Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Kansainvälinen päivä orjuuden poistamiseksi

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Yleinen Keskustelu Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Kansainvälinen päivä orjuuden poistamiseksi
Kirjoittaja Viesti
Littlefish
Vieras

Lähetä Kansainvälinen päivä orjuuden poistamiseksi Vastaa lainaamalla viestiä
Tänään maailmalla vietetään kansainvälistä päivää orjuuden poistamiseksi. Länsimailla on tunnetusti synkkä historia orjuuttamisessa, mutta onMuslimeillakin kokemusta muiden orjuuttamisesta. Esimerkiksi Mauritania kielsi orjjuden lailla vasta vuonna 2007. Silti orjuuttaminen käytännössä jatkuu ainakin Mauritaniassa kuten myös esim. Nigerissa ja Sudanissa.

Hiljattain 14 Karibian maata ovat vaatineet korvauksia kolmelta Euroopan maalta korvauksia orjiuuttamisesta. Liitteen artikkelin kirjoittaja kysyy, pitäisikö arabienkin maksaa korvauksia orjuuttamilleen ihmisille?

http://www.newstatesman.com/international-politics/2013/08/should-arab-countries-pay-reparations-slave-trade-too

Miten Muslimien tulisi suhtautua tällaisen juhlapäivään (ei ole kristillinen juttu jne.) ja orjuuttamiseen noin muuten?
Maa Jou 02, 2013 10:26 am
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 476

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Orjuuden poistaminen on iso muutos, joka Allahin Kirjankin mukaan tulee tehdä vaiheittain. Useissa Koraanin kohdissa kehotetaan vapauttamaan orja kuin ottamaan orjia.

Orjuus Islamissa ei ole sama asia kuin amerikkalaisten orjuus muutama vuosisata sitten, vaan orjalla Islamissa on paljon enemmän oikeuksia ja isännällä tätä kohtaan velvollisuuksia.

Mauritaniakaan ei ole kyennyt täysin vielä muuttumaan orjattomaksi yhteiskunnaksi, ollen tosin täysin erilainen yhteiskuntajärjestelmä jo lähtökohdiltaan.

Persianlahden maiden siirtotyöläiset ja sisäköt eivät oppineiden mukaan ole orjia, vaan työntekijöitä, ovathan usein hekin muslimeita Intiasta sekä muista maista, eikä muslimia ole sallittua orjuuttaa.

Työntekijöiden ja palvelijoiden paljon puhutut ihmisoikeuksien polkemiset Persianlahden maissa eivät ole Islamin oikeuttamia eikä kukaan väitäkään sen olevan Islamista, he vain tekevät sitä.

Useissa raporteissa näistä maista ongelmana on lähinnä palkanmaksun riistäminen ja ylipitkät työajat, jotka poikkeavat ennalta sovituista. Seksuaalista hyväksikäyttöä esiintyy lähes pelkästään Kuwaitissa, muissa vähemmän. Sitäkään kukaan ei perustele uskonnolla. Esim. Saudi-Arabian suurmufti 'Abdul-'Aziiz Aal al-Sheikh on useissa tapauksissa tuominnut siirtotyöläisten kaltoinkohtelun. Ja kuten havaitaan, että sovituista ehdoista ei pidetä kiinni, voidaan olettaa myös että Persianlahden valtiotasoilla on määritelty siirtotyöläisten ja muiden oikeudet ja velvollisuudet molemmin puolin. Ainakin malesialaisilla on näissä maissa riitatapauksia sovitteleva taho, joka omalta osaltaan suojelee maanmiestensä oikeuksia. Ja sen toiminta antaa olettaa, että ongelma on näissä maissa tiedostettu, toisin kuin sallittu...

Per Jou 06, 2013 5:28 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Littlefish
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Kiitos lisäinfosta veli Abdullah! Silmään tarttu kuitenkin tämä kohta:


Lainaus:
Orjuus Islamissa ei ole sama asia kuin amerikkalaisten orjuus muutama vuosisata sitten, vaan orjalla Islamissa on paljon enemmän oikeuksia ja isännällä tätä kohtaan velvollisuuksia.


Siis onko orjuuttaminen sallittua islamissa??? Minkälaisilla ehdoilla nykypäivän muslimi voisi sitten ottaa orjan tai orjia?
Sun Jou 08, 2013 11:41 pm
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 476

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Tarkoitin, että Islamissa orjaa ei kohdella kuin eläintä, vaan hänellä on samoja oikeuksia kuin isännälläkin ja isännän on ruokittava ja vaatetettava orjaansa samalla tavalla kuin itseänsäkin eikä isäntä voi vaatia orjaltaan liikoja. Jos isäntä esim. kuormittaa orjaansa liiallisuudella, isännän on Allahin Lähettilään (S) velvoitteen mukaisesti autettava orjaansa siinä. Nämä siis ajalta, jolloin orjuus oli vielä ajankohtaista.

Koraanissa ei ole kohtia, joissa kehotettaisiin ottamaan orjia, vaan kehotus orjan vapauttamiseksi mainitaan useissa eri kohdissa. Oppineet ovat nähneet, että tarkoituksena on orjuuden poistaminen asteittain. Ehdoista muslimien orjaksi joutumisesta oppineet ovat nähneet sen joko päättyneen tai ainoastaan Jihadin seurauksena, jälkimmäisessäkin tapauksessa orjaksi ottaminen ei ole vaihtoehto.

Kuten sanottu nykyajan ehtoja orjien ottamiselle on vaikea nähdä, sitä ei ole tapahtunut edes Shari'ah'lla hallitsevissa alueilla lähiaikoina, kuten Talibanien Afganistanissa, Malin pohjoisosassa, ash-Shabaabin tai Islamilaisten Tuomioistuinten hallitsemassa Somaliassa tai Mujahidiinien hallitsemassa pohjoisessa Syyriassa. Ja kuten jo todettu, Persianlahden rikkaissa maissa olevia ei katsota orjiksi, vaikka he olisivatkin monijumalaisten uskontojen kuten hindulaisuuden tai buddhalaisuuden edustajia, vaan palkollisiksi työntekijöiksi.

Wa Allahu alam.

Maa Jou 09, 2013 1:39 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Yleinen Keskustelu Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea