Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Allahin Lähettiläs (S) lastenkasvattajana

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Lapsille Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Allahin Lähettiläs (S) lastenkasvattajana
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Allahin Lähettiläs (S) lastenkasvattajana Vastaa lainaamalla viestiä
***

Allahin Lähettiläs (S) lastenkasvattajana

Jaloista tuntemuksista, mitkä Allah on laittanut vanhempien sydämiin on armollisuus lapsiaan kohtaan, myötätunto heitä kohtaan ja oleminen ystävällinen heitä kohtaan. Tällä suurella tunteella on suurin vaikutus lasten kasvatuksessa ja heidän persoonallisuutensa muotoutumisessa.

Profeetan ilo Hasan ibn Abi Talibin syntyessä oli todella suuri. Profeetta vietti paljon aikaa pientä lasta kantaen ja leikkien. Hasan kasvoi Profeetan (S) huomassa syntymästään asti nuoreksi mieheksi tuloon saakka. Hasan nautti korkeaa asemaa Profeetan (S) silmissä, ei ainoastaan siksi, että Hasan oli hänen tyttärenpoikansa, vaan myöskin luonteensa hyvyyden, asenteensa jalouden ja kunnollisuuden vuoksi.

'Abdullah ibn Mas'uud sanoi:

"Profeetta (S) rukoili ja Hasan ja Husein yrittivät hypätä hänen selkäänsä. Ihmiset yrittivät estää heitä, mutta Profeetta sanoisi: 'Antakaa heidän olla, olkoon isäni ja äitini uhrattu heidän puolestaan. Joka rakastaa minua, rakastaa näitä kahta.'" [Hyvä hadiith]

Ya'la ibn Murrah sanoi:

"Hasan ja Husein tulivat kilpaa juosten Allahin Lähettilästä (S) kohti ja toinen heistä ennen toista. Profeetta laittoi kätensä hänen niskalleen, painoi vatsaansa vasten ja suuteli. Sitten hän suuteli toista ja sanoi: 'Rakastan heitä, joten rakastakaa heitä. Oi ihmiset! Lapset ovat syynä kitsauteen ja pelkuruuteen.'" [Ahmad hyvällä kertojaketjulla]

Usamah ibn Zayd kertoi:

"Allahin Lähettiläs (S) laittoi minut istumaan syliinsä ja Hasanin viereeni ja sanoi: 'Oi Allah, tunnen myötätuntoa heitä kohtaan, joten ole armollinen heille.'" [Ibn Hibban hyvällä kertojaketjulla]

Abu Hurairah kertoi:

"al-'Aqra' ibn Habis meni Profeetan (S) luokse ja näki hänen suutelevan sekä Hasania että Huseinia. Hän sanoi: 'Suuteletko heitä? Minulla on kymmenen lasta enkä ole koskaan suudellut yhtäkään heistä. Allahin Lähettiläs sanoi: "Joka ei osoita armoa, ei tule saamaan armoa."" [Sahih Muslim]

Armoton sydän heijastelee kovaa ja karkeaa luonnetta, mikä vakavasti johtaa lasten korruptoimiseen ja perversioihin. Näistä syistä Profeetta (S) välitti paljon armon näyttämisestä ja määräsi aikuisia käyttämään (ja säilyttämään) tätä kunnioitettavaa ominaisuutta. Ahmad ja Bukhari, Abu Dawoud, at-Tirmidhi ja al-Hakim kertovat 'Abdullah ibn 'Amr ibn al-'Aas'n kuulleen Profeetan (S) sanoneen:

"Se, jolla ei ole armoa nuorimpiimme, eikä tunnusta vanhempiemme kunniaa, ei kuulu meihin."

Profeetta (S) moitti ketä tahansa seuraajaa, jolla ei ollut armoa lapsiaan kohtaan ja ohjasi osoittamaan armoa ja myötätuntoa. Bukhari tallensi al-Adab al-Mufradiinsa 'Aa'ishah'n sanoneen:

"Beduiini tuli Profeetan (S) luokse ja kysyi: 'Suuteletko poikiasi? Me emme.' Profeetta sanoi hänelle:"En voi laittaa armoa sydämeensä, kun Allah on kitkenyt sen sydämestäsi.'"

al-Bukhari tallensi Anas ibn Malikin sanat:

"Nainen tuli 'Aa'ishah'n luokse (pyytämään apua) ja 'Aa'ishah antoi hänelle kolme taatelia. Nainen antoi jokaiselle lapselleen taatelin ja piti yhden itsellään. Kaksi poikaansa söivät kaksi taatelia ja katsoivat äitiinsä. Joten äiti halkaisi taatelin puolikkaiksi ja antoi puolikkaat molemmille. Kun 'Aa'ishah kertoi siitä Profeetalle, mitä nainen oli tehnyt, hän sanoi:"Miksi olet siitä hämmästynyt? Allah on antanut hänelle armoa hänen annettuaan armoa lapsilleen."

Abu Hurairah kertoi myöskin:

"Lähdin Allahin Lähettilään (S) mukaan johonkin aikaan päivästä eikä hän puhunut minulle, enkä minä hänelle kunnes tulimme Bani Qaynuqa'an torille saakka. Sitten hän lähti ja menin Fatimah'n taloon ja kysyi:"Onko pienokainen täällä? Onko pienokainen täällä?'Hän tarkoitti Hasania. Luulimme, että hänen äitinsä kylvyttäneen hänet ja pukevan hänet koristenauhaan, mutta hän tuli juosten kunnes he syleilivät toisiaan." [Sahih Muslim]

Lasten emotionaalisen kehityksen ohjeet

Näistä esimerkeistä näemme, että vanhempien on rakastettava lapsiaan ja osoitettava heille armoa ja myötätuntoa. Nämä hadiithit osoittavat Profeetan (S) antamat ohjeet. Tapa, millä Profeetta rakasti Hasania osoittaa hänen myötätunnon tätä kohtaan ja leikkiminen hänen kanssaan osoittaa, miten vanhempien on uhrauduttava ja omistauduttava rakentamaan lapsen luonnetta. Näissä hadiitheissa on vastaus tärkeään kysymykseen: Miten kehitämme lastemme tunteita ja annamme heille, mitä ansaitsevat, jotta heistä tulisi vakaita ja hyväluonteisia tulevassa?

Profeetan (S) hadiithit antavat lukuisia seurattavia periaatteita tässä asiassa:

1 - Suukottelu, myötätunnon ja ystävällisyyden osoittaminen lapsille

Suuteleminen luo rakkauden siteen vanhan ja nuoren välille, sillä on myös sitouttava merkitys lapsen tunteille ja tunteiden herättämisessä ja myös rauhoittamisessa ja hädän ja vihan lepyttämisessä. Tämä taasen rauhoittaa lasta ja lisää lapsen suhdetta ihmisiin ympärillään. Vieläkin tärkeämmin, se on todistettavasti Profeetan (S) tapa: Myötätunto ja ystävällisyys lapsia kohtaan ovat Profeetan (S) ominaisuuksia ja mahdollistaa pääsyn Paratiisiin ja Allahin Korkeimman Mielisuosion tavoittamisen.

2 - Leikkiminen ja leikinlasku lasten kanssa

Kaikista kiireistään huolimatta Allahin Lähettiläänä ja muslimien johtajana Profeetta leikki säännöllisesti Hasanin ja Huseinin kanssa.

Kerrotaan, että Allahin Lähettiläs rohkaisi Hasania ja Huseinia kilpailemaan yhdessä. Abu al-'Abbas sanoi:

"Hasan ja Husein painivat Allahin Lähettilään (S) läsnäollessa ja alkoi sanoa: 'Hyvä, Hasan, ota Hasan!'

'Aa'ishah kysyi: 'Autatko heistä vanhempaa?'

Profeetta vastasi:
'Jibriil sanoo: Käy päälle, Husayn.'" [adh-Dhahabi hyvällä kertojaketjulla]

Profeetta (S) käytti useita ja erilaisia keinoja leikkiessään Hasanin ja Huseinin kanssa. Leikkiessään hän ylisti heitä kohottaakseen heidän innostustaan rohkaisten jatkamaan innokkaasti tulematta tylsistyneeksi tai väsyneiksi. Tämä hyödyttäisi heitä molempia fyysisesti ja psykologisesti.

Seuraamalla Profeetan esimerkkiä Sahabat (Olkoon Allah heihin tyytyväinen) vitsailisivat ja leikkisivät lastensa kanssa, käyttäytyen kuin lapset itse. 'Umar sanoi:

"Perheensä kanssa, miehen tulisi olla kuin lapsi."

Muslimin on oltava leppoisa, innostava ja leikkisä lastensa kanssa. Allahin Lähettiläs (S) käyttäytyi lasten kanssa leikkisällä asenteella, raviten heidän sielujaan vilpittömällä tavalla, mikä oli kaukana ankaruudesta, kovasydämisyydestä ja oikeuksien pidättämisestä.

3 - Antamalla lapsille lahjoja

Allahin Lähettiläs (S) näytti meille käytännöllisen esimerkin tästä rakentamalla, herättämällä, ohjaamalla ja kehittämällä lapsen tunteita.

'Aa'ishah kertoi, että [Abyssinian l. Etiopian kuningas] Negus [an-Najashi] lähetti Profeetalle (S) lahjaksi setin jalokiviä, joiden mukana oli kultasormus abyssinialaisella kivellä. Hän otti sen, mutta hänellä ei ollut sille käyttöä, joten hän antoi sen tyttärelleen Zaynabille sanoen: "Kaunistaudu tällä, tyttäreni." [Ibn Majah ja Ahmad hyvin heikolla kertojaketjulla]

4 - Lasten päiden silittäminen

Allahin Lähettiläällä (S) oli tapana herättää lasten tunteita silittämällä heitä päähän, jotta he tuntisivat hänen olevan armollinen, myötätuntoinen ja rakkaudellinen heitä kohtaan. Nämä eleet saavat lapsen tuntemaan, että heillä on merkitystä ja aikuisten rakastavan heitä ja huolehtivat heistä.

Mus'ab ibn 'Abdullah kertoo:

'Abdullah ibn Tha'labah syntyi neljä vuotta ennenkuin Profeetta (S) ja hänen Seuralaisensa muuttivat Mekasta Medinaan. Hänet tuotiin Allahin Lähettilään (S) luo, joka kosketti hänen kasvojaan ja rukoili siunausta hänelle Mekan valloittamisen vuonna. Allahin Lähettiläs (S) kuoli 'Abdullahin ollessa neljätoistavuotias." [al-Hakiim hyvällä kertojaketjulla]

5 - Lasten toivottaminen tervetulleiksi

Lasten kohtaaminen ja tervetulleeksi osoittaminen ovat olennaisia. Jos toivotus on lämmin, lapset kykenevät seuraamaan keskustelua, aloittamaan jutustelun ja vastaamaan heille puhuville. Tämä tekee heidät avoimiksi puhumaan mistä tahansa heidän mieleensä juolahtavasta ja milloin tahansa kohtaavat ongelmia, he puhuvat mitä on mielessään.

'Abdullah ibn Ja'far kertoi:

"Kun Allahin Lähettiläs (S) saapui matkoilta, hän kohtasi talonsa lapsia. Kerran hän saapui matkalta ja minä kohtasin hänet ensin. Hän istutti minut ratsulleen eteensä. Yksi Fatimah'n kahdesta pojasta tuli ja istutti hänet taakseen. Saavuimme Medinaan kolme meistä yhdellä ratsulla." [Sahiih Muslim]

6 - Lasten rauhoitteleminen

Lapset toisinaan harhailevat yksin ja eksyvät. Vanhempien tulee pian huomata, että lapset ovat kadoksissa ja aloitettava etsimään heitä välittömästi. Salman kertoo:

"Olimme Allahin Lähettilään (S) ympärillä, kun Umm Ayman tuli ja sanoi: 'Allahin Lähettiläs, Hasan ja Husayn ovat kadoksissa.

Se oli keskellä päivää.

Profeetta (S) sanoi:
'Menkää ja etsikää minun kaksi poikaani.'

Joka meni eri suuntaan ja seurasin Profeettaa (S). Hän jatkoi menemistään vuoren rinteelle asti, jossa näki Hasanin ja Huseinin pitäen toisistaan kiinni; Oli käärme, joka kohotti itseään ja sen suusta tuli kipinöitä. Allahin Lähettiläs (S) kiirehti sitä kohti. Käärme kääntyi häntä kohti ja sitten luikerteli tiehensä kivien väliin. Profeetta meni ja erotti heidät. Hän silitti heidän kasvojaan ja sanoi:
'Olkoon isäni ja äitini uhrattuja puolestanne, miten rakkaita te molemmat olette Allahille.'Sitten hän kantoi toista oikealla olkapäällään ja toista vasemmallaan. Sanoin: 'Miten hyvä ratsu teillä on, miten onnekkaita olette.' Allahin Lähettiläs (S) sanoi:'Miten hyviä ratsastajia he ovat ja heidän isänsä on heitä parempi.'"
[al-Haythami ja at-Tabarani. Kerrontaketjussa on Ahmad ibn Rashid al-Hilali, jonka luokitteli heikoksi Imam adh-Dhahabi]

Voi huomata pelon, mitä Hasan ja Husein kokivat takertuessaan toisiinsa ja miten Lähettiläs (S) kiirehti torjumaan sitä erottamalla heidät. Profeetta (S) silitti heidän kasvojaan, rukoili heidän puolestaan, kantoi olkapäillään ja ylisti heitä sanoen, miten hyviä ratsastajia he ovat. Tämä osoittaa Profeetan suuren rakkauden ja huolenpidon noihin lapsiin.

Hasan ibn 'Ali kasvoi Profeetan (S) taloudessa hänen, isänsä 'Alin ja äitinsä Fatimah'n huolehdittavana. Kaikilta näiltä kolmelta hän oppi Islamin perusteet. Tällä kasvatuksella oli tehokas rooli hänen vahvan luonteensa muodostamisessa ja kuuliaisuudella käskyille ja Islamin opetuksille.

Profeetta (S) sanoi:

"Ihmisillä on eri ominaisuuksia, kuten hopealla ja kullalla: Parhaat heistä tietämättömyyden aikana ovat parhaimpia Islamissa." [al-Bukhari]

Allahin Lähettilään (S) kuoleman jälkeen Uskovien komentaja 'Ali otti Hasanin ja Huseinin kasvatuksen. 'Alin luonne käsitti sekä isän että opettajan roolin. Ilman epäilystäkään, hän täysin ymmärsi Allahin sanat:

{Oi te, jotka uskotte! Pitäkää itsenne ja perheenne poissa Tulesta, jonka polttoainetta ovat ihmiset ja kivet, jonka ympärillä ovat enkelit [tekemässä tehtäväänsä], ankarina, jotka eivät ole tottelemattomia noudattamasta Allahilta saamiaan käskyjä tehden mitä käsketään} [Qur'aan 66:6]

Vilpittömyys ja tieto lasten kasvattamisen tärkeydestä

Uskovien johtaja 'Ali otti vakavasti vastuun Hasanin ja Huseinin kasvatuksesta ja opetuksesta. Hänen tavoitteenaan oli tavoitella Allahin Mielisuosiota, palkkiota ja lähetymällä Häneen kasvattamalla lapsensa tottelemaan Allahia ja seuraamaan Hänen Profeettansa (S) johdatusta.

Olemalla hyvä esimerkki lapsille

Olemalla hyvä esimerkki on yksi tärkeimmistä, ellei tärkein keino opettaa lapsia. Ihmisen luontainen vaisto imitoi ja seuraa toisia, mikä on vahvinta nuorissa lapsissa. Uskovien komentaja 'Ali oli mahtava esimerkki pojalleen Hasanille, sillä hän oli merkittävimmistä Seuralaista ja Oikeaanjohdetuista kalifeista. Hasan ibn 'Ali seurasi molempia vanhempiaan, joita hän rakasti syvästi.

Ystävällisyys

Uskovien johtaja 'Ali omasi kiitettävät myötätunnon ja pitkämielisyyden ominaisuudet: Hän oli hellä ja ystävällinen pojilleen. Hän tunnisti heidän hyveensä ja asemansa Allahin Lähettilään (S) ja Fatimah'n (rdä) silmissä.

Lasten kohteleminen reilusti ja tasa-arvoisesti

Tämä asenne näkyy neuvossa, mikä 'Ali antoi Hasanille ja Husainille ollessaan lähdössä tästä maailmasta. Uskovien komentaja 'Ali seurasi Qur'aanin ohjenuoria lastensa kasvatuksessa, opettamisessa ja koulutuksessa seuraavan katkelman mukaisesti:

{Ja [muista] miten Luqman sanoi pojalleen neuvoen: 'Poikani! Älä rinnasta palvonnassa ketään Allahin kanssa. Totisesti rinnakkaiset Allahille palvonnassa on suuresti väärin.' Ja Olemme kehottaneen ihmistä olemaan [kuuliainen ja hyvä] vanhemmilleen. Hänen äitinsä kantoi häntä heikkouden ja vaikeuden hetkinä toisensa jälkeen ja ruokki kahden vuoden aikana -Kiittäkää Minua ja vanhempianne. Minulle kuuluu palata kaiken} [Qur'aan 31:13-14]

Uskovien johtaja 'Ali toteutti Allahin määräyksiä kuten Qur'aanissa määriteltyinä ja teki kaikkensa välttääkseen mitä tahansa Hän on kieltänyt.

Sosiaalinen todellisuus Hasanin kasvatuksessa

Sosiaalinen ympäristö on merkittävässä asemassa yksilön luonteen muotoutumisessa ja muodostumisessa.

Hasan ibn 'Ali eli aikana, jolloin Seuralaiset olivat vallassa ja hän oli ensimmäisen sukupolven jäsen, joka sai suoraan opetuksensa Allahin Lähettiläältä (S).

Eläminen sellaisessa yhteiskunnassa epäilemättä muotoili ja vaikutti Hasan ibn 'Alin luonteeseen mitä tietoon, käyttäytymiseen ja asenteeseen tulee.

Hyveet, hurskaus ja oikeamielisyys olivat näkyvinä tuossa ainutlaatuisessa yhteiskunnassa. Ihmiset olivat aktiivisen kiinnostuneita tiedon etsimisestä. He pitivät kiinni Qur'aanista ja Sunnasta. Suuri joukko Seuralaisia jatkoi elämäänsä Medinassa Allahin Lähettilään (S) kuoltua.

Yhteiskunta, jossa Lähettiläs (S) eli ja opetti oli Ummah'n paras koskaan mitä ihmiskunnasta on noussut eikä sille ole mitään vertaista. Tämä yhteiskunta todisti Ilmestyksen, toimeenpani tehtävänään Islamin levittämisen ja pysytteli lähellä Allahin Lähettilästä (S). Tällä läheisellä suhteella oli ihmisiin psykologinen ja henkinen vaikutus, vaikuttaen erityisesti heidän käytökseensä.
__________________________________________________
Manhaj at-Tarbiyat an-Nabawiyyah lit-Tifl, Muhammad Noor Suwayd (Beirut, Libanon 1994);
Hasan ibn 'Ali, 'Ali Muhammad as-Sallabi (Riyadh, Saudi-Arabia 2004)

***

Maa Mar 23, 2015 1:55 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Lapsille Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea