Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Fajr aika Helsingissä

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Fajr aika Helsingissä
Kirjoittaja Viesti
dianaLiittynyt: 08 Kes 2008
Viestejä: 3

Lähetä Fajr aika Helsingissä Vastaa lainaamalla viestiä
Assalamu aleykum!
Mikä on oikea Fajr aika Helsinkiä varten?

Islamic finder-ssä Fajr alkaa 6.33, esimerkiksi 13.01.09
ja tässä http://www.rabita.fi/english/january.html - 7.28.
Ero on 1 tunti! se on liian paljon.
Tii Tam 13, 2009 11:57 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 318

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Assalaamu alaykum wa rahmatullaah.
Oikea? Sehän on määrittelykysymys. Tein islamic finderillä muutamia kokeiluita eri laskutavoilla.
Jos laskutavaksi valitaan Islamic Society of North America saadaan ajaksi 6:58.
Egyptian General Authority of Survey on sitten vastakkainen ääripää. Se antoi vastauksen 6:20. Muilla menetelmillä luvut pyörivät näiden kahden välillä.

Olen havainnut eri vuodenaikona taivasta tarkkaillessani, että aikaisimmillaan noin kaksi tuntia ennen auringon nousua alkaa ensimmäisiä sarastuksen merkkejä ilmenemään. Tähän karkeaan nyrkkisääntöön vedoten yli kaksi tuntia ennen auringonnousua olevat rukousajat ovat hieman epäillyttäviä. Näillä islamic finderin menetelmillä tuota eroa on siis likimain kaksi ja puoli tuntia. Ehkäpä juuri tästä syystä raabitan veljet ovat soveltaneet aikatauluja suomen ilmastoon sopivaksi. Tässä tapauksessa luotan Raabitan laskelmiin enemmän, sillä ne ovat lähempänä auringonnousua.

Kaikissa rukouksissa ns. oikea aika alkaa tietyllä kellon lyömällä. Se on sen ensimmäinen aika ja silloin rukous on parhaimmillaan. Oikea rukousaika kuitenkin jatkuu myös siitä eteenpäin. Vaikka rukoilee puolituntia tai tunnin myöhemmin, ollaan edelleen oikeassa ajassa, joskaan ei aivan parhaassa mahdollisessa. Jokaisen rukouksen aika myös päättyy jossain vaiheessa. Fajrin kohdalla takaraja on shuruuq. Etuaikaan rukoiltu salaah ei ole hyväksytty, mutta pikkuisen (tai paljon) optimiajan jälkeen rukoiltu on. Enemmän teknisiä yksitysikohtia rukousajoista ja niiden todisteita voi lukea useista fiqh kirjoista.

Suosittelenkin piipahtamaan ulkona kävelyllä siihen aikaan kun rukousaika on lähestymässä. Jollei minkäänlaisia sarastuksen merkkejä ole havaittavissa taivaalla, on syytä odottaa vähän lisää. Nykyään ihmiset ovat valitettavan riippuvaisia näistä aikatauluista, vaikka rukousajan määrittäminen on niin helppoa että se onnistuu ilman mitään teknologiaa, vimpaimia ja laskelmia. Tarvitaan silmät ja taivas. Pilviä ei tietenkään saisi olla aivan mahdottoman paljoa. Mitä pohjoisempana ollaan sitä hankalampaa näiden määrittäminen on.

_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Kes Tam 14, 2009 10:42 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
dianaLiittynyt: 08 Kes 2008
Viestejä: 3

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Jazaak Allahu hairan vastauksesta. Miten ymmärsin Raabitan aika on oikeammin, silloin seuraan sitä. Minä itse ei voi määrätä oikeaa aikaa, se on liian vaikeasti.
Lau Tam 17, 2009 1:24 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 318

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Assalaamu alaykum wa rahmatullaah. Fajr ajan määrittäminen taivaalle katsomalla on oikeastaan aika yksinkertaista, kunhan taivas ei ole ummessa.

Silloin kun taivas on vielä aivan pimieä ja horisontti on saman näköinen kuin taivaanlaki, ei vielä ole fajr aika.

Aamun sarastaessa yön pimeys väistyy ja taivaalle alkaa ilmaantua värejä – ensin vaaleita sävyjä ja sitten punaista. Juuri siihen aikaan on fajr.


Silloin kun aurinko alkaa näkyä horisontin yläpuolella, farj aika on päättynyt. Tähän aikaan ei rukoilla edes nafl.

_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Sun Tam 18, 2009 6:17 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
UmmSahar
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Tosi fixu vastaus! Jos ajat on unohtuneet tai on jossain reissussakin niin tuon valokuvan kun palauttaa mieleen niin tietää milloin pitää rukoilla.
Sun Tam 18, 2009 9:51 pm
samira1981Liittynyt: 25 Kes 2005
Viestejä: 64
Paikkakunta: Vantaa

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Salam
mutta entäs sitten kuopio? onko ne kuopiossakin yhtälailla vinksallaan ne rukousajat..
Kun ei rabitan sivuilla ole niitä vaan ainoastaan helsingin.
was Shadi
Tii Tam 20, 2009 5:01 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
SakinaLiittynyt: 03 Hel 2008
Viestejä: 5

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Wa aleykum as-salaam

Masha Allah, hyvät kuvat. Rukousaika on ennenkin arvioitu silmämääräisesti, sitä ei tarvitse pelätä. Sitä paitsi tuntuu jotenkin luonnollisemmalta, että rukoillaan auringon ja päivän kulun mukaan kuin noudattaa mekaanisesti aikataululistoja. Ei ennenkään ole tarvittu kelloja ym. Tosin muslimimaissa kuuluu adhan eikä muslimien sen takia tarvitse tuijottaa kelloa ja kalentereita. Täällä meillä ei ole siihen herkkuun mahdollisuutta, joten jokaisen rukoilevan täytyy itse pitää huoli rukousajoista.

Mutta tosi asia on, että täällä Pohjolassa on useammin pilvistä kuin esim. Saudi-Arabian aavikoilla. Joskus on siis vaikeaa arvioida aikoja. Itse koen vaikeammaksi kaikki maastoesteet. Kun näkymää häiritsevät kerrostalot, metsät ym., tulee vähän varovaiseksi eikä luota enää omiin silmiinsä. Silloin on helpompi vain sokeasti katsoa aikatauluja. Ovatkohan minareetit perinteisesti niin korkeita siksi, että niistä näkee taivaanrannan?

Kuopiossa ja muualla Suomessa rukousajat eroavat hieman siitä mitä ovat pääkaupunkiseudulla. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että mitä pohjoisemmassa ollaan, sen enemmän ajat eroavat, etenkin aivan keskitalvella ja -kesällä. Samoin jos mennään kovasti pääkaupunkiseudusta itään tai länteen, heittoa tulee. Suomi on kuitenkin aika kaponen maa, erot tuskin ovat montaa minuuttia itä-länsi-akselilla? Pohjoisuus voi tuoda taas jopa tuntien eroja rukousaikoihin.
Tii Hel 03, 2009 7:53 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea