Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Zaid bin Harithah

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Zaid bin Harithah
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Zaid bin Harithah Vastaa lainaamalla viestiä

Zaid bin Harithah (radiAllaahu anhu)

Sa'da bint Thu'labah matkusti tapaamaan perhettään poikansa, Zaid bin Harithahin kanssa. Hän oli juuri saapunut sukulaisensa talolle, kun Banu Qaisin rosvot ratsasi paikan ja alkoivat ryöstää heitä. He ottivat kaiken mitä heillä oli, myös lapset. Näiden lasten joukossa oli Zaid bin Harithah, joka oli tuolloin 8 vuotias. He veivät hänet 'Akkadhin torille ja myivät hänet rikkaalle päällikölle, Hakiim bin Hazam Khawalidille 400 dirhamilla. Hakiim oli ostanut myös muitakin orjia ja vei heidät Mekkaan. Kun uskovien äiti Khadijah (radiAllaahu anhaa) kuuli veljenpoikansa tulosta, hän meni tapaamaan häntä.

Hakiim bin Hazam Khawalid kertoi ostaneensa suuren määrän orjia ja antoi Khadijahin valita itselleen yhden. Kun Khadijah katsoi orjia, hän huomasi Zaid bin Harithahin älykkään ja jalon ulkonäön, joten hän valitsi Zaidin.

Myöhemmin kun Khadijah meni Profeetan (Sallallaahu aleihi wasallam) kanssa naimisiin, hän antoi Zaidin Profeetalle (saws) lahjaksi. Tämä orja oli siis erittäin onnekas kun sai kasvaa esimerkillisen henkilön kanssa.

Samalla Zaidin vanhemmat olivat erittäin surullisia ja hänen äitinsä itki jatkuvasti ikävöidessään poikaansa. Zaidin isä oli jatkuvasti etsimässä poikaansa ja joskus suruissaan hän lausui lauseita, jotka saivat kuulijat kyyneliin.

Yhtenä vuotena Hajjin aikaan jotkut Zaidin perheenjäsenet matkustivat Mekkaan, ja kun he menivät Ka'bahin ympäri, yksi heistä näki Zaidin. He tunnistivat hänet, ja Zaid myös tunnisti heidät. He vaihtoivat kuulumisiaan ja kun Zaidin sukulaiset palasivat kotiin, he kertoivat Zaidin isälle, että hänen poikansa on Mekassa ja voi hyvin.

Kun Harithah kuuli hyvät uutiset, hän laittoi heti kamelin valmiiksi, otti rahaa ja pyysi veljensä Ka'bin mukaansa. Kun he saapuivat Mekkaan Profeetan (saws) luokse, he pyysivät ostamaan Zaidin millä hinnalla tahansa. Profeetta (saws) sanoi heille, että jos Zaid haluaa hän saa mennä heidän kanssaan, mutta jos hän ei halua lähteä, hän ei pakota häntä lähtemään. Harithah ja Ka'b suostuivat ja olivat erittäin iloisia kuullessaan tämän.

Profeetta (saws) kutsui Zaidin ja kysyi, ”Keitä nämä miehet ovat?” Zaid vastasi, ”Tämä on isäni Harithah bin Sharjiil ja tämä on setäni Ka'b.”

Profeetta (saws) sanoi Zaidille, että on vapaa menemään heidän kanssaan tai jäämään Profeetan (saws) luokse.

Zaid bin Harithah vastasi, että jää mielummin Profeetan (saws) luokse, sillä Profeetta (saws) kohtelee häntä niin hyvin, että ei voi jättää häntä.
Profeetta (saws) tajusi miten paljon Zaid rakastaa ja kunnioittaa häntä. Hän nousi ylös, otti Zaidia kädestä ja meni Ka'bahiin ja julisti ääneen, että Zaid on hänen poikansa. Zaidin isä ja setä olivat erittäin yllättyneitä, mutta myös iloisia ja palasivat kotiinsa tyytyväisinä. Tämän jälkeen Zaidia kutsuttiin Zaib bin Muhammadiksi, kunnes Allaah ilmoitti Surah al-Ahzabissa, 33: 5 (käännös merkityksestä):

”Kutsukaan ottopoikaanne hänen isänsä mukaan, se on Allaahin edessä oikeudenmukaisinta.”

Sen jälkeen Zaidiä alettiin jälleen kutsumaan Zaid bin Harithahiksi.

Muutaman vuoden päästä, kun Muhammad (saws) ilmoitettiin Allaahin Lähettilääksi, Zaid bin Harithah oli yksi ensimmäisistä muslimeista. Hän oli myös Islamin armeijan ensimmäisistä komentajista.

Zaid bin Harithah oli erittäin rakas Profeetalle (saws). Kun Zaid palasi matkalta, Profeetta (saws) iloisesti toivotti hänet tervetulleeksi, halaamalla häntä ja suukottamalla hänen otsaansa. Zaidia kutsuttiin ”Allaahin Lähettilään rakastettu” ja hänen poika tunnettiin nimellä ”Allaahin Lähettilään rakastetun poika'.

Vuonna 8 Hijrah ajanlaskun mukaan, Profeetta (saws) lähetti Harith bin Umairin (radiAllaahu anhu) kirjeen kanssa Basraan kutsumaan Basran Shahia Islamiin. Hänen päästyään Motahiin, Amir Ghassan Sharjeel bin 'Amr tappoi hänet. Kun Profeetta (saws) kuuli huonot uutiset, hän lähetti kolmetuhatta sotilasta Motahiin ja määräsi Zaid bin Harithahin komentajaksi. Profeetta (saws) sanoi, että jos Zaidista tulee marttyyri, niin Ja'far bin Abi Talibista (radiAllaahu anhu) tulisi komentaja. Jos Ja'farista tulee marttyyri, niin 'Abdullah bin Rawahista (radiAllaahu anhu) tulisi komentaja. Jos 'Abdullahista tulee marttyyri, niin soturien tulisi valita komentaja.

Armeija lähti liikkeelle lausuen Allahin nimeä ja saapuivat Ma'an kaupunkiin Jordaniassa. Rooman keisari tuli taistelukentälle 100 000 miehen kanssa ja 100 000 Arabian epäjumalien palvojaa, mushrikia liittyi heihin.

Muslimit viettivät kaksi yötä Ma'anissa suunnitellen mitä heidän tulisi tehdä. Yksi mujaahid ehdotti, että heidän tulisi ilmoittaa Profeetalle (saws) vihollisten suuresta luvusta ja odottaa hänen määräyksiä. Toinen sanoi, ”Allahin kautta, emme taistele riippuen meidän määrästä tai sotilaallisesta vahvuudesta. Olemme aseistettuja vain puolustaakseen ja suojellakseen meidän Oikeaa Uskoa. Kumppanini! Muistakaa miksi me lähdemme Jihadin taistelukentälle. Allaah on taannut meille joko voiton tai että kuolemme marttyyreinä.”

Armeijat kohtasivat toisensa Motahissa. Muslimeita oli vain 3 000 ja vihollisia 200 000. Mujahidiinit taistelivat niin rohkeasti, että viholliset panikoivat ja heidät kukistettiin.

Zaid bin Harithah (r) taisteli urheasti ja lopulta menehtyi haavoihinsa. Ja'far bin Abi Talib nosti lipun ja suojeli sitä kunnes hänestä tuli marttyyri, jonka jälkeen 'Abdullah bin Rawahah otti lipun ja taisteli niin urheasti, että näkijät olivat yllättyneitä. Lopulta hänestäkin tuli marttyyri. Armeija valitsi Khalid bin Waliidin (radiAllaahu anhu) komentajaksi ja muslimit lopulta voittivat taistelun.

Päivä, jolloin Pofeetta (saws) sai uutiset kolmen komentajan marttyyrikuolemasta, tämä oli erittäin surullinen päivä hänelle. Hän meni kaikkien kolmen perheen luokse lohduttaakseen heitä. Kun hän saapui Zaid bin Harithahin talolle, hänen nuorin tytär halasi häntä ja itki. Profeetta (saws) alkoi myös itkeä. Nähtyään tämän Sa'd bin 'Ubadah (radiAllaahu anhu) kysyi Profeetalta (saws) ”Allaahin Profeetta, itketkö sinäkin?” Profeetta (saws) vastasi: ”Nämä ovat rakastetun kyyneleitä rakastetulle”.

Allahin, Laupiaan Armahtajan, nimeen

”Palaa Herrasi luo tyytyväisenä ja rakastettuna.” (Surah al-Fajr 89:28 käännös merkityksestä)


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Hel 03, 2011 5:34 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Seuralaiset & siirah Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea