Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Kysymys rintamaidosta ja muslimipotilaista

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Kysymys rintamaidosta ja muslimipotilaista
Kirjoittaja Viesti
ImaanLiittynyt: 11 Syy 2011
Viestejä: 17

Lähetä Kysymys rintamaidosta ja muslimipotilaista Vastaa lainaamalla viestiä
Onkohan täällä terveydenhoitoalaa tuntevia paikalla? Kyselisin mikä on käytäntö esimerkiksi synnytyssairaalassa ja lastensairaalassa muslimipotilaiden kanssa?

Eräälle vastasyntyneelle lapselle oli hiljattain noin vuosi sitten lupaa kysymättä annettu synnytyssairaalassa toisen naisen luovuttamaa rintamaitoa, josta lapsen oma äiti koki pahaa mieltä sillä häntä ei oltu konsultoitu asiasta. Siitä kuka maidon oli luovuttanut ei ollut mitään tietoa vaan sairaalassa hoitaja oli ominpäin tehnyt päätöksen lapsen ruokinnasta kysymättä vanhemmilta suostumusta tähän ja ilmoitti asiasta sitten jälkeenpäin. Mikä on Islamissa määräys koskien toisen naisen rintamaidolla ruokittua lasta? Onko imetyksen tuoma sukulaissuhde syntynyt jo yhdestä-kahdesta ruokintakerrasta ja mitä jos imettäjän henkilöllisyys ei ole tiedossa?

Onko hoitohenkilökunnalla Suomessa ylipäätänsä vapaus toimia tällä tavoin konsultoimatta lapsen vanhempia vai toimiko hoitaja väärin? Miten esimerkiksi keskosten ja pienipainoisten vauvojen kanssa jos oma äiti ei alkuun kykene imettää onko teollinen äidinmaidonkorvike parempi vaihtoehto kun luovutettu maito? Onko joissakin teollisissa äidinmaidonkorvikkeissa todella sikaperäisiä aineksia?
Lau Maa 17, 2012 10:13 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum,

Sukulaisuus suhde syntyy vasta 5:n imetys kerran jälkeen, olettaen että maitoa tullut ns.aterian verran. Sairaaloilla, ainakin Helsingin seudun synnytyssairaaloissa on käytäntö kysyä äidiltä etukäteen mitä maitoa voi tarvittaessa antaa lisämaitona. Kätilöopistolla on ilmeisesti jopa käytäntö, ettei lisämaitoa anneta lainkaan. Jokaisen muslimin kuitenkin kannattaa etukäteen muistaa sanoa, ettei toisen äidin luovuttamaa maitoa saa lapselle antaa, sillä kuten me kaikki teemme virheitä ja erehdyksiä sattuu itselle kuin myös toiselle. Meillä on myös vielä paljon aukkoja da'wah työssä terveydenhuollon ammattilaisten valistamisessa niin monessa asiassa, ja meistä jokainen voi toimia omalla sarallaan viestinviejinä.

Jos synnyttämään lähtiessä epäilee omaa muistiaan näiden tärkeiden asioiden kertomisessa, niin aina voi etukäteen ultraäänissä käydessä kirjoittaa muistilapun omien sairauskertomus kansion väliin. Kätilöt varmasti mielellään laittavat muistilapun papereiden joukkoon. Näin toivomukset kulkeutuvat aina synnytystä hoitavalta kätilöltä lapsivuodeosastolle, jossa maitoa saapi insha Allaah.

Samaiseen yhteyteen haluan neuvoa siskoja asiassa, joka liittyy sektion jälkeiseen hoitoon. Veljet voivat tässä vaiheessa lopettaa lukemisen. Pääkaupunkiseudun synnytyssairaaloissa on tarjolla ns.lääke konjakkia, jota tarjotaan siinä vaiheessa jos sektion jälkeen ei ole saanut virtsattua muutamaan tuntiin. Tätä lääkettä tarjotaan joskus "lääkkeenä" - kenties unohtaen mainita, että se sisältää ihan aitoa konjakkia, eli alkoholia. Moni on mennytkin tähän halpaan, ja kiskaissut konjakit ja näin "lääke" tepsii hyvin ja uusinta katetroinnilta säästytään. Mutta kysymys herää, voisiko kenties runsaammalla veden juonnilla saada saman aikaan. Usein on kuitenkin niin, että sektion aiheuttama kipu pelottaa siinä määrin, että koittaa välttää kaikkea mikä laittaa ihmisen liikkeelle, kuten kipu noustessa ylös, ja näin ollen voi alitajuntaisesta välttää juomista. Joten siskot, olkaa tarkkoina mitä suostutte lääkkeen nimessä ottamaan.

Jazaakunna Allaah khairan.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Maa 17, 2012 11:17 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Näistä lisämaitojen sisällöistä en ole kovin hyvin perillä, jokseenkin epäilyttää että niihin olisi sikaperäisiä aineita lisätty wa Allaahu alam. Jos itse joutuisi sellaiseen tilanteeseen, että olisi parempi löytää imetysäiti, toki varmasti muslimin siinä vaiheessa etsisi ja kysyisi hänen ja hänen miehensä suostumusta lapsensa imetysvanhemmiksi.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Maa 17, 2012 11:21 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa 'alaikum Salam...

Laitan tähän jotakin löytämääni, vaikka olenkin sitä koulukuntaa, jonka mukaan vain oppineet saavat vastata näihin...

Sukulaisuussuhde syntyy viidestä imetyskerrasta lapsen ensimmäisen kahden vuoden aikana...

Ibn Qayyimin mukaan imetyskerroiksi on laskettava, mikäli lapsi saman imetyskerran aikana ottaa välillä henkeä, sitten jatkaa jne.

Ibn Qudamah'n mukaan, mikäli on epäilystä imetyskertojen määrästä, sukulaisuussuhde (al-rad'ah) ei synny, koska epäiltyä ei voi asettaa varman etusijalle.

Ainakin al-Munajjidin mukaan pulloruokinta viisi kertaa lapsen ensimmäisen kahden vuoden aikana muodostaa sukulaisuussuhteen.

Keskosille -tosin Islamissa raskauden vähimmäisaika kuusi kuukautta 'Ali ibn Abu Talibin (RD) ja Shafi'in mukaan- ja muille annetaan korvikemaitoa nenäruokinnan ym. kautta.


Viimeinen muokkaaja, Abdullah Rintala pvm Sun Maa 18, 2012 12:14 am, muokattu 1 kertaa
Lau Maa 17, 2012 11:52 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Ainakin Tutteleissa emulgointiaineen E471 olevan -toisin kuin yleensä soijalesitiiniä- rasvahapoiltaan mono-ja diglyseridihappoja, jotka ovat sikaperäisiä yhden lähteen mukaan. Nan1 ja Nan2 -vaikka Nestléä ovatkin - sisältävät emulgointiaineena soijalesitiininä, vaikka jotkin vauvat saavat siitä vatsanpuruja ja lievähköä ripulia.

Nutricia taasen ei anna julkiseen tietoon korvikevalmisteiden seikkaperäisistä eläinainesosista, ainoastaan terveysalalle ja ilmeisesti neuvoloille ja lastenlääkäreille ym.

BabySempin emulgointiaine on soijalesitiinipohjaista.

Apteekeissa on saatavilla jotain muuta kasvispohjaista korviketta.

Wa Allahu alam.


Viimeinen muokkaaja, Abdullah Rintala pvm Sun Maa 18, 2012 3:14 pm, muokattu 1 kertaa
Sun Maa 18, 2012 12:03 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ImaanLiittynyt: 11 Syy 2011
Viestejä: 17

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Jazakum Allahu khairan hyvistä vastauksista.

tottakai meidän muslimien on itsekin otettava vastuuta ja tiedotettava hoitohenkilökuntaa toiveistamme, siitä mikä on sopivaa ja mikä ei. Aukkoja näyttää tosiaan olevan vielä paljonkin... Muistilappu omaan kansioon oli hyvä idea. Ja varmasti synnyttämään lähtevällä naisellakin on niin monta asiaa mielessä ettei välttämättä muista kiireessä kaikkea ellei jotain muistilistaa ole.

Löysin nyt Islam Q&A sivulta tällaisen vastauksen koskien näitä "maito pankkeja":

Praise be to Allaah.
We put this question to Shaykh Muhammad ibn Saalih al-‘Uthaymeen, may Allaah preserve him, who replied as follows:

This is haraam. It is not permissible to establish this kind of bank, because this is human milk, and the milk from different mothers will be mixed, so that no one will know who is the mother. In Islam, drinking the milk of a woman creates the same relationship as does a close tie by blood (i.e., it has an effect on whom one may and may not marry, etc.). If the milk is of any kind other than human, then there is nothing wrong with milk banks.

And Allâh knows best.
Islam Q&A
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid


Lähde: http://islamqa.info/en/ref/4049
Sun Maa 18, 2012 12:20 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Ja että kaikkeen sitä possua pitää lisätäkkin. Ja siis en tosiaan minäkään mikään oppinut ole vaan ikuinen opiskelija insha Allaah.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Sun Maa 18, 2012 4:41 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Emulgointiaine E471 on yleensä soijalesitiiniä, mutta toisinaan valmistajat jättävät sen mainitsematta, kuten jäätelöissä...

Juustoissa käytettävä juokseste voi myös olla joko sikaperäistä tai sitten mikrobiologista, joten tarkkuutta kaupalla -sikaperäistä tai lähdettä mainitsemattomia juustoja on lähes kaikki, mitä löytyy aamupalajuustoista salaatti-ja fetajuustoihin...
Sun Maa 18, 2012 6:47 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ImaanLiittynyt: 11 Syy 2011
Viestejä: 17

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Saa olla kyllä todella tarkkana kaupassa kun kaikkialle piilotettu sitä sikaa muodossa tai toisessa. Eräästä lasagnelevy paketistakin löytyi ainesosista "sianihra" eli jo siellä makaronihyllyllä saa olla valppaana.

Valion kuluttajapalvelussa oli noista juustoista vielä tarkempaa listaa:
Kevyt Levi:n emulgointiaine (E 471) on kasviperäinen
Hovi-tuorejuustojen emulgointiaine (E 471) on kasviperäistä.
Kevyt Hovi -tuorejuustot eivät sisällä liivatetta eikä emulgointiainetta E 471.
Juuston juoksetteet ovat peräisin naudasta tai mikrobeista. Juoksetetta käytetään kypsytettyjen juustojen valmistukseen.

Mikrobiologisella juoksetteella valmistettuja juustoja:
Valio emmental sinileima
Valio emmental punaleima
Valio emmental punaleima 17
Valio ruokajuusto (emmental punaleima)
Valio Mustaleima
Valio pastajuusto (emmental mustaleima)
Valio Kainuun juustoleipä
Valio mozzarella
Valio edam (350 g, 700 g ja 2,8 kg)
Valio edam 17 (700 g, 2,8 kg)
Valio Minora (350 g ja 2,8 kg)
Valio Lappi (350 g ja 2,8 kg)
Valio fontal (2,8 kg)
Valio Turunmaa, tahko 6 kg
Valio Turunmaa, leipä 3 kg
Valio Turunmaa 15, leipä 3 kg
Valio Turunmaa 15 kumina, 350 g
Valio Turunmaa Ritari, 300 g
Luostari, leipä 1,6 kg
pizzajuusto/teollisuus, harkko 13 kg
Sun Maa 18, 2012 11:50 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea