Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Unien tulkinta Islamissa

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Unien tulkinta Islamissa
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Unien tulkinta Islamissa Vastaa lainaamalla viestiä
- Perustuen osittain Imam Anwar al-‘Awlaki (rahmatullaah aleih) luentoihin unista ja niiden tulkinnasta sekä koottua tietoa erinäisistä lähteistä-

Unet ovat osa näkymätöntä, ghaib.

17 sääntöä koskien unien tulkintaa

Ibn Qutaybah ad-Dinawari (ra) sanoo kirjassaan koskien unien tulkintaa: “Ihmisten kesken ei ole mitään niin erityistä tiedettä, joka on niin jaloa, herkkää, omituista ja vaikeaa kuin unet, sillä ne ovat osa profeettiudesta ja ilmestyksistä.”

Profeetta Muhammad (saws) kertoi myös: ”Profeettiudesta ei ole jäljellä muuta kuin Al-Mubashshirat, hyvät uutiset.” He, jotka olivat hänen kanssaan kysyivät Profeelta: ”Mitä ovat hyvät uutiset?” Hän (saws) vastasi: ”Hyvät unet.” [Bukhari]

Anas bin Malik (ra) kertoi Profeetan (saws) sanoneen: ”Hurskaan miehen hyvä uni on osa neljästäkymmenestäkuudesta osasta profeettiudesta.” [Sahih al-Bukhari]

Jotkut oppineet ovat yrittäneet selittää tämän 1:46 yhtälönä. Emme kykene selvittämään onko tämä heidän selitys oikea vai väärä. Profeetan (saws) profeettius jatkui 40 vuoden iästä 63 vuoteen, yhteensä 23 vuotta. Me tiedämme siirasta (elämänkerrasta), että kuusi kuukautta ennen kuin Profeetasta tuli Profeetta, hän (saws) näki usein unia, jotka kävivät toteen. Tämä tapahtui jopa niin, että hän (saws) näki unen yöllä ja siitä tuli totta seuraavana päivänä. Joten suhdanne on tuolloin 6 kk:sta 23 vuoteen 1:46.

Kolmenlaisia unia

1) Totuuden mukainen, hyvä uni, ru’yaa toisinaan käytetty sanaa rahmaani
2) Uni, jossa henkilö näkee puhuvan itselleen (ts. mitä ajattelit päivän aikana, näet sen nukkuessasi) tai käytetty nimeä nafsaani
3) Hulum - uni Shaitaanilta, joka haluaa tehdä sinut surulliseksi/pelokkaaksi tai käytetty nimeä shaitaani

Imam At-Tirmidhi kertoo Muhammad Ibn Siriniltä, joka kertoi, että Abu Hurairah sanoi Profeetan (saws) sanoneen: ”Unia on kolmenlaisia, 1. Totuudenmukainen uni.2. Uni, jossa henkilö puhuu itselleen (ts.mitä ajattelit päivän aikana, näet sen yöllä) 3. Uni Shaitaanilta, joka haluaa tehdä sinut surulliseksi.”

Abu Hurayrah kertoi Profeetta Muhammadin (saws) sanoneen: “On kolmenlaisia unia: Hyvät unet, jotka ovat Allaahilta, surua/ahdinkoa aiheuttava uni, joka tulee Saatanalta ja uni, joka tulee niistä asioista mitä ihminen ajattelee valveilla ollessaan ja näkee siitä unessaan.” (al-Bukhaari, 6499; Muslim, 4200)

Me voimme nähdä hyviä/totuudenmukaisia unia, jotka ovat peräisin Allaahilta. Profeetta (saws) sanoi: ”Hyvät unet ovat Allaahilta ja pahat unet ovat Saatanalta.” [Sahih of Bukhari, Vol 9 p 95, no 113]


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 5:54 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Pahat unet

Kuten mainitsimme, pahat unet ovat peräisin Saatanalta. Profeetta Muhammad (saws) on neuvonut meitä miten tulee menetellä kun näemme pahoja unia.

”Kun joku teistä näkee pahan unen, hänen tulisi ”sylkäistä” (kuiva sylkäisy) hänen vasemmalle puolelleen ja hakea turvaa Allaahista kirottua Saatanaa vastaan (authubillaahi minässhaitaan irraziim) ja vaihtaa asentoaan toiselle puolelle siitä millä puolella oli (unen nähdessään).

(Jaabir (may Allaah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “If any one of you sees a dream that he dislikes, let him spit to his left three times, and seek refuge with Allaah from the Shaytaan three times, and turn over from the side on which he was sleeping.” (Narrated by Muslim, 5864)

Toisessa kerronnassa sanottiin, että jos me sylkäisemme kolme kertaa vasemmalle puolelle ja haemme turvaa Allaahista niin se (uni) ei tule vahingoittamaan meitä. [Sahiih Muslim]

(Abu Qutaadah kertoma hadith: Abu Qutaadah said: the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Good dreams come from Allaah, and (bad) dreams come from Shaytaan. Whoever sees something that he dislikes, let him spit to his left three times and seek refuge with Allaah from the Shaytaan, for it will not harm him.” (Narrated by al-Bukhaari, 6594, and Muslim, 5862). The “spitting” referred to here is a soft, dry spitting with no saliva ejected.)

Profeetta (saws) on myös neuvonut meitä nousemaan ylös ja rukoilemaan jos näemme pahan unen. (Sahih Muslim)

Pahoja unia ei myöskään tule julkistaa/kertoa eteenpäin. Profeetta (saws) sanoi: ”Jos hän näkee unen, josta ei pidä, niin se on Shaitaanilta. Hänen tulisi hakea turvaa Allaahista sen pahuutta vastaan ja hänen ei tule kertoa siitä kenellekään, jotta se ei tuota hänelle vahinkoa. (Sahiih Bukhari)

Yhden hadithin mukaan henkilön tulisi tuolloin nousta ylös ja rukoilla ja toisessa, ettei tämän tule mainita sitä kenellekään.

Abu Salamah sanoi kerran: “Joskus näen unta, joka on painavampi minulle kuin vuoren kantami-nen. Mutta kun kuulin tämän hadithin, en välittänyt pahoista unista joita näin.”

Abu Sa’id Al-Khudri (ra) kertoi, että Profeetta (saws) sanoi: ”Jos joku teistä näkee unen, josta pitää, niin se on Allaahilta ja hänen tulisi kiittää Allaahia siitä ja kertoa se muille. Mutta jos hän näkee jotain muuta, ts. jotain mistä ei pidä, niin tämä on Shaitaanilta ja hänen tulisi hakea turvaa Allaahista sen pahuutta vastaan ja hänen ei tulisi kertoa siitä kenellekään, jotta se ei aiheuta hänelle harmia.” [Muslim]


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 5:59 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Kysymys:

Onko jokainen uni, jonka uskova näkee, hyvä uni?


Al Muhallab (ra) sanoo: ”Hurskaiden useimmat unet ovat hyviä unia. Joskus hurskas ihminen nä-kee unia, joilla ei ole merkitystä mutta ei usein, sillä Shaitaanin kontrolli heihin on heikko. Ja taas toisenlaisten ihmisten uniin Shaitaanilla on vahvempi ote. Ihmisiä on eri kategorioissa:

1. Profeetat. Kaikki heidän unet ovat totuudenmukaisia mutta tarvitsevat välillä tulkitsemista. Hyvät unet jaetaan kahteen eri kategoriaan:

a. Suora/totuudenmukainen uni. Henkilö näkee unen ja se sama toistuu valveillaolon aikana ja tämä uni ei vaadi tulkintaa.

b. Uni, joka sisältää symboleja ja tämä tarvitsee tulkintaa.

Profeettojen unet ovat ilmestyksiä (wahi), ja ne ovat turvassa Shaitaanilta (ts. Shaitaanilla ei ole osaa niiden kanssa). Tästä esimerkiksi kun Ibraahiim oli noudattamassa Allaahin käskyä uhratakseen poikansa Ismaa’iilin kun oli nähnyt unen.

2. Hurskaat uskovat. Useimmat heidän unistaan ovat totuudenmukaisia mutta monet niistä täytyy tulkita ja useimmat heidän unet ovat suoria unia ja useimmat niistä tarvitsee tulkita.

Uskolliset palvelijat näkevät enemmän totuudenmukaisia unia. Allaahin Lähettiläs (saws) sanoi: ”Teistä totuudenmukaisempia unia näkevät tulevat olemaan totuudenmukaisimpia puheessaan.” (Sahiih Muslim 4200)

3. Loput ihmisistä. Useimmat heidän unistaan ei ole totuudenmukaisia mutta osa saattaa olla. Kuten ei-muslimien unet jne.

Muiden kuin Profeettojen unia tulee tutkia tarkoin. Niiden kuuluu mennä Koraanin ja sunnan mu-kaisesti ja jos ne poikkeavat näistä, niiden mukaan ei tule toimia. Tämä on erittäin vakava asia, sillä monet uudistusmieliset kuten suufit ja muut ovat menneet väärälle tielle näistä johtuen. (ts. luottaen uniensa tulkintaan ja niissä esiintyviin valheisiin Shaitaanilta. Kuten mm. Ahmed Tijani (marokkolainen suufijohtaja) joka sai ”ns.ilmestyksen” unessaan, jossa hänelle sanottiin, että on on pyhimysten sinetti, ja tämän hänelle ilmoitti Profeetta Muhammad (saws) authubillaah.)


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:20 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
2. Älä mainitse unia tulkittavaksi kuin oppineelle tai henkilölle, joka neuvoo sinua suoraan ja vilpittömästi.

Profeetta (saws) sanoi: Sinun ei tule mainita tätä unta kadehtivalle henkilölle...

Profeetta Muhammad (saws) sanoi: ”Jos joku teistä näkee hyvän unen, olettakoon hän hyvää eikä kerro siitä kuin heille kenestä pitää.” [Muslim]. Tästä esimerkiksi Profeetta Yaquub (as) sanoi pojalleen Yusufille (as) liittyen hänen uneensa yhdestätoista tähdestä ja auringosta ja kuusta jotka kumarsivat hänelle. (Oppineet ovat sitä mieltä, että yksitoista tähteä olivat hänen veljet ja aurinko ja kuu edustivat hänen äitiä ja isää. Yaquub (as) sanoi:

Suurah Yusuf 12:5. Tästä on meillä todiste Koraanissa: ”Yusuf sanoi isälleen: ”Isä, näin yksitoista tähteä, auringon ja kuun. Näin ne kumartamassa itseäni.” Yaquub vastasi: ”Poikani, älä kerro näkyäsi veljillesi, sillä he juonittelisivat sinua vastaan. Saatana on ihmisen selkeä vihollinen.” [Suurah Yusuf 12:4-5]

Me tiedämme, että Yusufin velipuolet olivat hänelle mustasukkaisia alusta lähtien, joten unen kerto-minen heille olisi todennäköisesti vain lisännyt heidän mustasukkaisuuttaan.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:32 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
3. Profeetan (saws) näkeminen unessa

Anas (ra) kertoi Profeetan (saws) sanoneen: ”Kuka on nähnyt minut unessa, on totisesti nähnyt minut, sillä Shaitaan ei kykene imitoimaan minun olemustani.” [Al-Bukhari]

Kysymys:

Jos henkilö näkee Profeetan (saws) unessaan ja tuntee että hän oli Profeetta mutta hänen olemuksensa oli eri kuin mitä tietää ahaditheistä. Joten onko tämä henkilö sitten unessa Profeetta (saws)?

Az Zuhri (ra) sanoa, että Ibn Sirin sanoi: ”Jos näet hänet hänen kuvauksien mukaisesti.”

An-Nawawilla (ra) oli taas toinen mielipide ja hän sanoo: ”Niin kauan kuin sinusta tuntui, että henkilö jonka näit oli Profeetta (saws), niin se oli hän, vaikka hän (saws) esiintyisikin erilaisena.”

Ibn Taymiyya (ra) on taas samaa mieltä Ibn Sirinin (ra) kanssa.

An-Nawawin mukaan riittää se, että itse uskoo sen olleen Profeetta. Ibn Siriinin ja muiden mukaan unenmukaisen tulee olla sunnan mukainen kuvaus Profeetasta (saws). Ibn Sirin said, ‘Only if he sees the Prophet in his (real) shape.’” [Sahih Bukhari - Book #87, Hadith #122]


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:34 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
4. Unen toistuminen on merkki sen totuudenmukaisuudesta.

Ei ole väliä sillä, jos sama henkilö näkee unen enemmän kuin kerran tai että unen näkee enemmän kuin yksi ihminen.

’Abdullaah ibn ’Umar (raa) kertoi, että joillekin ihmisille näytettiin Voiman Yön (Lailatul Qadr) olevan viimeisenä seitsemän päivän aikana (Ramadanin kuukaudessa). Profeetta (saws) sanoi: ”Näin että teidän unet vahvistivat toisenne unia Lailatul Qadrista, että se on viimeisen seitsemän yön aikana Ramadanina. Joten kuka etsii sitä, tulisi etsiä sitä viimeisen seitsemän päivän aikana Ramadanina.” (Al-Bukhari]

Kaksi sahaabaa näki myös saman unen adhanista.

Eräänä päivänä ’Abdullaah ibn Zaid (raa) tuli Lähettilään (saws) luokse ja sanoi: ”Oi Allaahin Lähettiläs! Näin kaunista unta viime yönä.” ”Mitä unta näit?” Lähettiläs (saws) kysyi Zaidiltä. Zaid vastasi: ”Näin vihreään vaatteeseen pukeutuneen miehen, joka opetti minulle ’adhanin sanat ja hän neuvoi minua miten kutsua ihmiset rukoukseen näillä sanoilla.” Jonka jälkeen hän lausui nämä ’adhanin sanat. Sanat olivat kauniita ja täynnä merkitystä. Lähettiläs (saws) ymmärsi, että ’Abdullan uni oli todenmukainen. Hän (saws) pyysi ’Abdullaah opettamaan nämä sanat Bilalille (ra). Bilal bin Rabah (ra) oli Profeetan seuralainen, vapautettu abyssenialainen orja, jolla oli voimakas kaunis ääni. Bilal nousi ylös ja teki ’adhanin. Bilalin ääni kantautui koko Medinaan. Ihmiset tulivat juosten Profeetan moskeijaan, Masjid an-Nabiin. ’Umar (ra) oli yksi näistä ihmisistä ja hän sanoi: ”Oi Allaahin Lähettiläs, enkeli tuli luokseni viime yönä ja opetti minulle nämä samat sanat.” Lähettiläs (saws) hyväksyi tämän ’adhanin viralliseksi rukouskutsuksi. Bilalista tuli ensimmäinen mu’adhdhin (rukouskutsuja) islamissa.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:36 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
5. Milloin on paras aika nähdä totuudenmukainen uni? Onko se yöllä vai päivällä? Onko kaikki ajat samanveroisia (ts. alkuyöstä vai loppuyöstä jne.)?

Ibn Sirin sanoi: “Unet päivällä ovat samanveroisia kuin unet yöllä.” [Muslim]

6. Ibn Battal (ra) sanoi: “Unia on kahdenlaisia. Selkeä todistava uni on kuin henkilö näkee unta itsestään antavan taateleita jollekin ja päivän aikana hän antaa taateleita jollekin. Tämä uni ei vaadi mitään tulkintaa. Toisenlainen uni on sellainen, joka sisältää symbooleja ja tällaisen merkitystä et ymmärrä ellei, joku henkilö, jolla on tietoa ja kokemusta unien tulkitsemisesta tulkitse sitä sinulle. Tämä siksi koska joskus symboolit ovat erittäin herkkiä ja jaloja.”

Aivan kuten Profeetan (saws) uni, jossa hän näki juovansa maitoa astiasta ja kun sitä jäi jäljelle, hän (saws) antoi sen ’Umarille (ra). Profeetta (saws) tulkitsi sen tiedoksi. Tämä tarkoitti, että Profeetta (saws) omaksui tietoa ja hän mainitsee, että maitoa oli niin paljon, että sitä alkoi pulputa hänen kynsiensä alta. Joten hänellä (saws) oli niin paljon tietoa, että alkoi pulputa hänestä.”

7. Unet voivat olla menneisyydestä, tästä hetkestä tai tulevaisuudesta.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:39 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
8. Totuudenmukaiset unet lisääntyvät kohti lopun aikaa.

Ibn Sirin (rah) sanoi: “ Kuulin Abu Hurairan (ra) sanovan: “Profeetta (saws) sanoi: “Kun Aika lähestyy, uskovan uni valehtelee harvemmin.” [Bukhari]

“Kun Aika lähestyy...” lauseesta on kahdenlaista mielipidettä:

1) Al-Khattaabi (ra) sanoi: ”Kun Aika lähestyy”- merkitys tarkoittaa yötä aikaa ja päivän aikaa. Kun yön aika lähestyy päivän aikaa, uskovan unet ovat totuudenmukaisia. Nämä ovat ne kaksi aikaa kun kukat avautuvat ja hedelmät kypsyvät. Unien tulkinnan oppineet ovat itse asiassa sanoneet, että nämä ovat kaksi aikaa, jolloin unet ovat todennäköisesti totuudenmukaisia.”

(Yksi mielipide: keväällä & syksyllä meidän aikoina, oppineet ovat sanoneet, että näinä aikoina unet olivat enemmän todenmukaisia)

2) Al-Qurtubi (ra) sanoi: “Mitä tällä hadithilla tarkoitetaan ja Allaah tietää parhaiten, on Lopun aikaa ja se puhuu siitä uskovien joukosta, jotka tulevat olemaan ‘Isa Ibn Maryamin (aleihi salaam) kanssa sen jälkeen kun hän on tappanut Dajjaalin.”

Ibn Abu Jamrah (ra) sanoi: ”Syy sille, että uskovat näkee totuudenmukaisia unia on koska uskova tulee olemaan ghariib (muukalainen) aivan kuten mainitaan hadithissa. – Islam alkoi jonakin outona ja se tulee palaamaan takaisin outouteen, joten ilouutisia muukalaisille, ilouutisia muukalaisille.”

Ibn Hajar al-‘Asqalani (ra) kommentoi näitä kaikkia mainintoja sanoen: “Aina kun ajat ovat vaikeita uskoville, hän tulee näkemään unia, jotka ovat usein totuudenmukaisia sillä hän tarvitsee apua. Kun uskova on yksin silloin kun on ongelmia, kun et löydä ihmisiä puolustamassa totuutta, Allaah (SWT) kannustaa sinua tuomalla ilouutisia hyvien unien kautta joita näet. Tämä tuo vahvuutta ongelmissa oleville ja koettelemuksissa oleville uskoville. Se tuo luottamusta ja toivoa ja he näkevät paljon unia, jotka käyvät toteen.”

Kuten esimerkiksi veljet, jotka ovat jihadissä näkevät paljon totuudenmukaisia unia koska heitä koetellaan Allaahin tiellä, joten Hän auttaa heitä.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:41 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
9. Kun uni on ilouutinen Allaahilta, sen toteutuminen vie aikaa ja jos se on varoitus, se tapahtuu nopeasti.

Tästä esimerkiksi Yusufin (aleihi salaam) uni, jonka tapahtuminen vei todella pitkän ajan, noin 40 vuotta. Jotkut oppineet sanovat tästä, että Allaah tuo uskovalle ilouutisia aikaisin antaakseen hänelle luottamusta ja toivoa, inspiraatiota hänen elämään. Kun taas jos se on varoitus, näet sen ja se tulee tapahtumaan erittäin nopeasti jotta se olisi se pelon syy sydämessäsi.
10. Unet ovat ilouutisia ja varoituksia mutta niitä ei voi käyttää Shari’ah:n lähteinä.

Ash-Shatbi (ra) sanoo tästä: “Unien hyöty uskoville on antaa ilouutisia tai varoitus, mutta ei lainsäädäntöjä tai tuomioita tai määräyksiä.”

11. Jos joku näkee unen, joka on yhtä pitkä kuin elokuva tai joku ajaa sinua takaa ja tuntuu ettei se koska lopu, todennäköisesti tämä uni ei merkitse mitään. Totuudenmukaiset unet ovat lyhyitä ja ytimekkäitä.

12. Uskovan unet ovat hänelle miellyttäviä muttei saa häntä ylpeäksi tai itsevarmaksi.


Ibn Muflih (ra) mainitsee kirjassaan Adaab ash-Shar‘iyah, että “Ibrahim al-Humaydi oli hurskas mies ja Imam Ahdad bin Hanbal vieraili hänen luonaan. Ibrahim kertoi Imam Ahmadille: ”Äitini on nähnyt unta sinusta, jossa hän näki sinulle sitä ja tätä” jonka jälkeen hän mainitsee Jannan (Paratiisin). Imam Ahmad sanoi: ”Oi veljeni, Sahl Ibn Salamah, ihmiset ovat nähneet samankaltaisia unia joita juuri mainitsit ja he päätyivät vuodattamaan verta, joten unet miellyttävät uskovaa muttei tee hänestä ylpeilevää.”

Tämä on tärkeä pointti, että jos näkee hyvän unen, ei pidä ylpeillä sen ansioita, oli uni sitten vaikka Profeetasta (saws) tai muu vastaava hyvä uni.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:44 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
13. Unien tulkitseminen ei ole varmaa mutta olettavaa.

Allaah sanoo Suurah Yusufissa : ”Ja hän sanoi sille heistä, joka uskoi vapautuvan…” Yusuf 12:42

Ibn Kathir (rahmatullaah aleih) sanoo kirjassaan An-Nihayah wal Bidayah, että ’Ibn ’Abbaasin aikana oli kalifi, joka näki unen jossa hän kiipesi 28 porrasta. Ja tämä pyysi untaan tulkittavaksi. Hän, joka tulkitsi unen sanoi, että uni tarkoitti: ”Tulet johtamaan 28 vuotta.” Mutta tämä kuolikin kuusi kuukautta myöhemmin. Hän kuoli 28-vuotiaana, joten portaat tarkoittivatkin hänen ikäänsä eikä hänen valtakauttaan.

Eräs nainen taas näki unta, että hänen tytär rikkoi kolme banneria (lippuja, joita kannettiin sotien aikana). Joten hän meni Ibn Sirinin luokse ja tämä tulkitsi unen seuraavasti: “Jos tämän uni on totta, se tarkoittaa, että hän menee naimisiin kolmen jalon miehen kanssa ja jokainen heistä kuolee.” Kun tämä tytär varttui aikuiseksi, hän meni naimisiin Yazid ibn al-Muhallabin kanssa, joka oli suuri johtaja ’Irakissa ja hän kuoli. Tästä myöhemmin hän meni naimisiin ’Amr ibn Yazid At-Taymin kanssa ja hän myös kuoli. Hänen kolmas avioliitto oli Al-Hasan ibn ’Uthman Ibn ’Abdur Rahman Ibn ’Awfin (ra) kanssa, joka oli Profeetan seuralaisen ‘Abdur Rahman bin ‘Awfin lapsenlapsi. Naisella oli riitaa hänen kanssa ja sanoi hänelle: ”Allaahin nimeen, sinä tulet kuolemaan/tapetuksi.” Hän kysyi vaimoltaan syytä ja hän kertoi unensa miehelleen. Mies sanoi: “Selvä, minä eroan sinusta koska sinä uskot, että minä kuolen nyt!” Lopulta hän meni naimisiin al-’Abbas ibn ’Abdillaah ibn Harith ibn Nawfal ibn Harith ibn ’Abdul Muttalibin Banu Hashemin heimosta, kanssa ja tämä kuoli.

Eräs mies näki unta ruton aikana, että ruumisarkkuja tuli ulos hänen talostaan ja niitä oli yhtä monta kuin hänen perheenjäsentä. Joten hän tulkitsi unen niin, että jokainen hänen perheenjäsenistään kuolisi siihen ruttoon. Ja uni alkoi käydä toteen. Hänen perheenjäsenet kuolivat yksi toisensa perään ja kaikki ruumiit tulivat ulos hänen talostaan aivan kuten miten unessa kävi. Kunnes hän oli ainoa henkilö jäljellä perheestään, joten hän oli lähes vakuuttunut, että hän kuolisi myös ruttoon, koska tähän saakka hänen uni oli käynyt toteen. Mutta varas tuli hänen taloonsa ja sai ruton ja sairastui tämän talossa ja kuoli. Joten viimeinen ruumis, joka tuli ulos tämän talosta oli varkaan ruumis eikä hänen ketä unen näki.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 6:50 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
14. Väittäen nähneensä unen, jota ei ole nähnyt tai valehdella sen sisällöstä on kiellettyä (ha-raam) ja suuri synti

’Abdullah ibn ’Abbas (ra) kertoi Profeetan (saws) sanoneen: ”Hänelle, joka kuka väittää nähneensä unen, jota ei ole nähnyt tullaan käskemään sitomaan kaksi hiusta Tuomionpäivänä.”

Profeetta Muhammad (saws) sanoi: ”Totisesti pahin valheista on kun ihminen väittää nähneensä unen (jota ei ole nähnyt).” (Sahih al-Bukhari). Toinen perimätieto kertoo meille seuraavaa: ”Kuka tahansa, joka väittää nähneensä unen, jota ei nähnyt, tullaan käskemään sitomaan kaksi ohran jyvää toisiinsa, jota hän ei ikinä kykene tekemään. Jos joku kuuntelee salaa ihmisten keskustelua, jota hänen ei haluttu kuulevan tai he pyrkivät kauas hänestä, sulatettua lyijyä tullaan kaatamaan hänen korviinsa Ylösnousemuksen Päivänä. Ja kuka tahansa, joka piirtää (muovaa, muokkaa) kuvan (jossa on sielu) tullaan rankaisemaan Ylösnousemuksen Päivänä ja häntä tullaan käskemään laittamaan sielu tähän sisälle, jota hän ei kykene tekemään.” (Sahiih Al-Bukhari)
Kuten ihmiset, jotka väittävät nähneensä esim. Profeetan jne. ylpeilevät jne.

15. Toinen henkilö voi nähdä toiselle ihmiselle tarkoitetun unen


Al-Hakim ja ’Abdullah ibn Mubarak kertoi jonkun nähneen unen, että Abu Jahlista tulisi muslimi ja että tämä vannoi uskollisuutensa Profeetalle. Mutta tätä ei koskaan tapahtunut. Joten tämä uni kosketti Abu Jahlin poikaa ’Ikrimaa, josta tuli myöhemmin muslimi ja joka vannoi uskollisuutensa (ba’yaa) Profeetalle (saws).

Usayd bin Abil ’Aasista nähtiin unta, että hänestä tulisi Mekan kuvernööri mutta tämä ei ta-pahtunut mutta hänen pojasta ’Attabista tuli Mekan kuvernööri.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 7:04 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
16. Sama unessa nähty symboli saattaa merkitä eri asioita eri ihmisille.

Tästä esimerkkinä, mies tuli Ibn Sirinin luokse ja kertoi hänelle, että on nähnyt itsestään unta, että tekee adhinin. Ibn Sirin vastasi: ”Tulet suorittamaan hajjin.” Toinen mies tuli samanlaisen unen kanssa Ibn Sirinin luokse ja tämä vastasi: ”Sinä olet varas!” Ibn Siriniltä kysyttiin syytä eri tulkintojen antamiseen samasta unesta ja hän vastasi: ”Koska näin esimmäisen miehen hurskauden hänen kasvoistaan ja Allaah sanoo Koraanissa, että Ibrahim (aleihi salaam) teki adhanin kutsuen ihmisiä Hajjille joten tulkitsin tämän, että tämä henkilö tulee suorittamaan hajjin. Kun taas näin pahuutta toisen miehen kasvoissa ja Allaah sanoo Suurah Yusufissa:

”Karavaanilaiset, te olette varkaita!” Suurah Yusuf 12:70((Kun hän varusti heidät matkaan, hän kätki juoma-astian nuorimmaisen veljensä säkkiin. Sitten kuuluttaja huusi:…..))

17. Profeetta (saws) sanoi: Uni riippuu linnun jalasta (toisessa kerronnassa se oli linnun siivessä) niin kauan kunnes se tulkitaan, se tapahtuu niin kuin se oli tulkittu.”

Joten jotkut oppineet olivat sitä mieltä, että ennen kuin viet unesi oppineelle (unien tulkitsijalle), se tulee tapahtumaan aivan kuten tämä tulkitsee sen. Joten tämä on syy miksi se tulisi viedä henkilölle, jolla on tietoa unien tulkitsemisesta tai henkilölle, joka antaa sinulle vilpittömän neuvon. Sitä ei tule viedä henkilölle, joka on kateellinen, joten jos uni tulkitaan niin se tulee tapahtumaan niin kuin tämä on se tulkannut. Kuitenkin tästäkin on eriäväisiä tulkintoja ja Allaah tietää parhaiten.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 7:06 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Allaahin näkeminen unessa

Tämä ei ole mahdollista kuten voimme todeta Koraanissa olevasta tarinasta kun Muusa (aleihi salaam) pyysi nähdä Allaahin:

”Kun Mooses tuli sovittuun tapaamiseen, ja hänen Herransa puhui hänelle, hän sanoi: ”Herrani, anna minun katsoa Sinuun.” Allaah vastasi: ”Sinä et voi katsoa Minuun suoraan. You cannot see me. Katso vuorta ja jos se kestää paikallaan, saat sinäkin nähdä Minut.” Kun hänen Herransa näyttäytyi vuorelle, se murentui pölyksi. Mooses kaatui tiedottomana maahan ja kun hän tointui, hän sanoi: ”ylistys Sinulle! Minä käännyn katuvana puoleesi ja uskon ensimmäisenä.” Suurah al-Araf 7:143


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 25, 2013 7:09 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea