournalismin professori Michael Pollan kutsuu suhdettamme ruokaan nutritionismiksi: Jalostetut elintarvikkeet ovat syrjäyttäneet oikean ruoan eli perusraaka-aineet ja käsittelemme ruokaa vain ravintoaineidensa summana. Jalosteeseen on helppo ruiskuttaa milloin mitäkin "tutkitusti terveellistä" ravintoainetta. Ruokateollisuuden mengelet ja kevorkianit nauravat laboratorioissaaan äänekkäästi.

CRON-elämäntavan haittapuolina ovat syömishäiriöt, aliravitsemus, luukato, kuukautiskierron häiriintyminen, testosteronitason lasku ja erityisesti miehiltä voivat kadota seksihalut. Kehon rasvaprosentin laskiessa myös istuminen kovilla alustoilla voi muuttua epämukavaksi. Kuntoiluksi suositellaan joogaa, kuntosalia ja kävelyä, ei hikijumppaa.

Eräs CR-aktiivi on brittiläinen, 24-vuotias Matthew Lake, jota kiehtoo pitkäikäisyys. Hänen kirjoituksensa päättyvät sanoihin "pysy nuorena" ja "elä ikuisesti" ja tuntee ylpeyttä, mikäli joku arvioi hänen ikänsä alakanttiin. Hän syö 1650 kilokaloria päivässä, painaa 48 kiloa ja on 170 senttimetriä pitkä. Hän on harjoittanut CR-elämää jo kuusi vuotta.

"Haluaisin elää niin pitkään kuin mahdollista. Olen usein miettinyt miksi, mutta ei ole muuta syytä kuin että rakastan elämää niin paljon, että haluan sitä lisää. Parasta olisi tietysti elää ikuisesti, mutta voisin tyytyä 130 vuoteen. Söin kolme vuotta sitten suklaapatukoita, mutta kohtuudella. Ensin söin vain yhden tai kaksi päivässä noin viikon ajan ja se siitä. Patukat eivät edes olleet normaalikokoisia vaan miniversioita, joten kalorimäärä oli aika alhainen 100-150 kcal per patukka. Ei paljon mitään ravintoaineita, vain tyhjiä kaloreita, mutta en näe mitä haittaa siitä olisi. Tarkoitan, etten tule vanhenemaan silmissä vain koska vähän yli viikon ajan olen nauttinut suklaata, jossa on tyydyttyneitä rasvoja ja sokeria."

¤¤¤

Hiivaton ruokavalio vähentää väsymystä, migreeniä, nenän sivuuontelontulehdusta, ärtyneen suolen oireyhtymää ja pms-oireita. Laktoosi-ovovegetarismin sanotaan ehkäisevän syöpiä ja sydäntauteja, alentavan verenpainetta ja pudottavan painoa. Vähähiilihydraattiset ruokavaliot piristävät ja auttavat vatsavaivoissa, allergioissa ja nälän hallinnassa. Vähähiilihydraattisissa ruokavalioissa vähennetään hiilihydraattien määrää ja lisätään proteiinin ja rasvojen osuutta ruoassa huomattavasti syömällä vähän kasviksia, hedelmiä, sokeria ja viljatuotteita sekä lisätään lihaa ja kalaa. Vähät hiilihydraatit saadaan marjoista, pähkinöistä, siemenistä ja ravintopitoisista vihanneksista. Tunnetuin ruokavalioista on Akinsin dieetti, joskin vähähiilihydraattisista ruokavalioista käydään kiivasta keskustelua. Tri-Color-ruokavalio perustuu värikkäisiin kasviksiin, jotka sisältävät runsaasti fytokemikaaleja. Dieetti tähtää ensisijaisesti ensisijaisesti terveempään elämään, mutta paino laskee samalla. Päivittäin tulisi syödä kolme annosta punaisia , kolme annosta keltaisia ja kolme annosta vihreitä kasviksia. Vihreissä kannattaa valita mahdollisimman tummanvihreitä.

Ruoan eettisyyttä korostavat vegaanit, fennovegaanit, jotka syövät vain lähialueilla tuotettuja, ei-eläinkunnasta peräisin peräisin olevia tuotteita sekä fregaanit, jotka vegaaniuden lisäksi välttävät ruoan ostamista kaupasta.

Sitruunamehupaaston aikana ei syödä mitään, vaan juodaan vain sitruunoista, vaahtera-palmusiirapista ja cayennepippurista valmistettua mehua, joka pitää kehon emäksisenä ja puhdistaa sen kuona-aineista. Tarkoituksena on "kehon puhdistaminen myrkyistä". Kerran vuorokaudessa suolihuuhtelu. Sitruunamehupaaston teki suosituksi r&b-laulaja Beyoncé Knowles.

Kun Ruokatieto 2006 -kyselytutkimuksessa kysyttiin vastaajilta, noudattavatko he jotain tiettyä ruokavaliota, 51 prosenttia vastasi noudattavansa jotakin tarjotuista ruokavalioista. Kyselyn mukaan joka toisella suomalaisella on erityinen tiedostettu ruokavalio. Finnairin lennoilla on tarjolla 18 erilaista ruokavaliota, Helsingin terveyskeskusten sairaaloiden potilasruokaoppaassa on 20 ruokavaliota ja näiden lisäksi erilaiset yhdistelmät, rakennemuunnetut ruokavaliot, ruoka-aineallergiat ja vakaumukselliset ruokavaliot.

Image-lehden toimittaja Joanna Palmén kokeili esimerkiksi tällaista päivittäisruokavaliota:

Aamiaiseksi neljän viljan puuroa mansikkabanaanisoseella, mehua ja kahvia. Lounaaksi kaksi ahvenfilettä kevytkermaviilikastikkeella, kolme isoa perunaa ja tomaattia. Jälkiruoaksi Luonnonjogurttia ja mansikkabanaanisosetta. Illalliseksi lautasellinen kasviwokkia ja tummaa riisiä ja jälkiruoaksi jogurttia. Kaloreita yhteensä 1345. Päivään sisältyi lenkkeily ja kuntopiiri. Hänen ikäisensä (29-vuotta, 174 cm ja paino aloituspäivänä 73,4 kg) naisen kilokalorien normaalitarve on 2000-2200 kilokaloria päivässä. 31 päivän ohjelman jälkeen hän painoi 69 kilogrammaa, kokonaiskolesteroli pudonneena 6,0:sta 4,8:aan.

¤¤¤

Maailmanlopun odottajat

Vuoden 2012 maailmanlopun odotuksessa yhdistettiin maya-intiaanien ajanjakson pisin vuonna 3114 eaa alkanut sykli, raamatun "koodeja" komeetan tulosta sekä kiinalaista I Ching-ennustuskirjan merkit, hindulaisuutta, new agea, faktaa, fiktiota, oraakkeleita, shamaaneja, galaktisia tapahtumia ja uuden ajan ennustuksia sekä toisiaan tuntemattomia ihmisiä ja suuntauksia eri puolilta maailmaa.

"Maailmanlopun ennustuksia on ollut aina, mutta tällä kertaa vallitsee poikkeuksellisen laaja yhteisymmärrys ajankohdasta", Apocalypse 2012-kirjan kirjoittaja Lawrence E. Joseph kertoo.
Hän oli kirjassaan huolissaan aurinkomyrskyistä ja aukoista maan magneettikentässä. Hän yhdisteli myös tiedemiesten haastatteluja nykyajan maya-shamaaneilta keräämäänsä tietoutta. Suomalaistutkija Harri Kettusen mukaan maya-teksteissä tosin puhuttiin vuodesta 2012 uuden ajanjakson alkuna, uuden kalenterikierron alkamisena. Teksteissä oli maininta yliluonnollisesta Balun Yokte'sta, joka laskeutuu joulukuun 2012 päivänä jostakin johonkin, mutta murtuma juuri kriittiseltä kohdalta jätti epäselvyyden tarkemmasta sijainnista.

Vuoden 2012 tapahtumissa NASA:n ja Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian tutkijat ennustivat aurinkomyrskyjen aiheuttavan ennennäkemättömiä tietoliikenne- ja sähköhäiriöitä vuonna 2012. Yhdysvaltalainen ohjelmistosuunnittelija Clif High kehitti jo 1990-luvulla WebBot-ohjelman, joka seuloo internetin kielellistä dataa pyrkien tällä tavalla ennustamaan kollektiivisia mielenliikkeitä. Tarkoituksena oli aluksi ennustaa osakekursseja, mutta se onnistuikin ennustamaan useita katastrofeja, terrori-iskuja ja hirmumyrskyjä. Samaten maailmanlopun vuodelle 2012. WebBot aistii hurrikaanit ja maan magneettikentän muutokset pörssikurssien ja poliittisten muutosten ohella samalla tavalla.

"Aivan kuten kehosi voi antaa etukäteen vihjeitä sään muutoksista tai tietoisuutesi ennakoida tulevaa", High selittää.

Yhden ennustuksen mukaan salaperäinen Planeetta X ohittaisi maan vuonna 2012 ja maapallon navat vaihtavat paikkaa. Nimitystä Planeetta X käytetään kaukaisista, etsinnässä olevista planeetoista. Avaruus joutuu toimimaan maailmanlopun visioiden kohteena usein, koska maallikot tietävät siitä hyvin vähän ja fiktioon voidaan sijoittaa tieteellistä totuutta. Maan magneettikentän muutokset ovat faktaa, magneettiset navat sekoitetaan tarkoittamaan pohjois-ja etelänapaa, tosin ne vaeltevat aina välillä uusiin paikkoihin, joilla ei ole ihmiselämään mitään vaikutusta. Aurinkomyrskyt voivat pahimmillaan ylikuormittaa voimalinjoja, mutta maailmanloppua ne eivät tarkoita.

Avaruusaiheiset tuhodystopiat ovat suosittuja, koska ne tuntuvat ylevämmältä kuin ajatus maailmanlopusta ihmisen oman toiminnan seurauksena. Elokuvateollisuudessakin maailmantuhon aiheena on usein maata uhkaava asteroidi tai viruspandemia, tosin myös ei-maailmanlopulliset tietoliikennedystopiat, joissa virtuaalimaailma ja todellisuus sekoittuvat tai yksilön tai ihmisryhmien aikeet profiloidaan webbotmaisesti jo ennen kuin yksilö itse on niistä tietoinen, kuten turvallisuuspalvelujen profiloinnissa.

Suositun Nostradamuksen ennustuksissa viitataan henkilöön nimeltä Mabus, jonka kuolemaa seuraavat suuret onnettomuudet. Mabuksen on usein kuviteltu tarkoittavan George W. Bushia, Saddam Husseinia tai Airbusia, ainoa tunnettu Mabus on tosin Yhdysvaltain merivoimien ministeri Raymond Mabus.

Norjan hallitus ja Global Drop Diversity Trust perustivat Huippuvuorille siemenpankin, jonka säilytysholveissa säilötään pakastettuja ravintokasvien siemeniä. Kymmenet valtiot tekivät siemenpankkiin omia talletuksiaan, mm. parinkymmentä tuhatta riisilajikkeen variaatiota.
Brittiläinen Frozen Ark keräsi uhanalaisten eläinlajien sukusolu-ja dna-näytteitä, mikäli lajit uhkaavat kuolla sukupuuttoon.

Yhdysvaltalainen avaruustutkija Jim Burke ajoi hanketta, jossa kuuhun sijoitettaisiin varastoimalla dna-näytteitä, eläviä organismeja ja sukusoluja, maan varmuuskopion luomiseksi.

Monet pelastusryhmät katsoivat maapallon napojen vaihtumisen jälkeen turvallisimmaksi paikoiksi Etiopian ylängöt, Espanjan Pyreneet sekä Marokon Atlasvuoret.

Maya-alueille myös järjestettiin matkoja, kuten kanadalainen Sacred Earth Journey, ja hotellihuoneita oli varattu jo useita vuosia aikaisemmin Meksikon Chichén Itzán alueelle sekä Hondurasin Copánin alueelle. Guatemalalaiskylä El Rematessa oli juhlittu jo useiden vuosien ajan talvipäivänseisauspäivinä.
Rikkaimmat tietenkin voivat hakeutua maapallolta kokonaan pois, turistilentojen alkaessa avaruuteen, kuten mm. Ruotsista vuonna 2012 alkaneissa lennoissa.

Belgialainen laboratoriotyöntekijä Patrick Geryl lopetti työnsä öljy-yhtiön palveluksessa organisoidakseen ryhmää, joka aikoi selviytyä vuoden 2012 katastrofista. Hän uskoi auringon magneettikenttien muutosten aiheuttavan valtavia purkauksia, jotka saavat maapallon navat vaihtamaan paikkaansa, mantereiden liikkuessa tuhansien kilometrien päähän nykyisestä sijainnistaan.

"Ryhmäämme kuuluu muutama sata henkilöä. Huolimme mukaan osaavia ihmisiä. Osallistujat tarvitsevat vähintään 10 000 euroa pelastustarvikkeita, ruokavarantoja ja matkustamista varten."

Gerylin mukaan ryhmä varautuu ottamaan harteilleen uuden minisivilisaation perustamisen, jossa tarvitaan veneiden ja teiden tekijöitä ja vaikkapa hammaslääkäreitä. Maailmantuhon hetkellä ryhmä aikoi hakeutua yli 3 000 metrin korkeuteen suojaan tsunameilta. Vuonna 2009 paikka oli vielä haussa, mutta sen löytymistä ei kerrottu medialle. Liian monet televisiokanavat halusivat tietää siitä.

Nettikaupat olivat täynnä 2012-kelloja ja paitoja. iPhoneen saattoi ladata sovelluksen, joka lähettää videomateriaalia ja vinkkejä ennen maailmanloppua. USA:n Phoenixin osavaltiossa asuva Dennis McClung perusti nettikaupan, jossa myytiin tarvikkeita tuntemattomien uhkien varalle: luotiliivejä, kaasunaamareita, veitsisettejä ja ensiaputarvikkeita. Suosituimpia tuotteita olivat vedenpuhdistustabletit, selviytymisoppaat, ruokasäilykkeet ja ensiapulaukut.

Artikkelit perustuvat Joanna Palménin artikkeliin "Vesi kielellä" sekä Terhi Hautamäen artikkeliin "Suuri pamaus". Molemmat artikkelit ilmestyivät Image-lehden numerossa 10/2009.

***

Maa Hei 07, 2014 6:08 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea