Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Oliiviöljy

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Oliiviöljy
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Oliiviöljy Vastaa lainaamalla viestiä

Oliiviöljy
(Olea europae L., Oleaceae)


ZAIT - OLIIVIÖLJY (öljy ymmärrettiin tuolloin oliivi öljyksi)

Allaah sanoo:

Suurah An-Nuur 24:35: Jumala on taivaitten ja maan valo. Hänen valonsa on verrattavissa lamppuun, joka on asetettu seinän syvennykseen. Lamppu on sijoitettu lasipalloon, joka on kuin loistava tähti. Sitä valaisee siunatun öljypuun öljy, joka ei ole idästä eikä lännestä, ja se antaisi kirkkaan valon, vaikka siihen ei tulta pantaisikaan: siinä on valoa valon päällä. Jumala ohjaa valoaan sitä kohti, jonka hän otolliseksi näkee. Jumala esittää myös vertauksia ihmissuvulle, sillä Jumala tietää kaiken.

At-Tirmidhi ja Ibn Maajah kertoivat, että Abu Hurayrah kertoi Profeetta Muhammadin sanoneen:

”Syökää oliiviöljyä ja käyttäkää sitä voiteena, koska se on tehnyt siunattu puu.”

Al-Bayhaqi ja Ibn Maajah myös kertoivat, että ’Abdullaah bin ’Umar sanoi Allaahin Sanansaattajan sanoneen:

”Syökää oliiviöljyä ja käyttäkää sitä voiteena sillä se on siunatusta puusta (oliivipuusta).”Sisältää: öljyhappoa,
alkuperästä riippuen 65-86%,
Palmitiinihappoa
Linolihappoa
Steariinihappoa

Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energiaa 890 kcal 3700 kJ
Carbohydrates 0 g
Rasva 100 g
- saturated 14 g
- monounsaturated 73 g
- polyunsaturated 11 g
- omega-3 fat 0.8 g
- omega-6 fat 10 g
Proteiini 0 g
Vitamiini E 14 mg 93%
Vitamiini K 62 μg 59%

Oliiviöljyä saadaan puristamalla ilman lämmitystä oliivipuun (Olea europae L., Oleaceae) tuoreista hedelmistä. Öljypuu on ikivihreä puu, joka voi elää hyvin vanhaksi, mutta joka harvemmin tulee korkeammaksi kuin 12m. Sitä viljellään Välimeren alueella ja Kaliforniassa. Oliiviöljy on vaalean keltainen, joskus vihertävä.

Oliiviöljy on etupäässä arvostettu ruokaöljynä. Farmasiassa sitä käytetään linimenttien, voiteiden, laastareiden ja öljymäisten injektioiden valmistukseen.
[Lähde: Farmakognosia, Farmaseuttinen biologia, Hiltunen& Holm]

Yhden öljylitran tuottamiseen tarvitaan keskimäärin 5 kg oliiveja. Oliivit lajitellaan ja puhdistetaan keruun jälkeen. Tämän jälkeen ne murskataan kivineen. Oliivin kivi sisältää ainetta, joka suojelee öljyä luonnostaan hapettumiselta. Murskaamisen tuloksena saadaan rasvaista massaa, joka on veden, öljyn ja hedelmälihan sekoitus. Kun tätä massaa puristetaan, saadaan öljyn ja veden sekoitus. Öljy erkanee luonnostaan vedestä seisomisajan jälkeen. Kun öljy on erotettu, se varastoidaan sammioihin ilmalta ja valolta suojattuna. Oliivilajikkeiden, alkuperäalueen tai puristustavan mukaan saadaan erilaisia öljyjä: enemmän tai vähemmän vihreää öljyä, hedelmäistä öljyä tai hyvin voimakkaan makuista öljyä. Asiantuntijat maistelevatkin oliiviöljyä kuten viiniä!

Kreikkalaiset kuluttavat kaikkein eniten oliiviöljyä, yli 20 litraa asukasta kohden vuodessa. Seuraavaksi tulevat italialaiset ja espanjalaiset, jotka kuluttavat oliiviöljyä vähän yli 10 litraa. Belgiassa ja Luxemburgissa kulutetaan vain alle puoli litraa oliiviöljyä asukasta kohden vuodessa. Näissä maissa, kuten kaikissa Pohjois-Euroopan maissa, käytetään enemmän rypsiöljyä sekä perinteisiä voita ja kermaa.

Ravintofysiologit korostavat yhä useammin oliiviöljyn hyviä ominaisuuksia. Sen käyttöä suositellaan muiden rasvojen ja etenkin eläinrasvojen sijasta.

Muita hyötyjä:

Peräpukamiin
Silmätulehduksiin ennen nukkumaan menoa
Laihduttamiseen ja aineenvaihdunnan nopeuttamiseen - tyhjään vatsaan pari ruokalusikallista
Raskausarpien ehkäisyyn
Hierontaan
Flunssaan, rintakehään ja nenään
Ihon ja hiuksien hoitoon (yön yli)
Korvavahan poistoon, jotkut suosivat pienesti lämmitettyä. ei kuumenneta liikaa, parhaat aineet poistuvat
Oliiviöljyn teho paranee valkosipulista
Säilyttäjäaine yrteille jne.

Säilytettävä avaamattomana huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa (+2-8 °C). Kylmässä öljy samenee, mutta kirkastuu jälleen huoneenlämmössä.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Elo 30, 2007 5:27 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Tuosta hiustenhoidosta oliiviöljyllä, jos ja kun sitä hiuksiinne iskette, varsinkin suomalaiseen lasimaiseen hiuslaatuun, se istuu siinä sitten kuin tatti jos ei noudata tätä pesuohjetta:

Eli kun öljy on ollut päässä halutun ajan, mielellään yön yli vaikka elmukelmuun käärittynä jotta saadaan paras mahdollinen kaunis tulos, niin ennenkuin laitat vettä päähän laitatkin samppoota, joka sitoo rasvaa itseensä eikä näin jämähdä hiuksiin kiinni. Jos tarve vaatii niin uusi samppoo pesu uudestaan. Eli ensimmäiseksi shampoo ja sitten vesi, ja uusi jos tunnet että kovin rasvainen.

_________________
"The one who is (truly) imprisoned is the one whose heart is imprisoned from Allah, and the captivated one is the one whose desires have enslaved him." Ibn Taymiyah
Tor Elo 30, 2007 5:32 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 311

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
Oliviöljyssä on toki tyydyttyneitä rasvoja oikein mukavasti, mutta rypsiöljyssä sekoitus on hitusen verran parempi. Tämä ei tietenkään tarkoita, että suoralta kädeltä toinen olisi toista parempi. Jos tilannetta tarkastellaan yksisilmäisesti vain rasvojen kannalta, niin silloin oliviöljy jää kakkoseksi. Todellisuudessa kuitenkin oliviöljy sisältää vinon pinon kaikenlaisia terveellisiä aineita flavonoideista flavonoleijin. Osa näistä ovat vielä tuntemattomia tai tai muuten vain tutkinnassa. Oliviöljy ja mustasiemen ovat ikäänkuin kaksi marjaa tässä suhteessa. Molemmissa on niin paljon hyvää, ettei vielä puoliakaan ole ehditty tutkia. Rypsiöljy sensijaan on äärimmäisen pitkälle puhdistettu tuote, jossa ei ole yhtään mitään paitsi niitä rasvoja. Juuri tähän pohjoismainen rasvateollisuus pyrkiikin. Oliviöljyyn tottuneet keskieurooppalaiset taas moittivat pohjoismaista rypsiöljyä mauttomaksi, hajuttomaksi ja muutenkin hengettömäksi. Onhan sekin näkökulma, mutta kukaan ei voi kieltää sen laadukkaita rasvoja. Oliviöljyssä on hieman huonompi sekoitus rasvoja, mutta siinä olevat luonnoliset "lisäaineet" kompensoivat erittäin hyvin.

_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Per Elo 31, 2007 11:32 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
TasnimLiittynyt: 20 Elo 2007
Viestejä: 4

Lähetä Vastaa lainaamalla viestiä
stygiofobia kirjoitti:
Oliviöljyssä on hieman huonompi sekoitus rasvoja, mutta siinä olevat luonnoliset "lisäaineet" kompensoivat erittäin hyvin.


Ekologisesti (ja Suomen työllisyyttä ja maataloutta ajatellen) Suomessa asuvan kannattaisi kuitenkin suosia paikallisia öljyjä (auringonkukka, rypsi, rapsi..).
Kreikkalaisen oliiviöljypullon kuljetusmatkalla Suomeen ilmakehään tuprutetaan melkoinen määrä maailmasta ehtyviä polttoaineita (ja samalla välillisesti tuetaan suuria, pääosin amerikkalaisia, öljy-yhtiöitä, kun oikein laajamittaisesti ajatellaan).
Muun muassa mainittuja flavonoideja saa parhaiten monista metsä- ja puutarhamarjoista, tomaateista, omenoista jne. täysin rasvattomista lähteistä.
Lau Syy 01, 2007 9:38 am Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Terveys Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea