Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Tafsir Suurah al-Ahzaab 33:32-33 "Profeetan vaimot"

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Quran Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Tafsir Suurah al-Ahzaab 33:32-33 "Profeetan vaimot"
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Tafsir Suurah al-Ahzaab 33:32-33 "Profeetan vaimot" Vastaa lainaamalla viestiä
Suurah al-Ahzaab 33:32-33 TAFSIIR (selitys)

Bismillaah,

”Profeetan vaimot! Ette te ole samassa asemassa kun tavalliset vaimot. Jos olette hurskaita, älkää puhuko liian nöyrästi vieraille miehille, etteivät ne, joiden sydäntä kalvaa tauti, alkaisi himoita. Puhukaa kuitenkin kohteliaasti.”

”Pysykää taloissanne älkääkä koristautuko (*tabarruj) pakanuuden ajan tapaan. Pitäkää rukouksenne, antakaa almuja ja totelkaa Allaahia ja Hänen Lähettilästään. Talon väki, Allaah tahtoo puhdistaa teidät saastasta.”Profeetan (saws) vaimot eivät tosiaan olleet kuin muut naiset. Heidän tasonsa oli nostettu, olivathan he jalon Profeettamme vaimoja, joiden avioliiton Allaah oli määrännyt Hänen Lähettiläälleen (saws). Näin ollen heille oli myös erityisiä sääntöjä, joita Allaah Subhaana wa Ta’ala Koraanissa meille ilmoittaa.

Vaikka Koraanissa olevat käskyt ovat osoitettu suoraan heille, se ei tarkoita, ettemmekö me siskot ota heistä esimerkkiä ja mallia meidän jokapäiväiseen elämään. He ovat kokonaisvaltaisesti meidän esikuvia, jokaisessa elämän tilanteessa ja käyttäytymisessä. Löydämme monia neuvoja ja opastuksia näistä yllä olevista aayoista.

1. Puhuminen vieraille miehille. Joidenkin oppineiden mielestä naisen ääni on osa awraa, joka tulisi peittää toisin sanoen äänen käyttö vieraan miehen edessä tai läsnä ollessa ei olisi suotavaa. Jos kuitenkin on pakko puhua kuten kaupankäynnissä tai hätätilanteissa, puheen tulee olla kohteliasta ilman äänen kaunistamista tai pehmentämistä. Asiat ilmaistaan mahdollisimman virallisesti, ilman ylimääräisiä turhia puheita.


2. Naisen ensisijainen paikka on kotona. Kodista tulisi poistua vain pakollisia asioita varten jos ei ole muita ihmisiä hoitamaan näitä velvollisuuksia. Turha kaduilla ja ostoskeskuksissa ja kahviloissa maleskelu ei kuulu näihin syihin. Tästä aiheesta voisi puhua kovinkin pitkään jos mietimme naisen velvollisuuksia siskona, vaimona ja äitinä. Jokainen meistä on paimen ja vastuussa laumastamme. Vaimona ja äitinä kodin tuomat velvollisuudet ja vastuualueet ovat suuret, joiden kunnolla suorittamiseen kuluu suuri määrä aikaa. Usein kuitenkin Shaitaan saa meidät harhaan tässä asiassa ja naiset kapinoivat kodin askareista ja niiden tuomista taakoista.

Profeetta (saas) on myös viitannut tähän vastuuseen Hadithissa:

“Jokainen teistä on paimen ja jokainen teistä on vastuussa omasta laumastaan. Paimen on johtaja ja vastuussa laumastaan; mies on paimen perheessään ja vastuussa omasta laumastaan; nainen on paimen miehensä talossa ja on vastuussa omasta laumastaan; palvelija on isäntänsä omaisuuden paimen ja vastuussa sen hoidosta. Jokainen teistä on paimen ja vastuussa omasta laumastanne.”


3. Tabarruj sanan merkitys on laajempi kuin koristautuminen. Mujaahidin mukaan naisilla oli tapana kävellä miesten edessä ja tätä kutsuttiin jaahiliyyan tabarrujiksi (jaahiliyya = välinpitämättömyys, tietämättömyys). Se käsitti myös, että naisilla oli tapana lähteä kodeistaan keimailevalla ja viekoittelevalla tavalla. Sana tabarruj tarkoittaa myös nainen laittaa khimaarin päänsä päälle mutta ei sido sitä kunnolla, jonka jälkeen hänen niskansa, kaulansa ja korunsa paljastuu. Kuinka saammekaan todistaa tätä nykypäivänä niin monen musliminaisesta ja siitä halujen seuraamisesta mitä he tekevätkään huiveja tyylitellessään! Allaah johdattakoon heidät oikeaan käyttäytymiseen. Aamiin.


Lopuksi voisimme päättää tämän lyhyen mutta erittäin tärkeä muistutuksen rakkaan Profeettamme (saws) haditheihin kuinka tottelevaiset vaimot tulevat saavuttamaan Paratiisin in’shaa Allaah!

Profeetta (saws) on sanonut:
”Jos nainen rukoilee viisi päivittäistä rukoustaan, paastoaa Ramadan-kuukauden, tottelee avio-miestään ja vartioi siveyttään, hänelle tullaan sanomaan: ’Astu Paratiisiin mistä tahansa portista haluat’.”
(Ahmad, Tabaraani)

Umm Salamah (ra) on kertonut:
”Allaahin Lähettiläs (saws) sanoi: ’Kuka tahansa nainen kuolee, ja hänen aviomiehensä on tyytyväinen häneen, hän tulee astumaan Paratiisiin’.”
(Ibn Maajah)

Profeetta (saws) sanoi:
”Enkö kertoisi teille vaimoistanne Paratiisissa?” Me sanoimme: ”Tottakai, oi Allaahin Lähettiläs.” Hän (saws) sanoi: ”He ovat hedelmällisiä ja rakastavia. Jos yksi heistä tulee vihaiseksi tai väärinkohdelluksi, tai hänen aviomiehensä tulee vihaiseksi, hän sanoo: ’Minun käteni on sinun kädessäsi. En tule nukkumaan ennen kuin olet tyytyväinen minuun’.”
(Tabaraani)

Lähde mm. Tafsiir Ibn Kathiir


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tii Tou 14, 2013 7:22 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Littlefish
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Islam annettiin ihmiskunnalle lahjaksi Arabian niemimaalta, jonka kansat tuohon aikaan olivat paimentolaisia ja vijelivät maata sen minkä noissa olosuhteissa kykeni mitään viljelemään. Mua askarruttaa se, että vastustaako Islam muita elämismuotoja kuin paimentolais- ja maanviljelykulttuuria (eli sellaisia kulttureja, joissa erityisesti naisen on mahdollista pysyä paikoillaan).

Vastustaako Islam liikkuvuutta vaativaa ihmiskunnan vanhinta metsästäjä- keräilijä kulttuuria, joka on kokenut renessanssin nykymaailmassa?

Lainaus:
2000-luvulla metsästys ja keräily ovat tapoja hankkia lisäravintoa palkkatyön tai kotitarveviljelyn lisäksi, tai kulttuuriperinteiden säilyttämistä, eivätkä enää pääasiallisia ravinnonhankintakeinoja


https://fi.wikipedia.org/wiki/Mets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4-ker%C3%A4ilij%C3%A4t

Tämä kiinnostaa minua erityisesti siksi, että olen itse reissutöissä, enkä haluaisi suututtaa Allaahia.
Tii Tou 28, 2013 2:04 pm
MzlmLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 471

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Ymmärtääkseni pyynti-ja metsästyskulttuuri ei ole Islamin vastainen elämäntapa ja -muoto, kunhan ei metsästetä ruoaksi saalistavia petoeläimiä eikä seurata Islamin sijasta alkuperäiskansojen uskontoja tai rituaaleja (kuten voodoota).

Kaikki muutkin elämänmuodot kuin pelkkä paimentolaisuus ovat muslimille sallittuja, kuten maanviljelyskulttuuri, kaupankäynti ja teollinen kunhan noudatetaan Islamia.

Mutta siirtyminen muualle tämän pyynti-,keräily- ja metsästyskulttuurin takia sinänsä on vähintään kyseenalaista, koska Islamissa Hijrah'n voi tehdä vain Uskonnon takia, ei dunyan takia -ellei sitten aio tehdä aktiivista dawaa sen maan asukkaille. Eli käytännössä nämä kaksi asiaa yhdistyisivät silloin, kun muuttaa Islamilaiseen maahan.

Wa Allahu alam.
Tii Tou 28, 2013 4:52 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum,

Jos työnteko, kuten maanviljely ym. on järjestetty niin, ettei siihen osallistu muita vieraita miehiä ja naisen awra on peitetty niin ei siinä mitään väärää ole. Jokaiselle on meille annettu se vastuualue joka kuuluu hoitaa, mutta se tulee hoitaa islamin oppien mukaisesti ja naisen arvo hyvin tiedossa pitäen.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Kes 10, 2013 11:07 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Littlefish
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Sitten kun eläin on ammuttu jousipyssyllä tai aseella tai millä lie lingolla tai bumerangilla, niin eläin kuolee kutakuinkin siihen paikkaan. Eikö halal-teurastaminen ole tällöin mahdotonta?
Tii Kes 18, 2013 4:54 pm
MzlmLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 471

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Littlefish kirjoitti:
Sitten kun eläin on ammuttu jousipyssyllä tai aseella tai millä lie lingolla tai bumerangilla, niin eläin kuolee kutakuinkin siihen paikkaan. Eikö halal-teurastaminen ole tällöin mahdotonta?


Jos eläin on kuollut ensimmäisestä osumasta ja liipaisinta vedettäessä tai jousen päästäessä on sanottu Allahin Nimi, se on halal syödä, mutta suotavaa kuitenkin teurastaa opitulla tavalla (kurkun katkaisulla ja kaulasuonen katkaisulla kamelille). Jos eläin on vielä elossa, se on teurastettava kuten mainittu.

Näin vastasivat Ibn Uthaimeen ja Ibn Baz kysymykseen kiväärillä metsästämisestä. Hieman yksinkertaistettu, mutta linjassa.


***

Lau Kes 22, 2013 10:32 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Quran Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea