Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Unien tulkinnasta artikkeli

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Unien tulkinnasta artikkeli
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Unien tulkinnasta artikkeli Vastaa lainaamalla viestiä
The dreamer´s handbook: sleep etiquettes & dream interpretation in light of the Sunnah

Unien tulkinta Sunnan valossa

Muhammad Mustafá al-Jibály

Kirjan unientulkintaosuus referoitu ja suomennos englannista Noor

Pyydän Allaahia, Maailmojen Herraa, antamaan anteeksi mahdolliset virheet käännöksessä ja lisäävän tämän pienen yritykseni Tuomiopäivänä tarkistettaviin tekoihini.


Nukkuminen on aina pieni kuolema ja uni on näky, jonka henkilö näkee nukkuessaan. Arabialaiset sanat, jotka tarkoittavat unta ovat ru´yá ja hulum. Pyhässä Koraanissa sana hulum esiintyy kolme kertaa puhuttaessa hämmentävistä unista ja sana ru´yá seitsemän kertaa puhuttaessa todenmukaisista unista. Useimmiten sanaa ru´yá käytetään puhuttaessa hyvistä- ja sanaa hulum pahoista unista. Suurin osa unista on sekava yhdistelmä ihmisen ajatuksia ja vain pienellä osalla unista on jokin erityinen merkitys.

Nukkumisen aikana sielu irtaantuu ruumiista tuntemattomasta syystä. Allaah (ylistetty olkoon Hän) laittaa jokaisen nukkuvan sielun mystiselle matkalleen ja palauttaa sen kun on aika herätä. Tämä on ilmoitettu niin Koraanissa kuin Sunnassakin. Nukkumisen aikana sielut, niin elävien kuin kuolleidenkin kohtaavat. Sielut matkaavat hyvin nopeasti tavatakseen muita sieluja sekä esim. enkeleitä. Vaikka henkilö nukkuisi vain silmänräpäyksen, sielu lähtee matkalleen.

Jumala ottaa huostaansa joka ihmisen sielun hänen kuollessaan, ja sellaisilta, joiden aika ei ole kuolla, heidän nukkuessaan. Niiden sielut Hän pidättää, joiden Hän on kuolla määrännyt, ja muiden sielut palauttaa Hän määrähetkeen asti. Tässä on tunnusmerkki ihmisille, jotka mietiskelevät [Koraani 39:42]

Unet ovat osa hengellistä palapeliä tässä elämässä. Jotkut unet, totuudenmukaiset ja jalot, ovat Allaahilta (ylistetty olkoon Hän) kun taas pahat ja kauhistuttavat unet ovat peräisin Saatanalta, joka laittaa alulle pahoja sekä vastenmielisiä ajatuksia ja ujuttaa ne ihmisen mieleen heidän nukkuessaan. Saatana pitää pahoista unista ja hyväksyy paholaisen ajatukset ja pahat unet ovat myös hänen pahan luonteensa mukaisia. Hänen vihansa ihmisiä kohtaan tekee mahdolliseksi ihmisten vahingoittamisen sekä peloittelun kaikin mahdollisin keinoin, niin heidän nukkuessaan kuin valveilla ollessaankin.

Erityistä huomiota unien tulkinnassa tulee noudattaa tulkintaan ryhtymisen nopeudessa (heti unen näkemisen jälkeen) sekä tulkinnan oikeellisuudessa, jotta Allaahin (ylistetty olkoon Hän) unen kautta välittämä viesti tulee esiin. Islamissa ta´bír (unien tulkinta) on tärkeä haara uskonnollisessa tietämyksessä. Unien tulkintaa tulee harjoittaa vain tietyt oppineet ja asiaan perehtyneet henkilöt (ulamá). Unientulkinta on verrattavissa fatwán (lainoppineen mielipide Islamin soveltamisesta) antamiseen, joten sitä ei voi tehdä ilman tarvittavia oppeja ja perehtyneisyyttä. Moni unientulkinnassa tarvittava ominaisuus on opittavissa. Allaah (ylistetty olkoon Hän) kuitenkin antaa synnynnäisen kyvyn tulkintaan kenelle Hän haluaa. Se on ihana lahja, joka rikastuttaa henkilön unientulkintaa. Tulkitsijan ominaisuuksia ovat mm. hurskaus, viisaus ja hänen täytyy huolehtia sekä olla kiinnostunut ihmisten hyvinvoinnista.

Herra! Sinä olet jo antanut minulle valtaa ja opettanut minua selittämään tapaukset. Taivaitten ja maan Luoja! Sinä olet auttajana tässä maailmassa ja tulevassa. Salli minun kuolla oikeauskoisena (muslimina) ja liitä minut hyvien joukkoon! [Koraani 12:101]

Tulkitsijan tulee esittää monia tarpeellisia kysymyksiä tilanteen täyden kartoittamisen vuoksi ja henkilön taustan selvittämiseksi. Lopuksi hänen tulee harkita huolellisesti vielä ennen tulkinnan antamista. Unientulkitsija voi havaita joskus unia, joilla on negatiivinen sanoma. Tällöin hänen tulee jättää uni tulkitsematta. Hänen tulee myös säilyttää unennäkijän salaisuudet.

Usein unennäkijä saattaa ajatella, että uni oli toduudenmukainen, mutta tämän tietää vain Allaah (ylistetty olkoon Hän). Sama uni eri henkilöillä tulkitaan eri tavoin (esim. armo tai rangaistus) riippuen henkilön elämäntilanteesta. Unientulkintaan voi vaikuttaa myös vuodenaika, rauha tai sotatila, ympäristö ja ympäröivä tilanne. Ei ole olemassa autenttisia todisteita siihen, vaikuttaako unen todenmukaisuuteen se, nähdäänkö uni päivällä vai yöllä, minä viikonpäivänä tai kuukautena. Nähdyn unen merkitys voi myös kohdentua unennäkijään tai hänen sukulaisiin tai jälkeläsiin, ei yksin näkijään.

Unientulkinnasta on kirjoitettu useita kirjoja, joista osa ikävä kyllä on harhaanjohtavia sisältäen epärealistista ja perusteetonta unientulkintaa, ja jotka ovat ristiriidassa tämän kirjan unientulkinnan kanssa. Unennäkijän tulisi kertoa unestaan vain niille jotka vastaavat hänen hyvinvoinnistaan (rakkaimmilleen) tai oppineelle henkilölle, jolla on tietoa ta´bir:sta (unien tulkinnasta). Unennäkijän tulee kertoa unensa totuudenmukaisesti lisäämättä tai poistamatta siitä mitään yksityiskohtaa, jotta häntä ei tultaisi tuomitsemaan Tuomiopäivänä vääristä sanoista. Pahoista unista ei kenenkään tule kertoa kenellekkään, jotta Saatana ei saisi valtaa ihmisestä, joka pahan unen on tuonut hänelle.

Seuraavia unientulkinnan symbooleja ei tule ottaa absoluuttisina merkityksinä. Jopa Profeettojen (rauha ja siunaukset heille) unientulkinnat eivät välttämättä ole ainoita oikeita vastauksia, koska tulkinnat vaihtelevat mm. tulkittavan henkilön elämäntilanteen mukaan. Unia voivat tulkita vain ulamá.

Sairaus: tekopyhä, kana: siunattu nainen, muna: nainen, kamelin vasa: lapsi, tiineenä oleva lehmä: hedelmällinen vuosi, pieni kala: huolia ja ahdinkoa, leijona/tiikeri: hyvin voimakas vihamies, kissa/kettu: varas, jänis: pelkuri, hiiri: paholaisnainen, mehiläiset: hyödyllinen/siunatut ihmiset, kylkiluu: vaimo, valkoinen: hyvyys ja hurskaus, musta: varallisuus ja status, keltainen: sairaus ja ahdinko, peili: nainen, kuolema: lepo/matka/asioiden täyskäännös/pelko, tuoreet hedelmät: hyvä toimeentulo ja siunaus, makea sitrushedelmä: uskova, hunaja: hyvä toimeentulo/lääke, hevosenliha: kunnia ja status, lehmänmaito: Islamin puhdas luonne/tieto/parannus, erämaa: matka, tomu/lika/hiekka: vauraus, raskaus: varallisuuden ja omaisuuden lisääntyminen, tyttövauva: onni ja hyvä onni, poikavauva: vaikeus/taakka/kärsimys, nuori tuntematon mies: vihollinen, vieras nainen: fitnah ja kiusaus miehelle, tähdet: oppinut/jalot ihmiset, aurinko: kuningas/vanhemmat/henkilön suuri arvovalta, tuoksuva kasvi/kukka: hyvä jälkeläinen, taatelipalmu: uskova, kuiva puu: tekopyhä, rauhallinen meri: ystävällinen hallitsija/ihminen, tummat ja synkät pilvet: rangaistus, maanjäristys: suuri tapahtuma tai vakava katastrofi, tulenkipinä: pahoilasen puhetta, hyvä ja vähäinen tuuli: siunaus ja iloinen viesti armosta, valo: johdatus, avoimet kirjat: selvä uutinen, runokirja: valheita ja vinoutta.


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Tam 01, 2009 10:02 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ummu_CaaishaLiittynyt: 15 Tou 2007
Viestejä: 24
Paikkakunta: Helsinki

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
On olemassa kirjoja, jotka tulkitsevat eräiden unien tarkoituksia. Miten pitäisi suhtautua näihin?, haluaisin tietää, koska eräs ystäväni omistaa tämänlaisen.

_________________
Funny how $10 looks so big when we take it to masjid and so small when we take it to the store.
Lau Tam 03, 2009 4:05 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Yksi tietämistäni tulkitsijoista on ollut Ibn Sereer. Hänen kirjojaan on olemassa muutama ja sekä myös artikkelin koonnut kirjasta jonka taas oppinut Zibaly on kirjoittanut. Mutta kuten artikkelista selvisi, että unia oikea oppisesti ei pysty kuka tahansa meistä tulkita, omisti sitten kirjan tai ei. Unet usein on kokonaisuus, joka koostuu eri asioista, ja näiden yhtenäinen tulkita on hankalaa, tosin jotain yksittäisiä niistäkin voi irrota, jotka sitten sopivat esim. ed.mainittujen kirjojen tulkintoihin.

Joskus unien käydessä toteen, tai se että joku tavis voi niitä tulkita, on lahja Allaahilta. Kuten kaikkea tietoa, sitä tulee ammentaa monesta eri lähteestä että näkee kokonaiskuvan. Mutta ei islamilaisiin unikirjoihin ei tule luottaa. Koitan etsiä jotain Ibn Sereeristä infoa, ja laittaa tähän insha Allaah.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Lau Tam 03, 2009 4:35 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa iyaaki, ja tässä linkki wikipedian tietoihin Ibn Sirinistä;

http://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_Sirin

Tosin tuossa ne kyseenalaistaa kirjojen alkuperää koska oppinut ei itse mitään koskaan kirjoittanut vaan hänen oppilaat ym. Mene ja tiedä. Itselläni kuitenkin on tuo kyseinen kirja hyllyssä ja joskus siitä saatan katsoa jotain unta, jos muistan. Mutta lähinnä keskittyisin hereilläolo aikaan ja mitä silloin tapahtuu. Unet ovat kuitenkin syvällisempiä, joiden alkuperää emme aina osaa tulkita tai ehkä tarvitse tulkita?

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Sun Tam 04, 2009 5:46 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 318

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Assalaamu alaykum.
Aivan sattumalta törmäsin halal tubessa seuraavaan luentoon: Anwar al-Awlaki - 17 Rules of Dream Interpretations
En kuunnellut pätkää, mutta luennoitsijan nimi on tuttu ja monet muut hänen juttunsa ovat olleet oikein hyviä ja todisteisiin pohjautuvia. Aiheesta kiinnostuneiden kannattanee katsastaa tuo.

_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Maa Tam 05, 2009 1:10 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa aleikum salaam wa rahmatullaahi wa barakaatuh,

Joo, Awlaki on todella hyvä luennoitsija masha Allaah. Jazaaka Allaah khairan, täytyypä kuunnella soon insha Allaah!

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Tam 05, 2009 8:27 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummunabiilLiittynyt: 03 Tam 2009
Viestejä: 5

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Salaam alaykum,

minulla olisi uni jolle kipeästi tarvitsisin kommenttia oppineelta, lieneekö millään tavoin mahdollista? Kyse siis ihan uskonnollisesta unesta jossa oli Profeetta (saws) ja mielestäni melkoisen merkityksellisiä asioita joita en itse uskalla tulkita millään lailla..

Wa salaam
Tii Tam 06, 2009 6:04 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1586

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Ehdotuksena, postita se islam Q&A:lle jospa he osaisivat sitä tulkita?

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Kes Tam 07, 2009 8:11 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
UmmuR
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum,

En tiedä vastaako kysymykseesi, mutta mikäli unessasi nähdyn henkilön tuntomerkit vastaavat Profeetan saws ominaisuuksiin, niin todella näit hänet unessasi wallahu a'lam, koska Profeetta saws sanoi:

"Whoever sees me in a dream has really seen me, because Shaytaan cannot appear in my image." (Reported by al-Bukhaari, 5729).
(Se, joka näkee minut unessa, on todella nähnyt minut, sillä Shaitaan ei voi näyttäytyä hahmossani)


Mm. tässä fatwassa muutamia haditheja, joissa kuvaillaan Profeetan saws ulkonäköä, paljon enemmän löytyy mistä tahansa hänen saws elämänkertaansa käsittelevästä kirjasta:

http://islamqa.com/en/ref/1512/ (Kuollut linkki)
Kes Tam 14, 2009 5:13 am
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea