Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Taatelit

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Taatelit
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Taatelit Vastaa lainaamalla viestiä
Taateli

Koonnut ja suomentanut Noor

Sateen Hän saattaa kasvattamaan teille peltojen viljan, oliivit, taatelipuut, viinirypäleet ja kaikenlaiset hedelmät. Totisesti, tässä on tunnusmerkkejä niille, jotka ajattelevat. [Koraani 16:11]

Taatelipuu on siunattu puu. Islamissa taateli on saanut enemmän huomiota osakseen kuin mikään muu hedelmä. Taatelin edut ovat mainittu Koraanissa yli 20 kertaa. Profeetta (Allaahin rauha ja siunaukset olkoon hänen kanssaan) rohkaisi muslimeita rikkomaan paastonsa taateleilla sekä vedellä.
Taatelipuu vaatii lämpimän ja kuivan ilmaston kasvaakseen sekä paljon vettä juurilleen. Se onkin tyypillinen keitaiden kasvi ja se voi kasvaa jopa 25 metriseksi. Taatelipuita viljellään mm. Pohjois-Afrikassa, Irakissa, Iranissa ja Saudi-Arabiassa. Ne eivät viihdy sateisessa ilmanalassa.
Veden avulla Me sitten kasvatamme teille puutarhoja palmupuineen ja viiniköynnöksineen. Niistä saatte runsaasti hedelmiä, ja te syötte niitä. [Koraani 23:19]
Taatelin kukat pölytetään keinotekoisesti tai koulutettujen apinoiden avulla. Puu antaa satoa noin seitsemän vuoden ikäisenä ja sen jälkeen jatkuvasti 100 vuotta. Yksi puu voi tuottaa vuodessa taateleita jopa 150 kg. Taatelipalmun hedelmien korjuu on vaikeaa. Ne kasvavat puussa tertuissa, joita saattaa olla yhdessä rykelmässä jopa 40. Terve puu voi tuottaa kerrallaan 800 taatelia. Puun lehdet ovat n. 3 metriä pitkiä.
Hedelmän sisällä on pitkänomainen siemen, jota ei syödä. Väriltään taatelit voivat olla vaalean- tai tummanruskeita ja hedelmäliha on kullanruskeaa sekä pehmeää. Maku on makea ja hunajainen. Taatelilajikkeita löytyy yli 200 erilaista pelkästään Lähi-idästä.
Taatelit kuivataan auringossa, jossa ne kypsyvät lopullisesti. Ennen kuivatusta ne käsitellään usein rikkihöyryillä, jolloin niistä saadaan pois mahdolliset tuholaiset. Myös kivet voidaan poistaa.
Taatelit ovat ovaalinmuotoisia ja 2,5 – 5 cm pitkiä. Taateleiden ollessa puolikypsiä ne muuttuvat kirkkaan punaisesta kirkkaan keltaisiksi riippuen lajikkeesta.
Taatelit luokitellaan kolmeen eri kategoriaan: pehmeät, puolipehmeät ja kuivat. Tuoreet taatelit pilaantuvat herkästi, mutta koska ne kestävät hyvin pakastuksen, on niitä mahdollisuus saada ympäri vuoden.

Luumumaiset hedelmät sisältävät runsaasti sokeria (70 %), A, B1, B2 ja BB-vitamiineja, kuituja, kalsiumia, tiamiinia, riboflamiinia, fooli- ja askorbiinihappoa, biotiinia, magneesiumia, rautaa, natriumia, kaliumia sekä vain vähän rasvaa ja kolesterolia. Yhdessä taatelissa on 20 kaloria ja se sisältää 14 % vettä. Vain hyvin harva hedelmä sisältää näin rikkaan yhdistelmän terveyttä edistäviä ainesosia. Taatelit eivät kuitenkaan ole helposti sulavaa ruokaa. Ne aiheuttavat ilmavaivoja varsinkin vettä niiden jälkeen nautittuna. Tältä välttyäkseen, tuoreiden taateileiden kanssa tulisi syödä samaan aikaan joko kuivattuja taateleita, voita tai hunajaa. Tuoreet taatelit aiheuttavat myös janoa, ja Profeetan (Allaahin rauha ja siunaukset olkoon hänen kanssaan) nähtiinkin syövän kurkkua taatelien kanssa ja näin tehden molemmat neutraloivat toistensa haitallisia vaikutuksia.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Tam 01, 2009 9:59 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea