Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Nyrkki ylös voitonmerkiksi Malin Mujahidiineille

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Nyrkki ylös voitonmerkiksi Malin Mujahidiineille
Kirjoittaja Viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Nyrkki ylös voitonmerkiksi Malin Mujahidiineille Vastaa lainaamalla viestiä
*
*

بسم الله الرحمن الرحيم


"Mikä todella hämmästytti meitä, oli miten päiväntasalla heidän välineensä ovat ja miten heidät on koulutettu käyttämään niitä. Emme odottaneet heiltä niin voimakasta vastarintaa."-Nimettömänä pysyttelevä Palais de l'Elysée-lähde [Ranskan presidentin linna].

Tammikuun 11. 2013: Lentokenttä Sevaressa, Malissa

Perjantai-iltana Sevaren lentokentälle laskeutuu neljä sotilaskonetta Ranskan sekä Saksan eliittijoukkoja, Tsadista saapuneella koneella. Koneesta mallia C-160 laskeutuu sotilaita ja puretaan aseita. Koneita kerrotaan olleen jopa kahdeksan. Yhden koneen painorajoitus on 16 000 kg tai 93 sotilasta. Sevaressa saattaa olla 800 hyökkääjää. 200 vahvuinen sotilasjoukko Tsadista lensi Bamakoon, jossa on mukana myös Ranskan muukalaislegioonalaisia sekä Ranskan Auvoursin toinen merijalkarykmentti. 12 Gazelle-taisteluhelikoptereita erikoisjoukkojen neljännestä kopterirykmentistä, jossa aseistuksena HOT-panssarintorjuntaohjuksia ja 20 mm putket. Sekä neljä Mirage 2000D-hävittäjää Tsadista, joilla kaksi tankkaajaa, neljä Rafale-taisteluhävittäjää, kaksi Mirage F1-hävittäjää, kolme C135-miehistönkuljetuskonetta, C130-sotilaskuljetuskone "Hercules" sekä yksi C160-kuljetuskonetta. Britannialta kaksi C-17-miehistönkuljetuskonetta.

***

Hieman aikaisemmin, noin 30. joulukuuta 2012:

Dar es-Salam, Malin pohjoispuolella.

Automme on juuttunut okranväriselle hiekkaharjanteelle. Aurinko laskee jonnekin loputtomien hiekkakumpujen taakse.

Väläyttelemme auton ajovaloja kertoaksemme heille, että autossamme on vikaa. He ajavat ison alueen ympärillämme suurella nopeudella. Epävarmoina keitä olemme, he pelkäävät karavaaninsa väijytystä. On myöhäinen yö ja tässä Saharassa on paljon armeijoita.

Epäröinnin jälkeen, ryhmä miehiä tulee ulos ja verkkaassa v-muotoisessa sotilasmuodossa aseet valmiudessa he kävelevät pimeässä meitä kohti.


as-Salam 'alaikum.

Wa 'alaikum as-Salam,
he vastaavat.

Oletteko Ansaar ad-Diinistä?

Ei vastausta..

Olemme Mujahidiineja Allahin Tiellä.

Taistelijat näyttävät aavikon sotilaspastoreilta - jäseinä vakaasta yhteisöstä, joka omistautui köyhyydelle ja Jihadille. Heillä on yllään kahdet ammusvyöt yli ankarien beigenväristen kaapujen, joihin sopivat samanväriset korkealahkeiset housut. Näitä vaatteita ei voi ostaa toreilta, saada perinnöksi veljeltä tai ystävältä. Ne ovat räätälin tekemiä pukuja viestittämään vaatimattomuudesta.

Miehet, osa heistä mauritanialaisia, saattavat rekkakaravaaneja täynnä ruokaa ja lääkeapua -lahja Malin Korkeimmalta Islamilaiselta Neuvostolta. Yksi ottaa radiopuhelimen ja sanoo siihen:


He ovat vain siviilejä. Heidän autonsa on juuttunut hiekkaan.

Ääni arabiaksi vastaa:

Veljeni, miksi et kertonut tätä aiemmin?

Mujahidiinit alkavat auttaa meitä saamaan automme hiekasta - sen renkaiden vajotessa syvemmälle ja toivottomammin hiekkaan. Yksi menee kuljettajan paikalle kaasuttamaan toisten auttaessa meitä työntämään takaa. Yritys jatkuu tunnin ajan.

He jutustelevat vaivatta tiimimme kanssa tamasheqiksi -tuaregien kielellä- mikä todistaa, että he ovat viettäneet vuosia asuen pohjoisessa Malissa, missä Islamilaisen Maghrebin al-Qa'idah'lla on vuoristotukikohta ja äänetön sopimus Malin valtion kanssa.

Heidän ei tarvitse viettää koko yötä jumittuneina hiekkaan kanssamme. Heidän vieraanvaraisuutensa on vaikuttavaa, heidän kasvonsa kirkkaita, äänensä pehmeitä, käytöstapansa hienostunutta. Ja he ovat antaneet meille tyydyttävän tunteen, että olimme tärkeämpiä heille kuin aika tai mikään muukaan.

'Umar, paikallinen arabi, joka matkustaa kanssamme vanhassa lava-autokuormurissaan, on vaikuttunut.


Kuulehan, veljeni, mujahidiinit kertovat hänelle, sinun autosi on hyvin vanha, se ei toimi. Sinun täytyy ostaa uusi.

Se on hienovaraisesti esitetty viesti.

'Umar vastaa:


Toivoisin teidän ostavan minulle uuden auton, sillä minulla ei ole rahaa.

Taistelijoiden ei tarvitse esitellä sitä, minkä jokainen täällä köyhtyneellä Saharalla tuli tietämään jo kauan sitten: al-Qa'idah'lla on rahaa ja heillä on millä auttaa.

Voimme viedä sinut tielle, joka on paljon rahaa parempi. Tien Paratiisiin.

'Umar vastaa:


Rakastan Jihadin ideaa, mutta minulla on lapsia ja vanhemmat ihmiset laittavat luottamuksensa minuun. Minun on tuettava heitä enkä voi jättää heitä taakseni.

Taistelijoista kaksi sanovat miltei yhtaikaisesti:

Mikäli maistaisit Jihadia, jättäisit kaiken tämän ja tulisit kanssamme.

'Umar päättää jäädä yöksi mujahidiinien luokse, jotka nukkuvat hiekalla. Tänä iltana ei ole mahdollista päästä Timbuktuun.

Proomu ohittaa hitaasti, hiljaa, raivaten tietään joelle Timbuktuun. Lastina on liuta kiiltäviä uusia nelivetoisia Toyota Cruisereita, varustettuina viestintävälineillä ja mustin Jihad-lipuin.
Kippari pureskelee siwakiaan keskittyen laajempaan kehykseen: veteen ja hiekkaiseen keltaiseen rantaan, jolle saapuu. Kaikenlaisia ihmisiä saapuu paikalle. Valtion puuttuessa, jokaisen on keskityttävä omiin asioihinsa.

Timbuktu on portti Saharan autiomaalle. Täältä pohjoiseen on pelkästään laajoja hiekkameriä, jonka alla uskotaan olevan öljyä ja kaasua. Algeria, Ranska ja Qatar hyväksikäyttävät Mauritanian puoleista Taoudeni Basinia, kun taas Algeria pitää tutkimustoimilupaa Malin pohjoispuolella. Alueen alkuperäisväestö tuaregit uskovat tämän maan pitävän sisällään myös aimo annoksen uraania, kultaa ja muuta.

Mutta pohjoinen Mali on rikas ainoastaan teoriassa: alue on maan köyhimpiä, ja Malin hallitus on tehnyt vain vähän sitä kehittääkseen. Se on yksi syistä, miksi sekulaari tuaregikapinallisten liike - Kansallinen Azawadin vapautusliike (NMLA) nousi tammikuussa 2012 vallaten kaksi-kolmasosaa Malista, julistautuen itsenäiseksi valtioksi nimeltään Azawad.

Pian NMLA:n kapinalliset saivat vierelleen al-Qa'idah'n ja sen paikallishaarat, jotka työnsivät he kaupungeista ja ottivat alueen valtaansa hallitsen Shari'ah'lla. NMLA kieltäytyi taistelemasta al-Qa'idah'aa vastaan perumatta taktista vetäytymistään. He kertovat ensisijaisen vihollisensa olevan Malin, ja kunnes maailma tunnustaisi heidät, he eivät voisi vuodattaa verta aloittamalla toisen taistelurintaman.


Mitä vastinetta varten meidän täytyisi taistella al-Qa'idah'aa vastaan? Kysyy Bilal ag-Cherif, NMLA:n johtaja ja tulevan ja toivotun Azawadin valtion presidentti.

Tunnustavatko he Azawadin? Varustavatko selvällä poliittisella, taloudellisella, turvallisuus-ja sotilastuella Azawadin? Noita vaaditaan sotaan. Joten antakaa meille ne, tunnustakaa meidät valtiona ja sitten voimme alkaa neuvottelemaan taistelemisesta terrorismia vastaan.

Timbuktua hallitsee Islamilaisen Maghribin al-Qa'idah yhteistyössä paikallisen Islamilaisen aseistetun ryhmän Ansaar ad-Diinin kanssa -paikallisten malilaisten tuaregien ja arabien organisaatio toimien sateenvarjona ja isäntänä al-Qa'idah'n ulkomaisille taistelijoille, kuin Taleban Afganistanissa. Kaksi ryhmää työskentelevät kädet hansikkaissa hallinnoiden Islamilaista poliisia ja jakaen hyväntekeväisyyttä.

Timbuktu on nyt nälkäänäkevien kaupunki, jossa peruselintarvikkeet ovat hinnoiltaan kolminkertaistuneet, eikä kenelläkään olisi muutenkaan rahaa ostaa niitä.

Slummeissa karjansa menettäneille tuaregiperheille mujahidiinit näyttelevät humanitaarista roolia:


Kun salafit tulivat hirssin ja riisin kanssa, me saimme osamme siitä, kertoo Fatimatou, joka on nyt riippuvainen ryhmistä selviytyäkseen. He tulivat luoksemme ja osoittivat kunnioituksensa. Tuolloin näillä pienillä tytöillä ei ollut hijabeja. He laittoivat heille hijabit ja antoi meille pukeutumisohjeet.

Timbuktun sairaala, jonne alkaa ilmaantua nälkiintyviä vauvoja, Ansaar ad-Diinin puhemies Sanda Ould Boumana kävelee pitkin käytäviä huolestuneena nälkäisistä lapsista.

Kaikki humanitaarinen apu auttamaan ihmisiä tänne, huolimatta siitä keneltä se tulee tai minkänimisenä, meillä ei ole ongelmaa sen kanssa. Ainoa tuki, minkä hylkäämme, on evankeelinen tuki.

Sanda oli Mauritaniassa vankilassa epäiltynä jäseneksi al-Qa'idah'ssa, eikä ymmärrä, miksi juurikaan kukaan ei auta.

Sairaalan johtaja Saidou Bah Salloum:


Kaikille Timbuktun ihmisille, alkuperäisenä timbuktulaisena, toivon, että Allah antaa meille paremman huomisen ja todella auttaisi meitä. Olemme muslimeita. Ainoa syy, miksi olemme yhä elossa on uskomme tähden.

Alue on ollut tekemisissä tuaregikapinallisten kanssa jo 50 vuoden ajan. Yksikään maa Sahelissa tai Saharassa ei tue uutta valtiota, eritoten ei sellainen, mikä voisi kiihdyttää berberien liikehdintää Algeriassa, tuaregeja sen öljyrikkaassa eteläosassa, öljyvauraan Libyan tuaregeja tai uranium-rikkaan pohjoisen Nigerin tuaregeja.

Suurin olemassaoleva uhka Malin, Nigerin ja Algerian kaltaisille maille on tuaregi-/berberikapinointi ja separatismi.

Seikka, että tuaregit ovat maailman köyhimpiä ja eristäytyneimpiä ihmisiä asuttaen maailman vauraimpia luonnonvarojen alueita, ainoastaan lisää pelkoa -ja mielihaluja.

Miljoonat Yhdysvaltain ja EU:n tueksi allokoimat dollarit Malin armeijalle taisteluun al-Qa'idah'aa vastaan, suurin osa siitä hupeni taisteluun tuaregien vastarintaa vastaan.

Mutta toisinkin on ollut. Malin entinen presidentti Amadou Toumani kerrotaan sopineen salaisesti al-Qa'idah'n läsnäolosta pohjoisessa Malissa jo kymmenen vuotta sitten. al-Qa'idah'n panttivangeista maksetut lunnaat olivat Malin VIP:eille kultakaivos. Kymmenen vuoden ajan al-Qa'idah'n taistelijat kulkivat vapaasti tuaregien kaupungeissa, ostoksilla, hääjuhlissa ja kulkien kaduilla aseistettuina poliisien ja sotilaskohteiden edessä.


Maahan tuli GSPC:ssä taistelevia algerialaisia, ja kun GSPC vaihtoi nimensä Islamilaisen Maghribin al-Qa'idah, mitään muutosta ei tapahtunut. Entinen malilainen sotilas ja nykyinen NMLA:n taistelija Habi ag Salat kertoo:

"Paikalliset ihmiset hyötyivät al-Qa'idah'lle tulevasta rahavirrasta, sillä monet nuorista olivat työttöminä. Malin hallitukselle al-Qa'idah edusti toppuuttelijaa tuaregi-taistelulle hallitusta vastaan, joka oli ollut vallassa 50 vuoden ajan."

NMLA:lla on edelleen vetovoimainen kannatus ja jäsenliittyminen, tavoitellen omaa itsenäistä valtiota, kun taas Ansaar ud-Diin ei tavoittele Malista itsenäistyvää valtiota. Monet azawadilaiset tuaregit pitävät kiinni itsenäisyyden unelmastaan ja vanhan koulun kansallinen vapautusliike NMLA houkuttelee huolimatta siitä, että se ei kykene edes ruokkimaan omia joukkojaan. 22-vuotialla paimentolaistuareginaisella Bukhadoulla ja hänen ystävättärellään on kaakaonvärinen iho, mantelisilmät ja klassista kauneutta kuvastava rako etuhampaiden välissä, korvakorut ja värikkäät huivit, jotka tosin peittävät pään vain nimellisesti. Bukhadoulla on kaunis, hieman aristeleva hymy. Hän sanoo:

Olemme muslimeja, mutta emme kestä salafi-tyyliä. Pidän NMLA:sta. Tahdomme sisartemme tuntevan tuulen hiuksissaan.

Sellaista elämä on, välillä.

Jonkun Toyota Land Cruiser on juuttunut auringonlaskun värittämään oranssiin hiekkaan. Nainen kaivaa vasenta eturengasta hiekasta ja mies oikeanpuoleista takarengasta.

Kansallinen turvallisuusviranomainen presidentin kansliasta Ikhlaas ag Offin näki itse presidentti Amadou Touren tilaavan 55 sotilasajoneuvoa ja raskasaseistusta varustaakseen puolisotilaallista arabiliikettä vuoden 2008 kapinallisuuksien aikaan.


Nuo aseet tulivat Maliin ulkomaiden tukena taisteluun terrorismia vastaan. Kaikki meni pohjoiseen taisteluun tuaregeja vastaan, kertoo kansallisturvallisuusupseeri Iqhlas ag Offin

Presidentti ja hänen vaimonsa olivat myös huumeiden salakuljettajien ympäröimä. Jokaikinen päivä huumesalakuljettajat kulkivat edestakaisin presidentin huoneessa.

Arviolta 1,8 miljardista kahteen miljardiin kokaiinia kulkee Länsi-Afrikasta Malin kautta eurooppalaisille ja lähi-itäläisille markkinoille joka vuosi.

Entinen ministeri Ibrahim ag as-Saaleh:


Presidentti käytti huumesalakuljetuksen ansioita ja al-Qa'idah'n panttivankilunnaita rahoittamaan pohjoisen aseryhmiä suojelemaan huumekauppaa ja taistelemaan tuaregi-kapinointia vastaan. Tänään nuo samat huumesalakuljetusta suojelevat asemiehet kohottavat mustia lippuja, joissa lukee 'Ei jumalaa paitsi Allah' Gaossa ja Bouremissa. Enää Ahmed Touré ei ole suojelemassa heitä, nyt he piilottelevat salafien takana.

'Abdullah Rintala kommentoi: Joistain Malin huumekuljetuksia käsittelevistä artikkeleista saa kuvan, että kapinalliset ja al-Qa'idah hyötyisivät itsekin tietoisesti huumeiden salakuljetuksesta, mutta malilaisministerin ylläolevasta lauseesta saa päinvastaisen päätelmän: kyseessä ei ole mujahidiineiksi naamioituvat salakuljettavat, vaan salakuljetusta vahtineet aseryhmät. Mikäli al-Qa'idah'n rahoituksena olisi huumesalakuljetuksesta saatavat maksut, niin miksi näiden väitettyjen aseryhmävahtien täytyisi piilottaa sitä salafeilta? Ilmentää, että Islamilaisen Maghribin al-Qa'idah vastustaa huumekauppaa, ja entiset huumekuljetusta -ilmeisesti tietämättään- valvoneet aseryhmät ovat liittyneet joihinkin alueen tuaregi-kapinallisryhmiin. Wa Allahu alam.

Islamilaisen Maghribin al-Qa'idah'n emiiri, algerialainen AbdulMaalik Droukdel a.k.a. Abu Mus'ab 'Abdul-Waduud vetosi malilaisiin hylkäämään NMLA:n ja pitämään Malin alueellisen yhtenäisyyden.


Ranska valehtelee teille. Kun he teeskentelivät, että he tahtovat suojella Malin yhtenäisyyttä, vaikka kaikki todisteet todistavat heidän intentionsa olleen toiset ja todistavat heidän tahtoneen jakaa maa. Eivätkö he ole samat, jotka tukivat NMLA:a laittaakseen sen vastuuseen pohjoisesta Malista tekemään itsenäinen valtio sinne? Mutta kiitos Allahin, teidän veljenne mujahidiinit, veljenne pohjoisessa Islamistit, pysäyttivät tämän saatanallisen suunnitelman ja pilasivat heidän askeleensa. Kutsun Malin muslimikansaa kaikista heimoista laittamaan kätensä veljiensä Ansaar ad-Diinin käsiin ja tulemaan yhteisymmärrykseen heidän kanssaan, jotta heistä tulisi yksi käsi ja yksi yhtenäinen ryhmä pelastamaan maa hajoamiselta.

NMLA:n päällikön Bilal ag Cherifin mukaan ylläoleva maininta Ranskan tuesta kapinallisille -tai NMLA:lle- Malin hajottamiseksi kahteen osaan olisi totta:

"Tiedämme useiden maiden tiedustelupalveluiden olleen yhteistyössä noiden ryhmien kanssa. Mistä he saavat varansa ja kykynsä? Miksi näiden ryhmien johtajat kykenevät pääsemään naapurimaiden pääkaupunkeihin ja tulemaan takaisin, vaikka ne on julistettu 'terroristijärjestöiksi?' Miksi heitä ei pidätetä noissa pääkaupungeissa, mutta samalla minuutilla näiden palattua Azawadiin he sanovat: 'Taistelkaa heitä vastaan?'"

Tuaregeille tosin jää syvä tunne siitä, että missä tahansa tulevassa sodassa nimenomaan tuaregit joutuvat tapetuiksi, al-Qa'idah'aa vastaan taistelun nimissä.

[Pohjautuu May Ying Welshin al-Jazeerah'n artikkeliin ja kuvasarjaan; muokaten kääntänyt 'Abdullah Rintala 31.12.2012.]

***

Ensimmäinen viikko:


"Ongelma maassanne on muslimien välinen. Se voidaan ratkaista sovittelemalla muslimien kesken, ilman että tarvitsee vuodattaa pisaraakaan verta. Mitä ulkomaisilla väliintulijoilla on tekemistä muslimien asioissa? Mistä alkaen sodan palkkamurhaajat, jotka vuodattavat viattomien verta on ollut kiinnostunut muslimien asioista?"
-'Abdul-Maalik 'Abdul-Waduud, Islamilaisen Magrebin emiiri.

Tammikuun 6. 2013

Mujahidiinit pohjoisessa Malissa valmistautuvat sotaan, jonka he kertovat olevan kuffareille Afganistania pahempi. Mujahidiinit ovat varastoineet aseita, tarvikkeita ja polttoainetta kuten myös kouluttaneet joukkoja.

Laajojen osien Länsi-Afrikasta suurinta aluetta hallitsevat nyt Islamilaisen Maghrebin taistelijat. He rakentavat valtavia puolustusasemia suojellakseen al-Qa'idah'n uutta maata. Taistelijat käyttävät puskutraktoreita, maansiirtokoneita ja kaivinkoneita -jotka rakennustyöntekijät jättivät paettuaan- kaivamaan suunnitelmallisesti tunnelien, vallihautojen, kuilujen ja muurien verkostoksi. Erääseen luolaan, joka on kyllin suuri rekkojen ajaa sisään, on varastoitu sata tynnyriä bensiiniä takaamaan bensiininjakelun ulkomaisen väliintulon kohtaamiseen.


"Terroristiryhmät, huumekauppiaat ja extremistit osoittavat brutaaliutta, joka uhkaa meitä kaikkia," sanoi Ranskan presidentti Francois Hollande.

Keitä "meitä kaikkia?"


"Uhka on terroristivaltio Ranskan ja Euroopan kynnyksellä," sanoi Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian.

Väliintulo sai Ranskassa laajan tuen koko politiikan äänitorvien spektriltä. Jopa Hollandea kritisoiva rasismijohtaja Marine Le Pen kutsui sosialistijohtajan toimia "laillisiksi." Sinänsä kiinnostavaa, että kuolemanrangaistusta ei ainakaan tunnusteta hyväksyttyvän edes kamalimpiin rikoksiin, mutta sotatoimet -jotka myös ovat eräänlainen kuolemanrangaistus ja jokainen olettaa siinä tulevan kuolonuhreja- saavat hyväksynnän, vaikka valtioväkivallasta siinäkin on kyse -ja tappamisesta.

"Öljy on syy jokaiseen länsimaiseen sotilaalliseen väliintuloon muslimimaissa. Malissa öljyä ei juuri ole, mutta se on reitti suuriin öljy-ja kaasukenttiin Afrikassa, Algeriassa ja Nigeriassa. Malilla on myös suuret määrät uraania ja muita kalliita metalleja." -'Abdal-Bari Atwan, al-Quds al-'Arabi.

Malin presidentti Dioncounda Traore julisti maahan hätätilan mujahidiinien edettyä maan valloittamisessa pohjoisesta etelään. Ranskan joukot saapuivat maahan päivän sen jälkeen kun mujahidiinit olivat taistelleet Malin armeijaa vastaan kuukausiin sekä valloittaneet strategisesti tärkeän Konnan kaupungin torstaina 10. tammikuuta 2013. Nimettömänä pysyttelevä malilaissotilas kertoo armeijansa paenneen Konnasta useiden sotilaiden kuoltua ja haavoiduttua. Konnan kaupunki on vain 70 kilometrin päässä strategisesta satamakaupungista Moptista Nigerinjoen varrella.

Huhtikuun 2012 jälkeen Malin turvallisuusjoukot ovat vastanneet tuaregien kansannousuun pommittamalla tuaregi-siviilejä sekä pidättäen, kiduttaen ja tappaen tuaregeja pelkästään etnisin perustein. Malia hallitsee tällä hetkellä sotilasjuntta, joka syöksi demokraattisilla vaaleilla valitun Amadou Touré'n vallasta maaliskuussa 2012, ja sotilasjuntta edelleen kontrolloi raskaasti poliittista elämää.
Malin sotilaat ovat vastuussa mielivaltaisista teloituksista, pakotetuista katoamisista ja kidutuksista. Syyskuussa 2012 mauritanialaisista ja malilaisista koostunut 16 muslimi-imaamin ryhmän Malin armeija pidätti ja teloitti Diabalyssa 400 km Bamakosta koilliseen.

Ranska on johtanut diplomaattista kainalotaktiikkaa kansainvälisille sotatoimille Malissa, mutta Afrikka-johtoisten joukkojen yhtenäistäminen sekä Malin heikon armeijan koulutus ovat epäonnistuneet. Ranskalla on kautta Länsi-Afrikan satoja armeijaosastoja, tukikohtia Senegalissa, Norsunluurannikolla, Tsadissa ja Gabonissa -eli sotilaallinen miehitys, mutta "se on eri asia."


"Ilmeisesti arabikevään dominopalikat täytyy loppua Maliin," kommentoi joku.

Kun Dioncounda Traore pyytää apua Ranskalta, me pyydämme Allahilta, sillä tästä sodasta on tullut sota ristiretkeläisiä vastaan, sanoo Ansar ad-Diinin puhemies Sanda Abu Mohamed puhelimitse Timbuktusta.

Traore myös kehotti kaivosyhtiöitä ja itsenäisiä organisaatioita luovuttamaan rekkansa Malin armeijalle, nostaen kysymyksiä siitä, miten kyvykäs Malin armeija oikeastaan onkaan.

Viime syksynä 15 länsiafrikkalaista valtiota Mali mukaanlukien sopivat sotilaalisesta pohjoisen Malin valtaamisesta saaden tuen Yhdistyneiltä Kansakunnilta, vaikka Malin armeija tunnetaankin vakavista ihmisoikeusrikkomuksista sotilasvallankumouksensa jälkeen.

Ranskan operaatio alkoi perjantaina 11. tammikuuta, sadoilla ranskalaissotilailla ja yöllisillä ilmaiskuilla kapinalliskohteisiin.


"Kaksi kuukautta aiemmin [Ranskan presidentti] Francois Hollande sanoi, että maajoukkoja ei tulisi. Mutta eilisiltana [perjantaina] hän sanoikin, ettei ainoastaan lähettäisi ranskalaisjoukkoja Maliin, vaan ne jo olivat siellä." -al-Jazeeran Pariisin toimittaja.

Kansainvälinen media kertoo sadan taistelijan kuolleen, mutta Mujahidiinit kertovat viiden oman taistelijansa kuolleen, joukossa NMLA-komentaja 'Abdul-Kariim Muhammad Kojak sekä kolmisenkymmentä malilaissotilasta, useat sotilaista kiinniotettuina ja monet haavoittuneina. Toisin kuin mediat lauantaina julistivat komentaja 'Abdul-Kariim ei kuollut ranskalaisinvaasiossa, vaan torstaina vapauttaessaan Kounan kaupunkia Malin sotilasjengeiltä. Mujahidiinien alasampuman ranskalaiskopterin pilotti kuoli vammoihinsa evakuointimatkalla sairaalaan. Mitä tapahtui lopulle helikopterimiehistölle ei ole tiedossa.


"Ranskalaisterroristien sotilasjoukot pommittivat Kounaa. Sairaalat ovat nyt täynnä haavoittuneita -naisia, lapsia ja vanhuksia pääasiassa." -Sanda Abou Mohamed, Ansaar ud-Diinin puhemies. "On mahdotonta tietää kuinka monta on kuollut, mutta luku on suuri. Ainoastaan viisi kuolleista oli meidän taistelijoita. Muut ovat viattomia siviilejä."

***

Keski-Afrikan Ranska jätti yksin

Afrikassa on myös maita, joissa on samankaltainen tilanne kuin Malissa -sotilasjunttahallitusta myöten, mutta Ranskaa ei kiinnosta tukea maan -80% kristityn maan- hallitusta sotilaallisesti kapinallisia vastaan:

Keski-Afrikan tasavallan pääkaupunki Bangui on muuttunut hiljaiseksi hylkimisreaktiona kapinallisten etenemiselle. Kaupat ja ravintolat ovat sulkeneet ovensa, kaupungin 600 000 asukasta vetäytyneinä koteihinsa, osa paenneina.


Mutta eivät kaikki:

Tuhannet tulevat kadulle osoittamaan solidaarisuuttaan presidentti Francois Bozizelle, joka puhuu kansalle.

Bozize on yksin, eristettynä kapinallisten lähestyessä Banguita pohjoisesta. Hän on jo saanut naapurimaan Tsadilta sotilasapua, mutta tarvitsee lisää tukea Lännestä:


"Pyydämme ranskalaisia serkkujamme ja Yhdysvaltoja, suuria valtoja, auttamaan meitä torjumaan kapinalliset ja aloittamaan dialogin Librevillessa [Gabonissa] ratkaisemaan kriisi."

Mutta ei Ranska eikä Yhdysvallat ole halukas tulemaan väliin, vaikka molemmilla mailla on joukkojaan maassa.

Mitä Ranskan presidentti Hollande vastasi?


"Mikäli olemme läsnä, se ei ole hallituksen suojelu, vaan kansalaistemme ja intressiemme suojeleminen, eikä millään tavalla puuttua maan sisäisiin asioihin. Ne päivät ovat ohi."

Sen sijaan Malin sisäisiin asioihin puuttuminen eivät olleet niitä jo menneitä päiviä.

***

Torstaina 27. joulukuuta 2012 vihaiset protestoijat Banguissa heittelivät kiviä Ranskan suurlähetystöä kohtaan, Ranskan epäonnistuttua tekemään enempää nopealle kapinallisten etenemiselle.

Demokratia on suhteellista.

Ranskan väliintulon tarkoituksena on tukea Malin sotilasjunttahallitusta, joka kylpee korruptiossa ja on aivan yhtä brutaali kiduttaessaan ja murhatessaan kuten "kapinallisetkin." Samat kapinalliset saivat aseensa ja taistelukoulutuksensa Libyasta länsimaiden avittaessa, nyt käyden sotaa samoja kapinallisia vastaan.

Tammikuun 12. 2013:

Länsi-Afrikan Tawheed wal-Jihadin Mujahidiinit lähettivät lisäjoukkoja Azawadin Islamilaiselle koalitiolle. Samana päivänä ranskalaiset tunkeutujat pommittivat Leren Mujahidiinien sotilastukikohtaa. Ainoastaan materiaalisia vahinkoja. Toinenkin ranskalaiskopteri ammutaan alas tappaen molemmat pilotit.

Reuters kertoo ylpeänä, että Kounan kaupunki on vapautettu, vaikka paikalliset muppetit sanovat kaupungin olevan edelleen Islamilaiskoalition hallinnassa:


"On liian aikaista puhua täydestä kaupungin haltuunotosta, sillä emme vielä hallitse sitä", sanoi Malin mupetti, eversti Diarran Kone.

Sahara Newsin mukaan Kounan kaupunki on edelleen Islamilaisen koalition hallussa:


"Sankarilliset mujahidiinimme hallitsevat edelleen sitä," sanoi Ansaar ad-Diinin komentaja lausunnossaan, joka korosti, ettei Islamilaisen koalition aikomuksissa ollut edes ottaa Malin pääkaupunkia Bamakoa haltuunsa. Useat länsimediat kiivaasti inttivät, että miten "terroristien eteneminen on pysäytetty:"

Julistamme, että raportit mediassa, jonka mukaan sotilastoimet oli suunnattu ottamaan pääkaupunki Bamako haltuun ovat...pelkää valhetta.

Ansar ad-Diin kertoi Kounan kaupungin valloittamisen olleen vastaus mupettihallituksen ja sen sotilasjoukkojen väkivaltaisiin toimiin. Mupetit tappoivat rauhallisia ja puolustuskyvyttömiä muslimeja estääkseen Shari'ah'n toimeenpanemista.

Sahara Newsin mukaan taistelut Mujahidiinien ja hallitusjoukkojen välillä ovat todistaneet hallitusjoukkojen täydellisen taistelukyvyn puutteen ja heikkouden.

Islamilainen liike on ilmaissut halunsa aloittaa neuvottelut kenen tahansa kiinnostuneen osapuolen kanssa rauhanomaisen sovinnon aikaansaamiseksi. Kuitenkaan neuvottelut mupettihallituksen kanssa ovat tulleet päätökseensä.
Hallitus Bamakossa on suuresti aliarvioinut tahtoamme ja vastannut ranskalaisten kolonialistien tavoitteisiin, jotka eivät piilottele aikomuksiaan ja havittelee suoraan maan kolonisointia ja miehitystä. Ansaar ad-Diinin emiiri Iyadh ag Ghali kieltäytyi neuvottelemasta sen jälkeen kun Traore uudenvuoden puheessaan lupasi aloittaa vuoden "eliminoimalla terroristit."


Viime kerralla näin burundilaisia, kenialaisia, ugandalaisia ja etiopialaisia kuffareita tappamassa mustia muslimeja Somaliassa, näin kuffarien armeijan mustat ja hispaanot kuffarit valloittamassa Afganistania ja 'Iraaqia tappaen valkoisia, mustia habashilaisia tappamassa Etiopian muslimeita...Tänään näen ECOWAS ja AU laittamassa nigerialaiset, senegalilaiset ja burkinafasolaiset riviin mennäkseen Maliin tappamaan muuta Afrikan kansaa...-AbuHanna Islamic Awakening-foorumilla 12.1.2013.

Burkina Faso lupaa lähettää 500 sotilasta Maliin ja toiset 500 vartioimaan pohjoista rajaansa. Niger lähettää 500 sotilasta Malin armeijan tueksi. Senegal lähettää 500 sotilasta Malin armeijan tueksi taistelutehtäviin ja Benin 300 sotilasta. Nigeria 600 sotilasta ja Togo 500 sotilasta. Tanskalta ja Belgialta tarjottiin miehistön-ja kalustonkuljetusapua.

Iso-Britannia lähetti kalustoa, mm. miehistönkuljetuskoneen, jota pääministeri David Cameron ylisti "kehittyneimmäksi ja kyvykkäimmäksi kuljetuskoneeksemme" juuri hetkeä ennen kuin se hajosi kiitoradalleen matkallaan auttamaan ranskalaisia Malissa.

Ranskalaiset johtivat sunnuntaina ilmaiskuja Mujahidiinien hallitsemiin kaupunkeihin. Yksi kohteista oli Länsi-Afrikan Mujahidiinit Tawhid wal-Jihadin (MUJAO) hallitsema Douentzan kaupunki, mutta iskujen kohteet olivat tuntemattomat.
Toinen iskukohde oli Gaon kaupunki, yksi Azawadin suurimmista kaupungeista, jossa Ranskan ilmavoimat pommittivat ainakin kolmea kohdetta.

Senegal, Burkina Faso ja Nigeria lähettävät kukin 500 sotilasta Ranskan ja Malin armeijoiden tueksi. Aikaisemmin Burkina Faso toimi välittäjänä Ansaar ad-Diinin mujahidiinien ja paikallisjoukkojen välillä, mutta päättikin sitten lähettää 500 sotilasta alkaneen invaasion tueksi.

Taisteluissa -ilmeisesti tarkoittaa Ranskan pommituksissa- on kuollut 11 siviiliä, joista kolme lapsia. Lapset pakenivat massiivisia pommituksia veteen, jolloin he hukkuivat. Noin 200 malilaisen pakolaisen kerrotaan menneen rajan yli pakolaisleirille Fassalaan ja lisää pakolaisia on matkalla.

Nimetön ranskalaisviranomainen kertoi Ranskan joukkojen olleen yllättyneitä mujahidiinien taistelutaidoista ja välineistä.


"Mikä todella hämmästytti meitä, oli miten päiväntasalla heidän välineensä ovat ja miten heidät on koulutettu käyttämään niitä. Emme odottaneet heiltä niin voimakasta vastarintaa. Aluksi luulimme, että olisi vain joukko kavereita ajelemassa ympäriinsä pick-upeissaan, mutta todellisuudessa he ovat hyvinkoulutettuja, hyvinvarustautuneita ja hyvinaseistautuneita." -Nimetön Palais de l'Elysée-viranomainen.

Joten Ranska lupasi lisää hävittäjiään Maliin. Togo ja Burkina Faso lupasivat myös lähettää joukkoja 300:n jampan verran. Joku esitti kuitenkin kysymyksen, mihin kaikki nämä Maliin tulleet sotilaat Nigeriasta, Togosta, Burkina Fasosta ja Senegalista majoitetaan ja miten ne ruokitaan. Bamakolaiset ihmiset taasen tahtoisivat oman maansa armeijan ratkaisevan konfliktin yksin, sillä "se on hyvin vahva."

Vahva joo, juurihan he ovat itse todistaneet itseään vastaan, ettei kykene taistelemaan yksin tuaregeja vastaan, vaan pitää hälyttää Ranska apuun.

Rajanaapurin Algerian valtio antoi Ranskalle "rajoittamattoman lupansa käyttää ilmatilaansa Malin pommittamiseen."


"Minä en kuollut tänään, minut syötiin jo kauan sitten: Minut syötiin päivänä, jolloin ensimmäinen meistä syötiin."

Malissa on tällä hetkellä 550 ranskalaissotilasta, mutta kuitenkin Ranska lähettää lisää joukkoja. Mitenhän "onnistuneita" Ranskan ja mupettiensa sotilastavoitteet ovat sittenkään olleet?

"Uhka on terroristivaltion luominen lähelle Eurooppaa ja Ranskaa. Meidän oli reagoitava ennenkuin olisi liian myöhäistä. He eivät tule onnistumaan. Olemme päättäneet estää tämän," sanoi Le Drian.

Ulkomaisten väliintulon syynä saattaa olla yritys pitää otteessaan Keski-Malin tärkein lentokenttä Sevaressa, jossa myös on armeijan päätukikohta.

"Malin armeija on vetäytynyt Sevareen. Tarvitsemme kaikkien apua Sevaren pelastamiseksi," kertoo nimeton malilaisupseeri.

Tammikuun 14. 2013 Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius kertoo sotilasoperaation päättyvän "viikkojen kuluttua." Neljä? Viisi? Vuodessa on viikkoja "vain" 52.

Optimismista huolimatta kuitenkin lisää joukkoja Ranskan pitää lähettää, kuten myös Nigerian, Togon ja Burkina Fason ja Yhdysvalloista asti täytyy saada "logistista apua."

Vastaiskuna Mujahidiinit valtasivat Diabalyn kaupungin, joka sijaitsee maan länsiosassa, kun taas Ranska ja ECOWAS keskittivät hyökkäystään maan keski-ja itäosiin. Vasta sunnuntaina ranskalaiset sotakoneet pommittivat kapinalliskohteita lähellä Diabalya.

Vastaiskuna Mujahidiinit aloittivat vastahyökkäyksen Diabalyn valtaamiseksi takaisin sunnuntai-iltana, joka valloitettiin maanantaina päivällä. Diabaly valloitettiin raivoisan taistelun jälkeen Malin armeijalta, joka ei kyennyt torjumaan mujahidiineja. Joidenkin mukaan Malin mujahidiineille siirtyy musliminaapurimaiden mujahidiineja vahvistukseksi.

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Le Drian edelleen intti, miten Ranskan kampanja "kehittyy suotuisasti." Hän myönsi Ranskan joukkojen kohdanneen "vaikean" tilanteen hyvinaseistautuneita mujahidiineja vastaan länsialueilla.

Kapinalliset ovat ottaneet haltuunsa enemmän alueita Malissa, lähestyen pääkaupunkia huolimatta intensiivisiä ranskalaiskoneiden ilmapommituksia. Malin sotilasjoukot ovat järjestäytymättömiä ja on antanut monien kaupunkien livetä ilman ensimmäistäkään laukausta vastarinnan alkamisen jälkeen noin vuosi sitten.

Viikonloppuna mujahidiinit olivat pullonkaulassa Malin keskellä kapeassa kaulassa, mutta tänään maanantaina murrettuaan lännestä sisään, mujahidiinit ovat nyt vain 400 kilometrin päässä Bamakosta.
Malilainen komentaja Diabalyn läheisessä Nionon kaupungissa kertoi, että pommitukset eivät pysäyttäneet taistelijoita ja miehittivät Alatonan.

Ranskalainen media esittää armeijansa sodan kontekstissa, jossa sodan väkivaltaisuus ja tuhovoima on korvattu puheella Malin Azawadin ihmisoikeuksista. Ranskalainen media ja poliittinen eliitti esittää armeijansa ei niinkään sotilaina, vaan eräänlaisina ihmisoikeusrauhanturvaajina. Ilmiö on länsimaisille valtioille tyypillinen, jossa hyökkäyksen kohteena oleva maa -vihollinen- esitetään räikeänä, brutaalina ihmisoikeuksien rikkojana. Shari'ah-valtion ja mujahidiinien tapauksissa kyse on lähes poikkeuksetta seikoista, joita länsi toistuvasti väittää itse edustavansa, kuten sananvapaus, oikeudenmukaisuus ja naisen fyysinen koskemattomuus. Yleisön mielipiteen muokkaamiseksi sodalle myönteiseksi on tärkeä vaihe, jossa oikeudenmukaisuuden ja vapauden illuusio kytketään sotatoimien väkivaltaisuuden hyväksymiseen.

Ranskalaisessa mediassa sota on esitetty eräänlaisena ihmisoikeuksien turvaamisena kuin väkivaltaisena vertavuodattavana sotana, jossa "vapautuksen" kohteena olevat ihmiset ovat samalla potentiaalisia demokraattisen länsivaltion sodankäynnin uhreja. Ranskalainen poliittinen eliitti sekä media ovat kiireellä esittäneet tarkoitushakuisia malilaisen kadunmiehen kiitollisuudenosoituksia Ranskalle ja Hollandelle, mikä sitaattien vähyyden vuoksi ei anna edustavaa otosta kansanmielipiteestä Ranskan sotilaalliseen väliintuloon.

Sinänsä kiintoisaa, että kaikissa mahdollisissa luentatavoissa vieraan valtion sotilasjoukkojen toimet omassa maassa sitä ei nimitetä muuksi kuin hyökkääväksi sodan osapuoleksi, mutta länsimaisessa uskonopissa toiseen valtioon hyökkäämistä nimitetäänkin "vapautusoperaatioksi."

Ranskan media ei ehtinyt tehdä mediatyötään yleisön mielipiteen muokkaamista sotamyönteisemmäksi tarpeeksi aikaisin invaasionsa alkamista edeltäen, joten se joutuu esittää Malin pohjoisosan humanitaarisena ja ihmisoikeudellisena kriisinä sotatoimien ohella. Ranskalaistoimittajat esittävät malilaiset suuresti kiitollisina Ranskan operaatiolle. "Kiitollisuudenosoituksissa" ja pakolaishaastatteluissa korostetaan, mistä "ahdingosta" Ranska on saapunut heitä pelastamaan: Miten käsiä on katkottu, raiskattu, pukeutumiskoodia pakotettu ja usein nämä on liitetty ilman tarkempaa erittelyä "Islamistien" Ansaar ad-Diinin syyksi. Usein jopa viitataan heidän olevan "kuin Taliban Afganistanissa," minkä tarkoituksena on luoda mahdollisimman tukahduttava assosiaatio brutaaleihin ihmisoikeusloukkauksiin ja taka-pajuisuuteen.
Siviiliuhreja Ranskan operaation uutisoinnissa ei tietenkään näy, kuten ei näy juuri niitäkään malilaisia, joiden ranskalaismedia väittää olevan "kiitollisia Hollandelle."


al-'Arabiya-lehden verkkosivujen uutinen kertoo tammikuun 15. 2013, miten "etniset tuaregit ovat valmiina tukemaan Ranskan sotilaallista väliintuloa Maliin ottaakseen vastuulleen Islamistikapinalliset maan pohjoisosassa."

"Olemme valmiita auttamaan, olemme jo taistelemassa terrorismia vastaan," kertoo Moussa ag Assarid, joka edustaa NMLA:a.

"Voimme tehdä työn maan kamaralla. Meillä on miehiä, aseita ja ennenkaikkea halu saada Azawad eroon terrorismista."


NMLA mainitaan usein "sekulaarina," "itsenäisyyttä tavoittelevana" ja "maltillisena" järjestönä vastapainona Ansaar ad-Diinille, joista jälkimmäiseen liitetään jokaiset nimeämättömätkin väkivallanteot.

Amnesty Internationalin raportti syyskuulta 2012 otsikolla Mali: Civilians bear the brunt of the Conflict kertoo sivulla kahdeksan NMLA:sta:


"Aseellisten oppositioryhmien otettua vallan pohjoisessa, naiset ja teini-ikäiset tytöt ovat olleet raiskauksen ja seksuaalisen väkivallan uhreja, erityisesti NMLA:n aseistetut jäsenet."

Esimerkkitapauksia ei ole; Ansaar ud-Diinin tai MUJAO:n tekemisiin listataan fyysiset rangaistukset ja lapsisotilaiden värvääminen, jotka ovat enemmän näkökulmakysymyksiä toisin kuin raiskaukset. Human Rights Watchin tammikuun 15. 2013 julkaiseman artikkelin silminnäkijähavaintojen mukaan nuorimpien värvättyjen sotilaiden kerrotaan olevan "vain" 12-tai 13-vuotiaita.

Tammikuun 15. 2013


Ansaar ad-Diin saavuttaa Koulikoron kaupungin, joka on 59 kilometrin päässä pääkaupunki Bamakosta. Taistelu Koulikorosta kesti kolme päivää ja yhteydenotot olivat kiivaita päättyen armeijan vetäytymiseen kaupungista.

Nigerin ilmavoimien kerrotaan pommittaneen Menakan kaupunkia lähellä Nigerin vastaista rajaa. Kaupungin moskeijan pommituksessa kuoli musliminainen. Mujahidiinit torjuivat hyökkäyksen jatkumisen ilmatorjunta-aseilla.
Ranskan pommitukset jatkuvat Azawadin kaupungeissa, myös läntisen Malin Diabalyssa. Diabalyn asukas kertoo:

"He pommittivat kaupunkia koko pitkän yön. Piilottelen sisällä talossani. He lopettivat vasta kello kuusi aamulla."

Tiistaina 15.1. 2013 Ranska päätti lisätä joukkojen läsnäoloa Ranskassa yhteensä 2 500:aan sotilaaseen. YK:n mukaan sisäisiä pakolaisia on 230 000 ja pakolaisia yhteensä 380 000, jolloin maasta paenneita on 150 000. YK:n pakolaisjärjestön mukaan Mauritaniassa on rekisteröity 54 100 malilaispakolaista, 50 000 Nigerissä, 38 800 Burkina Fasossa ja 1 500 Algeriassa, joka sulki Malin vastaisen rajansa "estääkseen jihadisteja siirtymästä Algeriaan." Mikäli muiden maiden sotilasjoukkoja osallistuu konfliktiin, yksistään afrikkalaisia joukkoja Malissa olisi tuolloin 3 300.

Miksi on pakolaisia Malista ja Malissa, mikäli Ranska on tullut "vapauttamaan maata islamistikapinallisista?" Joissain uutisoinneissa kerrottiin pakolaisten Azawadista olleen 30 000 yhdeksän kuukauden aikana ennen Ranskan sotilaallista väliintuloa, mutta nyt pakolaisia onkin jo 380 000, jotka ovat tulleet ihan muutamassa päivässä. Tuaregien, NMLA:n, AQIM:n sekä Ansaar ud-Diinin hallitsessa Azawadia näitä pakolaisia ei ollut. Mutta kun Ranskan perseennuolijain sotajoukot ilmestyivät Azawadin taivaalle vapauttamaan Azawadin "terrorin alla vaeltavaa kansaa," vapaus ei käynytkään kaupaksi.

Pakolaisia ei tietenkään näy Ranskan uutisoinnissa; sen sijaan ranskalaismedia keskittyy "helpottuneiden" bamakolaisten Ranskaa kiittelevään uutisointiin. "Kiitollisia" malilaissiviilejä eivät ole azawadilaiset, vaan tuaregien hallinnoimilta alueita kaukana asuneet bamakolaiset. Yleensähän on universaalia, että kuka tai mikä tahansa omaa maata pommittavaa pidetään vihollisena ja hyökkääjänä, mutta länsimaiden ollessa kyseessä, aggressio ja pommittaminen onkin "vapauttamista."

Mitähän jos nyt tästä vaikka Venäjä kävisi vähän pommittamassa Suomen lastenhuostaanottoviranomaisten toimistoja suojellakseen omia venäläiskansalaisiaan, niin tuskin suomalaisten mukaan kyse olisi "vapauttamisesta," eikä tuskin suomalaiset venäläismediassa kiittelisi Venäjää, ellei sitten kysytä Bäckmanilta, Hietalalta tai Molarilta.

Samana päivänä uutisoidaan, miten ranskalainen terrorismioikeudenkäynneissä tuomarina olleelle Marc Trévidicille "Ranskalla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin sota Malissa:"

"Mali on vaarallinen potentiaalinen harjoitusalue jihadisteille, jotka tahtovat iskeä Ranskaa vastaan, joten heidät täytyy pysäyttää."

Sinänsä asia toimii toisinkin päin: nythän malilaisesta näkökulmasta Ranska on tahtonut iskeä Malin Azawadia vastaan, joten malilaisten tuaregienkin on pysäytettävä Ranska. Ja laajemmin: Ranska kuitenkin malilaisesta tai jihad-näkökulmasta on kuitenkin maa, jossa suunnitellaan, avustetaan ja hyväksytään sotatoimet toiseen maahan, jossa Ranskan tekemissä iskuissa potentiaalisesti kuolee myös siviilejä. Myöskin, mikäli "jihadistisessä" tarkoituksessa toteutetussa "terrori-iskussa" kohteena olisi Ranskan armeija ja iskussa kuolisi ainoastaan sotilashenkilöstöä, sitä edelleen nimitettäisiin terrorismiksi. Terrorismi tapahtuu nyt Ranskan toimeenpanemana Malissa, vaikka kohteina miten olisi "kapinalliskohteet." Siviiliuhreja ilmaiskuissa on kuitenkin yhtä vaikea välttää kuin autopommissa puolustusministeriöön aiheutuvia ohikulkija-siviiliuhreja.

Pohjoisen Malin läntisempää aluetta hallinnoivan Länsi-Afrikan Mujahidiinit Tawhiidille ja Jihadille-liikkeen komentaja Omar Ould Hamaha kertoo taistelijoidensa hallitsevan Diabalya, kuten myös Kounaa, jota Ranska ensimmäisenä pommitti viime viikolla.

"Neuvon ranskalaisia olemaan laulamatta voitonlauluja liian aikaisin. He onnistuivat lähtemään Afganistanista, mutta eivät milloinkaan lähde Malista. On meidän etumme, että he lähettävät ranskalaisjoukkoja maitse. Odotamme heitä. He eivät lähde Malista elävinä."


---- Ensimmäinen viikko päättyy ---


*************************
Per Tam 18, 2013 3:06 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Littlefish
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Kiitos informaatiosta!!!Tosi paljon hyödyllistä tietoa taas saatiin. Onko Mali muuten Nigerian lähellä??? JOssain sanottiin, että Nigerian Boko haram joukkojakin on tyllut Maliin.Onko ne oikeita mujahidenaj ja onko tämä edes totta????
Tor Tam 31, 2013 9:19 pm
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Ainakin Malia kohti -ja Malin mujahidiineja on auttanut- nigerialainen Jihad-ryhmä nimeltään "Jama'atu Ansaarul-Muslimiina fii BiladisSudaan" ("Muslimien auttajien yhteisö Sudanin maassa"), jota pidetään Boko Haramin haaraosastona, mutta erona Boko Haramiin on Jama'atu Ansaarul-Muslimiinin keskittyminen globaaliin Jihadiin, kun taas Boko Haram keskittyy usein iskemään paikallisia poliittisia asioita vastaan.

Pari viikkoa sitten Jama'atu Ansaarul-Muslimiina iski Malin armeijaa avustamaan matkalla olleita nigerialaisjoukkoja vastaan, jossa sai surmansa kaksi upseeria, kahdeksan sotilasta ja sotilasajoneuvoja tuhoutui. Allahu Akbar.

Boko Haramista on paljon teennäistä propagandaa, mikä paljastaa oikeastaan vain propagoijan idiotismia. Esim. Boko Haramin perustajan yliopistotutkintoa ja Mersulla ajelua on pidetty jonkinlaisina tekopyhyyden merkkeinä, vaikka ne eivät sitä ole. Boko Haram kyllä tarkoittaa "länsimainen koulutus kiellettyä", mutta millaista se on Nigeriassa ja millaista tuhoa ja jälkikolonialismia se luo, on sitten oma asiansa. Esim. Nigerian tunnetuin muusikko Fela Kuti -luovuudestaan, liberalismistaan ja uskonnonvastaisuudestaan huolimatta -Voodoota lukuunottamatta- vastusti länsimaisia arvoja ja järjestelmiä musiikissaan, sanoituksissaan ja haastatteluissaan aika kiihkeästi ja Nigerian hallitus vainosikin häntä järjestelmällisesti, hänen talonsa poltettiin, hänet vangittiin usein ja pahoinpideltiin vankeudessa. Samoin tunnettu nigerialainen aktivisti Ken Saro-Wiva sai kuolemantuomion vastustaessaan Shellin aiheuttamia ympäristötuhoja Nigeriassa. Samaan aiheeseen liittyen nythän juuri belgialainen tuomioistuin totesi Shellin syyllistyneen nigerialaisten maanviljelijöiden ja kalastajien elinkeinon turmelemisesta. Kuvaavaa on, että viidestä syytekohdasta vain tähän yhteen Shell nähtiin syyllistyneen. Joten aika armottomissa "känsäisissä kourissa" niinkuin A.W. Yrjänä muinoin sanaili, on Nigerian asiat.

Mikäli, Boko Haramin taistelijoita ja mujahidiineja on lähtenyt Maliin Ansaarud-Diinin tueksi, niin silloin nämä nigerialaiset ovat oikeita mujahidiineja, riippumatta siitä, mitä syntejä tai ylilyöntejä he ovat Nigeriassa tehneet.

Mauritanian oppineet antoivat myöskin fatwan, että Mauritanian armeijan on kiellettyä lähteä tukemaan Ranskan ja Malin armeijoita Azawadin mujahidiineja vastaan.

****
Per Hel 01, 2013 12:54 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Abdullah RintalaLiittynyt: 05 Kes 2010
Viestejä: 479

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
***
***
**


"Olemme al-Qa'idah'n jäseniä, tulimme pohjoisesta Malista. Kuulumme Mukhtar bin Mukhtarin johtamaan Khaalid Abu al-Abbasin Prikaatiin. Olemme tyytyväisiä tähän siunattuun ghazwah'an..." -Maghribin al-Qa'idah'n tiedotteesta 16.1.2013.

Oi matkalainen Gaossa, kääntyneenä minun kaupunkiini.
Kuiskaile nimeäni siellä ja tervehdi rakkaimpiani, tuoksuva Salaam maanpakolaiselta
joka kaipaa kotimaataan ja naapureitaan, seuralaisiaan ja ystäviään.

-Gaolainen runoilija Ahmad Baba al-Sudani (1556-1627), kirjoitti ollessaan vankina Marokossa 1593.

"al-Qa'idah'n voima on sen ketteryys. Taistelijat ovat määrätietoisempia ja karaistuneempia kuin minkään muun armeijan sotilaat." -Adam Thiem, malilainen tutkija.

"Yhdysvaltain armeija lyötiin Irakissa, lyötiin Afganistanissa, tulimme takaisin lyötyinä. Mujahidiinit ovat lyöneet molemmat supervallat." -Michael Scheuer, entinen CIA:n Bin Laden-yksikön johtaja CNN:lle 23.1.2013.

***

--- Uusi viikko alkaa ---

Tammikuun 19. 2013

Malin sotilasjuntta julistaa ranskalaisinvaasion ja Afrikan Unionin palkkamurhaajien tuella valloittaneensa Konnan ja Diabalyn kaupungit.

Mujahidiinien komentaja kiistää sotilasjuntan väitteet ja kertoo Diabalyn olevan mujahidiin-pataljoonan Tariq ibn Ziyadin hallinnassa Algerian Abu Zaydin komennuksessa.

Ranskan joukot ovat edelleen epäröivällä kannalla aloittaa maahyökkäystä keskittyen johtamaan ilmaiskuja.

Ranskan ilmavoimat pommittavat kolmea pakenevien perheiden ajoneuvoja Malin ja Mauritanian rajalla. Kaikki kolme perhettä kuolivat.

Tammikuun 19. 2013

Nigerialainen Jama'at al-Ansaarul-Muslimiina iski Maliin matkalla ollutta nigerialaisarmeijan osastoa vastaan kello kuusi aamulla Kogin maakunnassa. Iskussa kuoli kaksi Nigerian armeijan upseeria, haavoittui kahdeksan sotilasta ja useita sotilasajoneuvoja räjäytettiin.

Eräs ranskalaissotilas kirjoitti aikoinaan päiväkirjaansa Algerian sodan aikaan:

Kun hyökkäsimme kyliin ja vuorille etsiäksemme Mujahidiineja, tunsin tuskaa sydämessäni ja itseni nöyryytetyksi naisten reaktioon, kun he nähdessään meidät juoksivat ja pakenivat salamannopeudella talleihin ja nopeasti tahrivat itsensä eläinten jätöksillä ja ulosteilla, jotta tuntisimme inhoa yrittäessämme raiskata heitä emmekä tulisi lähellekkään heistä lähtevän kuvottavan hajun takia. Kuva ei lähde mielestäni niin kauan kuin elän ja saa minut kunnioittamaan heitä, jotka uivat eläinten jätöksissä kunniansa tähden.

Tammikuun 23. 2013: Michael Scheuer: Mujahidiinit ovat lyöneet molemmat supervallat


"Yhdysvaltain armeija lyötiin Irakissa, lyötiin Afganistanissa, tulimme takaisin lyötyinä. Vaikka Amerikan kansa ei huomaa sitä, muslimimaailma näkee sen erittäin selvästi: Mujahidiinit ovat lyöneet molemmat supervallat." -Michael Scheuer, entinen CIA:n Bin Laden-yksikön johtaja.

Tammikuun 24. 2013

Mujahidiinit tuhosivat sillan räjäyttämällä Tassigan kaupungissa lähellä Nigerin rajaa.

Tammikuun 25. 2013

Malin pohjoisosan tuaregit ja arabit kertovat joutuneensa Malin hallituksen kostoiskujen kohteiksi pelkän etnisyyden perusteella. Ihmisoikeusjärjestö FIDH kertoo ainakin 11 tulleen malilaisarmeijan teloittamaksi Sevaren kaupungissa epäiltyinä kapinallisten tukemisesta. Uhreista kolme tapettiin sotilastukikohdassa, muut sairaalassa ja bussipysäkillä. Ainakin kaksi tuaregimiestä teloitettiin Nionossa. Silminnäkijän mukaan kaksi miestä vietiin kotoaan keskipäivällä ja teloitettiin asujaimistonsa vierellä. Tappajilla oli malilaisarmeijan univormut ja sotilasajoneuvot. Lisäksi noin 20 ihmistä on myös teloitettu samalla alueella ja teloitettujen ruumiit heitettiin kiireesti kaivoihin tai muualle, kertoo kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö FIDH.

Silminnäkijän mukaan Malin armeija "kokosi ihmisiä, joilla ei ollut henkilöllisyyskortteja ja ihmisiä, joiden he epäilivät olevan lähellä Islamisteja ja alkoi teloittamaan heitä, laittoi sen jälkeen heidät kahteen eri kaivoon lähellä bussiasemaa." Sotilaat kaatoivat bensiiniä kaivoihin ja sytyttivät tuleen todisteiden piilottamiseksi.

Lisäksi Human Rights Watch kertoo Malin armeijan seksuaalisesta väkivallasta Sevarea lähellä olevan kylän naisia kohtaan.

Malin viranomaiset ovat perustaneet puhelinlinjan, johon soittamalla voi ilmoittaa "epäilyttävästi" käyttäytyvistä ihmisistä.

Malin armeijan eversti Diaran Kone kieltäytyy keskustelemasta taisteluissa kuolleista siviileistä tai malilaissotilaista, eikä ota vakavasti armeijansa kyvystä erottaa siviilejä kapinallistaistelijoista:


"Meillä on täällä vain yksi vihollinen, terroristit ja terrorismi. Niin kauan kuin yksikin terroristi on elossa, ihmiskunta ei ole onnellinen. Sen tähden on eliminoitava kaikki terroristit ja kaikki terrorismin muodot."

Toivotamme hänelle hyvää päivänjatkoa.

Moptin asukkaat kertovat Malin armeijan pidättäneen, kuulustelleen ja kiduttaneen viattomia siviilejä, koska armeija luuli heidän olleen sekaantuneen kapinallisuuksiin. Monet tuaregit, jotka pakenivat etelään, joutuvat nyt vastatoimien kohteiksi.

Timbuktua lähellä olevasta kylästä perheensä etelään tuonut lastaustyöntekijä Mohammed Agata kertoo:


"Sotilaat eivät tiedä kuka on kuka. Ihmiset pelkäävät jo hallitusta."

Bamakossa tuaregeja asuu vain kourallinen, jotka tammikuun 14. alkaen ovat joutuneet turvallisuusjoukkojen häiritsemiksi ja kotiensa ryöstämiksi.

Algeria on sulkenut Malin vastaisen rajansa jo joulukuussa (vaikka mikään ei estänyt al-Qa'idah'aa ottamasta panttivankeja algerialaisella kaasukentällä), ja myös Niger harkitsee rajansa sulkemista. YK:n humanitaarisen avun lentokoneet ovat myöskin lopettaneet lentonsa Maliin, mikä tarkoittaa vähenevää mahdollisuutta ruokaan, veteen ja lääkkeisiin Malin pohjoisalueella. Malin armeija on myöskin estänyt pohjoisalueen siviilejä pakenemasta.

Fulanin etniseen ryhmään kuuluva nainen kertoo tilanteestaan:


"Armeija epäilee meitä -jos näytämme fulaneilta eikä meillä ole henkilökorttia- ja tappavat meidät. Monet ihmiset ovat syntyneet pienissä kylissä, joten on hyvin vaikea saada henkilökorttia. Olemme kaikki peloissamme. On joitain taloja, joissa fulanit tai muut, jotka ovat vaaleaihoisia, eivät menee ulos enää. Olemme lopettaneet pukeutumasta perinteisiin vaatteisiimme -olemme pakotettuja hylkäämään oman kulttuurimme ja pysymään sisällä."

Ranskan puolustusministeriltä Jean-Yves Le Drianilta uutiskanava France24 kysyi Malin armeijan ihmisoikeusloukkauksista, Le Drian vastasi:

"Sellainen riski on olemassa. On Malin hallituksen tehtävä estää ne."

Ei niin kauhiast näytä olevan väliä, kunhan ihmisoikeuksia rikkovat oikeat tahot.

Tammikuun 26. 2013

Omassa maassaan kovasti mediavapauden -ja maailmanlaajuisenkin mediavapauden puolesta- kuuluttava Ranska asetti toimittajille matkustuskiellot taistelualueille, eikä julkaise mitään virallista tietoa -edes kuolonuhrien määrää. Jokohan ranskalaislehdet -Charlie Hebdo etunenässä- ovat valmiina julistamaan malilaiset sanan-ja lehdistönvapautta rajoittamaan pyrkiviksi fundamentalisteiksi?

Toimittajat Malissa ovat olleet täydellisessä pimennossa pohjoisalueen tapahtumien suhteen. Missä toimittajat ovat kulkeneet ranskalaisjoukkojen mukana, ovat he olleet kuitenkin kaukana sotilasoperaatioiden ulottumattomista, joutuen tyytymään ainoastaan epäolennaisiin tarinoihin ja logistiikkaan.

Toisinaan Ranskan sotilasoperaatioista Maliin saapuneet toimittajat ovat vieläkin kauempana varsinaisesta taistelukentästä: satojen mailien päässä hotellissa Bamakossa. Kansainväliset toimittajat joutuvat tekemään uutisensa myötäillen pääkaupungin ystävällisiä joukkoja, kaukana tositoimista ja vielä kauempana totuudesta. Ranskan hallitus tahtoo tarinan kerrottavan heille sopivimmalla tavalla.

Ranskan viranomaiset eivät ole järjestäneet lehdistötilaisuuksia Bamakossa, ainoan lehdistövastaavan varsinaisena tehtävänä on kehottaa toimittajia kysymään Pariisista.

Myös Malin armeija on rajoittanut median pääsyä, estäen toimittajia ja ihmisoikeusorganisaatioita pääsemästä armeijan takaisin valtaamilleen "turvallisille" alueille, kuten Konnaan ja Sevareen. Siviilien pakenemisen konfliktialueilta Malin armeija on systemaattisesti estänyt.

Sen lisäksi Malin sotilasjuntta on systemaattisesti ottanut toimittajia kiinni, usein takavarikoiden heidän välineensä ja pahoinpitelemällä, mikäli toimittajien raportit nähdään epäsuosillina hallitusta kohtaan.

Minkäänlaisia virallisia lukuja siviiliuhreista tai sotilaskuolleisuudesta ei ole saatavana. Kukaan ei kerro, missä on sotilasvangit tai miten heitä kohdellaan. Edes kansainvälinen Punainen Risti ei kykene kommentoimaan.

Ranskan presidentti selvästi toivoo välttelevänsä joutumista epäsuosioon sodassa, josta saattaisi tulla epäsuosittu sekä Ranskassa että Malissa.

Malilainen vasemmistopoliitikko Oumar Mariko kertoi ranskalaisten yrittävän hallinnoida tapaa, jolla sotaa käsitellään:


"Heidän versionsa tapahtumista on kaikki, mitä jokainen saa kuulla."

Suunnitelmissa näyttäisi olevan koota 6 000 sotilaan vahvuinen Afrikan Unionin joukko, "AFISMA", jonka toimena on tulla miehittämään aluetta, jonka Ranska on vallannut. Alunperin suunniteltiin 3 300 vahvuista armeijaa, maksaen noin 500 miljoonaa dollaria.

Tammikuun 29. 2013

Ranska lupasi lyhyttä, terävää väliintuloa Malin hallituksen pyynnöstä, julistaa menestystä ja vetää joukkonsa maasta.

Mites sitten kävikään?

Ensinäkemältä kaikki näyttäisi sujuneen suunnitelmien mukaan: muppetit pysyvät vallassa, jopa "ottivat takaisin" pohjoisalueitaan.

Mutta ovatko Mujahidiinit todella "eliminoituja" vai katosivatko he vain aavikoille, odottamaan tilaisuutta muistuttaa maailmaa itsestään jälleen kerran?

Kaiken jälkeen on selvää, että ilman Ranskaa Malin mupettihallitus ja sen armeija -joka ei juurikaan osallistunut mihinkään taisteluihin- näyttäisi laihalta. On myös kyseenalaista, saapuuko Afrikan Unionin joukot korvaamaan vetäytyvät Ranskan joukot.

Mikäli Ranska pitkittääkin mukanaoloaan, niin ministereiltä tullaan kotipuolessa kysymään millä hinnalla kaikki tämä kustannetaan? Mihin törsätään kunniallisen veronmaksajan rahoja? Operaatio on jo osoittanut vakavia puutteita Ranskan sotilaallisessa kyvykkyydessä: Britannia lainasi miehistönkuljetusaluksia, ei solidaarisuudesta ainoastaan, vaan koska Ranskalla ei ollut tarpeeksi omia.


"Kuten Libyan operaatiossa kaksi vuotta sitten, on selvää, että Ranska ja Britannia eivät voi erikseenkään toimia näinkin rajallisissa operaatioissa täysin itsenäisinä. He tarvitsevat jonkinlaista tukea Amerikalta, jota Obaman hallitus on haluton antamaan. Eurooppa herää yhä enenevään ja harkitumpiin sotilasmenoihin."

Ranskan työministeri Michel Sapin sanoi tammikuun 29. maansa olevan konkurssin kynnyksellä. Ministerin mukaan ainoastaan taloudellinen remontointi ja keskittämällä toteuttavalla suunnitelmalla leikata budjettia voi pelastaa tilanteen.

Myös edellinen hallitus väitti Ranskan olevan konkurssin kynnyksellä. Joten saapuva taloudellinen romahdus on väistämätön.

Samana päivänä Ranskan sisäministeri Valls kertoi Pariisin karkottavan imaameja osana Islamin vastaista taistelua:


"Useampi saarnaaja karkotetaan tulevina päivinä," kertoo Valls Brysselin konferenssissa mainitsematta ketään nimeltä.

"Karkotamme kaikki nämä imaamit, nämä saarnaajat, joiden näkemykset ovat vastoin meidän näkemyksiämme, ja jotka sanovat, että Ranskaa vastaan täytyy taistella Malin invaasion vuoksi. Meidän on oltava äärimmäisen vakaita ja sitä tulen olemaan."

Lisäksi sisäministeri muistutti Ranskan lokakuussa karkottaneen Jihadin pakollisuudesta puhuneen tunisialaisimaamin.

Kun Ranskan ja Malin joukot jatkavat uudelleenvalloittamaan pohjoista vetäytyneilta kapinallisilta, loukkauksia siviilejä kohtaan lisääntyy.
Tuaregit kertovat olevansa tähtäimessä rotunsa ja etnisen taustansa vuoksi.


"Me tunnemme malilaisarmeijan: se ei tee muuta kuin tappaa aseettomia ihmisiä. He joutuivat kohteiksi ainoastaan ihonväaleuden ja etnisyydellä. He eivät välitä kannetaanko asetta vai ei." -Sidi Amed Naga.

Kun Malin mustat afrikkalaiset -enimmäkseen Songhayn heimosta- ylistävät ranskalais-sekä malilaisjoukkoja. Mberran pakolaisleirillä, pakolaisilla olisi hyvin mahdotonta päästä käsiksi likaisiin käsiin.

Human Rights Watchin 31.1.2013 ilmestyneessä maailmanraportissa sivulla 134 Malia koskevassa artikkelissa kerrotaan seuraavaa:

Malin sotilaat pidättivät mielivaltaisesti ja useissa tapauksissa kiduttivat ja kenttäteloittivat epäiltyjä kapinallisyhteistyöstä sekä kilpailevien sotilasyksiköiden jäseniä. Mitään merkittävää tutkintaa ei ollut, vielä vähemmän vastuullisuutta näissä tapauksissa toimineilla turvallisuusjoukoilla.

Toukokuussa 2012 huhtikuun 30. sotilasvallankaappauksen sotilaat pidättivät ainakin 21 Sanogolle lojaaleja turvallisuusjoukkojen jäsentä, joutuen monenlaisen kidutuksen ja väkivallan uhreiksi. Jäsenet käsiraudoitettiin ja sidottiin useaksi päiväksi: hakattiin pampuilla, kepeillä ja aseilla; potkittiin selkään, päähän, kylkeen ja sukuelimiin, puukotettiin raajoihin, poltettiin savukkeilla ja sytyttimillä.

Neljää miestä lisäksi pakotettiin aseella uhaten anaaliyhdyntään toistensa kanssa.
Useita sotilaskaappaukseen kriittisesti suhtautuneita toimittajia vangittiin, kuulusteltiin ja pahoinpideltiin. Heinäkuussa 2012 aseistautuneet ja naamioituneet miehet pidättivät kaksi journalistia, pahoinpitelivät ja varoittivat kritisoimasta armeijaa, jonka jälkeen heidät jätettiin Bamakon laitamille.

"Sekulaarin" NMLA:n sekä "arabisissien" tekemiksi "ihmisoikeusloukkauksiksi" HRW listaa Gaon alueella tapahtuneet 30 naisen ja tytön joukkoraiskaukset sekä yleisen sairaaloiden, koulujen ja pankkien ryöstelyt. Aika vähän verrattuna länsimaiden puoltaman ja tukeman malilaisarmeijan jatkuviin rikoksiin verrattuna.

Samoin raportin "Malin Islamistien ihmisoikeusloukkaukset" ovat "demokraattisiin" ja "sekulaareihin" malilaistahoihin verrattuna melkoisen pieniä: Ansaar du-Diinin, MUJAO:n ja AQIM "rikoksiksi" mainitaan Shari'ah'n huduud-rangaistukset: julkiset ruoskinnat sekä pidätykset johtuen tupakoinnista tai tupakan myynnistä, alkoholin juonti tai myynti, musiikin kuuntelu sekä rukousten laiminlyönti tai pukeutumiskoodia laiminlyövät naiset tai ei-mahram-kanssakäyminen. Tarkemmin erittelemätön määrä toimittajien ruoskinnasta sekä radioasemien sulkemisesta. Heinäkuun 30. raportoidaan Aguelhocissa tapahtuneen avioliiton ulkopuolisesta suhteesta johtunut miehen ja naisen kuoliaiksi kivittäminen sekä huhtikuusta 2012 alkaen ainakin yhdeksän miehen varkauksista käden katkaisu.

Helmikuun 3. 2013 Sotilasasiantuntijat ilmaisivat epäilyksensä sodan kulusta. Hollantilainen sotilasasiantuntija Ko Kolijn epäilee Islamilaisen Maghrebin al-Qa'idah'n asettaneen Ranskan armeijalle ansan:


"Ranskalaiset sekä malilaiset valloittivat suuren alueen, mutta se ei tarkoita heidän voittaneen. Kapinalliset itse ovat jättäneet kaupungit ja menneet pohjoisempaan. He toimivat ennaltapäätetyn suunnitelman pohjalta. Ranskalaiset eivät menneet perässä. Asumattomat aavikkoalueet pysyvät kapinallisten käsissä. Taktiikka muistuttaa Afganistanin Talibanin taktiikkaa.

Ranska on luvannut pysyä Malissa, kunnes he ovat kouluttaneet Malin armeijan puolustamaan eteläistä Malia. Tähän voi Ranskalta mennä 2-3 vuotta tämän saavuttamiseksi. Ranska tulee pyytämään apua Euroopalta, mutta ainakaan Alankomaissa, esimerkiksi ei ole ranskaa puhuvia upseereita malilaisten kouluttamiseen.

"Maa etelästä Timbuktuun on hallituksen vallassa ja pohjoinen kapinallisten. Malin ulkomaiset kapinalliset voivat edelleen mennä naapurimaihin Nigeriin tai Mauritaniaan. Tämä voi johtaa Ranskan sotilaalliseen väliintuloon näihin maihin."


Ranska yrittää myös saada Afrikan ECOWAS:in kontrolloimaan Malia, mutta ECOWAS:illa ei ole resursseja nopeaan joukkojensa kokoamiseen Malissa. Tämän takia länsimaiset lahjoittajat pakotetaan kaatamaan suuria rahasummia Azawadin miehityksen ylläpitoa.

Tällaiseen sodankäyntiin Ranskalla itsellään ei olisi varaa. Niinpä Ranska on ilmaissut halunsa houkutella apua Yhdysvalloilta, Kanadalta, Britannialta, Saksalta, Italialta, Espanjalta ja muilta EU-mailta, myös Venäjältä.

Ranskan kyvykkyys pitää kiinni kaupungeista ja alueista on mittaamaton haaste, miten ylläpitää viimeaikaisia valtauksia:


"Ääri-Islamilaiset eivät ole vielä lyötyjä; he ovat sulautuneet aavikon hämyiseen kuumuuteen," sanoo Afrika-ohjelman Chatham Talon johtaja Alex Vines.

Lisää vaikeuksia afrikkalaisille ja ranskalaisille tunkeutujille edustaa Azawadin väestö, joka tuki täysin Mujahidiineja. Länsimedia yritti uutterasti esittää raporteissaan Timbuktusta sekä Gaw'sta sellaisina, kuin ranskalaismiehittäjät olisivat olleet hymyilevien ihmisten ylistysten tervehtimiä. Samaan aikaan Sahara Media raportoi väestön tyytymättömyyttä Ranskan invaasioon ja osoittivat Timbuktussa tukeaan Ansaar ad-Diinin Mujahidiineille. Gaon asukkaat korostivat elämänsä parhaiden päivien olleen Mujahidiinien Shari'ah-hallinnon alaisella ajanjaksolla.

Helmikuun 7. 2013

Helmikuun 7. 2013 mennessä Malin operaatio oli maksanut Ranskalle 70 miljoonaa euroa, kertoi Ranskan puolustus -vai sopisiko paremmin hyökkäys- ministeri Jean Yves Le Drian kertoi parlamentissa suljettujen ovien takana, josta se tosin vuoti Ranskan medialle, joten ulkoministeri Laurent Fabius joutui myöntämään mukisematta tiedon paikkaansapitävyyden.

Sodan hinta on jo noussut korkeammalle kuin mitä maksoi Ranskan sekaantuminen Libyaan ja Afganistaniin. Päivittäishinnaksi tammikuun 11. alkaneelle sodalle tulee 2,7 miljoonaa euroa per päivä. Osallistuminen Nato-operaatioihin Afganistanissa maksoi Ranskalle 1,4 miljoonaa päivässä. Ranskan sotilaallinen välintulo Libyaan vuonna 2011 maksoi 1,6 miljoonaa euroa. Mitä maailma sai vastineeksi? Vahingoniloa oli vaikea välttää, kun amerikkalaisdiplomaatti pääsi Benghazissa hengestään.


Helmikuun 10. 2013

"Tänään, Allahille uskolliset menestyksekkäästi hyökkäsivät malilaisarmeijaa vastaan, joka kutsui Islamin viholliset tulemaan Gaohon. Mujahidiinit ovat Gaon kaupungissa ja pysyvät siellä." -MUJAO:n tiedote, 10.2.2013.

MUJAO (Mouvement pour l'Unicité et le Jihad en Afrique de l'Ouest, Länsi-Afrikan Liike Tawhiidille ja Jihadille) hyökkäsi Gaon kaupungissa Malin armeijan kohteisiin, tärkeimpänä kohteena pääpoliisiasema, joka oli tuolloin tyhjänä.


Ranskan ja heidän mupettiensa vastahyökkäykset mujahidiin-ryhmä torjui poliisiaseman katolta. Ranskalaisvahvistus ei auttanut.

Edellisenä päivänä Mujahidiinien puhemies, Abu Waliid Sahraoui sanoi:


"Lupaamme hyökätä enemmän Ranskaa ja sen liittolaisia vastaan. Pyydämme paikallisväestöä pysymään kaukana sotilasalueista menetysten välttämiseksi."

Satoja kaupungin asukkaita kerääntyi raskaasti vaurioituneen poliisipäämajan ympärille varhain maanantaiaamuna, jonka edustalla lojui edelleen ruumiinosia.

"Eilen kuulimme tulitusta ja piilouduimme koteihimme koko illaksi," sanoo Soumayla Maiga seisoessaan ystäviensä kanssa poliisitoimistojen romukasoilla.

AK-47-kiväärein varustautuneet taistelijat hiipivät Gaohon tekemään yllätysiskun Malin armeijaa vastaan, vain kaksi viikkoa sen jälkeen kun Ranskan ja Malin joukot valtasivat Gaon mujahidiineilta. Taistelijat saapuivat kanooteilla Niger-jokea pitkin, ranskalaiskenraali kertoo. Jonka hänelle kertoi malilaisupseerit.

Taistelu alkoi klo 14 iltapäivällä ja jatkui läpi seuraavan yön. Mujahidiinit piiloutuivat tyhjään poliisirakennukseen ja malilaisjoukkojen saapuessa aloittivat hyökkäyksen näitä vastaan. Vahvistuksen tullessa ympäröiviin rakennuksiin piiloutuneet snaipperit avasivat tulen heitä kohti. Taistelu ylsi maakunnan toimistoille asti.
Myöhemmin aseiden tulitus vaihtui helikoptereiden sätkätykseen taivailla. Maanantaiaamuna ranskalaiskopterit tulittavat taistelujen keskiönä toimivaa poliisiasemaa.

Iltapäivään mennessä kaupungin ylle laskeutui jännittynyt tyyneys.
Helmikuu 22. 2013

Ranskan ja Malin joukot taistelevat Gaon kaduilla. Taistelut näyttävät vain vähän merkkejä laantumisesta vain viikkoja ennen Ranskan suunnitelmaa aloittaa joukkojensa osittainen vetäminen. Maaliskuussa Ranskan on määrä vetää 4 000 sotilasta.


"Ne, jotka haluavat Malin jakamista, ovat pettureita ja ansaitsevat kuolla. Heidät pitää vangita ja tuomita kansainvälisessä tuomioistuimessa." -Ranskan tukemaa ääriajattelua Bamakon kaduilla.

Näin siis "demokratian mallimaan" kadunmiehen suhtautuminen Azawadin itsenäisyyttä etunenässä ajavaan neuvottelupöytään suostuvaa NMLA:aa kohtaan.

Ranskalaisjoukot panssaroiduissa ajoneuvoissaan olivat saapuneet liittymään taisteluun sen levittyä hiekkaisille kaduille, jossa vain pari viikkoa sitten ranskalaisjoukot myös taistelivat tuntien ajan mujahidiineja vastaan.

Mujahidiinit ovat taistelleet Malin heikkoa ja jakaantunutta armeijaa vastaan, joten afrikkalaisjoukkojen on määrä ottaa Ranskan paikka, mutta suunnitelmaa ei ole ryhdytty toteuttamaan.


"al-Qa'idah'n ainoa voima on sen ketteryys. Elintärkeä ketteryys tarkoittaa, ettei heillä voi olla hyökkäysvaunuja eikä panssareita. al-Qa'idah'n ketterään malliin kuuluu auto ja 5-6 miestä. Taistelijat ovat määrätietoisempia ja karaistuneempia kuin minkään muun armeijan sotilaat." -Adam Thiem, malilainen tutkija.

--- Joku muu viikko päättyy ---

***
***
Lau Hel 23, 2013 12:41 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea