Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Internet tiedonlähteenä.

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Internet tiedonlähteenä.
Kirjoittaja Viesti
stygiofobiaLiittynyt: 19 Syy 2004
Viestejä: 317

Lähetä Internet tiedonlähteenä. Vastaa lainaamalla viestiä
Nykyään monet muslimit käyttävät internettiä opetajanaan. Tähän asiaan, kuten moneen muuhunkin, liittyy sekä hyvää että pahaa.

Netti
On ihmisiä, jotka kieltävät netin käytön Islamin tiedon etsimisen apuvälineenä aivan kokonaan. Toisaalta on niitäkin, jotka ottavat vastaan kaiken vastaantulevan. Netin käytöstä on epäilemättä hyötyä joillekin ja haittaa toisille.

Luotettavuus
Selvästikään netistä ei voida ottaa aivan mitä hyvänsä, sillä sinnehän voi kuka tahansa laittaa aivan mitä milloinkin huvittaa. Nykyäänhän lapsillekin opetetaan koulussa medialukutaitoa. Jopa eärs orgaanisen kemian opettaja kovasti varoitteli meitä luottamasta kaikkeen netissä olevaan orgaanista kemiaa käsittelevään tekstiin. Hänelle kemia taisi olla suurinpiirtein uskonnon asemassa, joten huolestuminen lienee ymmärrettävää.

Samalla tavoin minä varoitan teitä huolimasta kaikkea netissä olevaa. Siellä on luonnollisesti paljon hyvääkin, mutta valitettavan usein se on hautautunut kaiken huuhaan alle. Pari kertaa olen huvikseni kirjoittanut googleen jonkun Islamiin liittyvän hakusanan ja katsonut kuinka täysin vastakkaisia fatwoja tulee vastaan samasta asiasta. Toisessa tekoa väitetään bid'aaksi ja toisessa saman teon todisteeksi siteerataan jotain mitälie oppinutta, joka vain seuraa himojaan ja kulttuuriaan ja väittää tätä keitosta sunnaksi. Toisaalta niitäkin tapauksia on tullut vastaan, joissa tiettyä asiaa väitetään Islamin vastaiseksi ja toisella sivulla vastakkaisen näkemyksen tueksi on kaivettu esille valtava määrä hadiitheja ja Koraanin jakeita.

Tällainen google-islamin harjoittaminen on tuhoon tuomittu yritys. Ainakin näin länsimaissa tämä ilmiö näyttää olevan kasvava ongelma, jollei asialle tehdä jotain. Tietääkseni monissa muslimimaissa ihmisille on aivan päivänselvää, mennä lähimpään moskeijaan kysymään paikalliselta opettajalta tai oppineelta, että rikooko tämä ja tämä wudhun ja voiko hautausmaalla tehdän niin tai näin jne. Meillä kun ei vastaavaa mahdollisuutta useinkaan ole, turvautuvat muslimit valitettavan usein petolliseen tiedon runsaudensarveen - internettiin. Valitettavasti tämä sarvi vain ei anna aina oikeita vastauksia. Tiedon totuusarvon arviointi jää käyttäjän vastuulle, johon kaikkihan eivät kykene.

Toinen puoli
Tässä karhunpalveluksessa on kuitenkin jotain hyvääkin. Ensinnäkin on pajon muslimeita, jotka eivät kertakaikkiaan saa mistään muualta tietoa. Noh... parempi kuin ei mitään. Tai no.. vähän riippuu. Tuurista kiini, että mille sivulle sattuu osumaan.

Toisaalta jokut ihmiset saattavat oppia tässä lähdekritiikkiä myös oppineiden lausuntoja kohtaan. Ei mennä suoraan uskomaan ketä hyvänsä jonka nimi on doctor/sheikh abu XYZ. Kohtuus kaikessa kumminkin. Toivottavaa olisi, jos myös internettiä käyttämättömät muslimit osaisivat vaatia todisteita toisinaan.

Loppujen lopuksi
-No mistä sitten opimme islamia?
-Oppineilta ja heidän kirjoistaan.

-Eli mistä? Ei meillä mitään oppineita ole saatika heidän kirjojaan ja jos onkin, niin ne ovat väärällä kielellä.
-No sitten pitää mennä sinne missä on ja opetella se kieli jolla tieto on kirjoitettu (arabia).

Viimeistään tässä vaiheessa pitäisi olla selvää, ettei tämä yhtälö ole aivan yksipiippuinen saatika helppo ratkaista. Itse olen ajatellut häippäistä mahdollisimman pian jonnekin ulkomaille todellista Islamin tietoa etsimään. Pyydän Allaahilta että saan lopullisesti karistettua kannoiltani ja jätettyä menneisyyteen nämä tökeröt transliteraatiot ja kyseenalaiset käännökset.

_________________
Käytitkö aikasi ennen kiirettä? Entä terveytesi ennen sairautta tai rahasi ennen köyhyyttä ja nuoruutesi ennen vanhuutta?
Sun Jou 17, 2006 11:11 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Islam Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea