Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Perinnön saaminen ja antaminen islamissa

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Perinnön saaminen ja antaminen islamissa
Kirjoittaja Viesti
AichaLiittynyt: 22 Elo 2011
Viestejä: 14

Lähetä Perinnön saaminen ja antaminen islamissa Vastaa lainaamalla viestiä
As salamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatuh

Kertoisiko joku tietävä miten perintöasiat menevät muslimeilla? Suurimmalla osalla meillä islamiin palanneista on vain ei-muslimisukulaisia, joiden suunnalta saattaa olla perintöä tulossa edes meidän siitä etukäteen tietämättä.
Sun Hel 10, 2013 8:27 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MzlmLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 471

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa 'alaikum Salam wa Rahmatullahi wa Barakatuhu

Olen niin vanhaa koulua, että aristelen vastata...

Ilmeisimmin tarkoitit sisar ainoastaan muslimin perintää ei-muslimivanhemmiltaan...

Ei-muslimivanhemmilta periminen on kiellettyä, mutta mikäli vanhempi testamenttaa alle kolmasosan muslimiperilliselle, sen voi ottaa, koska se on testamenttaajan oma tahto, eikä epäislamilaisen yleisen perintökaaren mukainen.

Tosin Suomen lainsäädännössä, rintaperilliset eli vainajan lapset ovat testamentista huolimatta oikeutettuja saamaan lakiosansa, vaikka perittävä olisi tehnyt rintaperillisensä osattomaksi -tosin rintaperillisen on vedottava testamentin tehottomuuteen haastemiehen välityksellä.

Sitten on myös mahdollisuus ennakkoperintöön tai lahjanantoon perittävän eli vanhemman vielä eläessä, joka tosin otetaan huomioon perunkirjoituksessa lakiosana, mikä saattaisi olla enemmän Shari'ah'n mukaista. EDIT: Siis se ennakkoperintönä saatava lahja saattaisi olla lähempänä Shari'ah'a.

Wa Allahu alam

Wa astaghfiruka wa 'authubileik.Viimeinen muokkaaja, Mzlm pvm Lau Elo 10, 2013 12:15 am, muokattu 2 kertaa
Kes Hel 13, 2013 1:23 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AichaLiittynyt: 22 Elo 2011
Viestejä: 14

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatuh

Kiitos paljon vastauksestasi! Lsäksi olsin kiinnostunut kuulemaan saman seikan koskien esim. Vanhempieni sisaruksia, eli heidän suunnaltaan minule mahdollisesti tulevaa perintöä.
Kes Hel 13, 2013 5:13 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MzlmLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 471

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa 'alaikum as-Salam wa Rahmatullahi wa Barakaatuh,

Aicha kirjoitti:
As salamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatuh

Kiitos paljon vastauksestasi! Lsäksi olsin kiinnostunut kuulemaan saman seikan koskien esim. Vanhempieni sisaruksia, eli heidän suunnaltaan minule mahdollisesti tulevaa perintöä.


Tietämättä tarkemmin tilannettasi muuten kuin perintöä vanhempiesi sisaruksilta niin vastaan yleisesti:

Ennen Shari'ah'a lyhyempi eli Suomen lain mukaan:

Jos perittävältä ei ole rintaperillisiä, hänen isänsä ja äitinsä saavat puolet perinnöstä; Jos isä tai äiti on kuollut, hänen osansa menee veljille tai sisarille. Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, jokaiselle haaralle yhtä paljon.

Jos perittävä oli naimisissa ilman rintaperillisiä, koko jäämistö menee puolisolle; eloonjääneen puolison perivät ensin kuolleen puolison perhe tai veljen ja sisaren elossa oleva jälkeläinen puolet kuolinpesästä. Viimeiseksi kuolleen puolison testamentti on tehoton.

Mikäli sisaruksen eloonjäänyt puoliso -ja kuolleella on rintaperillisiä- on mennyt uuteen avioliittoon, hänen omaisuutensa ositetaan niin, että kuolleen perilliset saavat sen määrän, mikä heille muutoinkin tulisi.

Sama sovelletaan rekisteröityihin parisuhteisiin.

Velat jäämistöstä maksetaan tietenkin ennen jakoa.

Viljelyskelpoisen maatilan ollessa kyseessä -mikäli perillisellä tai yleistestamentinsaajalla on ammatilliset kyvyt jatkaa tilaa- on maksettava korvauksena muulle perilliselle tai yleistestamentinsaajalle korvauksena tulevaa osuutta vastaava tai puuttuva määrä rahana, joka on laskettu tuloverolain mukaan laskettua arvoa kertoimella 1,2; johon verotusarvo on laskettu 3.75-kertaisena.

***

Shari'ah-perinnöstä perittävän sisarusten jälkeläiselle

Klassikoissa näkyy mainittavan näin:

Oppineiden yksimielisyys perijöistä on kymmenen miespuolista ja seitsemän naispuolista; Miehet ovat poika, pojanpoika (miten alenevaan polveen tahansa), isä, isäpuoleinen isoisä (miten tahansa ylenevään polveen), veli kummalta puolelta tahansa (isän tai äidin miten ylenevältä polvelta tahansa), veljenpoika (miten alenevaan polveen tahansa), setä ja serkku (miten alenevaan polveen tahansa), aviomies ja mawla.

Naiset ovat tytär, pojan tytär (miten alenevaan polveen tahansa), äiti, isoäiti (miten ylös tahansa), sisko, vaimo ja mawla.

Erimieltä on oppineilla kaukaisista sukulaisista (dhawul-arham), joille ei mainita perintöosaa Allahin Kirjassa eivätkä saa "jakamattomasta perintöosuudesta." Yleisesti näitä ovat tytärten pojat, veljien tyttäret, setien tyttäret, isoäidin poika, serkut äidin puolelta, isän siskot, äidin siskot ja enot.

Sahabeista Zaid ibn Thaabitin (Rd) mukaan näillä ei ole osaa perintöön, kuin myös Malik, ash-Shafi'i ja enemmistö muiden alueiden juristit. Ja tämä on käytetyin näkemys

Sen sijaan muiden Sahabien (Rdm) mukaan heille kuuluu osuus perinnöstä, kuten myös 'Iraaqin, Kufan ja Basrah'n juristit, ja ryhmä muiden alueiden juristeja.

Erimielisyyttä näiden kesken oli sen perinnön muodosta: Abu Hanifan ja hänen oppilaidensa mukaan he saavat "jakamattomasta perintöosuudesta," kun taas muut näkivät heidät kuolleen perijän korvaavana sukulaisena (tanzil).

Malikin mukaan analogialla (qiyas) ei ole sijaa perintöasioissa, joten mitään ei pidä jakaa ellei sitä ole Kirjassa tai Sunnah'ssa ja nämä kaukaiset sukulaiset ovat täten poissuljettuja. Toisten mukaan todiste on Kirjassa, Sunnah'ssa ja analogiassa. Todisteina Allahin Sanat

"Jumalan säädökset myöntävät luonnollisille sukulaisille paremman perimisoikeuden omaisten suhteen" (33:6)

sekä

"Miehiset perijät saakoot osan siitä, mitä vanhemmat ja lähimmät omaiset ovat jälkeensä jättäneet, ja naispuolisetkin perilliset saakoot osan siitä, mitä vanhemmat ja lähimmät omaiset ovat jättäneet, olkoon perintö vähäinen tai suuri - laki määrää siitä kullekin hänen osuutensa." (4:7)

Termi al-qarabah viittaa heidän mukaansa kaukaisiin sukulaisiin. Erimielisten mukaan perinnönjaon jakeet rajoittavat näitä yllämainittuja jakeita.

Wa Allahu alam.

***

Muslimioppineet ovat yksimielisiä, että epäuskova ei peri muslimia, mutta erimielisyyttä muslimin perimisestä epäuskovalta sekä muslimin perinnästä murtaddilta (Islamin jättäneeltä, wa nau'utubillah).

Suurin osa Sahabeista, Oppilaistaan ja eri oppineista ovat yksimielisiä, että muslimi ei peri epäuskovaa. Eri mieltä olivat Sahabeista Mu'adh ibn Jabal, Mu'awiya ibn Abi Sufyan, Oppilaista Sa'id ibn al-Musayyib ja Masruuq ja osa oppineista. He vertasivat tätä avioliittoon heidän kanssaan, koska on sallittua mennä naimisiin heidän naistensa kanssa, mutta ei toisinpäin, sama on perinnön suhteen. Abu 'Umarin mukaan kertojaketju ei ole enemmistön mukaan tarpeeksi vahva.

Oppineiden mukaan myöskin yhteisö perii toisiltaan, mutta erimielisyyttä on eri uskonnollisten jäsenien perimiseltä toisiltaan. Malik, Ahmad ja osa juristeista näkivät, että eri ryhmät eivät peri keskenään, kuten juutalaiset ja kristityt. ash-Shafi'i, Abu Hanifa, Abu Thawr, Dawud ja muut näkivät, että epäuskovat perivät toisiltaan. Shuraihin, Ibn Abi Laylah'n ja juristiryhmän mukaan kolme ryhmää eivät peri toisiltaan: kristityt, juutalaiset ja sabiaanit yksi ryhmä, kirjattomat toisena ja muslimit kolmantena.

Wa Allahu alam.

***Viimeinen muokkaaja, Mzlm pvm Lau Elo 10, 2013 12:16 am, muokattu 1 kertaa
Maa Hel 18, 2013 10:31 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
AichaLiittynyt: 22 Elo 2011
Viestejä: 14

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salamu aleikum wa rahmatullaahi wa barakaatu

Kiitos tuhannesti tiedoistasi!
Kes Maa 06, 2013 9:04 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea