Islamtieto.com Foorumin päävalikko
RekisteröidyHakuOhjeKäyttäjälistaKäyttäjäryhmätKirjaudu sisään
Sheikh Muhammad Salih Al-Munajjidin neuvo nimeä valitessa

 
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Muslimi nimiä Näytä edellinen aihe
Näytä seuraava aihe
Sheikh Muhammad Salih Al-Munajjidin neuvo nimeä valitessa
Kirjoittaja Viesti
ummuyusufLiittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 1551

Lähetä Sheikh Muhammad Salih Al-Munajjidin neuvo nimeä valitessa Vastaa lainaamalla viestiä
Sheikh Muhammad Salih Al-Munajjidin neuvo nimeä valitessa

Ylistetty olkoon Allah,

Epäilemättä nimen anto on yksi tärkeimmistä asioista ihmisen elämässä koska ihmisen nimi on titteli, joka kertoo jotain kantajastaan sekä keskeinen asia kommunikoidessa hänen kanssa. Nimi on ihmisen koriste ja symboli, sekä myös nimi, jolla häntä kutsutaan tässä maailmassa sekä Tuonpuoleisessa. Se osoittaa uskonnon, johon hän kuuluu ja saa ihmisen tuntemaan olevansa yksi uskonnon seuraajista. Se antaa vaikutuksen kantajastaan toisille ihmisille ja heidän näkemys on kuin vaate, jos se on liian pitkä tai lyhyt, se ei näytä hyvältä.

Perusasia nimissä on se, että ovatko ne sallittuja. On joitain seikkoja, jotka shareaah (islamilainen lainsäädäntö) kieltää ja nämä tulisi huomioida nimeä valittaessa. Nämä sisältävät seuraavat:

1. Orjuuttava tai jonkin muun palvonta kuin Allahin, mukaan lukien Profeetat ja enkelit. Ei ole sallittua osoittaa palvontaa tai palvoa muuta tai ketään muuta kuin Allahia. Näitä nimiä, jotka osoittavat palvontaa muulle kuin Allahille ovat muun muassa Abd al-Rasool , Abd al-Nabi ja Abd al-Ameer ja muut nimet, jotka viittaavat palvontaan tai alistumista jollekin muulle kuin Allahille. Henkilö, jolla on tällainen nimi, hänen tulee vaihtaa se.

Mahtava sahaabi Abd al-Rahman ibn Awf (olkoon Allah häneen tyytyväinen) sanoi: Minun nimeni oli Abd Amr tai toisen raportin mukaan Abd al-Ka'bah-ja kun tulin muslimiksi, Allahin Lähettiläs (saas) kutsui minut Abd al-Rahmaniksi.(Kertonut al-Haakim, 3/306. Al-Dhahabi oli samaa mieltä hänen kanssa).

2. Allahin nimet, jotka vain sopivat Hänelle, olkoon Hän Ylistetty, niin kuin esimerkiksi al-Khaalif (Luoja), al-Raaziq (Ylläpitäjä), al-Rabb (Valtias), al-Rahmaan (Armeliain) jne. Sekä myös nimet, jotka kuvaavat ominaisuuksia, jotka ovat vain totta Allahin kanssa, kuten Malik al-Mulook (Kuninkaiden Kuningas), al-Qaahir (Kukistaja) jne. On syntiä (haraam) kutsua ihmistä näillä nimillä ja ne pitää vaihtaa. Allah sanoo (käännös merkityksestä):

Tiedätkö ketään, jota kutsuttaisiin Hänen nimellään?
[Surah al-Maryam 19:65]

3. Nimet, jotka kuuluvat ainoastaan ei-muslimeille ja joita muut eivät käytä kuten esimerkiksi Abd al-Maseeh (Messiaan orja, Butrous (Pietari), Jurjus (Yrjö) ja muut nimet, jotka osoittavat uskontoja, jotka ovat epäuskoa (kufr).

4. Idolien ja väärien jumalien nimiä, joita palvotaan Allahin sijasta, kuten jonkun nimeäminen paholaisen mukaan jne.

Ei ole sallittua kutsua ihmisiä yllä olevilla nimillä; todellakin näin tehtäessä se on kiellettyä (haraam) ja kuka tahansa, jolla on tällainen nimi on velvoitettu vaihtamaan se.

5. Ei ole suositeltavaa (makrooh) käyttää nimiä, joilla on vastenmielinen merkitys, joko merkitys on jotain iljettävää tai että se yllyttää toisia tekemään pilaa nimenkantajasta. Tällaiset nimet ovat Profeetan (saas) opetuksien vastaisia, joka käski meidän antaa kauniita nimiä. Esimerkkejä moitittavista nimistä on mm. Harb (sota), Rashaash (suihkuttaa, tihuttaa, ruiskuttaa) ja Hiyaam joka on kameleiden sairastama tauti.

6. Ei ole suositeltavaa (makrooh) käyttää nimiä, jotka ovat houkuttelevia tai yllyttäviä. Tätä tapahtuu usein kun on kyseessä nimen antaminen tytölle. Joillakin näistä nimistä on seksuaalinen tai yllyttävä merkitys.

7. Ei ole suositeltavaa (makrooh) antaa tarkoituksella nimi jonkun moraalittoman henkilön mukaan kuten laulajat ja näyttelijät jne. Jos heillä on hyvä nimi, on sallittua käyttää niitä nimiä mutta vain jos nimen merkitys on hyvä eikä koska ihailee tai koe halua imitoida heitä.

8. Ei ole suositeltavaa (makrooh) antaa nimiä, jotka viittaavat syntiin kuten esim. Saarif (varas) tai Zaalim (väärintekijä) tai antaa nimiä, jotka viittaavat Faaraoon tai synnintekijöihin kuten mm. Firawn (Faarao), Haamaan (Faaraon ministerin nimi) ja Qaaroon.

9. Ei ole suositeltavaa (makrooh) käyttää eläinten nimiä, joilla on tunnetusti epämieluinen ominaisuus kuten mm.al-Himaar (aasi), al-Kalb (koira), al-Qird (apina).

10. Ei ole suositeltavaa (makrooh) käyttää mitään nimeä, joka on liitetty sanoihin al-Deen tai al-Islam (esim. nimet, jotka esiintyvät idaafahassa-genetiivin rakenteessa) kuten mm. Noor al-Islam (Islamin valo), Shams al-Islam (Islamin aurinko) jne., koska nämä nimet antavat ihmiselle enemmän kun hän ansaitsee. Salafi-oppineet eivät pitäneet tällaisista lempinimistä. Imam al-Nawawi (ra) ei pitänyt hän lempinimestä, joka oli Muhiy al-Deen (uskon elvyttäjä). Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (ra) ei myöskään pitänyt lempinimestään, joka oli Taqiy al-Deen (uskonnon hurskaus) ja hänellä oli tapana sanoa, Mutta perheeni antoi minulle tämän lempinimen ja siitä tuli hyvin tunnettu.

11. Ei ole suositeltavaa (makrooh) liittää Allahin nimeen mitään muuta sanaa kuin Abd (Orja) kuten Abd-Allaah. Esimerkkejä tästä ei toivotusta on, mm. Hasab-Allaah, Rahmat-Allaah (Allahin armo). Samanlaisesti on makrooh liittää sanoja al-Rasool (Lähettiläs) sanaan.

12. Ei ole suositeltavaa (makrooh) käyttää enkeleiden nimiä tai kutsua ihmisiä Quraanin suurien mukaan kuten Ta-Ha, Yaa-Seen jne. Näiden nimet ovat al-Huroof al-Muqattaah (aakkoset, jotka esiintyvät joidenkin suurien alussa; niiden merkityksen tietää vain Allah) Katso Ibd al-Qayyimin (ra) Tuhfat al-Mawdood s.109)

Nämä nimet ovat makrooh ja on makrooh antaa tällainen nimi kenellekään. Mutta jos perhe on antanut tällaisen nimen henkilölle ja hän on täysi-ikäinen ja sen vaihtaminen olisi hankalaa hänelle, hänen ei tarvitse sitä tehdä.

Viisi kategoriaa hyvistä nimistä:

1. Parhaimpaan kategoriaan kuuluu nimet Abd-Allah ja Abd al-Rahmaan. Profeetan (saas) ilmoitetaan sanoneen: Kaikista rakkaimmat nimet Allahille ovat Abd-Allaah ja Abd-Rahmaan.
(Kertonut Muslim, Saheeh, 1398)

2. Kaikki nimet, jotka osoittavat Allahin palvontaa kuten Abd al-Aziiz, Abd al-Rahiim, Abd al-Malik, Abd al-Ilaah, Abd al-Salaam jne.

3. Profeettojen ja Lähettiläiden nimet (saas plural). Epäilemättä paras ja mahtavin nimi on meidän Profeetta Muhammedin (saas) nimi, myös Ahmed on hänen nimensä. Seuraavaksi tulevat Suuren tahdonvoiman Lähettiläät [Surah Al-Ahqaaf 46:35], nimittäen Ibraahiim, Muusa, ‘Iisa ja Nuuh (aleihi salaam)ja loput Profeetoista (as).

4. Allahin vanhurskaat orjat, erityisesti jalon Profeettamme (saas) seuralaiset. On suositeltavaa (mustahabb) käyttää heidän nimiään, seurata heidän mallia ja toivoa saavuttaa korkeampaa asemaa.

5. Mikä tahansa hyvä nimi, jolla on asianmukainen ja miellyttävä merkitys.

On hyvä kiinnittää huomioita muutamiin seikkoihin valitessa nimeä lapsillemme;

Tunnistaa se tosi asia, että tämä nimi pysyy henkilöllä koko hänen elämänsä ajan. Se voi mahdollisesti aiheuttaa ongelmia tai kiusallisia tilanteita hänelle, joka saa hänet ajattelemaan pahaa hänen isästään, äidistään tai kenestä tahansa, joka tämän nimen hänelle antoi.

Kun etsimme nimeä, meidän tulisi katsoa sitä monelta suunnalta. Meidän tulisi katsoa nimeä itsessään ja kuulostella miltä se kuulostaa henkilön ollessa lapsi, nuori, aikuinen, vanha mies ja isä. Myös tulisi kuulostella miltä se kuulostaa hänen isänsä nimen kanssa Abu (sen ja sen isä) ja miltä se kuulostaa hänen lapsien nimien kanssa ibn jne.

Lapsen nimen valitseminen on miehen oikeus koska hän on se, jonka nimeä hän tulee kantamaan (sen ja sen poika tai sen ja sen tyttö) Mutta on suositeltavaa (mustahabb) miehen ottaa lapsen äiti mukaan päätöksen tekoon ja kysyä hänen mielipidettä pitääkö hän nimestä, jotta hän tuntisi olonsa onnelliseksi.

Lapsi tulisi nimetä isänsä mukaan vaikka lapsen isä olisi kuollut tai vanhemmat olisivat eronneet ja vaikka hän ei huolehtisi lapsestaan tai tapaisi lastaan. On täysin kiellettyä (haraam) kutsua lasta muulla kuin isänsä nimellä (sukunimellä), paitsi jos lapsi on syntynyt aviorikoksen tuotoksena (Allah tämän kieltäköön). Tässä tapauksessa lapsi tulisi nimetä äitinsä mukaan ja ei ole sallittua nimetä häntä isänsä mukaan.

(Lähde: Säännöt ja säädökset ovat Sheikh on antanut www.islam-qa.com)

Kaikki virheet joko minulta tai Shaitaanilta.
Sun Huh 16, 2006 8:31 pm Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:    
Vastaa viestiin    Islamtieto.com Foorumin päävalikko » Muslimi nimiä Kaikki ajat ovat GMT + 2 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry: 
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by TMCrea