Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Loujain al-Hathloul

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Loujain al-Hathloul
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Loujain al-Hathloul Vastaa lainaamalla viestiä

  Allahin, Armeliaan, Armahtajan Nimeen, Rauha ja Siunaukset Profeetalle ja hänen Perheelleen ja Seuralaisilleen...

  Tämä kokoelma oli alunperin nimeltään Saudi-Arabian Feministit (2019, #Saudifeministit), muistiinpanoja tunnetuimpien feministien julkaisuista.

  Merkittävin ja keskeinen osa julkaisijoista ja aktivisteista oli tuolloin vangittuna ollut Loujain al-Hathloul. Hänen tarinansa on kerrottu varmasti jokaisessa jutussa parin vuoden aikana ja tässäkin sitä käydään läpi varsinaisten käännöstekstien jälkeen.

  Merkittävimmät muslimeille huomioitavat kohdat näitä saudifeministien teksteissä ja heitä
  kohdanneissa tapahtumissa on naisten kohdalta se, että vastoin kuin muslimit ja heitä tukevat muut ajattelisivat, heidän julkaisuissaan tai toiminnassaan ei ole juurikaan mitään perustavanlaatuisesti Islamin vastaista, jos ollenkaan.

  Heitä tukevat ei-muslimit ovat hieman kaapanneet nämä saudiaktivistit omiin tarkoitusperiinsä, jolla tosin ei ole mitään konkreettista haittaa/hyötyä näiden naisten aktivismille, luoden mielikuvia näiden naisten muka ankaralle taistelulle nimenomaan Islamin uskontoa ja käytäntöjä vastaan. Tämä ei pidä paikkansa.

  Muslimit ovat yleensä mielellään myöntävät, että naisilla on oikeuksia Islamin rakenteessa ja Saudi-Arabian hallintatavan olevan jyrkästi vastoin Islamia, valitettavasti käytännön esimerkkeihin tämä tuki ei tunnu yltävän vaan jollain tavalla kuitenkin noudatetaan ja omassa elämässään ja muiden elämään hyväksytään tällainen autoritäärinen epäislamilainen hallinta-ja näkemystapa. Ja vaikka muslimit yleensä myöntävätkin teoreettisesti Islamin uskonnon olevan yhteensopiva länsimaisten ihmisarvojen ja demokratian kanssa, muslimit ovat silti saattaneet kokea turhaan näiden feministien (jos heitä sellaisiksi voi asiallisesti katsoen edes kutsua) olevan jollain islaminvastaisella asialla.

  Toinen kaikille merkittävä seikka (mikä ei välttämättä Loujainin osuudessa tässä tule ilmi) on saudiarabialaisen yhteiskunnan jo tällä hetkellä olemassa oleva monimuotoisuus Islamin tulkinnassa.

  Kansalaisaktivistien lisäksi sama miehen ja naisen tasa-arvoa edistävä aktivismi ulottuu koko yhteiskunnan läpi aina ministeriöitä ja kuningasperhettä myöden. Moni iäkäskin miespuolinen ministeri on toiminnallaan pyrkinyt jo vuosikymmenten ajan edistämään näitä samoja asioita kuin Loujain ja muut. On ajo-oikeutta ajavia tahoja, naisten työllisyyttä parantavia toimia, tasa-arvoisia ja yhtäläisiä oikeuksia kampanjoivia, näkemyksiä naisen vapaudesta ja omasta päätäntävallasta sharia-asioissa jne. Eikä tässä aktivismissa näy minkäänlaista länsimaiden matkimista tai ohjelmallista halua seurata ja muuntaa maata leimallisesti länsimaiden kaltaiseksi, vaikka sitä helppona vertailukohtana esitetäänkin. Kyse on lopulta vain Islamin näkemisestä ja kokemisesta mahdollisimman laajalti ja monin erilaisin tavoin.


Nämä seuraavat tekstit on kirjoitettu alkuvuonna 2019.¤ ¤ ¤

O S A I
  Loujain alHathloul


Kääntänyt Loujain al-Hathloulin teksteistä Abdullah Rintala

Ensisijaiset vaatimukset holhoojakampanjoinnissa olivat ja ovat edelleen:

Ensimmäinen vaatimus

Asettaa naisille suostumusikä, joka on identtinen miesten iän kanssa.

Toinen vaatimus

Poistaa kaikki säädökset, jotka legitimoivat miesholhoojan valtuudet.

Kolme kuukautta sitten kuninkaallinen määräys julistettiin koskien holhousjärjestelmää sisältäen kolme tärkeää kohtaa.

Ensimmäinen kohta : hylkäämään kaikki miesholhoojan suostumuksen vaatimukset kaikissa palveluissa niin kauan kuin ei ole säädöksiä velvoittamaan sellaisia toimenpiteitä ja säädöksillä tarkoitetaan mitä tahansa käytäntöä kuninkaallisen määräyksen tai ministeriön asettamana. Sellaisessa asiassa ongelma oli, että se ei tuonut tarvittua muutosta. Se kuitenkin muutti monen naisen todellisuutta. Joten säädöksen naisten vapauttamisesta tuomion jälkeen korjaamisen vaatimisen sijaan, vaatimukset tulisi olla olemassa olevan lain käyttäminen Ei ole säädöstä vaatien holhoojan suostumusta naisen vapauttamiseksi heti vapautumismääräyksen jälkeen. Vankeus-ja pidätyssäädösten 7 ja 21 mukaan kukaan vanki ei tule jäädä pidemmäksi aikaa kuin oli tuomittu. Se tarkoittaa, että kaikki he jotka pitivät naisia vangittuina kauemmin kuin tuomio oli ovat rikkoneet järjestelmää kaikki nämä vuodet.

Toinen kuninkaallisen määräyksen kohta: kerätä ja altistaa kaikki säädökset jotka vaativat miesholhoojan suostumuksen. Totta kai toivomme että tätä määräystä seuraa holhousjärjestelmän poistaminen ja suostumusiän perustaminen.

Kolmas ja mielestäni tärkein kohta on määräys kouluttaa ihmisiä kansainvälisten sopimusten sisällöstä lisäksi tietoisuuden lisääminen naisten oikeuksista. Kuitenkaan tietoisuuden lisääminen ei ole riittävää niin kauan kuin kansainväliset säädökset ovat ristikkäin paikallisten säädösten kanssa, kuten CEDAW esimerkiksi. Kun kaikki artiklat kansainvälisissä sopimuksissa ja mitä Kuningaskunnassa säädetään oli koottu, havaitsin että Kuningaskunta rikkoo ainakin kolmeatoista sopimuksen artiklaa.

Oikeat kysymykset kuninkaallisen määräyksen julkistamisen jälkeen ovat:

- Asetetaanko naisille suostumuksen ikä yhtäläiseksi miesten iän kanssa?
- Poistetaanko säädökset, jotka legitimoivat holhoojajärjestelmän aikuisille naisille?
- Rankaistaanko holhoojan suostumuksen vaatijaa mikäli holhoojajärjestelmä poistetaan?

- Kun on tiedotettu kansainvälisten sopimusten sisällöstä, tuleeko mitään muutoksia kuten esimerkiksi CEDAW:in artikloja rikkovia säädöksiä ja muita Kuningaskunnan ratifoimia sopimuksia?

Tietenkin jatkuvat vaatimukset [oikeuksillemme] tuovat, Jumalan tahdosta myönteisen muutoksen maahan.

¤

Henkilökohtaisesti olen kohdannut paljon kritiikkiä ja monia hyökkäyksiä ilmaannuttuani sosiaaliseen mediaan muutaman vuosi sitten. Tuona aikana olin oppilaana arvokkaassa Brittiläisen Kolumbian yliopistossa ja innokas kotimaani Saudi-Arabian julkisten asioiden seuraaja. Jotkut näkivät aloitteeni negatiivisina perustuen vain yhteen verkossa julkaistuun videoon, jonka monet jakoivat ja esittivät olevan Islamia vastaan. Ne, jotka sen sellaisena esittivät eivät onnistuneet ymmärtämään että yksinkertaisesti tein naurunalaiseksi niiden reaktioita, jotka käyttivät järkyttävintä ja säädyttömintä kieltä kommenteissaan yksinkertaisesti siksi, etten pukenut hijaabia. Mitä sanoin mainitussa verkkovideoleikkeessä osoitti asiani oikeaksi.

¤

Enemmistö ei tiedä, että viimeisen neljän vuoden aikana olen kieltäytynyt esiintymisestä haastatteluista ulkomaisille mediakanaville, koska tiedän niiden yksilöille aiheuttaman uhan ja pelon tulla käytetyksi median työkaluna väärin, kuten myös joiden toimittajien tendenssinä on maalata Saudi-Arabiasta ruma kuva käyttämällä hyväksi ja saksimalla pois osia sen kansalaisten sanomisista -erityisesti niiden jotka olivat osa Kuningaskunnan koulutusohjelmaa- ilman mitään pyrkimystä näyttää kokonaiskuva reilulla ja ammatillisella tavalla.

¤

Vuonna 2013 muutamat saudinaiset aloittivat kampanjan kysyen luontaista oikeuttaa ajaa, mitä olin tukenut sosiaalisessa mediassa, erityisesti ollen yksi heistä kohdaten vaikeuksia naisten ajamiskiellosta; ajattelemme päätöksen olevan epäreilu monille. Vuonna 2014 yrittäessäni sytyttää kiinnostuksen kampanjaan, yritin ajaa autoni rajalle rakastetun Yhdistyneiden Arabiemiirien Liiton ja rakastetun kotimaani Saudi-Arabian rajalle. Seurauksena jouduin pidätetyksi kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi, jonka aikana sain ensisyytöksen viitaten minut Erikoistuomioistuimeen, joka käsittelee terrorismia ja kansallisia turvallisuusasioita. Kiitollisesti asia hylättiin ja pääsi lopulta vapaaksi helmikuun 12. 2015 ja matkustuskielto määrättiin muutamaa kuukautta myöhemmin. Samaan aikaan viranomaiset palauttivat autoni.

Luonnollisesti monet syyttivät minua käyttämästä tilaisuutta omalle julkisuudelleni ilman intressiä tai tavoittamasta kehitystä tai kanssasisarteni hyvinvoinnista, mutta tämä mielipide ei ole tärkeä. Muut syyttivät minua väittäen tekemiseni viivyttävän virallista päätöstä poistaa naisten ajokielto Saudi-Arabiassa, erityisesti koska tekoni nähtiin suorana haasteena hallitukselle; he sivuuttivat sen, että heidän vaitonaisuutensa 22 vuoden ajan ei tuonut myöskään mitään myönteistä seurausta. Kokemus meni ohi ja tilanteeni täydellisesti raukesi ja monet edelleen syyttävät minua lain sorkkimisesta ja maani julkisen kuvan pilaamisesta. He menevät niinkin pitkälle kun syyttäen minua maanpetoksesta ja sanovat minun ansaitsevan äärimmäisiä rangaistuksia perusten luulotteluihin ilman vakaata perustetta, mikä on laissa rankaistava rikos.

Myöhemmin esiinnyin joissain ulkomaisilla mediakanavilla, mikä johti eneneviin hyökkäyksiin minua vastaan ja lukuisat murhauhkaukset tai fyysinen vahingoittaminen ovat lisääntyneet kohdallani lukuisten rumien hashtagien yllyttäminä tarkoituksenaan yllyttää tai mobilisoida niiden seuraajia minua vastaan; tämä ei edusta suvaitsevaa yhteiskuntaa lainkaan. Näissä haastatteluissa puhuin kokemuksestani ja mitä kävin henkilökohtaisesti läpi aina lopettaen sanomiseni optimismiini Kuningaskunnan tulevaisuudelle ja sen nuoriin, mutta -valitettavasti- tämä osa tavallisesti leikattiin pois julkaistuista haastatteluista.

Suostuin esiintymään ulkomaisilla mediakanavilla viime marraskuussa. Ne, jotka seuraavat toimittaja-asioita Saudi-Arabiassa tietävät, että lokakuun 2015 jälkeen Kuningaskunta on -ennakoimatta- sallinut suuren joukon ulkomaisia toimittajia, jotka ovat osoittaneet kiinnostusta Saudi-Arabian paikallisiin asioihin, tulla Kuningaskuntaan. Tuolloin suostuin osallistumaan näihin haastatteluihin, sillä luotin näiden journalistien vastanneen kaikkiin virallisiin vaatimuksiin, joiden kanssa voin olla huoleti tekemisissä: kunnialliset viranomaiset eivät päästäisi maahan sellaisia, joiden tietävät parjaavan Kuningaskuntaa ja suoraan loukkaavan sen kansalaisia. Haastatteluni koskivat henkilökohtaisia kokemuksiani muutamina viime vuosina, kuten kaikesta minulle tapahtuneesta paikallisvaaleissa Riyadhin kaupungissa ja vähän tämän hetkisistä julkisista asioista. Ihmettelin haastattelussa syitä, joiden perusteella paikallishallinto kunnallisvaaleissa jätti nimeni naispuolisten ehdokkaiden listasta ilman laillista oikeutusta. Tämä kiinnosti monia ulkomaisia toimittajia ja mediahahmoja, kun taas paikallinen media sivuutti sen täysin.

Muutama vuosi sitten julkaistiin dokumentti, joka kuvasi Saudi-Arabiaa hyvin radikaalista näkökulmasta näyttäen leikkeitä äärimmäisiä välikohtauksia olevan osa jokapäiväistä elämää Saudi-Arabiassa, mainitsemattakaan liioitellun dramaattisesta dokumentin äänensävystä ja monet ilmiselvät valheet ja epäjohdonmukaisuudet sen osissa. Olin yksi dokumenttiin osallistuneista vain yhdestä syystä: nuo toimittajat olivat viranomaisten luottamia ja kunnioitetusta toivotettu tervetulleeksi maahan. Muutaman minuutin ajan esiintyessäni dokumentissa, puhuin ainoastaan henkilökohtaisista kokemuksista. Kuitenkin haastatteluni aihetta käytettiin osana sensationalisoivaa ja epätasaista dokumentointia.

Kohtaamani hyökkäykset ovat suuresti kohtuuttomia, erityisesti kun nuo toimittajat olivat täällä Saudi-Arabiassa ja luotin etteivät viranomaiset salli ketään joka on vain kiinnostunut vahingoittamaan Kuningaskunnan julkista kuvaa, kuten yksipuolisessa dokumenttielokuvassa "Saudi-Arabia Uncovered". Mitä en tiennyt oli heidän tuotantoryhmänsä käyttävän hyväkseen tilaisuutta tuottaa dokumenttielokuva esittäen vain yhden puolen tilanteesta Saudi-Arabiassa. Varmasti, jotkin loukkaukset tapahtuvat Kuningaskunnassa silloin tällöin, mutta se ei anna kenellekään oikeutta esittää niitä normaaleina päivittäisinä toimina, jotka tapahtuvat aina tai ovat täsmällisiä kuvaamaan ainoina tilannetta Saudi-Arabiassa. Lisäksi sivuuttamalla saudikansalaisten uudistuspyrkimykset vähättelee niiden merkityksellisiä aloitteita ja vaivaa minua syvästi, vaikka olenkin hyvin optimistinen maani ja sen kansalaisten kirkkaasta tulevaisuudesta. Lopulta olen vastuusta vain siitä olen sanonut.

Meidän kaikkien on ymmärrettävä, että kotimaamme joidenkin ilmiöiden kritisointi ei ole yhtä kuin sen vihaaminen, toivoen pahaa sille tai horjuttaa sitä, vaan täysin päinvastaista. Jokainen saudikansalainen voi pettyä joihinkin Kuningaskunnassa tapahtuviin sattumuksiin, mutta se on vain suora merkki yksilön kiinnostukseen oman maansa muuttumiseksi paremmaksi ja toive nähdä Saudi-Arabia maailmanlaajuisena johtajana.

Kaikki, jotka luulevat käyttäväni julkisuutta siirtolaisuuden tai muun kaltaisen takia ovat täydellisesti väärässä. Ensinnäkin heti valmistumisen jälkeen kieltäydyin pysyttelemästä pois GCC-alueelta, koska tahdoin varmasti pysyä lähellä kotimaatani, vaikka minulle oli jo tarjottu työmahdollisuuksia Vancouverissa, Kanadassa. Toisekseen, olen kyvytön löytämään mitään kiinnostamaani työtä pelättyäni nimeni kiertävän useimmissa yhtiöissä Kuningaskunnassa ja muualla GCC:ssä. Vaikutus ei rajoittunut vain minuun, vaan ylsi myös minulle läheiseen, aviomieheeni Fahad Albutairi, joka on menettänyt monia mahdollisuuksia liittyessäni minuun. Huolimatta mainitusta, tämä ei tarkoita että luovuttaisimme tai muuttaisimme tapojamme, jonka uskomme tuovan maahamme kehitystä ilman takertumista muihin tai loukkaamalla heitä millään tavalla.

Läpi muutaman viime vuoden, joka kerran kun olen tehnyt jotain tai joutunut hyökkäysten sarjan osaksi, en ole koskaan tuntenut tarvetta puolustella itseäni, (mutta) tämä kaikki muuttui tänään: tänään tunnen selvennyksen tärkeyttä moniin asioihin johtuen rankasta ja epäreilusta kohtaamastani kritiikistä. Kritiikki jopa kyseenalaistaa lojaaliutta maalleni, mikä on täysin hyväksymätöntä. Kotimaamme on riittävän iso olemaan pakottamatta yhtä luonnetta kaikille sen yhteiskunnan osille.

Yhteenvedoksi, rukoilen vilpittömästi maani ja kaikkien sen kansalaisten puolesta, myös niiden jotka näkevät paljon vaivaa häiritäkseni perhettäni ja minua.

al-Hathloulin kirjoituksesta توضيح maaliskuun 24. 2016.

¤

Naisten yrityksillä poistaa vanhempien luvanvaraisuus monissa hallitusohjelmissa on pitkä historia, mutta viime vuonna ennenkuulumaton feministinen liike luotiin lukuisten miesten ja naisosallisten ja tukijoiden kesken tuomaan muutos miesten toimivaltaa naisiin ja nostamaan julkista tietoisuutta.

Sivuutan tässä halventamisen ja epäluottamuksen kampanjat ja myönteisen muutoksen tähän maahan haluavien isänmaallisuuden ja ihmisistä välittämisen kyseenalaistamisen.

Valtionkampanjan perusvaatimukset ovat:

1 - Päättämään naisten enemmistön ikä yhtäläiseksi miesten iän kanssa.
[Alkuperäinen lause: تحديد سن رشد للمرأة بحيث يكون مطابق لسن رشد الرجل.]

2 - Poistamaan kaikki miesten toimivallan säädökset aikuisista naisista ja laatimaan säädöksiä naisten yhtäläiselle kansalaisoikeudelle.

Lähes vuoden intensiivisen vaatimisen mandaatista vetäytymiseksi vastauksena oli myrkyllinen vastine kansalaisten kutsuihin palvellen omia etujaan.

Vaatimisella on kolme tärkeää kohtaa.

Ensimmäinen kohta:

Kouluttaa yhteisöä kansainvälisistä Kuningaskunnan ratifioimista sopimuksista, mutta tietoisuus ei ole riittävästi, etenkin kun monet kansainvälisissä sopimuksissa olevat oikeudet ovat sovittamattomia paikallisten säädösten kanssa. Pöytäkirja osoittaa kuilun kansainvälisissä sopimuksissa määrätyt naisten oikeudet (erityisesti Kuningaskunnan ratifioima CEDAW) ja Korkeimman määräyksen into vahvistaa sen näkemystä ja säädöksen toimeenpanoa maassa.

Lyhykäisesti Kuningaskunta rikkoo ainakin 13 CEDAW:in artiklaa.

Toinen kohta:

Vaatia kaikkia viranomaisia ja hallitushenkilöitä luopumaan naisen holhoojan suostumuksen toimivallasta ellei sillä ole laillista perustaa. Sillä tarkoitetaan mitä tahansa kuninkaalliseksi tai hallintosuvun tai ministeriön julistamaa päätöstä. Esimerkiksi emiiri kielsi naisen vapauttamista vankilasta tuomion päätyttyä ja vuosia vankilassa hän käyttäytyi epätavanomaisesti, koska artikla 7 vangitsemis-ja pidätyslaissa määrää "vangin tai pidätetyn vankilassa tai pidätyskeskuksessa määräajan umpeuduttua ja määriteltynä takuumääräyksissä". Artikla 21 taasen määrää ettei "hallinnollisten toimien tule pitkittää vangin tai pidätetyn vapauttamista ajallaan".

Liitetty taulukko osoittaa vertailun säädöksistä, joilla on laillinen perusta holhouksen hyväksynnälle ja toimet, jotka ovat ilman muodollista tukea mainituista säädöksistä.

Kolmas kohta:

Vaatimus kaikille hallitusviranomaisille luetteloimaan ja vahvistamaan kaikkia säädöksiä, jotka vaativat holhoojan suostumuksen heinäkuun 15. 2017 alkaen on -korkeimman oikeuden säädösten mukaisesti- takaraja kaikille kolmen kuukauden ajan ratkaisuille ja takaraja on päättynyt.


Vastauksia vaativia kysymyksiä:

* Tulevatko suurimman osan naisten ikä päätettyä yhtäläiseksi miesten ikään?

* Poistetaanko miesten päätösvalta aikuisiin naisiin?

* Rankaistaanko rikkojaa, jos hän pyytää holhoojansa suostumusta mikäli määräys peruutetaan?

* Koulutetaanko yhteisöä näiden sopimusten sisällöstä, mitkä koskevat CEDAW:in ja muiden Kuningaskunnan ratifioimien kansainvälisten säädösten rikkomista?

* Tulevatko naiset koskaan kykenemään olemaan täysin itsenäisiä aikuisuuden saavutettuaan ilman järjestelmän esteiden kohtaamista, jotka vahvistavat perhettä ja holhousvaltaa?

Jatkuva vaatimuksemme on, mitä tapahtuu maan myönteisessä muutoksessa, Jumalan tahdosta.

al-Hathloulin kirjoituksesta وانتهت المهلة heinäkuun 19. 2017.

¤

Naisten huoltajuuden tarkistus

Ennen kuninkaallisia määräyksiä huhtikuun 23. oli ylhäisiä määräyksiä, joita media ei lainkaan käsitellyt niiden tärkeydestä huolimatta.

Kuninkaalliset määräykset viittaavat hyvään kehitykseen suotuisia tälle kotimaalle, tukien naisten oikeuksia vastauksena kansalaisten pyyntöihin ja intresseihin. Korkein oikeus myös määräsi ihmisoikeuskomissiota huomioimaan naisten kansainvälisissä tapaamisissa sovitut oikeudet.

Tietoisuus yksinään ei ole tehokasta niin kauan kuin monet kansainväliset sopimukset (ilman Kuningaskunnan varaamia lisäyksiä) ovat vastoin paikallisia säädöksiä.

Tässä oleva taulukko osoittaa kuilun naisten oikeuksien kansainvälisten sopimusten (oikeanpuoleinen taulu) -minkä sisältöä korkein oikeus on innokas vahvistamaan- ja toisessa maan voimassaolevat säädökset (vasenpuoleinen taulu).

On huomattava, että (määrätyissä asiakirjoissa) korkein neuvosto viittaa kaikille virallisille ja hallitustahoille hylkäämään holhoojan suostumuksen käytön paitsi jos sille on laillinen peruste. Vertailu osoittaa, että palvelut joilla on laillinen peruste vaatia holhoojan suostumusta sekä toimenpiteet, jotka tunnustetaan ilman laillista perustetta.

Korkeimman oikeuden määräys on myönteinen merkki ja ilmaisee selkeää kiinnostusta tämän maan naisten intresseihin ja vastauksena heidän vaatimuksiinsa, mutta tuhannen mailin matka ei ole vielä päättynyt. [Linkitetty Human Rights Watchin raportti.]

al-Hathloulin kirjoituksesta أمر سامي ٣٣٣٢٢; مراجعة نظام ولي أمر المرأة, heinäkuun 9. 2017.


Yhtiöt ja ihmisoikeudet

Miten yritykset voivat vaikuttaa myönteisesti tai kielteisesti ihmisoikeuksiin?

Osallistuin äskettäin kahteen kampanjaan vaatien yhtiöjohtajia boikotoimaan liiketoimiaan Saudi-Arabiassa huomion kiinnitykseksi naisten oikeudettomuuteen ajaa autoa. Ensimmäinen oli vaatimus General Motorsin ("جينيرال موترز") toimitusjohtajalle ja jälkimmäisessä vaadittiin Ober'ia kieltäytymään saudien sijoitusrahaston vastikkeettomasta hyväksynnästä. Näillä toimilla pyrittiin asettamaan taloudellista painetta kaupantekijöille tekemään yhteistyötä kanssamme saadaksemme takaisin varastetun oikeutemme; boikotti tähtäsi muutokseen, kun muiden maakuntien tavoitteet kehittyivät paikallisesti ja maailmanlaajuisesti.

Olen havainnut kahdesti suuren enemmistön yksiselitteisen hyökkäyksen nähden nämä kaksi kampanjaa suoraan Kuningashuoneen kiusaamiseksi -kutsun parantaa maan sosiaalista tilannetta- ja muut sen naisten ajokampanjoinnin pilaamisena. Eri kampanjoista valittavat eivät ole ehdottaneet mitään strategiaa, jonka he näkevät sopivampana toimintatapana. He luulevat tämän oikeuden saavuttamisen hukkuvan väitteisiin, että kampanjointi viivästyttää päätöksentekoa naisten ajokiellon poistamisesta, kuin heidän hiljaisuutensa ensimmäisen (1991) ja toisen (2011) kampanjoinnin välillä olisi tuonut mitään positiivista muutosta.

Kerron tässä lyhyesti, miten paine yrityksille oikeastaan on tärkeässä roolissa ihmisoikeuksien muuttamisessa.

Yksi tärkeä brändinsuojelun näkökulma on ymmärtää kaupallisia riskejä yhtiön törmätessä ihmisoikeusloukkauksiin tehden työtä niiden poistamiseksi tai rajoittamiseksi ennen vahinkoa brändille, minkä omistajat ottavat huomioon -asiakkaina, työntekijöinä tai sijoittajina, hallituselementteinä ja paikallishteisöinä heijastamaan tulevaisuuden ajattelua ja menestyksekästä johtamista.

Yhtiön maine on sen perustassa vedota kuluttajiin, sijoittajiin ja sidosryhmiin: skandaalin paljastuminen laittaa kuluttajien brändiuskollisuuden koetukselle. Äskettäisen tutkimuksen mukaan yrityksen kohtaama demonisointi -mikä tarkoittaa asiakkaiden boikottia- maksaa 13,8 saudirialia vuodessa.

Yleisesti uskotaan, että jotkin yhtiöt ovat täydellisesti hyvän maineensa varassa uskoen boikottimahdollisuuksien olevan liian kaukana tai täysin ulkopuolella, mikä selittää epäonnistumisen noudattaa ihmisoikeuksia tai oikeutuksen käyttää hyväkseen rikkomuksiaan millään tavalla. Saudien sijoitusrahasto käytti 3,5 miljardia "[naisen oikeuden johtaa poissaollessa, kyettiin] järjestämään erinomaiset keinot teleliikenteelle, mitä ei ollut aiemmin saatavilla ja olivat hyvin ylpeitä siitä", yhtiön puhenainen sanoi. Naisten aseman hyväksikäyttöä Kuningaskunnassa lisätäkseen voittoa julistuksen jälkeen, erityisesti kun ilmoitettiin 80 prosenttia heidän sovelluksensa käyttäjistä olevan Kuningaskunnan naisia.

"Uskomme vakaasti arvostaen, mitä tämä sijoitus edustaa ja haemme liikepartneria Kuningaskunnassa tukeasemme Kuningaskunnan taloudellista ja sosiaalista uudistusta", lautakunnan jäsen, prinsessa Rima bint Bandar. Jälkimmäinen ei nähnyt -tai ei viitsinyt nähdä- tämän sijoituksen todellisuutta ja sen perustuvan naisten aseman hyväksikäyttöön Kuningaskunnassa.

Ober menetti suuren tilaisuuden tukea maailmanlaajuista mainettaan. Se olisi voinut sallia naisten ajaa Kuningaskunnassa ennen sopimuksensa allekirjoittamista Saudirahaston kanssa.

On yllättävää, että valtio on halukas käyttämään suuria summia ja kärsimään tappioita naisten ajokiellon vuoksi ilman selkeää oikeutusta.

Naisten asemassa ei tule mitään kehitystä suhteessa tähän oikeuteen ellemme laita käsiä yhteen saavuttaaksemme tämän asian rauhanomaisin keinoin kuten boikotilla -on useita vaihtoehtoisia yhtiöitä "Oberille" - ja täten lopettaa rahan haaskaus ja Kuningaskunnan kantamat tappiot voidaan välttää helposti.

al-Hathloulin kirjoituksesta الشركات وحقوق الإنسان, kesäkuun 12. 2016.

¤ ¤ ¤

O S A I I

  Loujain al-Hathloul

  Kirjoittanut Abdullah Rintala

Loujain al-Hathloul on 29-vuotias, vankeudessa kidutettu, jopa vesikidutuksesta puhutaan. al-Hathloulia ei pidätetty kotimaassaan, vaan koillisessa asuinmaassaan Emiraateissa. Saudien turvallisuusjoukkojen kidnappaamana. Hänen miehensä pidätettiin Jordaniassa ja lennätettiin Saudi-Arabiaan, vankilaan tietenkin.

Feminismin kallis hinta 'uudessa' Saudi-Arabiassa

Vain päiviä ennen kruununprinssi Mohammed bin Salmanin vierailua Yhdysvaltoihin Loujain al-Hathloul, yksi Saudi-Arabian näkyvimmistä feministeistä, joutui turvallisuusviranomaisten pysäyttämäksi ajaessaan pikatiellä lähellä yliopistoaan Abu Dhabissa.

28-vuotias kiskottiin ulos ajoneuvostaan ja lähetettiin lentokoneella kotimaahansa. al-Hathloul vietti useita päiviä vankilassa ennen vapautumistaan ja häntä kiellettiin käyttämästä sosiaalista mediaa tai lähtemästä maasta samalla kun saudiperijä kiillotti kuvaansa kolmen viikon matkallaan Yhdysvalloissa tavaten presidentti Trumpin, Oprah Winfreyn, Bill Gatesin ja muita. Aktivistin poikkeuksellinen luovutus Yhdistyneistä Arabiemiirien kunnista, jossa hän opiskelemassa maisterintutkintoaan korostaa ristiriitaa Saudi-Arabian julkisten suhteiden uudistamisessa ja todellisuutta maassa naisille oikeuksia haluavien välillä. Se myös osoittaa Emiraattien ja Saudi-Arabian läheisen yhteistyön, mitkä yhdessä ovat esittäneet mallia ensisijaista vakautta ja taloudellista kehitystä alueella, samalla ankarasti tukahduttaen poliittista aktivismia. al-Hathloulin pakkopalautuksen yksityiskohtia kuvailivat tapauksesta tietoiset ihmiset, jotka halusivat pysytellä tuntemattomina seuraamusten välttämiseksi. Riyadhin viranomaiset eivät vastaa uteluihin. al-Hathloulin viimeinen tviittaus 316 000 seuraajalleen oli maaliskuun kahdentenatoista. Hänet pidätettiin jälleen toukokuun kolmannella viikolla osana erityisen brutaalia Kuningaskunnan pidätyssarjaa: yhteensä seitsemän saudia pidätettiin, viisi naista ja kaksi miestä jotka olivat tukemassa heidän asiaansa, kuten al-Hathloulia edustanut asianajaja.

Heitä syytettiin "epäilyttävistä yhteyksistä ulkomaiden osapuoliin" ja Saudi-Arabian "turvallisuuden ja vakauden" väheksymisestä ja heitä myös julkisesta parjattiin hallitusta tukevassa mediassa, mitä aktivistit kuvailevat varsin häijyksi mustamaalauskampanjaksi.

Ne "ulkomaiden osapuolet" eli ulkomainen autoteollisuus ja poliittinen eliitti olivat julkisesti ylistäneet muutosta naisten lupaa ajaa autolla, mutta pidätysten alkaessa autoteollisuus ja poliitikot vaikenivat. Volkswagen, Mini Cooper, Nissan, Jaguar, Chevrolet ja Ford ylistivät aluksi ajokiellon poistamista ja Renault lupasi seitsemälle ajokortin saavalle naiselle ilmaisen auton. Kyse ei ollutkaan ihmisoikeuksista, vaan bisneksestä sillä autoilevat naiset ovat länsimaisille ja kaukoaasialaisille yrityksille suuri liike-elämän laajennus.

Kun naisille oli alkamaisillaan oikeus ajaa, saudiviranomaiset aloittivat laajan pidätysoperaation juuri niitä aktivisteja kohtaan, jotka olivat tunnetusti puhuneet ajo-oikeuden puolesta. Pidätyssumaa on epäilty kruuninprinssi MBS:n yritykseksi kaapata uudistus itselleen ja vaientaa alkuperäiset uudistusaktivistit. Autoyhtiöt ovat olleet vaitonaisia pidätyksistä jyrkkänä kontrastina aiemmalle tuelleen naisten oikeudelle ajaa autoa. Samoin se on vahvasti päinvastaista

"Loujainia tulisi juhlia nyt", sanoi Jamal Khashoggi, Yhdysvalloissa maanpaossa elävä saudikirjoittaja (artikkeli julkaistiin toukokuussa 2018 -tekijä huom.) joidenkin yritysten toimille Yhdysvalloissa, kun he tunsivat että hallituksen politiikka on vastoin autoteollisuuden arvoja: Ford ja General Motors tuomitsivat tiettyjen muslimimaiden matkustuskiellon ja heidän kattojärjestönsä tuomitsi hallinnon perheiden erottelupolitiikan.

Kruununprinssi ja todellinen hallitsija MBS ei ainoastaan brutaalisti tukahduta omia ihmisoikeuspuolustajia, vaan koettaa myös painostaa toimiinsa kriittisesti suhtautuvia maita.

"Tämä [vangitseminen] on niin tarpeetonta juuri MBS:n [Mohammed bin Salman] Yhdysvalloissa itsensä uudistajaksi esittämisen jälkeen".

al-Hathloulin aktivismi keskittyi naisten lupaan ajaa ja päättää maan rajoittava miesholhoojajärjestelmä, joka tarkoitti naisilta vaadittavan miessukulaisen lupaa moniin hallituspaikkoihin (tai julkisiin palveluihin). Liikkeellä oli menestystä ja vaikutti olevan tasalla MBS:n näkemyksistä modernisoida Saudi-Arabiaa.

Kuningaskunta salli naisille oikeuden ajaa viime vuonna ja holhouslakeja kevennettiin. Naiset voivat nyt luultavasti päästä hallituspalveluihin ja avoimeen liiketoimintaan ilman miehen lupaa, vaikka käytännössä sitä edelleen usein vaaditaan, naiset sanovat. Holhoojan suostumus vaaditaan edelleen naisille matkustamiseen tai avioitumaan. Mutta Kuningaskunnan vähäiset uudistukset ovat tulleet rinnakkain aktivistien tukahduttamisena yhä kasvavasti sortavana ympäristönä muutoksia vaativille.

Human Rights Watch kuvaili sen sytyttäneen pelon kierteen aidosti muutoksiin osallistuville.

"Tämä pidätysaalto on pidätyskampanja Saudien feministejä vastaan" , sanoi yksi aktivisti joka tuntee osan pidätetyistä. "Jopa miehet, jotka he pidättivät, olivat tukenamme."

Kello 14.30 toukokuun 15. al-Hathloulin talo ratsattiin ja hänet pidätettiin makuuhuoneestaan, kertoo Lontoossa majaileva Saudien ihmisoikeusryhmä Alqst. Hänet vietiin al-Hairin vankilaan, samaan vankilaan jossa häntä pidettiin pidätettynä Yhdistyneissä Arabiemiireissä. Hänet on sittemmin siirretty Jiddaan.

al-Hathloulille pidätysvankeus ei ollut uutta.

al-Hathloul nousi julkisuuteen 2014, jolloin hän nousi autoonsa naapurikunta Abu Dhabissa ja koetti ajaa yli rajan Saudi-Arabiaan. Hänet pidätettiin terrorismista syytettynä, mutta vapautettiin ennen oikeudenkäyntiä oltuaan pidätettynä 73 päivää. Seuraavana vuonna hän asettui paikallisvaaleissa ehdoille, kuningasmääräyksen salliessa naisten äänestää ja asettua ehdolle. Hänen nimeään ei kuitenkaan koskaan nimetty ehdokkaisiin, samoin kuin ei toista ehdokasta, huoltajajärjestelmän poistamista ajanutta Nasima al-Sadahia. Hänet pidätettiin jälleen kesäkuussa 2017 palatessaan perhevierailulta Yhdysvalloista. Hänen aktivisminsa toi hänelle kansainvälistä tunnustusta. Hän osallistui Kanadassa humanitaariseen seminaariin, jossa kuvautti itsensä näyttelijä Meghan Marklen kanssa, joka sittemmin avioitui prinssi Harryn kanssa; hänet nimettiin maailman vaikutusvaltaisimmaksi arabiksi sijalle 45 arabiankielisessä liike-elämän julkaisussa.

Pidätetyissä on useita saudifeministien sukupolvia: Aziza al-Youssef, King Saud-yliopiston professori on kampanjoinut naisten oikeuksista Saudi-Arabiassa jo vuosikymmeniä. Kun naiset allekirjoittivat vettomuksen holhousjärjelmää vastaan, Aziza vei sen kuninkaalliseen palatsiin. Pidätyksestä kertova hallitusmyötäilevä lehti kuvasi Azizan etusivulla otsikolla "Sinä ja Sinun Petoksesi on epäonnistunut."
Pidätettynä on myös Aisha al-Mana, 70-vuotias ensimmäisinä ajokieltoa haastaneita yhdessä yli 40 muun ajokulkueena Riyadiin 1990 ajaneen naisen kanssa yhdessä yli 60-vuotiaan psykoterapeutti Madeha al-Ajroushin kanssa, myös nyt vangittuna. Saudi-Arabian sanomalehti Okaz kertoi sunnuntaina (20.5.2018) pidätettyjen voivat joutua tuomituksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi vankilaan. Heidät on julkisesti leimattu saudimyönteisessä mediassa pettureiksi. Heidän nimensä ja kuvansa kyllä julkaistiin lehdissä vastoin käytäntöä salassapidosta ennen oikeudenkäyntiä, mutta sen sijaan media ei ole kertonut Khashouggin murhaan liittyvien pidätettyjen nimiä.

"Loujain, Aziza ja muut aktivistit käyttivät oikeita henkilöllisyyksiään mikä on hyvin urheaa", sanoi netissä anonyyminä kampanjoinut saudiaktivisti.

"Heillä on perheet hyvin tukena ja mukavat elämät, mutta silti valitsivat tulla ääneksi meille".

Vain tunteja ajokiellon poistamisen julkistamisesta syyskuussa, naiset jotka olivat kampanjoineet sen oikeuden puolesta, vaadittiin olemaan julkisesti kommentoimasta asiaa -edes myönteisesti. Ennen äskettäistä pidätyssumaa yksi naisaktivisti arveli, että voi olla MBS:n uudistuksia vastustava "vanha ryhmä". Toiset kiistivät tämän, sanoen MBS:llä olevan täydellinen valta:

"Ei ole mitään vanhaa vahtia", Khashoggi sanoi. "Hän on totaalisti vallassa...Mitä tapahtuu on ennakoimatonta".

Se ei edusta "vanhaa" Saudi-Arabiaa, hän sanoi, vaan "uutta Saudi-Arabiaa."

"Hän kertoo olleensa eristyssellissä, hakattu, vesikidutettu, saaneen sähköshokkeja, seksuaalisesti loukatun, uhattu raiskaamisella ja tappamisella", kertoo Loujain al-Hathloulin Belgiassa asuva sisar Alia al-Hatloul.

"Vanhempani näkivät, että hänen nivusensa olivat mustelmien tummentamat. Loujain oli tärissyt hallitsemattomasti, kyvyttämänä pitämään mitään otteessaan ja kävelemään tai istumaan normaalisti."

Kaikki tämä maassa, jonka kustantama kirjallisuus kehuu kovasti uskontonsa antavan runsaasti oikeuksia naisille, joita länsimaat eivät heille anna.

Yksi pidätetyistä oli myös autonajo-oikeutta ja naisten vaaliehdokkuutta ajanut Samar al-Badawi.

Samar al-Badawin ja Nasima al-Sadahin pidätykset osoittavat saudiviranomaisten pitävän kenen tahansa rauhanomaisen aktivistin uhkana autokraattiselle hallinnolleen.

Badawi on ollut saudiviranomaisten hampaissa vuosia. Hänen entinen aviomiehensä sai ihmisoikeustyöstä 15 vuotta vankeutta, hänen veljensä Raif Badawi istuu kymmenen vuoden kakkua lähinnä uskonnonvapautta (muille) kannattavista nettikommenteistaan. Saudiviranomaiset ovat kieltäneet Samar al-Badawia matkustamasta ulkomaille joulukuusta 2014 alkaen ja tammikuussa 2016 hän oli pidätysvankeudessa ihmisoikeustyöstään.

Pidätetyiksi on joutunut myös naisten tavoitteita tukeneita miehiä: lakimies Ibrahim al-Modaimeegh, hyväntekeväisyystekijä Abdulaziz Meshaal sekä aktivisti Mohammed Rabea.

Saudikuulustelijat ovat kiduttaneet ainakin neljää toukokuussa 2018 vangitsemaansa naisaktivistia. Kiduttaminen on ollut sähköshokkeja, jalkovälin ruoskintaa ja seksuaalista painostusta. Yhtä aktivistia on kidutettu sähköshokkien lisäksi sitomalla hänet sängynrunkoon ja ruoskitun arabimiesten päähineenpitäjällä egalilla.

Heidän nimiään ei uskalleta paljastaa.

Naamioidut kuulustelijat kiduttivat naisia jo alkuvaiheessa, joko allekirjoittamaan tekaistuja tunnustuksia tai sitten aktivisminsa seurauksena. Naisissa oli merkkejä ruumiillisesta kidutuksesta, mikä hankaloitti kävelyä, hallitsematonta käsien vapinaa, punaisia jälkiä ja naarmuja kasvoillaan ja kauloissaan. Ainakin yksi nainen on yrittänyt itsemurhaa useamman kerran.

Lähteet kertovat kiduttajien kuuluvan kyberturvallisuuteen, minkä arvellaan viittaavan Saud al-Qahtaanin alaisiin ja käskyläisiin.

Eräs kuulustelija oli uhannut raiskauksella ja kysellyt kumman uhri valitsee mieluummin, kuolemanrangaistuksen vai elinkautisen. Jotkut kuulustelijat ovat myös käyttäneet psykologista painostusta väittäen murhanneensa yhden vangituista kollegoistaan.

Länsimaista Iso-Britannia juhlisti juuri ihmisoikeuksien julistuksen 70-vuotispäivää ylistäen "rohkeita ihmisoikeuksien puolustajia" ympäri maailman.

Tosin Saudi-Arabian tapauksessa Yhdistyneiden Kuningaskuntien tuki ihmisoikeuksille on suorastaan olematon. Britannia on ollut vaitonainen luotettavasti todistetuista saudinaisaktiivien kidutuksesta, seksuaaliväkivallasta ja muusta väkivallasta ja mustamaalauksesta. Pääministeri Theresa May ja tuolloin ulkoministeri Boris Johnson kyllä ilmaisivat tukevansa "uudistaja" MBS:a Britannian "rohkaisevan häntä tiellään", mutta mitään Britannia ei ole sanonut suojellakseen uudistukset mahdollisiksi tekevistä nyt vangituista aktivisteista.

Sen sijaan pääministeriä kiinnosti Jamal Khashoggin kuolema ja Jemenin konfliktin ratkaisu, mutta naisten oikeuksilla ei niin väliä.

Saudi-Arabian holhousjärjestelmässä nainen tarvitsee aviomiehen, isän, veljen, jopa oman poikansa luvan työhön, matkustamiseen, avioitumiseen jopa lupaan päästä vankilasta tuomion loputtua. Tuomion päätyttyä holhoojalla on oikeus olla suostumatta naisen ottamisesta takaisin kotiin.

Tämä kaikki maassa, jonka "oppineet" ja uskonnollinen kirjallisuus niin kovasti toteaa islamin "takaavan naisille monia oikeuksia" ja pitävänsä länsimaisia naisten oikeuksia "vääräuskoisten hapatuksena".

Saudinaisten pääsy ns. länsimaiseen sivistysvaltioon ei aina takaa heille pääsyä "länsimaisiin naisten oikeuksiin": esimerkiksi tammikuussa 2019 Australia eväsi kahdelta voimassaolevan viisumin omaavalta saudinaiselta pääsyn maahan, koska kehtasivat matkustaa ilman miesholhoojaa, vaikka joissain tapauksissa joillakin saudinaisilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin paeta miesholhoojiaan. Vaikkakin Saudi-Arabia tekee kaikkensa maailmanlaajuisesti, että eri maat palauttaisivat naiskansalaisensa vasten näiden tahtoa, naiset itse eivät odota kehittyneiden maiden käännyttävän heitä takaisin Saudi-Arabiaan epäillen näiden etsivän turvapaikkaa.

Maailma on yhtenäinen viemään saudinaisilta kaikki mahdolliset allekirjoittamansa kansainväliset ihmisoikeudet.

Australiakaan ei kiellä maahantuloa pelkästään rajoillansa: syyskuussa 2018 australialaisviranomaiset peruuttivat viisumin kahdelta saudisisarelta nousemasta Sydneyn koneeseen Hong Kongissa.

Varmasti australialaismedia on tammikuussa 2019 ylistänyt Rahaf Mohammedia "rohkeudesta" ja saudinaisten "oikeuksien esitaistelusta".

¤ ¤ ¤

O S A I I I

  Sisareni on saudivankilassa
  Loujain al-Hathloulin sisaren Alia al-Hathloulin kirje, tammikuun 13. 2019.

Kääntänyt Abdullah Rintala

Kun [USA:n] ulkoministeri Mike Pompeo vieraili Saudi-Arabiassa maanantaina, hänen odotetaan keskustelevan Jemenistä, Iranista ja Syyriasta ja "hakevan päivityksiä toimittaja Jamal Khashoggin kuolen tutkinnan etenemiseen".

Minua hämmästyttää, että herra Pampeon ohjelmaan ei kuulu Saudi-Arabian urheat naisaktivistit, jotka ovat kuningaskunnan vankiloissa vaadittuaan oikeuksia ja kunniallisuutta. Herra Pampeon välinpitämättömyys on henkilökohtaista minulle, koska yksi vangituista Loujain al-Hathloul on sisareni. Hän on työskennellyt väsymättömästi saadakseen naisille oikeuden ajaa autolla.

Asun Brysselissä. Toukokuun 15. [2018] sain viestin perheeltäni, että Loujain on pidätetty vanhempieni talossa Riyadhissa, missä hän asui. Olin shokissa ja hämmentynyt, sillä saudien ajokielto naisilta oltiin juuri poistamaisillaan.

Meille ei selvinnyt, miksi hänet on pidätetty ja missä hänet vangittiin. Toukokuun 19. saudimedia syytti häntä ja viittä muuta pidätettyä naista maanpetoksesta. Hallituksen alainen sanomalehti siteerasi lähteiden perusteella naisten voivan saavan jopa 20 vuoden tuomion -tai jopa kuolemantuomion.

Loujain pidätettiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2014 yritettyään ajaa Emiraateista Saudi-Arabiaan. Hänet vapautettiin yli 70 vankeuspäivän jälkeen ja asetettiin matkustuskieltoon useaksi kuukaudeksi.

Syyskuussa 2017 saudihallitus julisti naisten ajokiellon kumottavan tulevan vuoden kesäkuussa. Loujain sai ennen julistusta puhelinsoiton kuninkaalliselta viranomaiselta kieltäen häntä kommentoimasta tai puhumasta siitä sosiaalisessa mediassa.

Loujain muutti UAE:hen ja osallistui sosiologian tutkinnon maisterinkoulutusohjelmaan Sorbonnen yliopistolla Abu Dhabin kampuksella. Mutta maaliskuussa turvallisuusviranomaiset pysäyttivät hänet ajamasta, laittoivat koneeseen ja siirsivät vankilaan Riyadhiin Saudi-Arabiaan. Hänet vapautettiin muutaman päivän jälkeen, mutta kiellettiin matkustamasta kuningaskunnan ulkopuolelle ja varoitettiin käyttämästä sosiaalista mediaa.

Sitä seurasi hänen pidätyksensä toukokuussa. Toivoin, että Loujain vapautettaisiin kesäkuun 24:nä, naisten ajokiellon kumoamispäivänä. Tuo kunnian päivä saapuikin ja ilahduin nähdessäni saudinaiset ratin takana.

Mutta Loujainia ei vapautettu. Pysyttelin hiljaa, toivoen hiljaisuuteni suojelevan häntä. Tuona aikana hämmästyin Saudi-Arabian sosiaalisessa mediassa alkavasta synkästä aalloista: jokainen kritisoiva tai mistä tahansa Saudi-Arabiaan liittyvästä huomauttava leimattiin petturiksi. Saudi-Arabia ei ole koskaan ollut demokratia, mutta ei myöskään poliisivaltio.

Pidin ajatukseni ja suruni salaisina. Toukokuun ja syyskuun ajan Loujainia pidettiin eristyssellissä. Lyhyessä sallitussa puhelussa hän kertoi meille olevansa hotellissa.

"Oletko Ritz-Carltonissa?" kysyin.

"Minulla ei ole Ritzin tasoinen, mutta hotelli tämä kyllä on", hän nauroi.

Elokuun puolivälissä Loujain siirrettiin Dhabanin vankilaan Jeddassa ja vanhempani saivat vierailla hänen luonaan kerran kuukaudessa. Vanhempani näkivät hänen tärisevän hallitsemattomasti, kyvyttömänä pitelemään mitään ja kävelemään tai istumaan normaalisti. Vahva, sitkeä sisareni syytti siitä ilmastointia ja yritti vakuutella vanhempiani pärjäävänsä.

Aloin saada puheluja ja viestejä ystäviltä ja sukulaisilta kysellen, onko Loujainia kidutettu. Ajatus shokeerasi. Ihmettelin, miten ihmiset voivat ajatella naista kidutetun Saudi-Arabiassa. Uskoin, että saudiyhteiskunnan sosiaaliset normit eivät sallisi sellaista.

Mutta marraskuun lopulla useat sanomalehdet, Human Rights Watch ja Amnesty International kertoivat sekä mies- että naisaktivistien ja ihmisoikeusaktivistien joutuneen kidutetuksi saudivankiloissa. Kerrottiin myös seksuaaliväkivallasta.

Vanhempani vierailivat Loujainin luona Dhabanin vankilassa joulukuussa. He kysyivät häneltä kidutuksesta ja hän alkoi kyynelehtiä. Hän kertoi tulleensa kidutetuksi toukokuun ja elokuun aikana, jolloin hänelle ei sallittu vierailuja.

Hän kertoi olleensa eristyksissä, hakatun, vesikidutetun, saaden sähköshokkeja, seksuaalisesti häirityn ja uhatun raiskauksella ja murhaamisella. Vanhempani näkivät hänen jalkovälinsä mustelmien tummentamana.

Saudien ihmisoikeuskomission delegaatio kävi hänen luonaan kidutuksen julkitullessa. Hän kertoi delegaatiolle kaiken, mitä hän oli joutunut kestämään. Hän kysyi suojellaanko häntä.

Delegaatio vastasi: "Emme voi."

Kuninkaallinen neuvonantaja Saud al-Qahtani oli läsnä useita kertoja Loujainin kidutuksessa, hän sanoi. Toisinaan Qahtani naureskeli hänelle, uhkasi raiskata ja tappaa ja heittää hänen ruumiinsa viemäriin. Yhdessä kuuden miehensä kanssa Qahtani kidutti häntä läpi yön Ramadanina, muslimien paastokuukautena. Hän pakotti Loujainin syömään heidän kanssaan, jopa auringonnousun jälkeen. Hän kysyi, syövätkö he koko päivän Ramadanin ajan. Yksi hänen miehistään vastasi:
"Kukaan ei ole yläpuolellamme, ei edes Jumala."

Olisin halunnut kirjoittaa tämän arabiaksi saudilehteen, mutta pidätyksensä jälkeen saudilehdet julkistivat hänen nimensä, kuvansa ja leimasivat petturiksi isolla punaisella tekstillä kasvonsa päällä. Samat lehdet kuitenkin salasivat niiden miesten nimet ja kuvat, jotka voivat saada kuolemanrangaistuksen Khashoggin murhasta.


Tor Hel 11, 2021 9:54 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea