Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Vinkkejä ja muistilistaa hajjilaisille

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Hajj Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Vinkkejä ja muistilistaa hajjilaisille
Kirjoittaja Viesti
UmmuR
Vieras

Lähetä Vinkkejä ja muistilistaa hajjilaisille Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu alaikum wa rahmatullahi wa barakatuh

In shaa Allah täältä löytyy niitä onnekkaita, jotka tänä vuona hajjille pääsevät, tai edes tulevina vuosina, joten jospa näistä olisi jotain hyötyä:


* Mikäli hajj sijoittuu talvikuukausille (n. välillä marraskuu-helmikuu), niin lämpötilaerot Mekassa ovat todella suuria. Päivisin on paahtavan kuumaa, niin että keskipäivällä ei juuri tee mieli poistua teltasta. Illalla ja yöllä taas on todella kylmää ja tuulista, niin että syksyvaatetus tai jopa kevyt talvivaatetus on paikallaan, etenkin lapsille. Kevyt toppatakki tai lapsille kevyttoppahaalari (myös päähine tärkeä, ehkä lapasetkin!!) ei siis ole liioittelua. Nukkumista varten myös paksu makuupussi, mieluiten kunnollinen Suomesta ostettu, sieltä ei saa laatua eikä lämmintä. Jos mukana on niin pieni lapsi, ettei makuupussi käy, niin haalari ja unipussi on hyvä yhdistelmä.

* Särkylääkkeitä, flunssalääkkeitä, kuumemittari jne. Hajjilla sairastuu aina!! Etenkin pienet lapset ovat alttiita korvatulehduksille, joten vara-antibioottikurikaan ei ehkä olisi pahitteeksi hankkia Suomesta mukaan. Ainakin Minasta löytyy kyllä lääkärikin, mutta haluaako sinne sitten jonottaa tuntikausia... Myös ripulilääke saattaa olla paikallaan, kun on eri bakteerikannat, eikä ruoantekopaikkojen hygieniakaan välttämättä ole kovin hyvä.

*Meningiitti-rokotus. Aivokalvontulehdus leviää helposti suurissa väkijoukoissa. Rokotustodistus taitaa jopa olla vaatimus että hajjilainen pääsee maahan sisälle. (?) Hepatiitti A- (ja B-) rokotus olisi myös varalta hyvä ottaa. Kaikkien perusrokotusten voimassaolokin on hyvä tarkistaa ja tarvittaessa ottaa tehosteet.

* Pienelle lapselle riittävästi purkkiruokaa mukaan, paikan päältä saatavat ruoat ovat pikaruokaa, joita kokemukseni mukaan harva alle 2-vuotias kelpuuttaa. Myös maitojauhetta mikäli lapsi juo maitoa.

* Vaippoja käyttävää lasta on turha kuvitellakaan pesevänsä vaipanvaihdon yhteydessä, eli vähintään kaksi pakettia kosteyspyyhkeitä mukaan.

* Naisten wuduntekopaikat Minassa ovat melko avoimia paikkoja, jonne ohikulkijat näkevät estoitta, myös miehet siis, joten niitä en suosittele käyttämään. Jäljelle jää siis...

* Vessat, maassa olevat reiät, kopin sivussa on letku itsensä pesemistä varten, ja kopin katossa suihku sitä kaipaaville. Eri kulttuureista tulevia ihmisiä ja sitä kautta myös tapoja ja hygiaeniakäsityksiä kun on paljon, niin varaudu siihen, että vessojen lattioilla on myös tavaraa, joka kuuluisi vain wc-altaan sisäpuolelle... Vessasta poistuttaessa siis huuhdeltava kengänpohjat tarkoin, ja varottava koko ajan vaatteitaan. Vessapaperia tai saippuaa ei löydy.

* Mukavat kengät, jotka on etukäteen testattu, etteivät hierrä tms. Tawaf ja sa'i ovat raskaita, ja todennäköisesti myös ramy-paikalle (kivien heitto) on melkoisen pitkä matka.

* Jos mukana lapsi, jota vielä jaksaa kantaa, niin ehdottomasti joku kantoväline mukaan! Rintareppu, kantoliina, rengasliina tms.

* Aurinkorasvaa! Mieluiten total blockia. Mikäli ei peitä kasvojaan. Suomalaisen vaalea iho kärähtää hetkessä kirkkaanpunaiseksi keskipäivän auringossa.

* Koraani ja Hisn al-Muslim (Fortress of the Muslim), sekä jonkinlainen hajj-opas. Parasta tietenkin etukäteen opetella, mitä kunakin hajj-päivänä kuuluu tehdä, ja minkälaisia dua-rukouksia missäkin tilanteessa sanoa, mutta jonkinlainen "lunttilappu" kuitenkin pitäisi tarpeen tullen olla!

* Sakset. Hiusten leikkuuta varten. Näitä ei kovin moni tule ajatelleeksi ottaa mukaan. Miesten hiustenleikkuu hoituu ulkona, missä monet suhaavat millimetrikoneiden kanssa, mutta naisilla luonnollisesti vähän eri asia.

* Huomio naisten kasvojen peittämisestä. Ihraam-tilassahan nainen ei saa peittää kasvojaan paitsi silloin, kun lähellä on ei-mahram miehiä. Nykypäivänä se käytännössä katsoen tarkoittaa sitä, että kasvonsa peittävä nainen pitää kasvonsa peitettynä koko ajan ollessaan teltan/hotellihuoneen jne. ulkopuolella, sillä miehiä on joka paikassa. Mutta mikäli ihraam-tilassa peittää kasvonsa, niin koko kasvojen on oltava peitossa. Ei siis saa näkyä silmiä tms., eli niqab tai burqa ei käy, koska niissä on reikiä/aukkoja, joiden läppi näkyy osa kasvoista. Myöskään kaksikerroksinen niqab ei käy, mikäli ylemmän kerroksen läpi vähänkään näkyy silmiä. Tätä tarkoitusta varten on siis keksittävä oma viritelmä, tai ostettava meeqaat-paikoista (tietyt paikat, joissa hajjille/umralle menossa oleva henkilö siirtyy ihraam-tilaan) saatava silmä-aukoton kasvohuntu, joka on kokonaan yhtenäistä kangasta, muuten aivan kuten normaali niqab.

* Teltoissa (Minassa) on ilmastointi ja pistorasiat (220V), joten esim. suomalainen kännykkälaturi jne. käy. Minassa on myös omia keittopisteitä. Monet ottavat mukaan omia veden-/kahvinkeittimiä jne.

* Teltoissa kiertelee jatkuvasti ihmisiä kerjäämässä. Heille kelpaa mikä tahansa, raha, ruoka, vaatteet, peitot, makuualustat jne. Halutessaan on siis hyvä varata mukaan pikkurahaa, ylimääräistä ruokaa (ts. ostaa paikan päältä hedelmiä, leipää, vettä jne.), pois lähtiessä on hyvä idea antaa heille mahdollisesti ostamansa makuualustat ja/tai ohuet peitot jne, sillä niitä tuskin on järkeä raahata takaisin Suomeen kun eivät ole kovin arvokkaitakaan, ja toisella ehkä niille hieman enemmän tarvetta. Myös jos saa matkalaukkuun mahtumaan, niin hajjilla on hyvä tilaisuus lahjoittaa pieneksi käyneitä lastenvaatteita ja vanhoja omia vaatteitaan, tai vaikka jopa kerätä lahjoitettavia vaatteita tuttavapiiristäkin. Varmasti myös hygieniatuotteille (saippuat, hampaidenpesutarvikkeet) on tarvetta. On hirveä tunne, kun todellisessa tarpeessa oleva ihminen tulee luoksesi ja pyytää apua, eikä sinulla ole mitään, mitä voisit hänelle antaa.

* Ja last but not least, SABR, SABR, SABR!! Eli siis rutkasti kärsivällisyyttä, jotta et pilaa omaa hajjiasi, tai jopa menetä Allahin hyväksyntää sille, mikäli et hallitse kieltäsi ja käytöstäsi.

Maa Hei 09, 2007 11:45 pm
UmmuR
Vieras

Lähetä Hajj lämpiminä kuukausina Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum wa rahmatullah

Nyt kun hajj on siirtymässä aina vuosittain hieman aikaisemmaksi, ja ilmaston lämpeneminenkin havaittavissa, niin lienee paikallaan muutella joitain ylläolevia vinkkejä.

Viime hajjin aikaan olikin ilma täysin erilainen, paljon kuumempi myös yöllä, joten voisi luulla, että muutamien seuraavienkin pyhiinvaellusten aikaan tulee olemaan näin, wallahu a'lam. Eli mikäli hajj sattuu lämpimämpään aikaan, niin:

* Päivällä sama paahtava kuumuus, mutta yöllä ei olekaan välttämättä ollenkaan kylmä, ja kevytkin makuupussi saattaa olla liikaa ->
unohda talvi-/syysvaatteet
* Lämpimistä ilmoista tulee riesana
a) päiväsaikaan kärpäset, joita on paljon, ja jotka tulevat jatkuvasti kiinni ihoon, eivätkä meinaa lähteä pois ja palaavat aina sinnikkäästi takaisin

b) yöllä hyttyset, jotka eivät edes pahemmin pidä mitään ininää, eikä puremakohta ala heti kutiamaan, eli lähes mahdoton havaita näitä verenimijöitä
-> reilusti hyttyssprayta ja/tai -savuja (ei tietenkään yöllä ihmisten nukkuessa, ettei satu vahinkoja), tai jopa paikanpäällä myytävä verkkokankainen "teltta"

vaatetuksesta tarkennettakoon, että yöksi kuitenkin joku ohut pitkähihainen paita/collegepusero lienee hyvä, jo hyttystenkin takia.
Olis hyvä muistaa myös ,että kun on Ihramtilassa saippuat ,aurinkovoiteet sun muut pitää olla hajustettomia (ilman perfuumia).

Per Tou 16, 2008 11:24 pm
ImaanLiittynyt: 11 Syy 2011
Viestejä: 17

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salamu alaikum wa rahmatullahi wa barakaatuhu,

jazakunna Allahu khairan hyvistä vinkeistä ja muistilistasta siskot!
Tässä vinkkiä vielä kasvonsa peittäville siskoille, jotka aikovat Saudeihin suunnata in sha Allah:

Eräässä ranskalaisessa online kaupassa oli myynnissä näitä vielä jokin aika sitten, "jilbab saoudien avec sittar integre", hinta oli 25 euroa. Ovat tällä hetkellä loppu, mutta in sha Allah heiltä voi kysellä sähköpostitse onko lisää saatavilla. Näitä löytyy toki myös Saudeista, esim Mekasta ja Jeddasta (Jeddasta saa yleensä halvemmalla kuin Mekasta).

Vaate on muuten samanlainen kuin tavallinen overhead abaya, mustaa kevyttä ja hengittävää perus abaya crepe kangasta. Abaya on pään taakse sidottavilla nauhoilla varustettua mallia. Kaksikerroksinen kasvot peittävä huntu lähtee tosiaan pään päältä, mikä kuvassa ei valitettavasti kovin hyvin näy, eli toisin kuin niqab tätä ei sidota kasvoille vaan tuo "huntu" on kiinni abayan yläreunassa ja sen voi tarvittaessa nostaa helposti ylös jos ei-mahram miehiä ei ole näköetäisyydellä. Hunnussa ei ole silmille aukkoa, eikä siitä näy silmät tai kasvonpiirteet läpi. Näitä on sekä hihallisia että ilman hihoja. Asu ei vaadi pinnejä tai hakaneuloja vaan helppo kaikenpeittävä all-in-one asu.
Tii Lok 25, 2011 11:02 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Hajj Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea