Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Dawan tekemisen velvollisuus

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Dawan tekemisen velvollisuus
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Dawan tekemisen velvollisuus Vastaa lainaamalla viestiä

DAWAN TEKEMISEN VELVOLLISUUS

&

SIITÄ SAATAVAT PALKKIOT JA SIUNAUKSET


Mitä on da’wah?

Kutsumista Allaahin luokse

Mitä tarkoittaa daa’ii?

Daa’ii on henkilö, joka tekee dawaa.

Mikä on da’wan tarkoitus?

Dawan tarkoitus on tuoda ihmiset pimeydestä valoon ja ohjata heitä totuuteen kunnes he pidättäytyvät siinä ja pelastuvat Tulelta ja Allaahin vihalta. Toisin sanoen, tuoda epäuskova epäuskon pimeydestä tottelevaisuuden valoon ja johdatukseen sekä tuoda tietämätön & välinpitämätön tiedon valoon.


اللَّهُ وَلِيُّ الَّذِينَ آمَنُوا يُخْرِجُهُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ

Jumala on uskovien suojelija ja johtaa heidät pimeydestä valkeuteen.
Suurah al-Baqarah 2:257 (käännös merkityksestä – Hämeen-Anttila)


Arabiankielin termi da’wah on johdannos verbistä da’aa, joka tarkoittaa kutsua, pyytää esimerkiksi kutsua Jumalan luokse. Sitä käytetään kutsumisen yhteydessä tai kun kerrotaan ihmisille Islamista. Sen sisältö voidaan tiivistää sanontaan ”ad-da’wah ilallaah (kutsumista Allaahin luokse)

قُلْ هٰذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللَّهِ

عَلَىٰ بَصِيرَةٍ أَنَ

وَمَنِ اتَّبَعَنِي

”Sano: Tämä on minun tieni. Minä kutsun Jumalan luo selkeiden merkkien perusteella...”
”Say: This is my way and I invite to Allaah with certain knowledge...”
Suurah Yusuf 12:108

Da’wah hyveet

Da’wah oli Jumalan profeettojen ensisijainen tehtävä. Heidät nostettiin omien kansojensa joukosta kutsumaan ihmisiä palvomaan Allaahia yksin ja jättämään muiden erilaisten väärien jumalien palvomisen, jotka he olivat keksineet.

” Me olemme lähettäneet jokaiselle kansalle profeetan: ”Palvokaa Jumalaa ja välttäkää epäjumalia.”
”I have sent to every nation a messanger [proclaiming:] Worship Allaah and avoid the [worship of] false gods.”
Suurah an-Nahl 16: 36

Koraanissa on monia jakeita, jotka kuvaavat kuinka edesmenneet profeetat ovat kutsuneet kansojaan Allaahin luokse. Nämä tarinat tarjoavat esimerkkejä viimeiselle Profeetalle (saws) ja hänen seuraajilleen. Lisäksi Koraanissa on monia muita jakeita, joissa Allaah erityisesti kehottaa Profeettaa (saws) välittämään Islamin viestiä ihmisille.
وَلَا يَصُدُّنَّكَ عَنْ آيَاتِ اللَّهِ بَعْدَ إِذْ أُنْزِلَتْ إِلَيْكَ

وَادْعُ إِلَىٰ

رَبِّكَ

وَلَا تَكُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِكِينَ

”Rukoile Herraasi äläkä aseta ketään Hänen rinnalleen.”
”Call to your Lord and do not be among the pagans.”
Suurah al-Qasas 28:87

Näin ollen, Allaah ylistää heitä, jotka sitoutuvat tähän jaloon pyrkimykseen ollakseen parhaita puheissaan (as being best in speech).

وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلًا مِمَّنْ دَعَا إِلَى اللَّهِ وَعَمِلَ صَالِحًا وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ

الْمُسْلِمِينَ


”Kuka puhuisi kauniimpia sanoja kuin se, joka rukoilee Jumalaa ja tekee hyviä töitä sanoen: ”Minä alistun Hänelle?”
“Who is better in speech than one who call to Allaah, does righteous deeds and says indeed I am among the Muslims.”
Suurah Fussilat 41:33

Kaikista parhaimmat sanat mitä kuka tahansa ihminen voi puhua, ovat johdatuksen sanat, joilla hän yrittää kutsua ihmisiä sitä tarkoitusta kohti jota varten heidät ovat luotu; palvoakseen Jumalaa. Tässä tapauksessa palkkio, joka saavutetaan da’wan tekemisestä täytyy olla suurenmoinen. Joten ei ole yllätys kun ymmärtää, että Profeetta (saws) esitti suuren palkkion tästä suuresta toiminnasta sanoen:

”Kuka tahansa, joka ohjaa toista tekemään hyvää saa saman palkkion kuin hän joka tekee hyvää.”
”Whoever directs someone to do good will gain the same reward as the one who does good.” (Sahih Muslim vol.3 sivu 1050. no. 4665)

Hänen kerrotaan myös sanoneen;

“Whoever calls to guidance will receive the same reward as the one who follows him without any decrease in the reward of [his follower].

Kuka tahansa joka kutsuu johdatukseen saa saman palkkion kuin hän, joka seuraa häntä ilman, että tämä vähentää [seuraajansa] palkkiotansa.

Aivan kuten jumalallisessa loisteessaan, Allaah on luvannut, että jokainen hyvä teko tullaan palkitsemaan kymmenkertaisesti ja vielä lisää. Profeetan (saws) mukaan, hän joka ohjaa muita tekemään hyvää saa vastaavan palkkion, joka vastaa samaa mitä he saavat palkkiokseen kun tekevät hyvää. Tästä johtuen, ihmiset jotka ovat johdatettu oikeamielisyyteen keräävät läpi elämiensä palkkioita heille, jotka opastivat heitä. Tämä sanoinkuvaamaton palkkio on erityisesti myönnetty heille, jotka ovat mukana Profeetallisessa dawah tehtävissä.

Esimerkkinä tästä palkkion suuruudesta kun kutsuu muita Islamiin, Profeetta (saws) on sanonut, Sahl ibn Sa’din kertomana:

”Se, että Allaah johdattaisi sinun kauttasi on parempi kuin punaisten kameleiden omistaminen.”

Kameleita pidettiin kaikkein arvokkaimpana omaisuutenta entisajan Arabiassa ja punainen laji oli niistä kaikkein kalleimpia. Tästä johtuen, Profeetta (saws) viittaa siihen että toisten neuvominen totuuteen on paljon arvokkaampaa kuin kaikkein kalleimmat omaisuudet tässä maailmassa. Tämä tosiasia kerrataan Koraanin Suurah al-’Asrissa (103), jossa Allaah julistaa kansakunnan hävinneiksi paitsi ”ne, jotka kehottavat toisiaan totuuteen”.

Allaah myös myönsi kunniakkaan aseman, ”paras kansakunta” muslimeille, da’wahn velvollisuuden täyttämisestä, jossa kutsutaan ihmisiä oikeamielisyyteen ja kielletään syntien tekeminen heidän keskuudessaan.

وَكَيْفَ تَكْفُرُونَ وَأَنْتُمْ تُتْلَىٰ عَلَيْكُمْ آيَاتُ اللَّهِ وَفِيكُمْ رَسُولُ

وَمَنْ يَعْتَصِمْ بِاللَّهِ فَقَدْ هُدِيَ إِلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ

”Te olette paras kansakunta, joka ihmisten parista on noussut. Te käskette kohtuulliseen, kiellätte pahasta ja uskotte Jumalaan...”

”You are the best nation raised up for mankind. You enjoy righteousness, forbid corruption and you believe in Allaah.”
(Suurah aal-Imraan 3:110)

Näin ollen, muslimeille on annettu parhaan kansan asema heidän uskostaan Allaahiin, moraalin edistämisestä ja paheiden vastustamisesta. Jos he epäonnistuvat uskossaan Allaahiin, Sharii’ahn noudattamisessa valtioissaan ja yllyttävät paheita sallimalla ribaan perustuvat talousjärjestelmät, alkoholin tuotannon ja haureellisuuden levittämisen, he saattavat vajota epäuskovista kansoista pahimpien alapuolelle. Tästä johtuen, nykypäivänä korruptuneista kansoista muslimi kansat ovat ensisijalla.
Koraanin ja sunnan mukaan da’wan tekeminen on pakollista:

Tulkoon teistä kansakunta, joka kutsuu hyvään, käskee kohtuullisuuteen ja kieltää pahasta. Tällaiset menestyvät.
Suurah aal-Imraan 3:105 (käännös merkityksestä)


ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ

وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ

وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَن

Kutsu heitä Herrasi tielle varoittamalla viisain ja sopivin sanoin...
Suurah an-Nahl 16:125 (käännös merkityksestä)
Ja viisaimmat ja sopivimmat sanat löydämme Profeettamme sunnasta ja Koraanista,

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ

حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا

Jumalan Lähettiläässä on kaunis esikuva niille, jotka uskovat kohtaavansa Jumalan viimeisenä päivänä ja ajattelevat paljon Häntä.
Suurah al-Ahzaab 33:21 (käännös merkityksestä)


DA’WAH:N TEKEMISEN VELVOLLISUUS
Oppineet pitävät kutsumista Allaahin luokse jokaisen muslimin velvollisuutena, riippuen heidän kykyihinsä. Allaah määrää sen Koraanissa ja Profeetta Muhammad (saws) hänen Sunnahssaan. Sh. Bin Baaz (rh) sanoi koskien tätä määräystä:

”Da’wah on jokaisen velvollisuus, joka siihen kykenee, oppineista muslimijohtajiin ja lähetyssaarnaajiin, kunnes Islamin viesti/sana on saavuttanut jokaisen maailman kolkan e ihmisten eri kielillä. Tämä on sitä levittämistä, mitä Allaah on määrännyt. Hän, Kaikkein Korkein, määräsi Hänen Profeetan (saws) [levittämään Islamin sanomaa seuraavasti]:

يَا أَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَا أُنْزِلَ إِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَ

”Profeetta, julista sitä sanomaa, jonka olet Herraltasi saanut.”
”O Messanger, convey what was revealed from your Lord.”
Suurah al-Maa’idah 5:67

Näinollen sanan julistaminen oli Lähettiläälle (saws) pakollista samalla tavalla kuten se oli kaikille Allaahin Lähettiläille – olkoon Allaahin rauha ja siunaukset heidän kaikkien yllä ja heidän, jotka seuraavat heidän esimerkkiä välittämällä tätä viestiä. Aamin.

...Joten on pakollista kaikelle kansalle, johtajista ja oppineista kauppiaisiin ja muihin ihmisiin välittää tätä uskontoa Jumalalta ja Hänen Lähettiläältään (saws) ja selittää sitä ihmisille heidän omilla kielillään.”

Oppineet ovat kuitenkin tehneet eron yksilön velvollisuudesta tehdä da’wah ja yhteisön velvollisuudesta. Sh. Ibn Baaz sanoi seuraavaa:

Da’wah Allaahin luokse on olemassa kahta eri tasoa: Ensimmäinen on Fard ’ayn (yksilön pakollinen velvollisuus) ja toinen on Fard kifaayah (yhteisöllinen pakollinen velvollisuus). Siitä tulee fard ’ayn sinulle, jos sinulla on tietoa, kun maassasi, paikkakunnallasi tai heimossasi ei ole ketään joka kehoittaa hyvään ja kieltää pahasta. Siitä tulee sinulle pakollista erityisesti tehdä da’wah, valaista ihmisiä Allaahin oikeuksista, käskemään hyvyyteen ja kieltämään pahuus. Kuitenkin, jos on olemassa/paikalla heitä, jotka tekevät da’wah, opettavat ja ohjaavat ihmisiä, silloin se on sunnah ja ei pakollista muille joilla on tietoa sharii’asta.

Sh. Bin Baaz sanoi koskien Da’wahn tekemisen velvollisuudesta näinä aikoina:

”Aikoina, jolloin on puutetta (Islamiin) kutsujista, jolloin pahuus ja ja välinpitämättömyys (jaahiliyyah) vallitsee, da’wasta tulee fard ’ayn jokaiselle heidän voimavarojensa/kykyjensä mukaan.”

Todiste siitä, että da’wah on yhteisöllinen velvollisuus voidaan löytää seuraavasta ayasta ja vastaavista samankaltaisista:

وَلْتَكُنْ مِنْكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْكَرِ


”Tulkoon teistä kansakunta, joka kutsuu hyvään, käskee kohtuullisuuteen ja kieltää pahasta. Tällaiset menestyvät.”
”Let there arise among you a group inviting to all that is good, enjoining righteousness and forbidding evil. Those are the successful ones.”
Suurah aal-Imraan 3:104

Allaah sanoo, että joukko uskovia tulee ottaa harteilleen vastuu hyvyyden levittämisestä ja paheiden kieltämisestä yhteiskunnassa. Koska uskonto ei ole yksityinen asia kuten usein sekulaarisessa lännessä ajatellaan, vaan se muodostaa koko yhteiskunnan rakenteen. Yhteiskunnan hiomista ei tule jättää yksin valtiolle vaan se tulisi jakaa yhteisöiden jäsenten kanssa, jotka muodostavat koko yhteiskunnan.

Toisaalta, yksilön velvollisuus tehdä da’waa voidaan nähdä seuraavassa ayassa:

ادْعُ إِلَىٰ سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ

وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ

وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَن

Kutsu heitä Herrasi tielle varoittamalla viisain ja sopivin sanoin...
Suurah an-Nahl 16:125 (käännös merkityksestä)

Profeettaa (saws) puhutellaan yksinomaan tässä ayassa sekä siihen lisättynä jokaista uskovaa kehoitetaan/neuvotaan kutsumaan ihmisiä Islamiin. Jos tämä määräys käsitettiin rajoitetusti vain tietyille ihmisille, kuten oppineille tai ryhmille, Profeetta (saws) itse laajensi tätä velvollisuutta tekemällä siitä henkilökohtaisen velvollisuuden, jokaiselle joka omasi jotain tietoa sanoen:

”Välitä [vie eteenpäin] minulta, vaikka se olisi vain yksi ayat [lause].”
”Convey from me, even if it be only a single verse.”

Jokaisen muslimin tulisi osasta muutamia kappaleita (suuria ja ayat) Koraanista heidän rukouksia varten. Yksi lyhyimmistä ja suosituimmista suuristaon Suurah al-Ihklaas (112), joka sanoo:

”Sano: Hän, Jumala, on Yksi, Jumala, Ikuinen. Ei Hän ole siittänyt eikä synnyttänyt, eikä Hänellä ole ketään vertaista.”

Jokainen näistä lauseista (ayat) sisältää ratkaisevan viestin Allaahista, joista suurin osa uskonnoista ovat välinpitämättömiä. Jokainen lause selvästi tunnustaa Jumalan, Luojan, Hänen luoduistaan. Suurin osa muslimeista tietää tämän lyhyen suuran ja voi jakaa tämän viestin heitä ympäröivän epäjumalanpalvovan maailman kanssa. Näinollen, ketään ei ole vapautettu tekemästä edes vähän da’wah.

Lisäksi, aina kun Profeetta (saws) puhutteli ihmisiä, hänella oli tapana sanoa:

”Vieköön he, jotka ovat paikalla viestiä eteenpäin heille jotka ovat poissa. Sillä, ehkä hän voi kertoa toiselle, joka ymmärtää paremmin kuin hän.”
”Let those present convey what they heard to those absent. For, perhaps he may inform one better able to understand it than him. “

Nykypäivänä, kun ummamme on entistä hajaantuneempi ja riitaantuneempi, on tärkeää muistaa kuitenkin että meistä jokainen haluaa päätyä samaan määränpäähän, Paratiisiin. Meidän tulee pitää yhtä ja järjestäytyä saadaksemme äänemme kuuluviin ja ennenkaikkea saadaksemme Allaahin kauniit ja täydelliset sanat viestitettyä eteenpäin heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Elämme ei-muslimimaassa, otamme vastaan monenlaisia palveluita, maksamatta niistä mitään, hoidamme itseämme heidän terveyskeskuksissa, sairaaloissa, lapsemme käyvät heidän koulujaan, kuntoutamme vanhuksiamme heidän kuntolaitoksissaan.... ja mitä annamme takasin? Olemme valmiit ottamaan vastaan mutta mitä voisimme antaa takasin? Sisällämme palaa Allaahin antama valo, meidän korvamme kuulee, silmät osaavat nähdä ja kielemme pysyvät kiireisinä Koraania lukiessa. Salaammeko tämän lahjan vai voisimmeko kenties jakaa sitä ja toivoa muille samaa valoa? Mikään oppimamme ei siirry vain ajatuksen voimasta, tarvitsemme paljon dua’a ja rohkeutta puhua ja kutsua Allaahin tielle. Se, että teot palkitaan aikomuksesta, voidaan viedä pitemmälle, suorittamalla itse teko, johon aikomus oli. Jos väitämme haluavamme naapureillemme, sukulaisillemme, ystävillemme hyvää, on aika viedä itsemme tilille ja katsoa mitä olemme tehneet asian eteen. Kuinka usein yritämmekään puhua ja kertoa rakkaasta uskostamme, ja odotamme kärsimättöminä nopeata vastausta, jopa shahadaa puheemme/keskustelumme perään? Kuinka kauan kestää meillä kärsivällisyys? Miten pitkään jaksamme yrittää? Nuuh, aleihi salaam teki dawaa 950 vuotta. Entäs minä ja sinä, joiden elinikä ei yltä moiseen?

Painottaaksemme da’wan tärkeyttä muslimeille, Allaah varoitti heitä, jotka eivät täyttäneet heidän velvollisuuttaan tässä asiassa, Hänen kirouksestaan kaikkia luotuja kohtaan:

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنْزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَىٰ مِنْ بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ

أُولٰئِكَ يَلْعَنُهُمُ اللَّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ

”Ne, jotka kätkevät lähettämämme johdatuksen ja selkeät merkit sen jälkeen, kun olemme selvittäneet ne ihmisille Kirjassa, saavat osakseen Jumalan ja muidenkin kirouksen...”
”Indeed those who hide the clear message and guidance that I have revealed after I have made it clear to people in the scripture; those are cursed by Allaah and cursed by all who curse.”
Suurah al-Baqarah 2:159

Practise what you preach!

Se, mitä omalla esimerkkillämme voimmekaan tehdä on paljon. Mutta mitä hyötyä on puhua hyvistä tavoista ja menetelmistä, jos emme niitä itse noudata...


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ مَا لَا تَفْعَلُونَ

كَبُرَ مَقْتًا عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا مَا لَا تَفْعَلُونَ

إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيَانٌ مَرْصُوصٌ

Uskovaiset, miksi te vain puhutte, mutta ette tee? Jumala inhoaa suuresti sitä, että te vain puhutte, mutta ette tee. Jumala rakastaa niitä, jotka taistelevat Hänen tiellään vierekkäin, aivan kuin he olisivat vankka muuri.
Suurah as-Saff 61:2-4 (käännös merkityksestä)


Profeetta (saws) lisäksi painotti tiedon salaamisen synnin vakavuudesta sanoen:

”Hän, joka salaa tietoa jonka kautta Allaah antaa hyötyä ihmisille heidän uskonasioissaan, Allaah tulee valjastamaan hänet Ylösnousemuksen Päivänä Helvetin tulen suitsilla.”
”Whoever hides knowledge by which Allaah benefits people in their affairs of religion, Allaah will bridle him on the Day of Resurrection with a bridle from the Hellfire.”

Se, että omaa tietoa Islamista mutta ei kerro siitä muille sisältää “tiedon salaamisen”. Tiedon salaaminen saattaa olla tahallinen teko, jolloin ihmisellä on aikomus pitää tieto pois toisten saatavilta. Tämä saattaa olla tapauksissa, joissa ihmiset kysyvät Islamista mutta henkilö kieltäytyy paljastamasta islamin oppeja rasistista tai heimollisista näkökulmista katsoen. Esimerkiksi vuosia sitten guyanilaiset intiaanit tai alkuperäiset trinidadilaiset kieltäytyivät opettamasta guyanilaisia afrikkalaisia tai trinidadilaisia afrikkalaisia koska he uskoivat rasismin kautta, että Islaam kuului vain intiaaneille. Samalla tavalla afroamerikkalaiset, jotka seuraavat Nation of Islamin oppeja tai ovat niiden vaikutuksien alla, kieltäytyvät kertomasta Islamista eurooppalaisille (valkoisille) amerikkalaisille koska heitä pidetään paholaisina tai yksinkertaisesti vihollisina. Tiedon pimittäminen saattaa olla myös passiivinen, tahaton teko jolloin ihmisellä on tietoa mutta laiminlyö sen eteenpäin viemistä ujouden tai vaivannäön takia. Passiivisesta tiedon salaamisesta voimme ottaa esimerkiksi muslimimaahanmuuttajan, joka asuu, opiskelee ja tekee työtä ei-muslimien parissa vuosia eikä koskaan puhu yhtäkään sanaa heille islamista.

Palkkioita!


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ يَنْصُرْكُمْ وَيُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ

Uskovaiset, jos te autatte Jumalaa, Hän auttaa teitä ja vahvistaa teidän askelenne.
Suurah Muhammad 47: 7 (käännös merkityksestä)

(Lähteet: mm. DR.BILAL PHILIPS – DA’WAH TECHNIC COURSE, Bin Baz (rh))


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tii Kes 17, 2008 9:19 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tulevaisuus.org
Vieras

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
wa alaykum assalaam

Erinomainen video aiheesta,
Giving Dawah in The West - Kamal el-Mekki
http://youtube.com/watch?v=MAl_53iCbsw

Myös tuo Da'wah Training Course by Bilal Philips löytyy tuolta 'khalifahklothing' videolistalta.
Kes Kes 18, 2008 2:47 pm
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
As salaamu aleikum,

Kun da'wah työ on meille jokaiselle länsimaissa asuvalle pakollista jollain tasolla, onkin hyvä miettiä sitä miten asioita voisi esittää esim. isoille joukoille ja yleisöille. Opettamistekniikoita on varmasti monia ja esiintymistaidot ovat opittavissa ja vain harjoitus tekee "mestarin". Seuraavat muistiinpanot haluan jakaa kanssanne, jotka ovat insha Allaah teille hyödyksi.

LUOKAN HALLINTA

Luokan hallinta perustuu organisoimiseen ja ylläpitämiseen hyvässä hengessä, rentoutuneena noudattaen sääntöjä.

1. Katsekontakti
• hyvä katsekontakti: katso jokaista oppilasta silmiin, kierrä katseellasi ympäri luokkaa, unohtamatta mitään osaa luokasta. Jos silmiin katsominen on aluksi hankalaa, valitse muutama, jotka helpoiten lähestyttävissä sekä heidän päälakeen katsominen vaikuttaa siltä, että katsoisit heitä silmiin.
 ylläpitää järjestystä/kuria
 merkitsee osallistujille sitä, että opettaja on valveilla luokan tavasta vastaanottaa viestiä
 kannustaa osallistumaan
• Milloin katsekontaktia tulee välttää?
 kun oppilaat ovat ryhmätyössä tai muussa vastaavassa, ts. kun ei ole opettaja-oppilas aktiviteettia

2. Asento & käsien käyttö
• Käsien käyttö opetuksen apuna lisää visuaalista huomiota opetukseen ja on apukeinona opetuksessa
 Mieti seuraavia keinoja:
 kuuntele
 toistakaa
 lopettakaa
 hyvä
 ei hyvä
 melkein hyvä
 miten se menikään?
• Istutko vai seisotko opettaessasi.

3. Äänen käyttö
 Äänen tulisi luonnollisesti vaihdella eri tilanteissa
 Monotominen ääni unettavaa ja puuduttavaa
 Jos kysyt kysymystä, voit liittää kysymyksen perään oppilaan nimen. Tämä pitää yllä luokan tarkkaavaisuutta koska eivät tiedä keneltä kysytään seuraavaksi.

4. Ryhmien muodostaminen
• koko luokan aktiviteetit
• yksittäinen opiskelu
• parityöskentely (mm. antaa tukea ujoimmille oppilaille)
• ryhmätyö

5. Luokkatilan muodostaminen
Tavanomaiset rivit (suuremmat luokat)
Ympyrät / Puoliympyrät (pienemmät luokat)
Yksittäiset pöydät

6. Taulun käyttö
Kirjoita vain se mikä on välttämätöntä, käännä selkäsi mahdollisimman usein, muista väistää taulun edestä jotta oppilaat näkevät kirjoittamasi. Käytä avuksesi oppilaita, voit pyytää jonkun oppilaista kirjoittamaan tai vaihtoehtoisesti myös monia tilanteen mukaan.

7. Yksilön huomioiminen & kommunikointi oppilaiden kanssa
 Opettele oppilaiden nimet
 Anna hyvää palautetta
 Huomio JOKAINEN oppilas
 Älä painosta ketään

8. Neuvojen antaminen
• käytä yksinkertaista ymmärrettävää kieltä
• visualisoi neuvosi, anna esimerkkejä
• tarvittaessa palaa asiaan, vastaa myöhemmin jos vaikea tilanne

9. Kurin ja järjestyksen ylläpitäminen
Huomioitavia seikkoja:
 ikä
 miksi haluaa oppia
 luokan koko
 kunnioitus
 opetuspaikan säännöt & maine

Syitä ongelmalliseen käyttäytymiseen:
 perheongelmat
 heikko itsetunto
 tylsistyminen
 paine
 kunnioituksen puute
 luokan koko

 TOIMI HETI, KORJAA YKSITYISESTI, ÄLÄ MENETÄ MALTTIASI, ÄLÄ SUUTU, KUNNIOITA, MUUTA LUOKAN JÄRJESTYSTÄ


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 13, 2012 5:17 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Tunnin suunnittelu

1. Tavoitteet opetukselle
 mitä haluat ryhmän oppia, päätavoite!
 missä aikataulussa
 mitä opetus pitää sisällään: sisältö
 mikä oppilasmäärä

2. Mitä apukeinoja haluat käyttää
 kirjat
 esitelmät
 ryhmätyöt
 audiovisuaaliset välineet
 taulu
 vierailevat ”tähdet”

3. Luentosarjan pitäminen
 joustavuus, mahdolliset muutokset aikatauluissa ja osallistujamäärässä on otettava huomioon opetusta laatiessa
 tavoitteet, kokonaistavoite ja yhden tunnin tavoitteet / viikko tavoitteet jne.
 kertaus aiheista oleellista edistymiselle
 vaihtelevuus opetustekniikoissa luo mielenkiintoa opetusta kohtaan


 OLE AJOISSA
 OLE VALMISTAUTUNUT
 OLE OIKEUDENMUKAINEN
 OSOITA KIINNOSTUSTA JA KUNNIOITUSTA!


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 13, 2012 5:18 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1581

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
33 vinkkiä luokan opettamiseen

1. Valmista materiaalisi kunnolla
2. Älä oleta mitään kuten ”onhan jollain taulutussi tmv.
3. Saavu ajoissa tunnillesi
4. Ole oma itsesi
5. Organisoi opetusmateriaalisi ennen tunnin alkua
6. Ole valmis improvisoimaan, älä seuraa sokeasti materiaaliasi
7. Ole innostava
8. Opettele oppilaittesi nimet nopeasti ja käytä niitä niin usein kuin tarpeellista
9. Älä panikoi
10. Kannusta toistuvasti muttei liikaa
11. Pyydä apua ja neuvoja kokeneemmilta kollegoiltasi
12. Tee kuvauksistasi ja selityksistäsi niin visuaalisia kuin mahdollista
13. Älä puhu muuten kuin tarvittaessa, ei esim. menen nyt tästä taululle tmv.
14. Älä keskeytä oppilaiden toimintahetkiä
15. Mieti tarkkaan miten selität tai selvennät opetustasi, se että sinä ymmärrät ei takaa sitä että oppilaasi ymmärtää mistä puhut
16. Älä ikinä kritisoi oppilaitasi
17. Oppilailla voi olla hyvin paljon kokemuksia, joista voi olla apua opetuksessa
18. Suunnittele etukäteen mitä kirjoitat taululle
19. Vaihtele opetustekniikkaasi usein
20. Arvioi itseäsi ja opetustasi, kirjoita muistiinpanoja siitä mikä toimii ja mikä ei
21. Pyydä oppilaitasi arvioimaan opetustasi säännöllisin välein
22. Varmista, että osaat käyttää opetukseen tarkoitettuja välineitä oikein
23. Älä puhu taululle
24. Pyri aloittamaan ja lopettamaan tuntisi aina positiivisella tavalla
25. Esitä asioita visuaalisesti mieluimmin kuin verbaalisesti
26. Anna aktiviteeteista lisämateriaalia kuten kopio työtehtävästä jne.
27. Seuraa aktiviteetteja vierestä, älä keskeytä (ryhmätyöt ym.)
28. Älä korjaa liian vähän tai liian paljon
29. Katso kelloa, että pysyt aikataulussa
30. Huomio, että kaikki oppilaat osallistuvat opetukseen
31. Jos käytät audiovisuaalisia laitteita tai ohjelmia, katso että ne ovat heti käytettävissä, oikeassa paikassa jne.
32. Jos haluat viitata lisämateriaaliin, älä tee siitä elinehtoa, jota ilman ei pärjää
33. Pidä hauskaa!


_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Maa Hel 13, 2012 5:19 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea