Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
fajrin aika?

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Ramadan Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
fajrin aika?
Kirjoittaja Viesti
lubiaLiittynyt: 03 Lok 2004
Viestejä: 77

Lähetä fajrin aika? Vastaa lainaamalla viestiä
as-salamu alaikum,

eli tuosta fajrin ajasta. minulla on yksiaikataulu seinällä, joka on muualta tullut. toinen on netissä oleva ladattava, joka antaa aina adhnin jos tietokone on päällä ja seuraan silloin sitä, muuten seinällä olevaa, koska erot eivät ole kuin minuutin, parin luokkaa ( tietokoneeen tulee jälessä). ainostaan on fajr. heitto on yli 20 minuuttia.
sattumoisin menin al iman-moskeijan sivuille ja siellä helsinkiin oli laitettu fajri klo 5. en nyt niin kaukana asu helsingistä että olisi tunnin ero aamun sarastuksessa.

eli olisiko mitään kommentoitavaa tästä?

(yleensä noudatan Ramadanina tätä aamulla aikaisempaa versiota. muuten aina seinällä olevaa, paitsi jos on netti on auki, odotan sen adhanin.
Ja jos mun mielipidettä vielä kysyttäisiin, en kyllä vielä aamun sarastuksia nää noihin aikoihin kun olen taivaalle tiiraillut, samoin illalla, aurinko laskee metsän taakse jo ennen kuin aikataulu sanoo, jos se näin tulisi oikeasti katsella?)
Maa Syy 10, 2007 5:19 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 317

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Assalaamu alaykum wa rahmatullaah

Rukousaikatauluissa on eroja, koska rukousaikojen määrittäminen ei ole aivan itsestäänselvyys. Tottakai ne on määritelty tarkemmin kuin "aamupäivä" tai "ilta", mutta silti joissain tapauksissa hajontaa tulee pajonkin. Näin pohjoisella pallon puoliskolla isha ja fajr menevät kesällä aika hankalaksi määrittää, koska aurinko ei putoa kovin syvälle horisontin alle. Pohjoisempana on sitten kaamosta, yötöntä yötä ja muuta semmoista kivaa. Poikkeusaikoina nämä kaksi rukousta ovat aivan oma lukunsa. Nyt kuitenkin ollaan jo sykyn puolella, joten hyppään tuon poikkeustapauksen yli kokonaan.

Fajr ja isha perustuvat siihen mitä horisontissa näkyy. Tämä tietysti riippuu valtavan paljon horisontin edessä olevista vuorista, taloista puista ja muusta semmoisesta. Lisäksi säällä, pilvillä, ilman kosteudella ja lämpötilalla on merkittävä asema. Tästä johtuen yhtenä päivänä fajr voi olla vaikka 5:00 ja seuraavana 5:30, jos molempina päivinä rukouksen aika määritetään vain taivaalle katsomalla.

Nykyaikana valkoisen viivan etsiminen horisontista ei ole välttämätöntä eikä mitnekään "muodikasta". Käytännöllisempää, helpompaa ja nopeampaa on vain katsoa kalenterista, johon on laskettu teoreettinen fajrin alkamisaika. Miten siis laskennallisesti määritetään aika, jota ei voida ennakoida kovin tarkasti yllämainituita syistä johtuen? Sen laskemiseen onkin useampi tapa, jossa kussakin on omat etunsa. Nämä laskut eivät missään nimessä ole minutin tarkkoja. Ne luvut ovat hyvin viitteellisiä. Niistä saa jotain osviittaa, että mihin aikoihin fajr noin suurinpiirtein voisi mahdollisesti olla. Laskuissa oletetaan, että kun aurinko on tippunyt tietyn astemäärän horisontin alle, taivaan pitäisi näyttää tietynlaiselta. Laskut ovat yksinkertaisia verrattuna ennakoimattomaan todelliseen säätilaan, joten tulosta ei pidä lukea minutin tarkasti. Tämä pätee fajr ja isha rukouksiin.

Auringon nousu (shuruuq) ja maghrib ovat paljon paremmin laskettavissa, koska niihin säällä ei ole merkittävää vaikutusta, ellei taivas ole aivan 100% pilvessä ja vettä tule kaatamalla. Nämä ajat tarkoittavat niitä hetkiä, jolloin aurinko kulkee horisontin ohitse. Niiden paikkansapitävyyteen vaikuttaa enimmäksen horisontin edessä olevat esteet, kuten puut.

Dhuhur ja asr ovat vieläkin selkeämmin laskettavissa ja niiden aika onkin hyvin tarkka. Asrin laskumenetelmässä on sitten ikhtilaaf. Hanafit tulkitsevat asian hieman eri tavalla, mutta siltikään ero ei ole kovin järisyttävä.

Näitä summittaisia aikoja sovellettaessa on syytä pitää mielessä pari asiaa.
1) Etuajassa ei saa rukoilla. Laita rukousaikaan pikkuisen lisää, jos pelkäät ajan olevan liian aikainen.
2) Parasta on rukoilla ajoissa. Ei siis lykätä tarpeettoman pitkälle. Kullakin rukouksella on oman mittainen joustovaransa, mutta sekin loppuu aikanaan.
3) Tästä ei pidä tehdä mitään ummaa jakavaa kiistakapulaa. Eripuraisuus on tuhonnut aikaisemmatkin kansat, joten älkkää olko eripuraisia.


_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Kes Syy 12, 2007 6:47 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Ramadan Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea