Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Posttraumaattinen stressireaktio

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Posttraumaattinen stressireaktio
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Posttraumaattinen stressireaktio Vastaa lainaamalla viestiä
Olemme jo muutamaan otteeseen kohdannut tähän traumaattiseen sanaan. Mitä se pitää sisällään ja mikä se on?

"Posttraumaattinen stressireaktio on eräänlainen trauman jälkeinen reaktio. Psyykkisellä traumalla tarkoitetaan minkä tahansa voimakkaan kokemuksen jättämää psyykkistä järkytystilaa tai vammautumista. Suuria traumoja aiheuttavat yleensä esim. sodat, fyysinen ja seksuaalinen väkivalta sekä onnettomuudet.

Traumaattinen tilanne tunkeutuu mieleen yhä uudelleen ja he elävät sen uudestaan ja uudestaan ajatuksissaan, tunteissaan tai mielikuvissaan. Tilanne tunkeutuu mieleen usein unissa ja sellaisissa tilanteissa, jotka jollain tavalla muistuttavat koettua traumaa. Ihminen alkaa vältellä traumaa ja siitä seuraavia mielikuvia. Tämä voi tapahtua monella eri tavalla esim. pysyttelemällä loitolla traumaa muistuttavista asioista tai turvautumalla alkoholiin ja lääkkeisiin. Tämä saattaa häiritä ihmisen käsitystä maailmasta pohjimmiltaan turvallisena ja ennustettavissa olevana paikkana.

Suhteellisen turvallisuuden ja ennustettavuuden tunne on kuitenkin edellytyksenä tehokkaalle suunnittelemiselle ja henkilökohtaiselle toiminnalle. PTSD:stä kärsivä henkilö on jatkuvasti varuillaan ympäristön uhkaa vastaan. Hän kokee, että elämä on trauman jatkoa, ja he pysyvät jatkuvassa hälytilassa siltä varalta, että traumaattinen kokemus toistuu.
"

"Traumatisoituneille ihmisille tyypillistä on myös voimakkaat tunnereaktiot ja nukkumisongelmat. Traumatisoituneet ihmiset siirtyvät välittömästi ärsykkeestä reaktioon pystymättä aluksi ymmärtämään, mikä heidät saa niin pois tolaltaan. Heille on tyypillistä, että pienikin ärsyke saa heidät kokemaan voimakasta pelkoa, suuttumusta, paniikkia ja ahdistusta. Tällä on heihin kahdenlainen vaikutus. He joko ylireagoivat ja alkavat uhkailemaan toisia tai he sulkeutuvat ja jähmettyvät. Tällaisesta liikakiihtyvyydestä kärsivillä aikuisilla ja lapsilla on nukkumisvaikeuksia, koska he eivät pysty rauhoittumaan tarpeeksi nukahtamisen kannalta. He myös pelkäävät näkevänsä traumaan liittyviä painajaisunia. Heitä vaivaa helposti myös ylivalppaus, liioiteltu säikähdysaste ja levottomuus.

Fysiologinen liikakiihtyvyys häiritsee myös kykyä keskittyä ja oppia kokemuksesta. Traumatisoituneilla henkilöillä ilmenee usein myös muistivaikeuksia sekä keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriöitä. Traumaattisen kokemuksen seurauksena ihmiset usein menettävät joitakin kehitykseen liittyviä saavutuksiaan ja he taantuvat varhaisempiin tapoihin selviytyä stressistä.
"

http://www.peda.net/en/magazine/jkl/lyseo/lyseonlukioon?m=content&a_id=33

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Per Hei 31, 2009 4:58 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islamin vastainen sota, Guantanamo ja salaiset kidustusvankilat Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea