Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Crispr-cas9 transhumanismi ja Mars-planeetan elinolosuhteet

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Tiede Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Crispr-cas9 transhumanismi ja Mars-planeetan elinolosuhteet
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Crispr-cas9 transhumanismi ja Mars-planeetan elinolosuhteet Vastaa lainaamalla viestiä


Crispr tarkoittaa dna-jaksoa, jollaisia on noin 40 prosentilla tutkituista bakteereista tehtävänään bakteerin alkeellinen immuunipuolustus.
Cas-9 tarkoittaa tästä dna-jaksosta leikattavaa proteiinia tai sen toiminnan muokkausta. Dna:sta muodostuvat geenit ohjaavat elimistön proteiinien valmistusta. Genomi tarkoittaa yksilön koko perimää.


Crispr on teknologia, jonka avulla voidaan osioida ja muokata dna:n kohtia aiempia muokkausmenetelmiä halvemmalla. Kyse on teknologiasta, jonka avulla ihmisiltä voidaan ehkä poistaa perinnöllisiä sairauksia ja ihmisalkoiden muuntelulla lisätä ihmisen vastustuskykyä erilaisille taudeille. Crispr on pätkä rna-molekyyliä, jonka päihin on kiinnitetty dna:ta leikkaava Cas9-entsyymi ja dna:sta etsitään haluttu geeni ja leikataan irti ja kohtaan kiinnitetään muokattu pala dna:ta tai antaa dna:n itse täyttää puuttuva kohta. Proteiinin on tarkoitus tunnistaa 20 emäsparin pituisesta koodista soluun tunkeutuvat virukset ja estää niitä vahingoittamasta solua leikkaamalla niistä viipaleen talteen. Bakteeriin muistiksi säilötty genomin osa luetaan dna:ssa rna:ksi. Crispr-can9 kykenee leikkaamaan emäspareja yhtä tarkasti kuin tekstinkäsittelyohjelman etsi ja korvaa-toiminto. Crispr-cas9:n kehittäjinä pidetään yhdysvaltalaista Jennifer Doudnania ja ranskalaista Emmanuel Charpentier'iä. Heillä on menetelmästä patenttiriita kiinalaisen, menetelmällä ensimmäisenä nisäkkäide soluja muokanneen Feng Zhangin kanssa, jolla patentti on toistaiseksi vaikka hän jätti patenttihakemuksensa Doudnania ja Charpentier'iä myöhemmin. Muista menetelmää tutkineita ovat Rudolphe Barrangou, Doudnan laboratoriossa Cas9-tutkimuksen käynnistänyt Blake Wiedenfelt ja menetelmän kuvaamiseen keskittynyt työkollega Martin Jinek sekä liettualainen Virginijus Siksnys keksittyään menetelmän merkityksen muista erillään lähettäen tuloksensa jo tunnetumpaa kaksikkoa aiemmin. Doudnan ja Charpentier'llä oli takanaan Kalifornia yliopiston ja Zhangilla oman yliopistonsa huomattavasti Vilnan yliopistoa suuremmat viestintäresurssit. Kuuluimmaksi tulee tutkija, jolla on opinahjonsa mahdollistamat tehokkain viestintäosasto ja vaurastuneimmaksi viekkaimman lakiosaston omaava tutkija.

Doudnan ja Charpentier kehittävät kahdesta rna-molekyylistä paikantimen, jolla proteiinileikkurit voidaan suunnata juuri tutkijoiden haluamaan paikkaan.

Kiinalaisessa tutkimuksessa verisairauden poistamiseksi tutkijat muokkasivat sukusolulinjan geenejä, jotka siis periytyisivät muokatun yksilön jälkeläisille eikä sivuvaikutuksia tunneta.

"Perimää on toki osattu muokata tähänkin asti, muttei näin täsmällisesti, nopeasti ja edullisesti. Aiemmin saattoi kestää parikin vuotta ennen kuin saatiin selville, toimiiko jokin tietty muunnos solussa vai ei. Ja usein ei toiminut. Crisprillä tieto saadaan parissa kuukaudessa -ja yleensä muunnos toimii. Työvaihe, joka ennen vei meiltä kuukauden ja maksoi satasia, hoituu nyt kahdessa päivässä ja 15 eurolla", kertoo Helsingin yliopiston Biomediciumissa crispr-cas9-genominmuokkausta hyödyntävä professori Timo Otonkoski.

Harvardin yliopiston professori George Church ja Massachusettsin teknillisessä yliopistossa työskentelevä professori Feng Zhang osoitti crispr-cas9:n toimivan niin ihmisen kuin hiirenkin soluissa. Zhang on jopa kehittänyt cas9:ää paremmat proteiinileikkurit. Churchin ryhmä on muuttanut sian alkiossa 62 geeniä tavoitteena muovata elimiä, jollaisia voidaan kasvattaa siassa ja siirtää ihmispotilaille ilman sivuvaikutuksia. Marraskuussa 2015 tutkijat asensivat crisprillä hyttysen soluihin jälkipolville arviolta perimää siirtävän geeniajurin, joka tekee hyttysestä kelvottoman isännöimään malarialoista. Malarialoinen periytyi hyttysillä 99,5 prosentin todennäköisyydellä. Seuraavassa kuussa toinen tutkimusryhmä kehitti geeniajurin, joka tekee malariaa levittävien hyttysten jälkeläisistä steriilejä.

Geeniajurilla voidaan saada sama populaatiossa yleistyväksi haluttu geeni koko populaatioon. Hedelmöityksessä toiselta vanhemmalta peritty geeni kopioituu toiselle vanhemmalle perittyyn dna-ketjuun vastaavalle paikalle. Täten heterotsygoottisesta yksilöstä tulee homotsygoottinen geenin periytyessä jokaiseen jälkeläiseen ja edelleen näiden jälkeläisiin.

Crispr-teknologialla on pysäytetty lasten yleisin lihasrappeumatauti Duchennen syndrooma hiirissä, paikattu kaihia aiheuttava geenivirhe ja Hi-virus poistettu ihmissoluista. Hiivan perimää on muokattu tuottamaan uudenlaista bioetanylia ja vehnästä poistettiin kolme geeniä, jotka aiheuttivat viljan kasvitautia härmää. Harrastelijat yrittävät parannella crispr-cas9:llä esimerkiksi "oluen makua". Eräs ilmeisesti yhdysvaltalainen jatko-opiskelija oli käyttänyt teknologiaa viruksesta, jota hiiri hengitti sisäänsä muodostaen hiiren keuhkoihin kasvaimen ihmisen keuhkosyövän tutkimisen mahdollistamiseksi. Mammutinkin uudelleen luomista on tavoiteltu.

Ruoanvalmistuksessa valmistajat käyttävät Crispr-Cas9:n käyttösovellusta ruoan bakteerien muokkaamiseen viruskestäviksi, erityisesti jogurteissa ja juustoissa. Barrangoun työnantajana hänen Cas9-tutkimuksensa aloittamisen aikaan oli jogurtinvalmistaja Danisco. Daniscon valmistus riippui maidon jogurteiksi muuntavista bakteereista ja toisinaan virukset tuhosivat kokonaisia tuotantoja. Evoluutiobiologi Eugene Koonin hypoteesin pohjalta Barrangou työryhmässään infektoivat maitoa tuhoavaa streptokokkia kahdella virusrihmalla tapattaen monia bakteereita. Resistanssibakteerien monistuessa niiden vastustuskyky monistui myöskin niiden jälkeläisille (Joidenkin älykääpiöiden mukaan bakteeriresistanssissa bakteerien muuntuessa kyseessä syntyisi "uusia lajeja" ja täten "riittävää näyttöä" luonnon luodessa elämää "Lajien synnyn" teoretisoimalla tavalla.).

Kiinalaistutkijat tutkivat mahdollisuuksia poistaa crisprillä pysyvästi anemiaa aiheuttava perinnöllinen veritauti jo ihmisalkiossa. Tutkimustuloksen mukaan muutos onnistuisi vain 14,3 prosentissa alioissa ja sivuvaikutuksena alkioihin muodostuisi suuri määrä tahattomia geenivirheitä. Kiinalaiset käyttivät kokeessaan viallisia alkioita, joista ei olisi koskaan syntynyt ihmisiä, mutta tiedeyhteisö kansainvälisestikin vetosi, ettei crispriä käytettäisi ihmisalkioihin, paitsi "eettisistä" ja "turvallisuussyistä" ja Unescon asiantuntijapaneeli ehtikin ehdottaa ihmiseltä toiselle periytyvän genomin muokkaamisen väliaikaisesti kielletyksi. Tällä haluttiin välttää solujen muokkauksen kielteistä leimaa ja mahdollisesti kaiken crispr-tutkimukset kieltävä laki. Sanoma-ja aikakauslehdisto nosti ryhtyivät julkaisemaan artikkeleita designer-vauvoista. Geenin korjaaminen voisi aiheuttaa perinnöllisiä vikoja toisissa geeneissä tai sitten lapsia alettaisiin jalostamaan ominaisuuksiltaan tiettyyn suuntaan. Alkioiden tutkiminen on kielletty Liettuassa ja monissa maissa periytyvien muutosten tekeminen ihmisen alkioon tai sukusoluihin on kiellettyä.

"Jos tautien siirtyminen vanhemmalta lapselta halutaan välttää, tarjolla on eettisempiä ja turvallisempiakin keinoja, kuten alkion diagnostiikkaa ja seulontaa", Otonkoski kertoo.

Yhdysvaltalais-kiinalainen ryhmä esitteli alkuvuodesta 2016 crispristä uuden version, joka tarkkuudellaan ei aiheuttaisi tahattomia mutaatioita soluihin lainkaan.

Soluun tehtävä muutos ei aina edellytä dna:n muokkausta, vaan jonkin tietyn geenin toimintaa voidaan vain voimistaa tai vaientaa.
Otonkosken ryhmä ovat kehittäneet työkalun, jolla yksittäisen geenin toimintaa säädellään halutulla tavalla crispr-cas9-teknologiaa hyödyntämällä, mutta aktivoituakseen tarvitsee lääkeaineita. Työkalua käytetään muun muassa syövän ja diabeteksen hoitamisessa tutkittavien kantasolujen erilaistumisen ohjaamisessa.

"Me tavallaan teimme entsyymisaksista niin tylsät, etteivät ne leikkaa dna:ta vaan leikkaavat sen pintaa", ryhmän tohtorintutkintoa laativa Jere Weltner selittää.

Crispr-cas9:n keksijöiden arvellaan saavan Tieteen Nobelin.

Microsoftin Bill Gates on lahjoittanut crispriä soveltaviin startup-yrityksiin satoja miljoonia euroja.
Yhteisöpalvelu Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on lahjoittanut miljoonia dollareita ihmiselämän pidentämistä koskevaan tutkimukseen, samaten hakupalvelu Google laittaa paljon rahaa kuoleman poistamista tavoitteleviin tutkimuksiin ja onpa perustanut myöskin Calico-yrityksen, minkä arvellaan kehittävän lääkeyhtiö AbbVien kanssa pitkään ikään liittyvää foxo3-geenin varianttia.

Transhumanismi määritellään tiedemääritelmän sijasta "kansainväliseksi ajatussuuntaukseksi", jonka edustajat kannattavat teknologioita, jotka mahdollistavat ihmiskehon vapautumisen biologisista rajoitteista, myös kuolemiselta. Lievempiä tavoitteita on ihmiskehon paranteleminen jo ennen sen syntymistä: Tähän mennessä Cornellin yliopiston tutkija Helen Hung-Ching Liu on kasvattanut ihmisalkioita keinokohduissa parhaimmillaan kymmenen päivän ikäisiksi, yli kahden viikon alkioilla kokeiden tekemisen ollessa kiellettyä. Transhumanismissa keinohedelmöitetyt ihmisalkiot kasvatetaan akvaarion tapaisessa astiassa, valvotaan tarkasti ja kaikki annettava ravinto mitataan.

Synnyttämisestä eroon pääseminen vaatii valtaisan suggeroivaa propagoivaa työtä: Mielikuvaa pyritään luomaan synnyttämisestä "barbaarina tapahtumana" ja "edelleen hyvin vaarallisena äidille", vaikka ainakin Suomessa synnytykseen kuolee alle viisi äitiä sataatuhatta synnyttäjää kohti.

Transhumanistien mukaan vanhempien tulee saada itse päättää lapsensa geneettisistä ominaisuuksista, mikä tarkoittaa älykkyyden ja pituuden lisäämistä sekä silmien ja hiusten värin valitsemista.

Geenimuunteluun suhtaudutaan Yhdysvalloissa varsin kielteisesti. Sen kannattajat uskovat geenien manipuloinnin tasoittavan älykkyyseroja -ja erojen pienentyessä yhteiskunnat voisivat muuttua tasa-arvoisemmiksi.

Tällä hetkellä näkyvämpiä transhumanismin puolustajia on yhdysvaltalainen transhumanistisen puolueen presidenttiehdokas Zoltan Istvan. Hänen mukaansa sivilisaatiosta on poistettava kärsimys ja päästävä tilanteeseen, missä ihmiselämä on oikein mukavaa koko ajan.

Transhumanisteja on myös Istvania vaikutusvaltaisemilla tahoilla: United Therapeuticsin toimitusjohtaja Martine Rothblatt arvioitiin vuonna 2013 yhdeksi parhaiten ansaitsiviksi naisjohtajiksi: Hänen yrityksensä kasvattaa sikoja, joiden elimiä siirretään niitä tarvitseviin ihmisiin.
Toinen transhumanisti on hakupalvelu Googlen tutkimusjohtaja Ray Kurzweil.

Koska kansalliset lait ovat transhumanistien esteenä, ovat he puhuneet transhumanistien yhteisöstä rakennettavaksi kansainvälisille vesille -eli lakien ja rajoitusten ulottumattomiin.

Avaruudesta on jo viidenkymmenen vuoden ajan yritetty kuulostella merkkejä älyllisestä elämästä. Search for Extra-Terrestrial Intelligence-tutkimuksen tulokset ovat olleet laihoja. Samanaikaisesti ei ole varmaa avaruuden sivilisaatioiden käyttämistä taajuuksista, mikä noteeraten olisi kuunneltava samanaikaisesti miljoonia eri taajuuksia. Supertietokoneiden ohella käytetään 230 miljoonaa kotikonetta 15 vuoden ajan toimineessa SETI@home-hankkeessa, missä netistä ladattavalla Arecibon radioteleskoopilla kerätään aineistoa ja seulotaan merkkejä mahdollisista viesteistä. Kotitalouksienkin etsinnät ovat olleet tuloksettomia.

SETI-tutkimus on laajentumassa yhä enemmän optiselle näkyvän valon puolelle perustuen vieraiden sivilisaatioiden käyttävän viestintään suurteholasereita. Taivaalta on havaittu kymmenisen lyhyyttä radiopulssia tai radiopurkausta, joille ei ole vielä varmaa selitystä. Monet avaruuden kohteet lähettävät radiosäteilyä, mutta nämä näyttävät olevan tulossa hyvin kaukaa niiden lähteiden sijaitsevan Maasta mitattuna tasaisin välimatkoin. Lorimerin purkaukseksi nimetyllä radiopulssilla oli kestoa alle viisi millisekuntia eli sekunnin tuhannesosaa eikä niitä havaittu kuin kuusi vuotta löytymisen jälkeen Australiassa vuonna 2007. Radiopulssi oli tullut Linnunradan Pienen Magellanin pilven suunnasta ja sen ominaisuuksien perusteella sen lähde oli kuitenkin miljardien valovuosien päässä. Matalat ja korkeat taajuudet matkaavat hieman erilaisilla nopeuksilla. Mitä myöhemmin ne havaitaan, sitä kauempana säteilyn lähde sijaitsee. Samalla australialaisella radioteleskoopilla havaittiin Kauriin tähdistön suunnassa kolmen millisekunnin mittainen purkaus, minkä lähde oli myöskin hyvin kaukana. Matalien ja korkeiden taajuuksien havaittiin noudattavan samaa säännönmukaisuutta: luvun 187,5 monikertaa. Täten on mahdollista radiopurkausten lähteiden sijaitsevan kuudessa eri etäisyydessä eli eri puolilla taivasta. Kuitenkin signaalit sijaitsivat tasavälisillä etäisyyksillä.
Säännönmukaisuuksien on arveltu olevan esimerkiksi Linnunradan kaksoistähtijärjestelmästä, missä toisiaan kiertävät neutronitähdet törmäävät toisiinsa tai mustaksi aukoksi sammuvasta neutronitähdestä, mitkä molemmat vapauttavat suuren määrän energiaa näkyen radiotaajuksilla lyhytkestoisina pulsseina. Neutronitähden voimakas magneettikenttä suuntaa sen säteilyn kahteen kiilaan vastakkaisiin suuntiin. Aiemmat havainnot eri taajuuksilla tulevista signaaleista ovat olleet voimakkaasti säteilevältä kaukaiselta galaksilta, joilla on luonnostaan arvoituksellisia ominaisuuksia tai massiivisen tähden ääritiheästä jääntenä pyörivästä neutronitähdestä, minkä ainemäärä oli sama kuin Auringolla sen 15 kilometrin läpimitasta huolimatta.
VOW!-signaali on vahvin näyttö tähteinvälisestä viestistä, minkä voimakkuus tulostui paperille numeroin yhdestä yhdeksään ja voimakkuuden kasvaessa kirjaimiin muodostaen numero-ja kirjainsarjan 6EQUJ5 kestäen yhteensä 72 sekuntia. Sen tunnettuudesta huolimatta signaali ei koskaan toistunut.

Joulukuussa 2008 toisella australialaisen SETI-projektin kaukoputkien ilmaisimet vastaanottivat hyvin lyhyen, mutta voimakkaan signaalin kohti tähtijoukkoa Tucanae 47 suunnatuilla kaukoputkilla. Tulevina kuukausina samaa taivaankohtaa tarkkailtiin tiiviisti, mutta sama signaali ei toistunut.

Vuonna 2005 oli löytynyt planeetta Gliese 581, joka kiertää parinkymmenen valovuoden etäisyydellä Maasta sijaitsevaa tähteä. Kaksi vuotta myöhemmin löytyi kaksi tähteä kiertävää planeettaa lisää ja kolmas löydettiin keväällä 2009. Viimeisin löytö Gliese 581e on massaltaan kaksinkertainen Maahan verrattuna. Tuolloin se oli pienin tunnettu toista tähteä kiertävä planeetta. Tucanae 47 sijaitsee Tukaanin tähdistössä ja Gliese 581 Vaa'an tähdistössä samalla taivaanpallon eteläpuoliskolla kymmenien astedien päässä toisistaan.

Media yhdisti nämä kaksi virheellisesti siten, että Tucanae 47:stä tulleen signaalin sijoitettiin tulemaan Gliese 581:stä.

***
Ihminen voi elää Marsissa nykytekniikan varassa monien tutkijoiden ollessa epäileväisiä. Marsin kaasukehässä ei ole happea, joten Marsin tukikohtaan on luotava keinotekoinen ilmakehä. Tarvittava happi suunnitellaan muodostettavaksi hajottamalla vettä vedyksi ja hapeksi. Toisten mukaan tukikohdan kasvihuoneen viherkasvien tuottavan runsain happea ilman erillistä teknologista hapen tuottoa. Ylimääräinen happi tulisi johtaa ulos, mikä alentaisi ilmanpainetta tuottaen hapekasta, mutta ohutta ilmaa mikä koituisi hengenvaaralliseksi 68 päivässä.

Marsin energiansaanti on tarkoitus saada aurinkopaneeleista. Marsin maaperässä ei ole nestemäistä vettä. Veden saamiseksi Marsin pinnalle asetetut kapselit kaivavat Marsin pinnasta hiekkaa ja muuta maa-ainesta, mikä tukikohdassa lämmitetään niihin sitoutuneen veden höyrystämiseksi. Vesihöyry tiivistetään nesteeksi viilentämällä. Tämän jälkeen osa vedestä hajotetaan elektrolyysissä hapeksi ja vedyksi. 500 päivässä tukikohta kykenisi tuottamaan 3 000 litraa vettä, mikä ei riittäisi kriittisten arvioiden mukaan viherkasvien kastelu mukaanlukien. Vesisäiliöiden sisään on rakennettu aurinkomyrskyjen varalle suoja säteilylle, sillä vesi torjuu säteilyä tehokkaasti Marsin ohuen kaasukehän suojatessa siltä huonosti.

Marsin asukkaiden on viljeltävä ruokansa itse kasvihuoneissa ja käyttämällä ruokavaliona myöskin hyönteisiä. Pääosin ruokavalio on todennäköisesti vain kasvisruokaa. Proteiininlähteiksi otettavat torakat ja muurahaiset otettaisiin maasta. Marsin kaasukehä on ohut kasvien ja hyönteisten selvitä. Planeetan pinnalle tuleva auringonsäteily on liian heikkoa yhteyttämiseen, joten kasvihuoneissa tarvitaan led-valoja keinoauringoksi ja lannoitteeksi virtsaa ja ulosteita. Viljely Marsin tukikohdan kaltaisissa oloissa on havaittu mahdolliseksi. Kasvihuoneen pinta-ala on 50 neliömetriä. Laskelmien mukaan neljä asukasta tulisi ruokkia itse kasvatetuilla kasviksilla, niiden tuottamiseen tarvittaisiin 200 neliömetrin viljelyala. Kasvien menestymistä Marsissa ei varmuudella tiedetä.

Marsin kaasukehässä on hienoista pölyä, joka pitkällä aikavälillä voi olla terveysriski. Marsin pölyn sisältämät hiukkaset ovat samankokoisia kuin tupakansavussa, eikä niiden terveysvaikutusta ihmiseen tunneta mutta hengitysilman mukana leviävät hiukkaset eivät jää nenän ja nielun limakalvoilla, vaan kulkeutuvat syvälle keuhkoihin ja verenkiertoon asti.
Pienhiukkasten hengittäminen voi lisätä keuhkosyövän ja muiden keuhkosairauksien riskiä, joten pöly onkin pidettävä mahdollisimman hyvin tukikohdan ulkopuolella. Marsissa on myös pölymyrskyjä, jotka peittävät kuukausien ajaksi isoja alueita ja pilven keskellä voi olla vaikeaa pitää marspöly poissa tukikohdasta. Samaten aurinkopaneelit voivat peittyä hiekalla ja paneelien mennessä rikki varaosien määrä on rajallinen eikä niitä kyetä valmistamaan lisää.
Matkan aikanakin lähtijät altistuvat kosmiselle säteilylle, joka aurinkomyrskyjen aikaan voivat olla hengenvaarallisia.

Viestin lähetys Maahan kestää 3-22 minuuttia sen mukaan, millä puolella Aurinkoa planeetat sijaitsevat. Viestinkulun viiveen kompensoimiseksi yhteydenpito voi tapahtua vain videotallenteina. Suoran yhteyden puuttuminen voi olla psyykkisti haastavaa pitkään eristyksissä olevien henkilöiden kokiessa tylsistymistä, unettomuutta ja masennusta. Mars-lentoa jäljitelleessä kokeessa kuusi miestä oli eristyksissä 520 päivää. Osa heistä koki unettomuutta ja masennusta. Ratkaisuksi tarjotaan kovaa työtä tarkoittaen esimerkiksi tukikohdan kunnostustöitä.

Marsin heikko, Maan gravitaatiota kaksi kolmasosaa pienempi painovoima heikentää lihaksia ja luita, joten kuntoa on pidettävä yllä ahkerasti. Ihmisen elimistön sopeutumista heikkoon painovoimaan ei tunneta. Toisaalta Marsissa ihmiset pystyvät nostamaan kolme kertaa niin raskaita kuormia kuin Maassa. Pitkä, seitsemän kuukautta kestävä matka Maasta Marsiin painottomassa tilassa myöskin vaikuttaa luihin ja lihaksiin heikentävästi. Pitkä oleskelu avaruudessa voi vähentää kymmenellä prosentilla luumassaa ja lihasvoimaa 36 prosentilla. Näön heikkenemistä on myös ilmennyt silmämunien litistymisestä painottomuudesta. Treenausta tulisi tehdä kolme tuntia päivässä. Marsin olosuhteisiin tutustumista harjoitellaan Nasan NEEMO-ohjelmalla, jossa liikutaan veden alla 19 metrin syvyydessä.

Marsiin on määrä lähettää kymmenen vuoden aikana yhteensä 24 ihmistä. Tästä riskinä oleva sisäsiitos lisää geneettisten sairauksien riskiä ja lapsen saadessa epämuodostumien lisäksi samanlaisen vioittuneen geenin molemmilta vanhemmiltaan. Geenien pysymiseksi riittävän monipuolisena tarvittaisiin 150 ihmisen ryhmä, joten ratkaisuna on nähty siittiöiden lähettäminen Maasta.

Vuonna 2024 Marsiin matkustaa hakijoista kaksi valittua miestä ja kaksi valittua naista. Jatkossa lähetetään neljä uutta yksikköä kahden vuoden välein. Hakijoita oli alunperin 200 000.
Vuonna 2018 Marsiin lähetetään varusteita ja 2020 lähetetään pintamönkijä etsimään siirtokunnalle sopivaa sijaintikohdetta. Vuonna 2022 on määrä lähettää asuinyksiköitä, elossapitojärjestelmiä ja lisävarusteita kuudella erillisellä lennolla.

***

Tor Kes 16, 2016 4:57 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Tiede Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea